Afdrukken

Wie zijn we ..

 

De Seibo Werkgroep stelt zich ten doel een multifunctioneel centrum in de sloppenwijk van El Seibo te ondersteunen.

Een basisschool, een aantal lokalen, is al in gebruik. Er wordt inmiddels aan ongeveer 300 kinderen in de sloppenwijk lesgegeven. In middels staat er een veiligheidsmuur rondom het complex en nu zijn we bezig met de bouw van een kleinschalig medisch centrum.
Hier zijn we in 2010 gestart en in 2011 hebben we het eerste deel gebruiksklaar opgeleverd.

In de komende jaren gaan we hiermee verder. 

 

Landinfo. Dominicaanse Republiek.

 

In de Dominicaanse Republiek ondersteunt World Servants vooral projecten op het gebied van onderwijs. World Servants voert al vanaf haar oprichting in 1986 projecten uit in dit land. Naast de vele onderwijsprojecten heeft World Servants ook een aantal jaren geholpen met de bouw van zogenaamde ’multi-functionele centra’.

Daarnaast werkte World Servants sinds 2004 aan een onderwijsproject in de stad El Seibo.
Dit project is door World Servants onvolledig achtergelaten.

In 2007 heeft de Seibo Werkgroep de draad opgepakt.

Afstand v.a. NL: 7350 km
Oppervlakte: 48.730 km2(1,4 x Nederland)
Aantal inwoners: 8.716.000 (2003)
Officiële taal: Spaans
Informatie: Dominicaanserepubliek.pagina.nl en Landenweb

 

Klimaat en Landschap.

De Dominicaanse Republiek vormt samen met Haïti het eiland Hispaniola (klein Spanje). Het wordt omgeven door een aantal kleine eilanden die samen de grote Antillen vormen. Het ligt in het Caribische gebied. Bij het Caribische gebied hoort een gematigd tropisch klimaat. Gelukkig staat er wel altijd een sterke wind die zorgt voor een aangename gevoelstemperatuur. Het hele jaar door schijnt de zon en de temperatuur kan dagelijks oplopen tot 35 graden. Jaarlijks kent het eiland een periode van orkanen. Deze periode loopt van begin september tot eind oktober.

 

Geschiedenis

Oorspronkelijk was de Dominicaanse Republiek bewoond door indianenstammen, de Taino’s. Deze voeren via de zeestromen vanuit Guyana en vestigden zich op de eilanden. Uiteindelijk is in 1492 de Dominicaanse Republiek door Columbus ontdekt. Hij was op zoek naar goud. De indianen werden aan het werk gezet in de mijnen. De indianen overleefden dit zware werk vaak niet, zij stierven heel snel uit. Voor het zware werk werden daarom slaven geïmporteerd uit Afrika. Later kwamen er ook Chinese handelaars wonen en vestigden zich ook inwoners van andere eilanden zich op de Dominicaanse Republiek. Er vond door de eeuwen heen een vermenging plaats van al die verschillende bevolkingsgroepen. De Spanjaarden bleven tot 1844 de grote overheersers van het land. In de jaren 60 vluchten veel Dominicanen naar New York. Hier is een aparte wijk ontstaan met alleen maar Dominicanen. Zij geven veel geld aan hun familie die nog in de Dominicaanse Republiek woont. Helaas zijn bij de aanslagen op 11 september 2001 in New York veel Dominicanen omgekomen. Dit betekent dan ook meer armoede voor de Dominicaanse familieleden.

 

Politiek en Economie

Suiker is een belangrijk exportproduct voor de Dominicaanse Republiek. Toch is dit de laatste jaren wel minder geworden doordat men niet meer zo geïnteresseerd is in rietsuiker. De kunstmatige suikers in bijvoorbeeld frisdranken zijn veel goedkoper. Helaas heeft het land maar weinig andere producten op de wereldmarkt aan te bieden. Er zijn wel wat tabak en koffieplantages, maar niet genoeg om een heel land te voorzien. De industrie was eerder ook succesvol in de Dominicaanse Republiek. Er vestigden zich een aantal westerse fabrikanten (o.a. van spijkerbroeken) in de Dominicaanse Republiek. Hier werkten een hoop Dominicanen. Maar Aziatische werknemers bleken toch goedkoper te zijn. Vandaar dat vele fabrieken in de Dominicaanse Republiek weer op werden geheven. Op dit moment is toerisme de grootste inkomstenbron voor het land.
Doordat er weinig mensen zijn die kans hebben op vast werk is het aantal mensen wat onder de armoedegrens leeft 25%.

 

Mensen

De rooms-katholieke kerk is de oorspronkelijke godsdienst van de Dominicaanse Republiek. Op dit moment is er een vrijheid van godsdienst in het land. 90% van de bevolking is katholiek. Dit komt nog vanuit de Spaanse onderdrukking. Men dwong de inwoners tot katholiek geloof in ruil voor hulp en steun van de missie. Een kleine minderheid behoort tot de protestantse kerken. In de 19e eeuw kwamen de eerste protestantse zendelingen uit de USA.

