Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Route informatie GW


dor

 

Dordrecht wordt in de volksmond ook wel genoemd” Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt ,”Het stamt uit een lang vervlogen tijd, toen er nog een klein stroompje de Rotte lag tussen Dordrecht en de Noordzee en Rotterdam nog lang niet bestond. In die tijd was Dordrecht een bloeiende havenstad, waarde schepen naar toe kwamen om hun lading te lossen. De schepen hadden toen nog geen koelruimte aan boord en moesten bij steden als Brielle en Hellevoetsluis tol betalen, zodoende bracht de lading bij aankomst in Dordrecht geen Florijn meer op. Na verloop van tijd werd door de Kapteins besloten om met hun schepen voor anker te gaan bij het eerste punt waar men tol moest betalen. De Douane hield voet bij stuk, er moest tol betaald worden, maar de Kapteins weigerden dit en gingen voor anker, zodoende ging de lading rotten. En zo ontstond de naam “Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt.”

De wandeling start ook deze keer vanuit Dordrecht Stadspolders vanuit het Polderwiel  op Dudok-Erf. Na de start gaan we onder het spoor door en lopen vis de Loswal en tot het eind van de Noordendijk waar we weer onder het spoor doorgaan naar een grote rotonde ,die we 3 kwart rondgaan en de 3e afslag nemen naar de Groenezoom. Op deze weg passeren we aan de rechter zijde de Land en Tuinbouwschool. Verderop gaan we onder de N3 door en ra de Nieuwe Noordpolderweg op, aan het eind hiervan gaan we de Wantijdijk op en aan het eind hiervan la de Prinses Amaliabrug over.  Na deze brug gaan we het Wantijpark in waar we meanderend door heenlopen. Aan het ven het park volgen we het pad langs de Vlij en enkele straten van de wijk Wantij naar de Noordendijk. Aan het eind steken we de Oranjelaan over naar de Noordendijk. Hier passeren we Villa Augustus dit was vroeger een Watertoren en schijnt ook als gevangenis gebruikt te zijn, nu is het een Hotel. Verderop passeren de molen Kycy over de Dyck, dit de enige molen in Dordrecht de molen is nog in gebruik en is regelmatig open voor bezichtiging en demonstraties en als winkel. Na gepasseerd te zijn lopen via de Lange en  Korte Wantijkade pal langs de rivier de Merwede, en door enkele straten van oud Dordrecht, waaronder de Zakdragerstraat, dit is de Straatje van Dordrecht. Na al dit moois komen we na ca 10 KM aan bij Sta-Pal , de rust op het Otto Dickeplein, met een prachtig zicht op de Merwede, Dit is ook de aanlegplaats van de Waterbus.

                                                              Na de Rust.

Lopen we via de Bleijenhoek langs de Riedijkhaven naar de Torenstraat en de Sint Jorisweg, hier passeren we Schouwburg Kunstmin, een rijksmonument uit 1864 en gebouwd in de neorenaissance stijl .Na de passage lopen we verder naar het Merwesteinpark dit is het oudste ark van Dordrecht. We verlaten het park naar de Noordhoeveweg ,aan het einde gaan we via de Oranjelaan naar de Bankastraat. Na deze straat lopen door de Vogelbuurt alwaar de bewoners samen met kunstschilders gebouwen beschilderd hebben met vogels, deze verwijzen naar de straatnaam die naar hen vernoemd zijn. We verlaten de Vogelbuurt bij het Halmaheiraplein, hier gaan onder het spoor door naar natuurgebied. Aan het eind van dit gebied gaan we onder de N3 door naar het Overkamppark, aan het eind hiervan maken we een scherpe bocht naar het Dubbelmndepad, naar de Oudendijk. En gaan via het Laantje van Middenhoeve naar de Abeelstraat ,waar de wagenrust op ons wacht. Na de wagenrust vervolgen we onze weg ,door enkele straten van Dubbeldam, naar de provincialeweg naar het Park de Hoven en de Wantijdijk .Bij een chill  plaats voor de jeugd verlaten we de Wantijdijk,e n na nog enkele straten van de wijk Stadspolders, bereiken we de finish in het Polderwiel en hoop ik dat U genoten heeft van deze tocht. Gelopen ca 24.8 KM.

Joop voor den Dag.

Dordrecht 27 03 2019Route Stads en Landtocht Dordrecht

 

 

Boxtel 1We starten vanuit het gezellige eetcafé De Oude Ketting aan de rand van Boxtel, vlakbij de afslag Boxtel-Noord op de A2. In dit voormalige chauffeurscafé staat de koffie op ons te wachten.

Vandaag lopen we door een mix van gebiedjes: bos, agrarisch, landgoederen, de Dommel. En hopelijk heel veel voorjaarsbloeiers!

Na het vertrek lopen we eerst het landgoedje Venrode in, met zijn prachtige ven. Het landschap heeft hier wat weg van de Oisterwijkse vennen

 

Boxtel 2Hierna steken we het riviertje de Dommel over via de fraai gelegen Hooibrug. Het autoverkeer hebben we achter ons gelaten. Het is hier lekker lopen over zandweggetjes en akkerranden.

Via het buurtschapje Hoog Munsel komen we opnieuw bij de Dommel. Via een paar autoluwe wegen en veel zandpaden lopen we naar Kasteren. Hier heeft de tijd stilgestaan. Een oud treinstation aan het nu niet meer in gebruik zijnde Duits lijntje, mooie oude boerderijen. Wat verderop gaan we nog meer terug in de tijd:

Boxtel 3

 

De Duiventoren uit 1661 en de prachtige herenboerderij het Groot Duijfhuijs, een historische hoeve, die hoog staat op de lijstjes van de mooiste en belangrijkste boerderijen van Brabant. De hoeve wordt al in de veertiende eeuw vernoemd. Sinds 2000 is de hoeve eigendom van het Brabants Landschap, maar ik heb nog het oude boertje Sjef van den Braak gekend die hier sinds 1947 woonde. In de herenkamer had hij destijds zo'n 700 leghennen ondergebracht!

We bereiken nu de Maai, waar de route deels naar vernoemd is. Maai staat voor Land dat gemaaid wordt. We lopen opnieuw over zandpaden langs akkerranden en komen dan in een stukje natuur dat weinig mensen kennen. Oud-Gemondenaren hebben mij het paadje gewezen, waar we hopelijk de talloze bosanemoontjes treffen

Boxtel 4De eerste keer dat ik hier kwam, keek ik mijn ogen uit! Ik hoop dat we lopen in zonnige omstandigheden, dan gaan de bloemetjes open. Na dit bijzondere stukje komen we bij de centrale rust in een oud Brabants Café, het Groene Woud.

Dit café ligt aan de rand van de Geelders, een mooi natuurgebied dat we gaan verkennen. We treffen hier een afwisseling van bosjes, waterlopen, heidegebiedjes en een oud historisch dijkje.

Na de oversteek van de weg Boxtel-Schijndel komen we in een volgend natuurgebiedje: de Gasthuiskamp. Ook hier treffen we een mix van bosjes en akkerlanden. In de oorlog hebben hier 12 bemanningsleden van een Amerikaanse bommenwerper ondergedoken gezeten. Door de lokale bevolking werden zij van eten en drinken voorzien en later veilig achter de geallieerde linies gebracht.

Via het ommetje (de Brabantse variant van de klompenpaden) Vossenholen lopen we naar Gemonde. We komen langs de kerk en verruilen al gauw het asfalt voor een bijzonder fraai pad langs de Dommel, de Waaistap. Hier liggen verschillende mooie poelen en het uitzicht naar de bosrand aan de overkant van de Dommel is erg mooi! Dan komen we bij de Hooibrug, waar we eerder vanochtend onze wandeling begonnen. Nog enkele honderden meters en we zijn terug bij de Ketting.

Ik hoop dat u geniet van dit mooie stukje Brabant!

Myriam van den Berg

Bij het startcafé is een grote parkeerplaats. Daar er nog steeds veel vrachtauto's komen, heeft de eigenaar gevraagd om de auto's zoveel mogelijk op de parkeerplaats links van het café te parkeren, of aan de achterkant en/of rechterkant, direct langs de schutting. Heel graag het grote parkeerterrein rechts van het café zoveel mogelijk vrijhouden voor de vrachtauto's.

Hartelijk dank voor de medewerking!

Woensdag 20 maart is de Flevolandtocht in Lelystad. Op de gebruikelijke tijd, starten wij vanuit ‘t buurthuis het Palet, voor een tocht aan de oostelijke kant van de stad. Via een klein stukje bebouwing gaat de route op weg naar het een van de mooiste plekjes in de stad, het Natuurpark.

lely 1Dit park is net als alles in Lelystad aangelegd, maar voor dat wij daar zijn,  loopt de wandeling eerst nog door het Gelderse Hout. Dit is aangelegd als productiebos en daar is ook al flink in gerooid. Het grootste deel bestaat uit populieren, maar aan vogels en andere dieren is ook gedacht. Hier kun je ook hazelnotenbomen en walnotenbomen vinden en ook  is  de kersenboom vertegenwoordigd. Dan gaan wij de brug op over de lage vaart, die in het begin van het ontstaan van de polders is gebouwd. Als wij onder de A6 zijn doorgelopen, gaat de route rechtsaf het natuurpark in. Links van ons die hoge heuvels dat is de vuilstort, maar als wij die achter ons hebben, kunnen jullie genieten van wat mensenhanden kunnen maken.

Geniet van alles wat u ziet en bedenk, dat alles nog geen 50 jaar oud is. In het park is de wagenrustLely 2 copy copy bij de schuur van de beheerders, voor de Z tot Z lopers onder ons een heel bekende plek. Na de rust gaat de tocht langs de ooievaars en ik kan je vast verklappen dat zij er al zijn. Het volgende gebied is ’t gebied van de edelherten en tijdens het voorlopen, hadden wij het geluk om ze te kunnen bewonderen. Na het verlaten van het park lopen via het buitengebied naar de binnenrust.

