Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht
(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Het zal een snikhete dag worden, zo is voorspeld.

Daarom heeft de organisatie een hitteplan uitgevaardigd.  Een mogelijke inkorting van de route en extra “waterpunten” zijn haar maatregelen. De wandelaars zelf moeten zorgen voor voldoende eten en drinken en een goede bescherming. Dat moet toch te doen zijn, nietwaar? We moeten ook goed op elkaar letten. We worden verzocht om vreemd gedrag van een medewandelaar aan de organisatie te melden! Ja, hallo, dan kan ik wel aan de gang blijven, want sommigen doen altijd al een beetje vreemd. Maar vandaag let ik extra op.

Gelukkig valt de temperatuur – zeker in de ochtend - mee (19 tot 23 graden) en kunnen we onbezorgd om ons heen kijken.

Voor de start neemt voorzitter Wim Freriks het woord en vertelt dat dit de laatste georganiseerde tocht is van Chris en Ans Woerden. Hij bedankt hen voor hun jarenlange inzet voor het Comité Samen Op Pad. Het heeft het Bestuur behaagd om beiden te benoemen tot Lid van Verdienste. Onder een luid applaus worden schildjes en bloemen overhandigd.

Vanuit Het Rechthuis en met 57 deelnemers gaan we van start. Wim is vandaag de captain en leidt ons via de Prinses Irenebrug over de Amstel de provincie uit 1Noord-Holland uit en de provincie Utrecht in. We maken eerst een rondje Amstelhoek, een klein dorp met slechts 1000 inwoners, maar met een prachtig uitzicht op de Amstel.

Daarna gaan we er langs lopen. Deze rivier is gekanaliseerd en vormt voor een deel de grens van Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Het gebied langs de rivier wordt aangeduid als Amstelland.

Al gauw volgen we De Kromme Mijdrecht en hebben prachtige vergezichten op water, weilanden en mooie huizen.

Bij de Pondskoekersluis, een schutsluis gelegen in de Kerkvaart waar deze aansluit op de Kromme Mijdrecht, is de eerste wagenrust. We worden verrast met o.a. een pecanbroodje. Ik heb het nog nooit gegeten, maar zo lekker….. dus ik geniet er dubbel van.

Verder gaan we weer en lopen langs het dorp De Hoef. We volgen wederom een heel stuk De Kromme Mijdrecht. We zien prachtige tuinen met veel hortensia’s in allerlei kleuren. Een lust voor het oog. Ik loop een eind op met Henk uit Vianen. Hij meldt mij dat hij voor mij een kaarsje heeft opgestoken in de Basiliek van Santiago de Compostella. Dat had ik hem gevraagd te doen. Nu hij daarover vertelt, raak ik ontroerd en krijg ik kippenvel, zo mooi vind ik dat.

Via de Molenkade, onderdeel van De Rampjaarroute, doorkruizen we een weiland en via een omhaal zijn we weer langs De Kromme Mijdrecht, maar dan aan de overzijde.

Bij zorgboerderij De Lindehorst is er een extra stop en wordt ons een stukje kaas aangeboden.. Opuit 2 de hoek De Hoef Westzijde en Ruige Kade zijn we weer bij de Amstel. Bij Vrouwenakker, een buurtschap met 285 inwoners, steken we de Amstel over en wandelen als vanzelf bloemendorp De Kwakel in. Alle tuinen hier zijn juweeltjes en ook aan de lantaarnpalen hangen mooie bloembakken.

De hoofdrust is in Dorpshuis “De Quakel”, de een gaat buiten zitten, de andere binnen. De bediening is vlot en vriendelijk en na een half uurtje is iedereen verkwikt. De zon is inmiddels verschenen. Hoeden en petten worden opgezet. De route gaat om het dorp heen. We lopen over de Fladderdijk. Aan weerskanten is er het hoge riet; als je even niet oplet sta je met je voeten in het water. We zien regelmatig grote vliegtuigen overkomen, want we zijn immers in de buurt van Schiphol. De tweede wagenrust is op een parkeerplaats en daar krijgen we een heerlijke banaan, een sapje en je kunt er ook water krijgen. We vervolgen de route om de wijk Meerwijk heen met leuke bruggetjes. Deze wijk is gebouwd in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Ten slotte komen we bij de Boterdijk aan het Zijdelmeer. Deze langwerpige oude veenplas bestaat uit ca 11 ha open water en 6,5 ha oeverlanden omringd door een uniek natuurgebied.

Voor mij geheel onverwacht komen we aan bij het Amstelplein, waar achter Het Rechthuis staat.

Vreemd gedrag heb ik niet kunnen constateren, ofschoon ik wel Ben weer moest waarschuwen dat zijn veter los was. Het is ook altijd hetzelfde liedje.

Wat was dit een wonderschone dag. Ik ben op plekjes geweest, waar ik nog nooit eerder was. Dat het mooi weer was, vond ik ook zo bijzonder.

Van harte hoop ik, Chris en Ans, dat de zon nog vaak mag schijnen in jullie verdere leven.

Dank jullie wel voor de organisatie en voor de verzorging. Het was TOP. Chapeau.

Zeist, 27 juni 2019

Jeannette van Buuren

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.