Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Volgende wandelingen

10 nov

Beschikbare startbewijzen

Deze wandeling heeft maximaal 40 startbewijzen.
 • 3 x Mooi Zwijndrecht start 10:00 uur (3.50 €)

Mooi Zwijndrecht

dagen
uren
minuten
seconden
Beginnend op woensdag 22-09-2021
Startlocatie: Zwijndrecht
Wandeling is uitgezet en georganiseerd door: Quirinus Hoogland
06 516 688 28

Inschrijven is alleen online mogelijk, gebruik daarvoor de knop Inschrijven hierboven!

Inschrijven voor deze wandeling kan vanaf 08-09-2021

Is de knop Inschrijven nog niet of niet meer aanwezig; 

dan is online inschrijven nog niet actief

of
het maximum aantal inschijvingen is bereikt


Het adres van de startlocatie staat vermeld op het startbewijs. Het startbewijs ontvangt u per mail nadat uw inschrijven is bevestigd! 

Onderstaande informatie en eventuele andere bestanden betreffende deze wandeling kunt u downloaden onder aan deze pagina.

Mooi Zwijndrecht

 

Maatregelen, extra's en afspraken over deze tocht

Deze tocht bied naast de SOP 2021-basic activiteit, als extra's;

 • De Startlocatie is binnen met mogelijkheid van gebruik toillet.
 • Er zijn twee wagenrusten (famile Hoogland).
 • Er is ook een binnenrust met de nodige voorziening, u wordt aan de start gevraagd wat u voor gefrituurde waren wilt nuttigen.
 • De groep zal bestaan uit maximaal 40 deelnemers inclusief begeleider. 
 • Klik voor de geldende regels/afspraken op: SOP2021-basic+extra
 • Houd U aan de regels , alles valt of staat daarmee.

 

Tocht informatie:

Logo Sop

Rondje Quirinus vanuit Heerjansdam / Zwijndrecht.

 

De wandeltocht van 25 km door de mooie omgeving van Zwijndrecht. Het is een rondwandeling met voor elk wat wils. Mooie natuur wisselt zich af met hedendaagse cultuur en gaat tijdens de wandeling tot ver terug in het verleden.

Bij een start in Heerjansdam, gemeente Zwijndrecht, voert de route ons door het Develgebied  over veelal onverharde paden, door het Develbos en langs de oevers van de Devel. Prachtige vergezich-ten doemen op en ook het eeuwenoude kerkje van Kijfhoek, een bezoek meer dan waard, wordt op een steenworp afstand gepasseerd. Ook de Munnikendevel, een broedplaats van veel watervogels en een paradijs voor klein wild wordt aangedaan. Voor de liefhebbers is er bij aanvang van de tocht een horecagelegenheid op loopafstand bij 't Waaltje, een zwembad.

Vervolgens voert de tocht ons door het Arboretum, een door vrijwilligers onderhouden bloementuin met slingerende paden en waterpartijen. Een unieke plek om te fotograferen. Daarna wordt ook het Develpark nog bezocht. Een volgende horecagelegenheid dient zich aan op de Develsingel. Op de route, die ook langs het treinstation van Zwijndrecht loopt, is trouwens gelegenheid genoeg om de inwendige mens van een natje en droogje te voorzien.

Na het station lopen we langs de bruisende rivier, die Zwijndrecht van Dordrecht scheidt, de Oude Maas. Een uniek beeld krijgt u voorgeschoteld, want Dordrecht, de oudste Hollandse stad, is een toonbeeld van architectuur. Zeer zeker de moeite waard om even bij stil te staan.

De oever van de Oude Maas volgend, passeren we het Veerplein en Zomerlust met aanlegsteiger van de waterbus naar Dordrecht, door velen het middelpunt van Zwijndrecht genoemd. Het Maaspad en het beeldenpark zijn stuk voor stuk prachtige wandelgebieden. Het stukje door het bos en langs het strandje krijgt u er extra bij, maar pas op bij natte condities. Het kan daar wel eens modderig zijn, doch aarzel niet en ga via het Noordpark, als u daar geen zin in hebt.

De Ringdijk, bedoeld om de Zwijndrechtse Waard en andere laaggelegen gebieden te behoeden voor overstromingen, is na de Waternoodsramp met 6 meter verhoogd. De route loopt onderlangs dit zware dijklichaam en voert ons naar de buurgemeente, Hendrik Ido Ambacht. Dit voormalige tuindersdorp heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een ware woonplek voor jonge stellen. Aanvankelijk volgen we de dijk tot in Oostendam, een gehucht behorend tot de gemeente Ridderkerk, om kort daarna de Waal over te steken naar het oude dorp, of wat ervan over is gebleven. Een paar honderd meter verder verlaten we de bebouwde kom en gaan we via de Achterambachtseweg naar het nieuwe park, de Sandelingen. Over prachtige lanen en wandelpaden, genietend van de rust en stilte, komen we uiteindelijk in Rijsoord en terug bij de Waal, door de bewoners liefkozend 't Waaltje genoemd.

Vlak vóór de molen slaan we linksaf, een pad door het nieuw aangelegde Waalbos volgend. Voor de liefhebbers is er ook de mogelijkheid om het riviertje te blijven volgen. De afstand is gelijk en beide wegen leiden naar de Langweg. Vanaf hier is het nog slechts een wipje en het is gedaan met de tocht, want vanaf het Waalviaduct is het nog een fluitje van een cent.  

    

Een fijne wandeling gewenst.                                           Quirinus Hoogland

Organisator en begeleiders

 • Quirinus

  Quirinus

 • Wim Freriks

  Wim Freriks

  Bestuurslid en webmaster.

x

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2021 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.