De lunch:

Samen Op Pad wil niet dat eigen etenswaren en drinken worden genuttigd in de binnenrust en dat wil het buurthuis ook niet. Wij hebben besloten  voor €2,50 per persoon een broodmaaltijd te verzorgen, u dient zich bij de inschrijving hiervoor in te schrijven. Ook het drinken is zoals gewoonlijk voor eigen rekening.

Als wij hebben geluncht, gaan we op pad naar de Oostervaart, die aangelegd is om zand en grind per schip naar het industrieterrein te kunnen brengen en op de terugweg werd vaak aardappelen en suikerbieten de polder uitgebracht.

Als wij het kanaal achter ons hebben gelaten kom je bij de 2e wagenrust, op weg naar ik hoop het einde van een fijne wandeltocht.

Dan aandacht voor het volgende: de kleine zaal is omgetoverd tot stemlokaal en het Buurthuis het Palet is geen horeca gelegenheid.

André Loos

Lelystad 20 03 2019Route Flevolandtocht

logo copy copyDe 3e Vennentocht van Wandelcomité

Op het programma staat alweer de 3e Vennentocht. Ook deze keer starten we vanaf boerderijcamping ’Bij de 3 Linden’ in Alverna. Inmiddels is het Alverna 1een bekende startplaats geworden voor ’Samen Op Pad’. We worden er weer gastvrij ontvangen door de familie Arts. Vandaag gaan we eerst richting Nederasselt aan de Maas waar we vanaf de Maasdijk in de verte Grave zien liggen aan de andere zijde van de Maas. Onderweg komen we langs een Maria-kapel en de Maasmolen. Deze gesloten standerdmolen is gebouwd in 1741 en vervangt een oudere molen, die bij een dijkdoorbraak werd weggespoeld. De letters HH in de windvaan verwijzen naar de molenaarsfamilie Heijnen, die in de 19e eeuw de molen bediende. Van hier gaan we richting de Overasseltse en Hatertse Vennen. Het gebied bestaat uit vennen en rivierduinen. Staatsbosbeheer heeft in 1964 het gebied als natuurreservaat aangekocht en is toen begonnen met herstelbeheer. Een oorzaak van verdroging zijn de vele bomen die hier groeiden. Zij verdampen enorm veel water. In 2013 en 2014 is daarom ongeveer 11% van het aanwezige bos gekapt. Sloten en dammen zijn gedempt of afgedamd. In hetAlverna 2 vennengebied groeien veel bijzondere planten, zoals; zonnedauw, veenpluis, snavelbies, beenbreek en melkeppe. Vanaf midden april kunnen diverse soorten libellen worden waargenomen. Er broeden hier ongeveer 80 soorten vogels en er leven dassen, reeën en vossen en kleinere zoogdierensoorten als bunzing, konijn, haas, eekhoorn, wezel, hermelijn en egel. Bij de vennen komen verschillende soorten salamanders, padden en kikkers voor. Paddenstoelen zijn vooral na vochtige zomers en nazomers talrijk. Door zijn diversiteit, zowel voor wat betreft flora en fauna, maar ook vanwege het geaccidenteerde en afwisselende landschap, is dit een uniek natuurgebied waar het in ieder jaargetijde prima toeven is. De route voert u ook langs de ruïne van de Middeleeuwse St. Walrickkapel. De parkoersbouwer vindt dat ook deze keer dit karakteristieke deel van dit gebied niet mag ontbreken. Aan de zuidmuur van de ruïne staat een oude zomereik, die Alverna 3nog altijd dienst doet als koortsboom. Het volksverhaal vertelt dat als een lapje stof aan een koortsboom (ook wel lapjesboom) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat ziekte verdwijnt. Wanneer er voor het eerst een lapje aan de boom is bevestigd, is niet bekend. Wel is er een legende over hoe de predikende Willibrordus (eind 7e of begin 8e eeuw) hier gevangen genomen werd door de heidense rover Walrick. Willibrordus wist echter de zieke dochter van Walrick te genezen. Walrick deed boete in Rome, bekeerde zich en stichtte een kerk midden in de wildernis. Hij vroeg de dorpelingen een eik te planten waar ze, ook na zijn dood, om genezing van de zieken konden bidden. Maar zijn roversbende pikte dat niet. Ze vermoordden vader en dochter en staken het huis in brand. Walrick werd heilig verklaard; de plek werd een bedevaartsoord. Tot in de twintigste eeuw werden vanuit Wijchen processies gehouden naar de kapel met zijn boom. Inmiddels is een nieuwe lapjesboom vlakbij de oude eik geplant, waar je beter bij kunt om een lapje in te hangen. Als we terug komen op de boerderijcamping hebben we een kleine 16 km van de tocht gehad. Na de rustpauze gaan we richting het ’Wychense Ven’. Vandaar wandelen we via Alverna en een door defensie verlaten militairkamp en de Boskamp terug naar de boerderijcamping waar we vanmorgen vertrokken voor deze 3e Vennentocht.

Prettige wandeling Bert Faro, Henk Dikken

Tip, de weg van Oss naar Grave N324 is vanaf 7 maart afgesloten voor alle verkeer, wordt met borden aangegeven.

Alverna 13 03 2019

Route Vennentocht

3e Rondje Wolfheze  -  2019

wolf 1 1600x1200Het 3e rondje Wolfheze start in CR de Tijd 50 m gelegen van station Wolfheze. In de middeleeuwen werd het hier het wolvenbos genoemd en toen er bebouwing ontstond werd dat Wolfheze ( wolf en Bos ) . Volgens opgravingen hier in de buurt heeft hier al 800 jaar voor onze jaartelling een nederzetting gestaan. De geschiedenis van het dorp is heftig . In 1585 tijdens de 80 jarige oorlog met de Spanjaarden werd het dorp met de grond gelijk gemaakt. Tijdens de Franse overheersing deden de Fransen het nog eens dunnetjes over. In 1862 verwoesten een hevige brand het dorp volledig . De hevige brand kon toen zo’n grote impact hebben omdat er toendertijd  praktisch alleen in hout gebouwd werd.  En op het eind van de 2e W.O lag het dorp vol in de vuurlinie door de luchtlandingen van de geallieerden  op de heidevelden vlak buiten het dorp. Vele dorpsgenoten schuilden toen in het bij wandelaars wel bekende spoortunneltje vlak buiten Wolfheze. Gaan we vandaag niet doorheen , dus hoeft U niet te bukken.   Pas in 1845 kwam het dorp uit zijn isolement door het aanleggen van de spoorlijn en bijbehorende station. Het dorp is vooral bekend om zijn Psychiatrischwolf 2 ziekenhuis wat hier gevestigd is. In 1912 kocht de vereniging van Christelijke krankzinnige en zenuwlijders een stuk bos hier en stichtte een ziekenhuis.  Nu is het een enorm groot centrum  totaal zelfvoorzienend , met o.a een ontmoetingscentrum , ziekenhuis, politiepost, zwembad , woningen , kerk en begraafplaats .  Op het eind van de 2e W.O werd het centrum per ongeluk gebombardeerd door de Engelsen .  55 mensen  , patiënten en verplegenden vonden hierbij de dood.  Deze keer lopen we niet over het centrum heen, maar over een mooi pad langs de spoorlijn . We lopen door de Wolf 3 1600x1200mooie bossen van Wolfheze richting Bennekom , en hebben onze 1e Wagenrust bij een van de vele spoorwegovergangen hier in de buurt. Klim eens op de leuke stenen trap die hier staat als kunstwerk . U heeft dan een mooi uitzicht over het bos. Vlak voor we Bennekom in lopen , lopen we langs Huize de Born een statig landhuis gelegen in het bos. Het huis is onlosmakelijk verbonden met Liesbeth Ribius Petelier . Deze dame van rijke komaf was ondanks haar rijkdom lid van de socialistische partij SDAP., en was zeer begaand met de minder bedeelde. Vooral de arbeidersvrouwen hadden haar interesse. Ze wordt gezien als een van de eerste feministen van Nederland .  In 1932 kocht zij een stuk bos en stichtte daar Huize Born. Een vormings en vakantie huis voor de arbeiders vrouwen. Pas in 1992 werd het doel opgeheven omdat emancipatie nu een ander inhoud heeft. Nu is het huis en bijbehorende bos in bezit van Staatsbosbeheer. De café rust hebben wij in Bennekom , consumpties en broodje kroket zeer redelijk van prijs . . Na de rust gaan we op weg terug naar Wolfheze. De 2ewolf 4 Wagenrust hebben we op de zelfde plaats als de 1e. Via de bossen van de Sijsselt wandelen we terug naar Wolfheze. Maar eerst nog even over de prachtige natuurweides die hier liggen.  Als we Wolfheze binnen lopen ,wandelen we over de Duitsekampweg . Van 1914 t/m 1917 was hier een Nederlands interneringskamp gevestigd waar Duitse Staatsburgers die in Nederland wonden geïnterneerd werden.  De Nederlandse regering was bang dat deze mensen sabotage daden zouden plegen in Nederland of zouden spioneren voor Duitsland. De Hindenburgstrasse en Kaiser Wilhelmplatz zijn verdwenen. Alleen een oud cellenblok wat nu een koeienstal is herinnert nog aan deze tijd.  Nog even het tunneltje door bij het oude treinstation wat nog steeds origineel is uit 1845 en we zijn weer bij de finish .

Prettige wandeling Casper Seijn.