Vooral in de krottenwijken zijn evangelische gemeentes te vinden. Overige geloven in de Dominicaanse Republiek zijn: De islam, het jodendom en het boeddhisme. Aan de grens met Haïti wordt verder nog aan Voodoo gedaan. Het wordt door de rest van de bevolking gezien als hekserij en het is officieel verboden.
Analfabetisme is een groot probleem in de Dominicaanse Republiek. In 1930 kon 75% van de bevolking niet lezen of schrijven. Mede doordat het staatsonderwijs voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar nu verplicht is, is dit percentage gedaald naar 15%. Het onderwijssysteem bestaat uit de kleuterschool, basisschool en voortgezet onderwijs. Het land heeft drie universiteiten verspreid over verschillende steden. Slechts 35% van alle kinderen maakt de basisschool af.

 

Eten en Drinken

Het land kent allerlei heerlijke gerechten die in de loop van de eeuwen ontstaan zijn uit de kookgewoontes van de Taino’s, de Spanjaarden en de Afrikaanse slaven. Deze creoolse keuken bestaat voornamelijk uit rijstgerechten in combinatie met vlees, kip en vooral vis. De groentes die veel gegeten worden zijn: salade, wortel, witte kool en tomaat. Daarnaast is er ook veel fruit te krijgen. Hier worden ook vaak vele vruchtensappen van gemaakt. De Dominicanen zijn dol op zoetigheid. De koffie is vaak mierzoet!  

 

De Orkaan Georges.

 

De orkaan Georges passeerde in september '98 de Dominicaanse Republiek. 

Op 22 september 1998 raasde de orkaan Georges over de Dominicaanse Republiek. Veel mensen raakten hierbij alles kwijt. Deze mensen hebben aan de rand van El Seibo, een plaats in het oosten van het land, allemaal een klein stukje grond gekregen. Hier ontstond vervolgens de sloppenwijk Villa Guerrero. In het begin was er voor de mensen in de wijk geen enkele voorziening. Later vestigde een predikant uit San Pedro de Macorís, een stad in de buurt, zich met zijn vrouw in de wijk. Zij kregen daar van de overheid een stuk grond om er een kerkje en een basisschool op te bouwen. De predikant, pastor Nicolás, bouwde er met hulp van zijn broer een soort afdak, waaronder zijn vrouw 25 kinderen les kon geven. Op een sloppenwijk met rond de 3000 kinderen veel te weinig, maar beter dan niets.

In de zomer van 2004 kwam er voor het eerst hulp uit Nederland. Jaren daarvoor, toen pastor Nicolás nog journalist was, had hij al eens kennis gemaakt met een groep hulpverleners uit de Verenigde Staten, uitgezonden door de organisatie World Servants. In 2002 besloot hij een aanvraag te doen bij deze organisatie, die ook in Nederland actief is. World Servants Nederland liet er vervolgens door een groep jongeren in 2004 de eerste drie klaslokalen bouwen.

Toen World Servants er in 2005 terugkwam met een andere groep, om er nog drie lokalen bij te bouwen, waren de eerste drie lokalen volop in gebruik.

Toen de groep in 2005 na drie weken bouwen huiswaarts ging, lieten zij een gebouw achter dat nog niet af was. Niet ongebruikelijk bij een dergelijk project. De normale gang van zaken is dat vervolgens de organisatie er voor zorg draagt dat het gebouw daarna binnen enkele maanden alsnog door lokale mensen wordt afgebouwd. In El Seibo is dit echter, door diverse problemen met o.a. organisatie en budget, niet gebeurd.

In de zomer van 2006 kwam een deelnemer die er zowel in 2004 als in 2005 bij was er achter dat de lokalen uit 2005 nog altijd niet gebruiksklaar waren. Hij besloot toen een eigen werkgroep op te richten in Putten om deze lokalen alsnog te voltooien. 

 

De toekomst, wat we de komende jaren gaan doen.

 

Ook komende zomers hopen we weer af te reizen naar El Seibo om te gaan bouwen.

In de zomer van 2010 zijn we van start gegaan met de eerste twee spreekkamers van het medisch centrum (“Luz de Vida”) op het terrein van de school.
De fundering ligt er en de muren zijn opgetrokken.

In de zomer van 2011, en de jaren daarna, hopen we weer in El Seibo verder te gaan bouwen.
Er is een bouwbudget nodig van rond de € 22.000.
Het is de bedoeling dat we dan de eerste fase van een medisch centrum gaan afbouwen.
Medische zorg ontbreekt in deze wijk vrijwel volledig.

We zoeken jaarlijks deelnemers en sponsors. Als je op 1 september van het jaar minimaal 16 jaar oud bent en interesse hebt je vakantie een keer te gebruiken om in El Seibo de mensen uit de sloppenwijk te helpen, neem dan gerust contact met ons op.