Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

De Lingewaaltocht
Vandaag de eerste wandeling van Corrie Hoogweg en Sonja Hultzer, nieuwe routebouwers, maar ook trouwe SOP-wandelaars. En een wandeling in een onbekend gebied, niet ver rijden vanuit Brabant. Alle reden om te gaan!
Op weg dus naar de gemeente Lingewaal, voor de Lingewaaltocht.
Ik denk er zonder tomtom naar toe te kunnen rijden, maar de wegwijzer met de aanduiding Heukelum brengt me in verwarring. Zijn we er al? Zo rijden we even later door de mooie straatjes van het oude Heukelum. Wat een leuk plaatsje….
Na even zoeken vinden we de Krakeling, een gezellig dorpshuis. We zijn nog vroeg, maar het zit al aardig vol! Uiteindelijk blijken er maar liefst 75 mensen in te schrijven. En dat terwijl Sonja en Corrie wat zorgelijk waren, vanwege de Larense vierdaagse. Nou, daardoor zijn er misschien wat minder deelnemers, maar o, wat hebben zij een mooie wandeldag gemist!

Om klokslag 10 vertelt Sonja de bijzonderheden van de tocht en reikt een oorkonde uit aan Diny Meurs. Hierna stappen we in een rap tempo aan. Eerst lopen we door de sfeervolle straatjes, waar we zojuist met de auto doorheen kwamen. Maar nu meer tijd om te genieten van dit oude stadje met zijn vele 17- en 18-eeuse huizen en boerderijen. We lopen langs het oude stadhuis en zien de fraaie gerestaureerde kerk met zijn aparte torentje. Er wordt hard gewerkt aan het herstellen van de oude Middeleeuwse stadsmuur.
We komen langs de hofleverancier van de beroemde Heukelumse krakelingen. Daarover later meer….
Heu 3 1600x1200Dan komen we op een werkelijk prachtig pad langs het riviertje de Linge. Ik ken het stuk tussen Geldermalsen en Leerdam, maar hier ben ik nog nooit geweest. We horen van Gerrit dat de Kennedymars vanuit Leerdam ook over dit pad komt. Dan is het lopen in het donker, met een lampje, nu lopen we hier bij daglicht te genieten. In de talloze fruitbomen zien we de appels, peren en pruimen uitdijen. Ook de notenbomen voorspellen een rijke oogst!
Wat later lopen we over een tapijtje van houtsnippers, weldadig voor de voeten.
Sonja en Corrie hebben prachtige paadjes gevonden! Zo genieten we o.a. van een heel mooi stukje met een doorkijkje naar een wiel.
Via een paar rustige polderwegen lopen we naar het viaduct over de A15 en de Betuwespoorlijn, om verderop in Vuren aan te komen. Maar ondertussen nog wel een stukje bos!
In Vuren is onze grote rust in restaurant Oud Vuren, gelegen aan de Waaldijk.
We hadden hier al veel over gehoord, wat een leuk plekje! Er is een prachtige theetuin, maar helaas laat het zonnetje zich al de hele ochtend niet zien en is het net te fris. Wij zoeken een plekje op de gezellige deel en dat is geen straf! Hier is veel te bekijken: oude radio’s, een grappig zitje bij de kachel, theepotjes enHeu 1 1600x1200 klompen. Ook vallen de kisten met appels op. Die zijn vast en zeker voor de heerlijke appeltaart.
Ik hoor het Corrie nog zeggen: we hebben wel 4x voorgelopen en iedere keer weer genoten van de appeltaart, die steeds lekkerder leek te worden (en de route steeds mooier ). En dat klopt! Heerlijke appeltaart, niet zo zoet.
Inmiddels breekt de zon door! We nemen nog snel een kijkje in de verrassende theetuin, met z’n doorkijkjes. In een mand in een bolderkar zit een kip te broeden.
En dan mogen we weer. Al snel verlaten we de dijk en gaan een struingebied in. Wat is het hier mooi: De Waal links van ons, wielen met watervogels, bloemen… Het Vurense polderpad leidt ons langs fort Vuren, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, aangelegd tussen 1815 en 1870. Maar ook recenter is dit gebied belangrijk geweest voor de verdediging van ons land. We zien heel wat bunkers. Ze bieden nu beschutting tegen de zon voor de schapen. En dat zonnetje is er nu goed bij, het is meteen flink aan de temperatuur. Maar het laat ook het landschap nog mooier zijn dat het al was: de blauwe lucht boven al het groen waar we doorheen wandelen! Een wat eng smal betonnen bruggetje zonder leuning, een stukje langs de A15, een volgende bruggetje en we komen op privéterrein waar we langs een grote boomgaard lopen.
Opnieuw passeren we het viaduct over de A15, uiteindelijk moeten we toch weer terug naar Heukelum. Maar nu leidt de route ons door het Lingebos, een kunstmatig bos van ongeveer 115 ha, eind jaren '60 vanuit de overheid aangelegd als recreatiegebied voor de randstad. Voor de aanleg van o.a. het klaverblad bij Gorinchem en de verbreding van de A15 werd er zand gewonnen uit het Lingebosgebied. Hierdoor ontstond de recreatieplas, waar we langs komen.
We lopen langs een aparte camping. Nadien lees ik dat deze inmiddels vrij ver gerealiseerd is om vele creatieve, originele en luxe vormen van onderdak aan te kunnen bieden. Indianen Tipi’s, Mongoolse Yurts, zigeuner caravans, legertenten en pipowagens. Nu kan ik dat plaatsen. Ik zag inderdaad bijzondere overnachtingsplekjes!
Het Lingebos is een heerlijk plekje om doorheen te wandelen, zeker bij deze temperatuur. De zon valt prachtig door het bladerdek. Op een stukje pad zweven talloze pluizen van de populieren. Dat, tegen het groene bladerdek met de zon erop, het is een prachtig plaatje!
Heu 2 1600x1200En dan is daar de wagenrust waar we zo naar uitgekeken hebben. Ralph, de man van Sonja, staat ons op te wachten met de echte Heukelumse krakelingen, vers van de bakker! Dat is een ware lekkernij!
Een sapje en zelfs water om de flesjes aan te vullen, een schaduwplekje…. Prima geregeld dames!
En dan breken de laatste kilometers aan. Een pad tussen het riet, zicht op een mooie plas, een stukje dijk, waar een aantal wandelaars kiest voor het asfalt , doch waar het merendeel benedendijks loopt, tussen de bloemenpracht.
We komen opnieuw op het Appeldijkje, het leuke kinderdagverblijf ligt er nu verlaten bij. De kindertjes liggen te slapen? En dan is daar de bebouwde kom van Heukelum en komt de (stenen) Krakeling in zicht. We zijn aan de einde van deze 1e Lingewaaltocht.
Sonja en Corrie, wat hebben jullie een schitterende tocht gemaakt! Dank je wel!

Myriam van den Berg

264 Heukelem

Copyright © 2019 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.