Wolfheze 6 03 2019Route Rondje Wolfheze

sop 10 copy

De start is wederom in het bij veel SOPPERS inmiddels bekende dorpshuis ‘t Trefpunt te Austerlitz.

De beheerder zal weer zorgen dat het ons aan niets ontbreekt. Het was nog even spannend of we nog gebruik konden maken van deze locatie, daar er plannen zijn voor sloop en nieuwbouw. Gelukkig zijn de plannen nog niet in uitvoering, zodat we gewoon terecht kunnen.

De parcoursbouwer heeft wederom een schitterend parcours gemaakt met voor menigeen bekende stukken, maar ook weer nieuwe delen. De eerste editie ging richting Slot Zeist en langs de Hernhuttergemeenschap. De tweede tocht liep vooral door de bossen ten noorden van Austerlitz en we brachten een bezoek aan de Campus van het KNVB Sportcentrum. De komende tocht wordt vooral een tocht over landgoederen en door de bossen rondom Austerlitz. Natuurlijk brengen we een bezoek aan de Pyramide van Austerlitz. Per slot van rekening mag de naamgever van deze tocht niet ontbreken in de route.

We verlaten Austerlitz en gaan direct het Landgoed Bornia in, dat later overgaat in het Landgoed Heidestein. Deze landgoederen zijn samen met het landgoed Noorthout in beheer bij Het Utrechts Landschap. Het Utrechts Landschap verzorgt deze landgoederen sinds 1982. In 1906 kocht de Oostenrijks familie De Wetstein  Pfister het landgoed Heidestein. Frans Jan Hendrik de Wetstein Pfister (1852-1926), de voormalig theeplantagedirecteur van de Indische Cultuurmaatschappij in Nederlands Indië, was waterbouwkundig ingenieur en maakte de omgeving vruchtbaar door een goede waterhuishouding aan te leggen. Vijvers werden aangelegd. Deze werden met elkaar verbonden door een beekachtig kanaal. Over die vijvers kwamen betonnen bruggetjes

Over het landgoed heeft zelfs nog een smalspoor-treintje gereden.  We lopen langs een van de kanalen om vervolgens door een tunneltje (spannend) bij de vijver uit te komen.

aus 1 copyHierna vervolgen we de route richting Zeist.  We komen nu in de wijk ’Kerckebosch’. Deze wijk ging helemaal op de schop; oude hoogbouw werd gesloopt of gerenoveerd. Veel nieuwbouw is gepleegd in de bossen van de wijk.  Bewoners wonen eigenlijk midden in het bos.  Deze wijk is genomineerd  voor de prijs ’Meest Natuurinclusieve wijk van Nederland’, uitgeschreven door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In deze wijk lopen we door een bosachtig park waarin een sculptuur  staat genaamd ’De Zee’. Dit beeld stond van 1964 tot 2013 op het Prinses Ireneplein.  Dit plein is bij de vernieuwing van de wijk geheel verdwenen. Een leuke anekdote is dat bij de onthulling van het beeld niemand begreep waarom dit beeld ’De Zee’ heette. Veel buurtbewoners kwamen, als ludieke actie in de 60-er jaren aanzetten met strandstoelen en namen in die stoelen plaats rond het beeld.

Hierna lopen we door een jaren 30 wijk ’De Hoge Dennen’ richting het Zeister Bos waar de wagenrust is. We gaan verder door het Zeister Bos en komen langs een plek waar ooit een kleine aus 2 copydierentuin was, een kunstrots met manenschapen is daar het overblijfsel van. We lopen nu verder door de bossen tot we weer in Austerlitz zijn bij Dorpshuis ’t Trefpunt. Daar is de grote rust.  Vervolgens gaan we weer de bossen in en maken we een lus waarbij we ook de Pyramide van Austerlitz aan doen. Op de parkeerplaats hebben we nog een tweede wagenrust, waarna we weer koers zetten richting het dorp Austerlitz. Uiteraard weer geheel door het bos.

Namens de organisatoren,

een fijne wandeldag, Piet Halff

Austerlitz 27 02 2019Route Pyramidetocht

Vandaag starten we vanuit het gezellige SWOS-zaaltje in Schoonhoven waar de koffie lekker is. De vrijwilligers zijn heel enthousiast  om ons te ontvangen.  De zaal is open vanaf 09.00 uur. Schoonhoven is ontstaan bij een kasteel waar het riviertje de Zevender in de Lek uitmondde. 

In 1280 is Schoonhoven een stad met een eigen bestuur en gerecht. Graaf Jan II  geeft omstreeks 1300 het recht om grachten en muren te bouwen.

Na de start lopen we direct het oude centrum van de Zilverstad in. Via de Haven lopen we in de richting van het Springerpark. We passeren  direct een aantal fraaie monumentale gebouwen: het oude Stadhuis (uit de 15e eeuw), de Grote of Bartolomeuskerk ( uit het eind van de 14e eeuw), de Waag en het Zilvermuseum. Dit museum is gevestigd in de vroegere havenkazerne. Vanaf 1863 was Schoonhoven garnizoensstad en in 1870 kreeg de havenkazerne haar huidige aanzien. Maar vanaf 1627 was er op deze plaats al een Arsenaal, een opslagplaats voor proviand, geschut en munitie voor de troepen die hier toen al gelegerd waren. Iets verderop op de Oude Haven (nummer 21 en 23) twee typische zilversmidswoningen die rond 1900 gebouwd zijn. Beide huizen hebben twee deuren: de rechter deur gaat naar het woongedeelte, de linkerdeur was voor het personeel en voerde via een gang naar de zilversmidswerkplaats.

We lopen via een woonwijk Schoonhoven uit en komen in de Bonrepas en volgen het mooie veenriviertje de Vlist. We passeren al  snel  de Bonrepas molen, een wipwatermolen uit 1600. De buurtschap Bonrepas telt zo’n 30 huizen en heeft ongeveer 75 inwoners.

Naar links kijkt u over de Krimpenerwaard en naar rechts ziet u de Lopikerwaard.

Aan het eind gaan we via een fietspad in de richting van Polsbroek. Net voor Polsbroek hebben we de eerste wagenrust. Daar gaan we een lange graskade op. We volgen  de Schutterskade langs de Oude Hollandse Waterlinie tot bij Hoenkoop.

Na een stukje asfalt komen we in Hekendorp. We passeren de schandpaal; heel wat wetsovertreders zijn hier vroeger te schande gezet. Op de sokkel prijkt nog de ring waaraan de ketenen werden vastgemaakt. na Hekendorp volgen we over het jaagpad de Hollandse IJssel tot in Haastrecht. Een dorp dat wel stad had willen worden, het kleine 17e eeuwse stadhuis aan de Hoogstraat ademt die geest. In Haastrecht hebben we onze horecarust in “Het Witte Hof”.  Het nuttigen van eigen consumpties is hier niet toegestaan.

Na de rust gaan we langs Museum Bisdom van Vliet, een stijlvolle 19e eeuwse patriciërswoning. Het huis werd in 1923 aan de gemeente nagelaten door mevrouw Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet. Zij ligt begraven op het grafeiland in de fraaie Overtuin, waar we doorheen wandelen. Vlakbij het eiland rust ook haar trouwe viervoeter Nora.

Via het natuurgebied Bilwijk ( het gebied is een combinatie van weidevogelgebied en natte natuur: moeras, riet en open water) lopen we naar de Bergvlietse Kade. Over een smal paadje en twee vlonders volgen we de Bergvliet enkele kilometers. De ruige kade is begroeid met elzen en essen en loopt op de kop van de lange cope-ontginningen vanuit Vlist.

Na de 2e wagenrust  volgen er nog enkele kilometers asfaltfietspaden om weer bij de bebouwing van Schoonhoven aan te komen. Door de wijk Schoonhoven-West wandelen we terug naar de Oranjeplaats.  We hebben er dan ruim 26 km op zitten.

Hier kunt u nog even napraten onder het genot van een lekker en betaalbaar drankje. De Oranjeplaats is niet toegankelijk voor auto’s. Voer in de navigatie in: Olivier van Noortplein of Willem de Zwijgerstraat. In de omliggende straten kunt u parkeren. Openbaar vervoer: bushalte Schoonhoven West is 200 m van de start.

Prettige wandeling Huib Bavelaar

Schoonhoven 20 02 2019Route Tussen Lek en IJssel

 

2e  Gerrit Achterbergtocht – Doorn 

doorn 1 1600x1200Na de start lopen langs Huize Doorn en gaan al gauw de natuur in. Rustige buitenwegen rond Doorn. Agrarisch gebied met prachtige boerderijen, landhuizen en kastelen. Vlak voor we Doorn weer inlopen , lopen we langs de Marinierskazerne die hier gevestigd is. Nog wel want in 2020 wordt de kazerne opgeheven en verplaatst naar Vlissingen.  En bittere pil voor Doorn en het personeel. Onze caferust hebben we in het zelfde cafe als waar we gestart zijn.  Dus lopen we twee lussen van ongeveer 12,5 km. De tweede lus lopen we diverse  stukken van het Gerrit Achterbergpad , uitgezetdoorn 2 1600x1200 door het VVV. Mooie landelijke paden waar Achterberg zijn inspiratie opdeed voor zijn gedichten. Langs de route die wij lopen staan diverse bordjes met  gedichten van hem er op. Ook lopen we langs zijn geboortehuis en kasteel Sandenburg waar hij lang gewoond heeft.

Wie was Gerrit Achterberg ? Hij werd geboren in 1905 in Langbroek in een arm zeer Calvinistisch gezin met 9 kinderen. Zijn vader werkte als koetsier bij de Fam v Lynden van kasteel Sandenburg. Gerrit blonk uit op school en was al vroeg bezig met het schrijven van gedichten. Ondanks de armoede van het gezin kon Gerrit naar de kweekschool en studeerde af als onderwijzer. Hij ging werken op de lagere school in Langbroek , maar is daar nooit echt gelukkig geweest. Door zijn collega’s en de dorpsbewoners werd hij gezien als een introverte zondeling en doorn 3 1600x1200zeer moeilijk  in de omgang. De mensen noemden hem dwaas, zondeling , geestesziek en godsdienstfanaticus .  Zijn relaties met vrouwen verliepen zeer moeizaam en liepen constant op de klippen.   Een uitspraak van hem was “ik begrijp ze niet “. Ook had hij last van ongecontroleerde woede uitbarstingen  die vaak uit de hand liepen.  Wel schreef hij in die tijd zijn eerste gedichten die werden uitgegeven. In 1930 nam hij gefrustreerd ontslag op de school waar hij werkte en vertrok naar Utrecht.  Daar ging hij voor de overheid werken als landbouw crisis doorn 4ambtenaar. In 1937 nam zijn leven een noodlottige wending. Na weer een heftige ruzie met zijn Hospita en geliefde Roel v Es vermoorden hij haar en verwonden haar dochter zeer ernstig . Echt veroordeeld is hij nooit voor deze daad, want in de rechtszaak werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard . Wel verbleef hij tot 1955 in diverse psychiatrische ziekenhuizen waar hij behandeld werd. Vreemd genoeg heeft hij volgens de kenners juist in die periode zijn beste werken geschreven. Na het ontslag uit de kliniek trouwde hij met zijn eerste jeugdliefde en overleed in 1962 in Leusden.  Gerrit heeft een droevig en moeilijk leven gehad Wel heeft hij een prachtig Oeuvre  achter gelaten waar nog veel mensen van genieten. In zijn leven verdiende hij vele literaire prijzen., en werd ondanks zijn zeer roerige leven door de kenners gezien als de grootste Nederlandse dichter van de 20e eeuw.  Wij maken vandaag een leuke wandeling door en rond Doorn , door de prachtige natuur en kunnen onderweg verschillende van Achterbergs gedichten lezen die op bordjes langs de weg staan.

Prettige wandeling Casper Seijn


Doorn 13 02 2019Route Gerrit Achterbergtocht

 

Rondje Voorthuizen 6 februari 2019

 

Op het bekende adres van VVOP starten we voor de vijfde maal voor het rondje Voorthuizen. Met een grotendeels nieuwe route naar Stroe.

 

Na een paar kilometer lopen we Voorthuizen uit, langs de nieuwbouwwijk Holzenbosch. Deze wijk is nog volop in ontwikkeling. We lopen dan snel naar het recreatiegebied van Zeumeren. Dit hebben we eerder aangedaan tijdens onze tochten,  maar nu gaan we er bijna helemaal omheen. Als we dit gebied verlaten kan het bekend voorkomen van de DES tocht Utrecht-Apeldoorn.

 

Als we de snelweg zijn overgestoken volgt al snel de eerste wagenrust. Vervolgens lopen we door het landelijke gebied naar Stroe. In Stroe hebben we de caférust bij het dorpshuis.

 

Het is hier NIET toegestaan om je eigen brood of drinken te nuttigen.

 

Na de rust lopen we nog wat landweggetjes om vervolgens het bos in te gaan. In het bos is de tweede wagenrust. Als we het bos uitgaan vervolgen we de route op het Griezenveense(klompen)pad.

Het laatste deel gaat door het Wilbrinkbos, een stuk wat we nog niet hebben gelopen. In dit bos zit een dassenburcht. In het meertje komt de zeldzame kamsalamander voor, evenals de boommarter en groenespecht.

 

Nog even over de “bergen” van Voorthuizen en we zijn weer terug.

voort

Fijne wandeling, Bertus en Hans.

Voorthuizen 6 02 2019Route Rondje Voorthuizen

                                                                                 De Eemtocht
Na bos, zand en heide is het dit keer veelal verhard wegdek, grasland en schelpenpad.
Wij vertrekken voor het eerst vanaf Korfbalvereniging De Eemvogels en wandelen over het fietspad van de provinciale weg, de Birkstraat
Wij passeren hierbij De Stichting Paardenkamp.
Geschiedenis:

In 1962 is De Paardenkamp opgericht door de heer C.J. ‘t Hart, secretaris van de Dierenbescherming afdeling Soest. Hij was een dierenbeschermer in hart en nieren en haalde overal en nergens oude dekens, voederbakken en vooral voer vandaan voor de honden en katten in het asiel.

Zo kwam hij ook op het abattoir voor slachtafval. Daar zag hij op een dag een oud, afgedankt paard staan, gereed voor de slacht. Dat bracht hem op het idee een rusthuis voor paarden te starten. Hij vond dat paarden na een werkzaam en dienstbaar leven een rustige oude dag verdienen. Op 19 januari 1962 was Stichting De Paardenkamp een feit en in april kwam de eerste bewoner: boerenwerkpaard Corrie uit Markelo werd welkom geheten door maar liefst 400 bezoekers. Na Corrie hebben inmiddels al ruim 600 paarden en pony’s hier van hun pensioen kunnen genieten. Goed verzorgd door deskundige medewerkers, vertroeteld door vrijwilligers, bezoekers en natuurlijk door hun voormalige eigenaren/verzorgers. In het begin kwamen er voornamelijk werkpaarden: van de schillenboer, de melkboer, de groenteboer of de bode. Maar er waren ook politiepaarden, orgelpaarden en zelfs een circuspaard. Heel bijzonder was Elsje, die jarenlang de ponytram van de dierentuin in Amersfoort had getrokken en pas op haar 50ste jaar is overleden: het oudste paard in Nederland ooit.  

Vervolgens komen wij één van de oudste boerderijen van Soest “Het Derden Erf”. 

Geschiedenis:

soest 1De naam ‘Het Derde Erf’ verwijst naar het bezit van 4 erven in de Birkt van het voormalige klooster Marienhof (gebouwd in 1419-1420). Dit klooster was gesitueerd op de plek van boerderij Het Lange Huijs op Birkstraat 131.
Het klooster werd in 1543 geplunderd door de soldaten van Maarten van Rossum, waarna de broeders binnen de stadsmuren van Amersfoort vluchtten en op de plek van het klooster alleen de boerderij overbleef.
Het klooster bezat destijds 4 erven, respectievelijk het Eerste, het Tweede, het Derde en het Vierde erf geteld vanaf Amersfoort. En zo was onze boerderij het derde erf van het klooster dat men richting Soest passeerde. In 1862 was Cornelis de 1ste Wantenaar op de boerderij. Hij had echter geen kinderen. Zijn broer Peter en diens vrouw Teunisje Hilhorst (de overgrootouders van Joop, de huidige bewoner) kochten Het Derde Erf in 1875 op een openbare veiling. Sindsdien is de boerderij steeds overgegaan van vader op zoon. Van Peter naar Cornelis naar Joop naar Joop!

Via het klompenpad Derde Erf wandelen wij over de polderwegen naar de Eem en de fietsbrug welke is gelegen tussen Soest-Baarn en Amersfoort,

Geschiedenis:

De Eem is een rivier in het noorden van de provincie Utrecht. De Eem begint in Amersfoort, heeft een lengte van ongeveer 18 kilometer en stroomt uit in het Eemmeer. De Eem wordt weleens de langste rivier van Nederland genoemd.
Wij wandelen langs een opstapplaats van de Fietsboot de Eemlijn die door de Eem van Amersfoort naar Huizen / Bunsschoten-Spakenburg vv vaart. De fietsbrug, de Malebrug genaamd werd op 26 april 2008 geopend.
Over de polderwegen langs broedgebieden komen wij terecht bij het gemaal Zeldert: 

Geschiedenis:
Het Gemaal Zeldert is een vroeger stoomgemaal in de Eemvallei, aan de Slaagseweg. Het gemaal staat op de gemeentegrens van Baarn. Het werd in 1896 gebouwd als stoomgemaal, nadat het was weggespoeld bij een dijkdoorbraak. In 1926 werd het stoomgemaal vervangen door een elektrisch gemaal. In 1991 volgde de automatisering van het gemaal. Met dit gemaal houdt waterschap Vallei en Veluwe een gebied van ruim 10.000 hectare droog. Het water is afkomstig uit de polders Overzeldert, Neerzeldert, De Slaag en het zuidelijk deel van Eemland waaronder de Amersfoortse wijk Nieuwland. Het water wordt via de Zeldertse Wijde Wetering in de Eem gepompt. De waterhoogte in het gebied gebeurt in overleg met agrariërs, bewoners en natuurbeheerders. De twee elektromotoren kunnen per minuut 120 m3 water verplaatsen. Bij een renovatie van het gemaal in 2011 werden aan de binnenzijde de gebakken tegelvloer, de ramen en deuren, de betonnen trappen en de spanten in oude stijl teruggebracht. Aan de buitenzijde van het bakstenen gebouwtje werden de topgevels met een zogeheten authentieke trekbalk en een koningsstijl verfraaid. 

Voorbij het gemaal wandelen wij het Netelenburchpad op en volgen dit graspad langs De Eem, tussen de broedgebieden door, naar de RW A1. Dit pad is genoemd naar boerderij “Netelenburch”welke dicht tegen de dijk is gebouwd op een hoger stuk zandgroep.

In Baarn aangekomen gaan wij vervolgens naar de kantine van Hockeyvereniging Baarn oftewel BMHV.
Na de rust vervolgens wij onze weg door een aantal wijken van Baarn. Via twee schelpenpaden langs de Eem en via enkele polderwegen van Baarn en Soest wandelen wij langs de boerderij van boer Kuijer. Deze boer is alom bekend met zijn lammetjes dagen in de maand april. Vorig jaar 2200 bezoekers. Je bent getuige van de geboorte van een lam en misschien van een kalf. Veel jonge dieren.
Tevens is hij beroemd om het verbouwen van de Soester Knol in de buurt van de molen De Windhond in Soest. Zijn motto is: “zonder Soester knollen geen Soest”.
Wij wandelen verder via polderwegen naar het oude centrum van Soest. Via de Oude Kerk. De Oude Kerk van Soest is de Nederlands hervormde kerk aan de Torenstraat in Soest. De oorsprong van de kerk ligt in de eerste helft van de 11e eeuw. De kerk is gebouwd aan de voet van de Soester Eng. De kerk werd gebouwd omstreeks het jaar 1350 en is gewijd aan de Heilige Petrus en Paulus.
Via station Soest en de onbewaakte spoorwegovergang gaan wij, via de Chris Uiterwijkpad, zijnde de milieu activist van Soest, het landschap De Soester Eng op zijnde een glooiend akkerbouw gebied.
Wij passeren de korenmolen De Windhond. In het vierde kwartaal van 2018 draaide de molen 41.941 omwentelingen, op 39 dagen. Genoteerd werden 693 bezoekers in 439 dagen. Tijdens onze wandeling is de winkel van de molen open. In de molenwinkel zijn, tijdens de openingstijden van de molen, producten te koop die ook in onze molen zijn gemalen. Het assortiment bestaat uit meel zonder enige toevoeging, zoals Tarwemeel, Speltmeel, en Roggemeel gemalen van Biologisch geteeld graan en ook Maismeel. Verder verkopen zij broodmixen waarmee zowel handmatig als met een broodbakmachine heerlijk brood kan worden gebakken. Het Pannenkoekenmeel is gemaakt van onder meer Biologische tarwe en -tarwebloem, Tenslotte kunt u in de molenwinkel mixen kopen voor cake, appeltaart, boterkoek, kruidkoek en Soester molenkoek.
Misschien hebben wij even de tijd om een kijkje te nemen en eventueel producten te kopen.
Vanaf de molen De Windhout wandelen wij weer terug naar onze startplaats.
Veel wandelplezier op woensdag 30 januari 2019.
Hette Smedema

Soest 30 01 2019Route Eemtocht

Beste wandelaars.

Als eerste de beste wensen voor 2019 probeer er een goed en gezellig jaar van te maken.

Wij zijn vandaag als SOP wandelaars voor het eerst in Velp.

Ik hoop, dat de tocht aan ieders wens voldoet.

Wij starten bij voetbalclub DVOV aan de Pinkenberg te Rozendaal.

Vanaf onze startlokatie lopen wij eerst een stukje door Velp heen.

Wij komen aan de rand van Velp en dan lopen wij rond de slotgracht van het verdwenen

Kasteel Nederhagen.

Wij komen wel langs het kasteel Biljoen  Wandelaars die donateur van het Gelders Landschap zijn, zijn een stukje eigenaar van dit kasteel.

Nadat wij de spoorlijn en de drukke weg Velp Rheden gepasseerd zijn komen wij in de naamgever van de tocht, het Beekhuizerbos.

In het bos beginnen wij met de beklimming van de Keienberg.

Hierna blijven wij op de meest oostelijke heuvelrug naar onze wagenrust lopen. Die op ongeveer 6km ligt.

Na de wagenrust gaan wij een klein stukje de Snippendaalseweg op om vervolgens via een bospad op het fietspad uit te komen.

Dit fietspad blijven wij volgen tot de Bosvijver en gaan dan langs een waterval en langs het voormalige zwembad

Weer een klein stukje door het bos naar de grote rust.

DOOR EROSIE ZIJN ER VEEL BOOMWORTELS BLOOT KOMEN TE LIGGEN  DIE  GLAD KUNNEN ZIJN.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Na de grote rust is de route 90% verhard

Een klein stukje door de villawijk van Velp en vervolgens het fietspad op naar de Zijpenberg.

Dit is een ligt glooiend fietspad dus geen steile klimmen en dalen

Bij de brandtorenweg gaan wij naar de Zijpenberg.

Op de Zijpenberg gaan wij de Snippendaalseweg op en dalen langzaam af naar  de wagenrust.

Na de wagenrust nog een klein stukje over de Snippendaalseweg en dan het fietspad op richting Velp.

Na een paar honderd meter verlaten wij dit fietspad en gaan richting begraafplaats Heiderust.

Vanochtend zijn wij aan de achterkant van deze begraafplaats langs gekomen.

Zo gaan wij terug naar Velp met rechts de heuvel waar wij vanochtend overeen zijn gelopen.

Nog een klein stukje door Velp en wij zijn weer terug op onze start-rust-finish lokatie.

Jan Lijkendik.

Rozendaal 9 01 2019Route Beekhuizense Bossentocht

 

2e Leersumse plassentocht

 

leer 1 1600x1200Na de start lopen we een stuk door de Leersumse bossen en heidevelden. Al spoedig komt het Leersumseveld inzicht , maar we lopen er nu nog even langs. Want we gaan eerst richting Amerongen via het Let de Stigterpad . Dit pad is vernoemd naar de 1e Voorzitter van het Nationale park Utrechtse Heuvelrug. Hiermee wordt zij geëerd voor het vele werk wat zij verricht heeft om dit Nationale park te verwezenlijken . Na de 1e Wagenrust aan de rand van Amerongen klimmen we de Amerongseberg op ,  en dalen ook weer af om koers te zetten naar onze café rust , die hebben we in het Osje de kantine van camping de Ossenberg.  Na de rust lopen we via de Amerongse bossen naar het Leersumse veld het doel van onze wandeltocht. Dit prachtige natuurgebied was halverwege de vorige eeuw een totaal verwaarloosd gebied. De nu prachtige plassen waren totaal vervuild en verzuurd door groteleer 2 1600x1200 kolonies kopmeeuwen De meeuwen foerageerden op de vuilnisbelt in Utrecht . Toen die gesloten werd vertrokken de meeuwen en dus ook van de Leersumse plassen. De plassen werden uitgebaggerd en in ere hersteld . Nu is het water kraak helder en schoon en komen er vele soorten vogels  voor, zoals Reigers, Fut , vele soorten eenden en ganzen .En diverse soorten leer 3 1600x1200roofvogels zoals de visarend. In de plassen leven vele soorten kikkers ,paden en  vele vissoorten . Met een beetje geluk zien we een jagende ringslang, als we langs de oevers van de plassen lopen. Ook kunnen we een kudde wilde paarden of koeien tegen komen .  Ook de planten vegetatie heeft zich volledig hersteld. Vele soortenleer 4 1600x1200 bloemen en planten hebben zich hier weer gevestigd wat weer veel soorten insecten aantrekt , kortom de natuur is hier weer de baas en volledig in balans. Een prachtig gebied om te wandelen , we lopen langs de oevers van de plassen en kunnen volop genieten van de prachtige natuur. Als het hard gevroren heeft wordt er op de plassen geschaatst ,  door oud en jong , wat een vrolijk gezicht is.  Na de plassen lopen we over de smalle heidepaadjes van het Leersumse veld en ook daar is het mooi wandelen. Na het Leersumse veld lopen we via leuke heide en bospaadjes terug naar Leersum

 

Prettige wandeling Casper Seijn

Leersum 16 01 2019Route Leersumse Plassentocht

sop 10De Nieuwjaarstocht van SOP gaat dit jaar langs het Hilversumse Wasmeer. Het  lag vroeger te midden van de uitgestrekte heide. Mede door de voedselarme en zure bodem kwam rond deze plas een interessante flora tot ontwikkeling. Door vervuiling, verrijking en te sterke verzuring verdween deze flora bijna. Door begrazing en door in 1995 te plaggen, de opslag te verwijderen en de bosrand terug te dringen, heeft de oorspronkelijke vegetatie weer een kans gekregen. Het gebied is niet ontsloten, maar vanaf het pad langs het raster en vanaf het uitzichtpunt is het gebied goed te overzien. Vogelsoorten als wilde eend, bergeend, fuut, geoorde fuut en dodaars zijn regelmatig aanwezig. Boven en rond het water vliegen in de zomer diverse libellen soorten rond. Het gebied wordt begraasd door de spectaculair ogende Schotse Hooglanders, een rundersoort die zomer en winter buiten blijft. Ook komen we op het gebied van Anna’s Hoeve, het is een door architect Dudok (destijds gemeentearchitect van Hilversum) ontworpen recreatiegebied met bos, vijverpartijen en een uitzichtheuvel en deze is vernoemd naar de aanwezige boerderij van Anna Vrolik - van Swinden. Hierna gaan we via een spoorwegovergang en de 1e wagenrust door de bossen naar Lage Vuursche. We komen hier aan de Kloosterlaan bij een klooster met eraan vast de lar 19Elisabethkapel. Het klooster werd in 1927 gesticht voor de Congregatie van Onze Lieve Vrouw in Amersfoort. Hierna wordt gestopt ,op ongeveer de helft van de tocht, voor de grote rust in dorpshuis ’De Furs’. De natuur rond Lage Vuursche varieert van loofbossen tot heide en van naaldbos tot drassige gronden. Omdat het gebied zo gevarieerd is, zit het vol met dieren, zoals loslopende runderen, maar ook reeën, vossen, hazen en allerlei bijzondere vogels. Vergeet ook de flora niet; in de herfst is het nergens beter paddenstoelen spotten dan hier! Vanaf hier gaan we via kasteel Groeneveld, waar de 2e wagenrust is, naar de inrichting voor mensen met een verstandelijke beperking ’Amelpoort’. Vroeger werd dit ’Nieuwenoord’ genoemd. Het werd gesticht door de congregatie van ’De Kleine Zusters van de Heilige Jozeph’ als een rooms-katholieke inrichting voor zwakzinnigen. Het zijn aanvankelijk zeven nonnen uit Heerlen, die als taak kregen boven de grote rivieren een instelling voor gehandicapten op te bouwen. In de toen nog grote katholieke gezinnen was de nood soms hoog. Gehandicapte kinderen legden een groot beslag op het gezin. Na enkele vergeefse pogingen komen de nonnen terecht op ’Nieuwenoord’ in Baarn. ’Nieuwenoord’ groeit snel. Eind 1955 zijn er 131 kinderen, 23 religieuzen en 25 leken, onder leiding van overste Christeta Clement. Als zij in 1962 afscheid neemt, is de instelling in grootte verdrievoudigd. Op de weg terug naar vv Laren ’92 komen we langs het gebied ’Postiljon’. Het is een zeer gevarieerd natuurgebied met een door vrijwilligers beheerd heideveld, prachtige zandverstuivingen (De Witte Bergen), vliegdennen en krentenstruiken. Het gebied is vrij toegankelijk op wegen en paden.

Prettige wandeling Bert Faro en Henk Dikken

Laren 2 01 2019

3e Wekeromsezand tocht

wek 1De 3e Wekeromsezand tocht heeft een volledige nieuwe opzet. De start is deze keer vanuit Wekerom uit het cultuurhuis. Zodoende zitten we veel sneller rond de natuurgebieden van het Wekeromsezand. Ook lopen we meer aan de buitenkanten van het Wekeromsezand over goede onverharde paden . Wekerom is een typisch Veluwe dorpje van ongeveer 2500 inwoners. Het ligt ten noord oosten van de gemeente Ede. De meeste inwoners behoren tot de streng gereformeerde gemeente . Bij de laatste gemeenteraad verkiezingen behaalde de SGP 61 % van de stemmen . Rond het dorp liggen veel campings waar zomers veel toeristen verblijven. Dwars door het dorp loopt de Grote Valkse beek een beek de die naam groot niet verdiend maar Wek 4wel mooi is. Aan het eind van onze tocht lopen we er een flink stuk langs. Als we het dorp uitlopen komen we al gauw in de natuur en lopen via mooie boerenpaden en verschillende weilanden naar het natuurgebied rond het Wekeromsezand. Maar eerst duiken we even de oudheid in , we bezoek een na gemaakte boerderij uit de ijzertijd ongeveer 800 jaar voor het begin van onze jaartelling. We zien hoe simpel de mensen die tijd leefde met en tussen hun dieren en hoe ze de landbouw bedreven en hun voedsel opsloegen. Wij houden daar onze 1e wagenrust en kunt U even rustig rondkijken. Na de wagenrust lopen we langs het monument van R N Greene een Wek 3Amerikaanse jachtvlieger piloot die hier met zijn vliegtuig is neergestort en omgekomen. Tijdens de landingen van Market Garden had Greene de opdracht om het luchtdoel geschut bij Wekerom uit te schakelen maar werd hij door het zelfde geschut uit de lucht geschoten en stort brandend neer en kwam buiten Wekerom in het veld terecht. En dan het zand op voor de 1e keer deze keer lopen we meer langs de randen van het zand over goed begaanbare paden . Wel de mooie uitzichten over het zand maar niet het geploeter er over . Als we het zand uitlopen gaan we op weg naar de Café rust We lopen via het zandgat van Lunteren naar het vakantiepark de Schelle Berg., waar we de café rust hebben in het Restaurant. . Na de café rust gaan we weer op weg naar het zand en lopen via de buitenzijde van het zand naar de parkeerplaats waar we de 2e wagenrust hebben. We zien het zand nu op een heel ander manier . Deze keer lopen we niet over de oude vuilnisbelt maar over leuke boerenpaden en Boeren erven terug naar Wekerom Nog even langs de Grote Valse beek en we zijn weer terug bij het Cultuurhuis.

Prettige wandeling Casper Seijn

Wekerom 12 12 2018Route Wekeromsezand

De Avenvoordsekruisroute  28 november 2018.

20180704 115948 900x1200Midden in een mais/weiland ineens een kruis uit 1571. Dit sprak tot mijn verbeelding. Ik wou er meer over weten.

Avervoorde betekend ‘over de voorde' aan de andere kant van een doorwaadbare plaats in een beek. Het verhaal over het kruis zegt dat de zoon verdronken is op de doorwaadbare plaats. En de familie het kruis geplaatst heeft ter nagedachtenis.  Vlak voor het kruis zien we het landgoed Avervoorde.

Nu kunnen we het goed zien de maïs is weg. Beetje op een heuvel.

Het gebied waar we doorkomen is laag. Schurkt tegen de IJssel aan. Iedereen is al vanaf 1300  bezig om het water af te voeren. Zodat het land gebruikt kan worden voor landbouw en veeteelt. Door het bijna vlakke landschap zitten weteringen en dijkjes. Mooie grote  statige boerderijen.

Veel grasland. Tijdens het voorlopen ondoordringbaar maisland. In de afgelopen hete zomer in de brandende zon. Nu bijna niet voor te stellen maïs gemaaid, groene sappige weilanden. Koeien.

We starten voor de 3e keer al bij voetbal vereniging Vaassen. Het beheerdersechtpaar familie De Wilde is weer van de partij. We wandelen gezamenlijk om 10 uur weg.

We wandelen door Vaassen over de markt langs onze verhoogde Daams molen. Langs de verschillende kerken. We komen er 6 tegen tijdens deze wandeling.

We lopen Vaassen uit over de Botterd richting Het Kanaal en de Grift waterwegen waar we tussen20180704 122353 900x1200 doorlopen. We slingeren richting de Vecht.

Voetbal vereniging Vlug en Lenig is onze binnenrust ca 14 km.

Graag opgeven als je soep of broodjes kroket wil hebben. Voor de prijs hoeven we het niet te laten. Van € 1,50 tot € 2,00. Wel willen ze graag weten van te voren. Graag bestellen bij de inschrijving. Niet besteld geen soep of kroket .

Hierna lopen we via de Vecht en de Beemte terug.2 kleine buurtschappen. We komen een aantal gedenk/herdenkingsbeelden en of tekens tegen. Bevrijdingsboom in Vaassen met een versierd hek gemaakt door de ijzergieterij die hier gevestigd waren. De vechtertjes. Een koe i.v.m. de MKZ crisis.

www.samenoppad-wandelen.nl

06 53 74 11 26

Vaassen 28 11 2018Route Avervoordse Zoenkruis

3e Overbergtocht

De 3e Overbergtocht start vanuit de gezellige kantine van VV DOVO . We wandelen bijna direct het dorp uit en lopen een leuk stukje langs het overberg 3 1600x1067Valleikanaal. Even door een droge greppel klauteren en we lopen op het terrein van Landgoed de Laan. Het gebied van dit landgoed behoorde tot begin 20e eeuw bij kasteel Amerongen, maar werd  rond die tijd aangekocht door een welvarend man uit Den Haag de Hr. C Bos , die het inrichten als privé jachtterrein. Nu is het een prachtig wandelgebied en heeft als hoofddoel de bosbouw en houtkap en verschillende melkvee bedrijven. Na het landgoed lopen we door Overberg een klein dorpje wat opgegaan is in de nieuwe gemeente Utrechtse heuvelrug wat uit 7 verschillende kernen bestaat. Het dorp wordt doorsneden door een drukke spoorlijn aan de enne kant de boerderijen en aan de andere kant de bebouwing. Markant punt in het dorp is het voormalige schuilkerkje de Efratkerk een oud hervormd kerkje met in het interieur een prachtig oud orgel.  Na Overberg lopen we de bossen in van het gebied en gaan dan ook letterlijk over de berg , richting Amerongen. De berg waar we overoverberg 2 1600x1067 gaan is de Amerongse berg . De op een na hoogste berg van Nederland is 69 m hoog en maakt deel uit van de Utrechtse Heuvelrug. De bossen op de berg behoren tot de oudste bossen van de provincie en werden in eerste instantie aangelegd  door de bewoners van kasteel Amerongen om te dienen als jachtgebied. Nu is het hoofdzakelijk toeristisch gebied waar veel gewandeld en gefietst wordt .  De café rust hebben wij in HCR buitenlust in Amerongen . Het oude pand is prachtig ingericht en was in de middeleeuwen een pleisterplaats voor de postkoetsen, en herberg.  Wij zitten in een zaaltje apart maar ga eens kijken in de oude galagkamer , zeker de moeite waard. Echt door Amerongen lopen doen we deze keer niet want dat hebben we al vaker gedaan. Na de rust lopen we via de mooie Amerongse bossen terug naar Veenendaal. Nog een klein stukje door een winkelcentrum en we zijn weer terug bij de finish na hopelijk een mooie wandeling. Nog even na praten in de gezellige kantine van VV DOVO waar wij als wandelaars een graag geziene gast zijn en dan tevreden op  weg naar huis.

Prettige wandeling Casper Seijn.

Veenendaal 14 11 2018Route Overbergtocht

Het is echte natuurtocht ongeveer 90% onverhard, veelal brede bospaden zonder obstakels en prachtige weidse uitzichten en monumentale panden.
Na enige perikelen betreffende de startplaats Eethuys-Cafe “De Generaal” heb ik moeten zoeken naar een nieuwe startplaats. Het werd zalencomplex

Het Brandpunt te Baarn, gelegen aan de Oude Utrechtseweg 4A.

Dit complex is verbonden aan de Paaskerk, een protestants kerkgemeenschap. 

Paaskerk: 

Het gebouw is ontworpen door architect Sytze Wierda, in opdracht van prins Hendrik, die ook de grond beschikbaar stelde. Hij had daarbij wel bepaald dat het een monumentale kerk moest worden. Dit heeft geleid tot de rijke detaillering in verhouding tot andere gereformeerde kerken. Omdat de prins niet wilde dat de villabewoners op zondagochtend zouden worden gestoord, kreeg de kerk geen luidklokken. Blijkens de eerste steen, met opschrift Ds. A.H. Gezelle Meerburg 21 okt 1880, werd deze gelegd door Alettinus Hendrikus Gezelle Meerburg, die een klein jaar tevoren als predikant overgekomen was uit Almkerk. De inwijding vond plaats op 22 juni 1881.
De toren bestaat uit drie geledingen. De hoofdingang heeft een rondboogportiek, op de tweede verdieping is een roosvenster aangebracht. De derde geleding heeft rondboogvensters. Aan de voet van de spits is een omloop, de achtkante spits is met leien gedekt. Aan weerszijden van de hoofdtoren staan kleinere torens. 

Vanaf Het Brandpunt wandelen wij in de richting van de spoorlijn Baarn-Hilversum en lopen langs de spoorlijn en door de bossen naar kasteel Groeneveld. 

Kasteel Groeneveld:

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken. Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo.
Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen. In wezen waren de buitenplaatsen als zomerhuizen bestemd. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760. 

Via de tuinen van dit kasteel wandelen wij naar Lage Vuursche waar wij kunnen pauzeren bij Sharon van het Oosten beheerster van “De Furs” zijnde het dorpshuis in het pittoresk dorpje Lage Vuursche.
Lage Vuursche is bekend met zijn vele pannenkoeken restaurants maar natuurlijk ook vanwege kasteel Drakensteyn waar momenteel the queen mother, prinses Beatrix woonachtig is. Dit kasteel stamt uit 1360 en is herbouwd in 1634. Iets verderop in Lage Vuursche staat kasteel klein Drakenstein uit 1780.
Ook de protestantse Stulpkerk uit 1659 is een rijksmonument. 

Stulpkerk:
De protestantse kerk is gebouwd in de vorm van een kruis met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting in traditionele gotische vormen. De kruisvorm van het gebouw is vrij zeldzaam voor een protestantse kerk. De wanden zijn aan de buitenzijde geleed door pilasters. Op de kerk bevindt zich een dakruiter. In de dakruiter bevindt zich een klokkenstoel met klok van Petit & Fritsen uit 1938. De klok heeft een diameter van 48,8 cm. Binnen bevindt zich een houten tongewelf.

In de kerk bevindt zich de zogenaamde Koninginnebank, een bank die in gebruik was bij de Nederlandse koninklijke familie totdat koningin Beatrix in 1981 naar Den Haag verhuisde. De achterste bank was voor de koningin, de voorste voor het hofpersoneel. In 1988 zijn preekstoel en koninginnebank verplaatst. De bijbel uit de koninklijke bank ligt sindsdien op de lessenaar in de kerk. Ook de koninginnen Emma en Wilhelmina hadden hier een eigen zitgelegenheid, hoewel de huidige bank uit 1938 stamt. De bank is voorzien van een eigen toegang naar buiten zodat een koninklijk gezelschap niet de hele kerk door hoefde om hem te bereiken Om te voorkomen dat het kerkhof vol raakte, heeft prinses Beatrix, eigenaresse van het naastgelegen kasteel Drakensteyn en het bijbehorende grondgebied, aan de hervormde gemeente ter uitbreiding circa 400 m² grond geschonken. De tweede zoon van Beatrix, prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg, werd er op 16 augustus 2013 begraven.

Na de centrale rust wandelen wij via de 300 Roedenlaan met een landgoedboerderij uit 1898 via het Nonnenland en weilanden naar het Pluismeer. Het plusmeer is een vennetje, een broedplaats voor vele vogels en in de winter, als er ijs ligt, is dit meertje geliefd bij de schaatsers. Ook onze koning Willem Alexander heeft in zijn jeugd daar geschaatst.
Het pluismeer grenst aan het natuurgebied De Stulp. 

De Stulp:

De Stulp is een natuurgebied van 120 ha. in boswachterij De Vuursche in de gemeente Baarn. Het terrein ligt tussen de tuinen van Paleis Soestdijk en de Lage Vuursche. Het heuvelachtige terrein is onderdeel van boswachterij de Vuursche (1106 ha) en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. De Stulp wordt in de 14e eeuw reeds genoemd. Al in de eeuw daarvoor werd het aanwezige hoogveen gebruikt voor turfwinning. In het landschap bevinden zich nog restanten van 'wijken' die door turfgravers werden gegraven om te turf af te voeren.

Vanaf De Stulp wandelen wij achteren langs het hekwerk van paleis Soestdijk, via het Paardenbos zijnde een natuurgebied van 110 hectare, het kabouterbos en een park met een grote vijver weer in de richting van het zalencentrum Het Brandpunt te Baarn.

Hette Smedema

 

Parkeren in Baarn

Gelieve niet bij de Paaskerk / Het Brandpunt te parkeren vanwege het feit dat er in de kerk in de middaguren hoogbejaarden daar iets gaan nuttigen.

1. Bij cafe-resraurant "De Generaal" aan de Lt-gen Van Heutzlaan vlak voor de spoorwegovergang 196 parkeerplaatsen. Daar vandaan het spoor over, 1e straat links Stationsplein en 2e straat rechts Amalialaan . Bij kruising links naast de kerk. 

2. P&R NS station Baarn 99 parkeerplaatsen. Parkeerplaats aflopen  en met het station in je rug Amalialaan in lopen.

3, Nieuwstraat te Baarn inrijden. Bij de Aldi rechtsaf is de 2e straat en een grote parkeerplaats. Een klein gedeelte van deze parkeerplaats is een blauwe kaart nodig. Teruglopen naar de Nieuwstraat, linksaf Nieuwstraat in en rechtdoor.

4. Nieuwstraat uitrijden, linksaf en bij AH is gratis parkeren. Teruglopen de Nieuwstraat in en rechtdoor.

5. Achter het gemeentehuis bij de Oranjestraat is ook parkeerruimte doch ook een groot gedeelte met blauwekaart.

6. Kettingweg Baarn 

Baarn 7 11 2018Route Natuurtocht Baarn

De Achterhoek: Normaal, Zwarte Cross, Superboeren

Dit is de regio van Normaal en de Superboeren van de Graafschap. Thuisbasis van bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Bennie Jolink, Annemarie Jorritsma-Lebbink, Nout Wellink, Gerrit Komrij, A.C.W. Staring en SOP pers als Wim Freriks en Henk ten Velde. Ook steeds meer Randstedelingen wonen er, zoals Matthijs van Nieuwkerk en Adriaan van Dis.

In de Achterhoek is elk jaar het grootste festival van Nederland: de Zwarte Cross. Festival Mañana Mañana, het relaxte zusje van de Zwarte Cross, is elk jaar rondom kasteel Vorden.

 

De Achterhoek: naoberschap, Paosvuren en wild

De Achterhoek is de streek van naoberschap, witte wieve, Paosvuren, een levendige streektaalliteratuur en muziekscene en elke herfst wild jagen en eten foto 1rondom de landgoederen.

Het Achterhoekse dialect is veel ouder dan het standaard-Nederlands en ontstaan uit het Nederduits. Achterhoeks hoort bij het Nedersaksisch (onlangs officieel erkend), een groep streektalen die in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt gesproken. Ook tot ver in Duitsland spreekt men Nedersaksisch, tot aan Denemarken toe.

 

De Achterhoek: adellijke heren en arme boeren

Nergens in Nederland zijn zoveel kastelen en landgoederen als in de Achterhoek.  Zelfs het kleinste dorpje heeft er wel een paar.

De Achterhoek kent een geschiedenis van oorlogen tussen adellijke families, vorsten en veldheren. Vanaf de Middeleeuwen tot in de twintigste eeuw heerste hier een feodale standenmaatschappij. Op de vele kastelen en buitenplaatsen woonden rijke jonkheren en baronnen, daar omheen de arme pachtboeren, die ploeterden op de schrale zandgrond.

Inmiddels is die standenmaatschappij zo goed als verdwenen. De vele landgoederen zijn bijna nooit meer in handen van een adellijke familie (onbetaalbaar!), maar vaak van Natuurmonumenten of het Geldersch Landschap.

 

De Achterhoek: wandelen tussen de ‘coulissen’

Voor één ding moeten we de adellijke families dankbaar zijn. Dankzij hun hebzucht naar hout en liefde voor de jacht bleven overal rondom de kastelen grote landgoederen vol bos bestaan. Beroemd is het ‘coulisselandschap’ waarbij steeds stukken bos en struikgewas worden afgewisseld door weilanden, akkerland en heide.

Geen wonder dat de Achterhoek een populair wandelgebied is.

Vorden, het dorp van onze tocht van 31 oktober, is mede dankzij acht kastelen heel populair bij wandelaars. Het dorp ligt halverwege het Pieterpad.

 

Kasteel vordenKasteel Vorden

Meteen na de start komen we bij ons eerste kasteel: Kasteel Vorden, stammend uit de 12e eeuw, gebouwd als strategisch bolwerk. Een echt ‘vechtkasteel’, dus. Bewoond door onder anderen Steven van Vorden en Hendrik van Hackfort en geplunderd en vernield in de 80-jarige oorlog.

Na de wederopbouw, allerlei bewoners en vele jaren van verwaarlozing deed kasteel Vorden in de twintigste eeuw dienst als gemeentehuis van Vorden. Sinds een jaar of tien is het weer in particuliere handen. Je kunt het (gedeeltelijk) huren voor bruiloften en partijen.

 

Het Kiefskamp: stijlvol buitenhuis in Franse stijl

Van landgoed Vorden lopen we landgoed Kiefskamp op. Huis Kiefskamp is veel jonger dan andere Vordense kastelen: foto 4gebouwd in de 18e eeuw. In de 20e eeuw eigendom van de familie Van de Wall Bake. Tegenwoordig van Het Geldersch Landschap.

 

Wichmond: een verborgen kasteel en een reusachtige kerk

Via buurtschap Delden komen we bij het dorpje Wichmond. Tussen Wichmond en buurdorpje Vierakker staat kasteel ‘t Suideras, maar dat zien we nauwelijks door de begroeiing er omheen. In de 14e eeuw stond hier al het landhuis van Hendrik van Suderoes. Tegenover ’t Suideras staat de voor dit piepkleine dorpje enorme Willibrorduskerk, eind 19e eeuw gebouwd in opdracht van Baron van der Heijden van Doorneburg, een van de heren van ’t Suideras.

 

Molen Hackfort copyKasteel Hackfort: van Woeste Berend tot freule Sannie

Door het coulisselandschap lopen we naar Kasteel Hackfort, met eigen watermolen. Voor het eerst genoemd in 1392 als ‘huis tot Hacforden’. In de 80-jarige oorlog zo goed als verwoest door de Spaanse troepen en daarna herbouwd door Borchard van Westerholt.

De beroemdste bewoner van Hackfort was de ruwe edelman Berend van Hackfort (1475-1557. ‘Woeste Berend’ was legeraanvoerder van het hertogdom Gelre in de strijd tegen Karel de Vijfde.

Berends broer Hendrik woonde op kasteel Vorden. Toen Hendrik stierf, kreeg Berend Kasteel Vorden er ook nog bij.

Na Berends dood was Hackfort eeuwen lang weer in handen van de Van Westerholts. Midden 20e eeuw woonden er vier ongetrouwde broers en zussen Van Westerholt. De een na de ander liet bij overlijden een erfdeel na aan Natuurmonumenten. De laatste zus, freule Sannie, leefde tot 1981 en met haar dood kwam het hele landgoed in handen van Natuurmonumenten.

Bij Brasserie De Keuken van Hackfort hebben we onze rust.

 

Den Bramel en Het Enzerinck

Na de rust lopen we over Landgoed Hackfort naar het dorp en steken we de spoorweg over, richting kasteel Den Bramel. Alfoto 3 in de veertiende eeuw bouwde ene Gerrit van Bramelen hier een landhuis, voorloper van het huidige kasteel..

Eind negentiende eeuw is het kasteel verbouwd met materiaal uit een kerk. Op het voorplein is een koepel die gemaakt is van stukken van een kerkorgel.

Vlakbij Den Bramel is Huize Het Enzerinck. Niet een van de Vordense acht kastelen, maar wel een mooi landhuis.

Het Enzerinck is ook hotel en verzorgingshuis geweest. Tegenwoordig wordt het weer particulier bewoond.

Vanaf Het Enzerinck lopen we weer terug naar het dorp Vorden en Hotel Bakker.

 

Marjan Smeitink

Vorden 31 10 2018Route Bossen, Boerderijen en Kastelen

Voorbeschouwing Het Wijbosch - 24 oktober 2018

Een wandeling door het Brabantse land met een start in het Cultureel Centum het Spectrum aan de Steeg in Schijndel. Schuin tegenover de ingang is aan de overkant van de weg ruime parkeergelegenheid.

Voordat we het landelijk gebied ingaan, verkennen we eerst een stukje van Schijndel. Tot 1 januari 2018 was dit een zelfstandige gemeente, nu is het samen met Veghel en Sint-Oedenrode opgegaan in Meierijstad.

sch 1Schijndel heeft een bezienswaardigheid in de Glazen Boerderij, opgebouwd uit 1.000 glaspanelen, met daarop prints van een Brabantse boerderij.  Het is 1,6x uitvergroot ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw.

We maken een lusje door Schijndel en komen door het oudste straatje, de Pompstraat. Aan de rand van Schijndel maken namen als Hopveld, Hopstakenpad ons duidelijk dat de hopteelt en Schijndel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook op ons pauze-adres gaan we dit zien.

We verlaten de bebouwde kom van Schijndel en gaan een eeuwenoud agrarisch gebied in: Houterd. Boerderijen, weilanden, waterlopen, groensingels, zandpaden zijn hierbij enkele trefwoorden.

Dan komen we in het gebied waaraan de naam van de wandeling ontleend is: het Wijboschbroek.sch 2 Een bijzonder natuurgebiedje met smalle paadjes en waterlopen. Maar ook treffen we hier de karakteristieke boomweiden met populieren aan, die dit gebied zo uniek maken.

 We lopen door het kinderbos, waar in 2000 voor ieder kind dat in dat jaar geboren is, een boom is gepland. Dan zie je wat bomen "doen" in 18 jaar.

We pauzeren op een uniek plekje: De Schaapskooi Schijndel. Hier zie je vooral oude inheemse schapenrassen, zoals Drentse, Veluwse en Kempische heideschapen, Schoonebeekers en Zwartblessen. Maar ook vind je hier zeldzame kippenrassen, waaronder de Brabander met een sch 3bijzonder kuifje. Het is een leuk plekje om tijdens de pauze even rond te kijken. Er is een boomgaardje, een Vlaamse schuur, een hopakker, bloementuin en de hopest, waar de hopbellen gedroogd worden, voordat zij het proces ingaan wat leidt tot een echt Brabants biertje.

We hopen op mooi weer, dan kunnen we op het terras zitten, maar anders gaat de ruimte onder de hooiberg voor ons open. De uitbaters hebben hele vriendelijke prijzen voor ons: € 1,50 voor koffie of thee, maar ook voor een kop zelfgemaakte soep of een broodje kaas, ham of kroket. Bij de inschrijftafel leggen we een formulier klaar waar je op aan kunt geven wat je wilt gebruiken.

NB: Bij deze prijzen is het begrijpelijk dat ze liever niet hebben dat mensen hun meegebrachte boterhammen opeten.

Na de pauze volgt een ander stukje Wijboschbroek. Hier treffen we een variatie van dennen en sch 4loofbomen. Maar ook een wondermooie dreef en een verassend vennetje.

Aan het einde van de wandeling stapen we nog even lekker door op een fietspad dat heel fraai door de natuur slingert.

Ik hoop dat u geniet van dit mooie stukje van de Meierij!

Myriam van den Berg


Schijndel 24 10 2018Route Het Wijbosch

 

4e Graaf v Buren tocht-Tiel

graaf 1In de 4e Graaf v Burentocht Ben  ik op zoek geweest naar nieuwe mooie paden en die heb ik ook gevonden. De route naar en van het prachtige Oranje stadje is totaal veranderd. Wat betekend dat een groot deel nieuwe route is ontstaan die erg leuk en aantrekkelijk is. Natuur , cultuur en historie wisselen elkaar af. We starten in Restaurant Buitensporig gelegen bij het station van Tiel . De bediening wordt verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking, die ons enthousiast zullen ontvangen en bedienen.  Deze keer lopen we direct de stad uit en gaan  richting Buren.   Daar aangekomen lopen we natuurlijk langs als het moois wat Buren te bieden heeft. Zoals de stadsmuren, de Oranje molen , het weeshuis, de Lambertuskerk met zijn unieke toren , het hofje , de Waag waar vroeger de Heksen werden gewogen  en , de Joodse Synagoge. Ook lopen we langs de replica  van een  7 meter  lang Engels kanon wat eeuwen lang  op de rotsen van Dover heeft gestaan en Nederlands fabricaat was. Het  gevaarte draagt de weinig toepasselijke naam Queen Elizabeths pocket pistol. En natuurlijk langs het standbeeld van Willem v Oranje en zijn  vrouw en kinderen. Willem trouwde in 1551 met Anna v Buren , beide echtgenoten hadden veel baat bij dit huwelijk. Willem werd op slag een Schatrijk man en Anna Steeg naar de top van de adelijke hierachie . Uit dit huwelijk werden 3  kinderen geboren.  Dit huwelijk mag worden gezien als de bakermat van ons huidige koningshuis. De café rust hebben we in het mooi ingerichte café de Hofhouding, omdat het wat klein is mag U natuurlijk ook in een van de vele andere café rusten maar wel op tijd terug zijn bij de Hofhouding. Na de rust lopen we Buren weer uit , nog even een blik op de imposante stadsmuur en dan op weg naar Erichem. Daar nemen we een prachtig klompenpad wat ik U niet wil onthouden. Met dank aan de inrichter van dit mooie pad. We lopen over het erf van verschillende boeren , door weilanden en  een fruitbomgaard en door een wijngaard. Als we geluk hebben hangen de druiven nog aan de stokken. Na de wijngaard verlaten we het klompenpad en gaan op weg naar Tiel. De geschiedenis van dit prachtige Hanzenstadje gaat terug tot het begin van de 13e Eeuw toen het zijn glorietijd had. De Waal werd druk bevaren door Engelse en Duitse Schepen en Tiel was de schakel daar tussen. Wat veel werk en welvaart betekende voor Tiel en zijn bevolking. Toen dit tijdperk stopte ontstond er een bloeiende Tin industrie . de 3e bloeiperiode ontstond begin vorige eeuw toen er veel fruit verwerkende industrieën  kwamen in Tiel , met als bekendste de Betuwe. Met als uithangbord Flipje. En dat is nog steeds Tiels bekendste inwoner, Tiel eert hem met een standbeeld en museum in het centrum van de stad.

Prettige wandeling Casper Seijn

Tiel 17 10 2018Route Graaf van Burentocht

Copyright © 2019 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.