Afdrukken
(Leestijd: 3 - 5 minuten)

De eerste wandeltocht na het zomerreces is speciaal. Het is een treffen van SOP-pers die elkaar weken niet gezien hebben, of die elkaar bij de Nijmeegse of Apeldoornse Vierdaagse getroffen hebben. Er is dus genoeg gespreksstof!

We starten vandaag op een voor ons nieuwe locatie, fietscafé De Proloog. Wat een leuk plekje: gezellige bediening, talloze fietsattributen en schilderijen van fietstafrelen aan de muur.

De inschrijving gaat vandaag bijzonder vlot, ook het vaste SOP-team moet weer in het ritme komen. Het beroemde koffertje is thuis blijven staan! Dus geen inschrijfbriefjes of nieuwe wandelboekjes vandaag. Maar geen probleem, Henk turft ijverig en heeft rond de klok van 10, 74 streepjes op zijn briefje staan. Een mooi aantal, gezien de vakantieperiode én de naderende Heuvellandvierdaagse.

Een kort welkomstwoord van Casper, de parcourbouwer van vandaag. Hij meldt dat de route vanwege de nieuwe startplaats iets langer is en dat we dus meer waar voor ons inschrijfgeld krijgen. Nou, de voorbeschouwing belooft al veel moois, dat wordt vast en zeker een prima dag!

Al snel lopen we door de pittoreske straatjes van Amerongen. Wat is dit toch een schilderachtig plaatsje!

Casper leidt ons naar de Rijnsteeg, de weg naar het veerpont. We genieten van het zij-aanzicht van Kasteel Amerongen. De luiken zijn nog dicht. Tijdens een rondleiding die ik eerder maakte, vertelde de gids dat dit vooral is om de fraaie wandbekleding en het meubilair te beschermen tegen te veel daglicht.

De weg naar het pont ligt temidden van de uiterwaarden, mooie vergezichten, de meidoorn die begint te verkleuren, een witte reiger op zoek naar iets lekkers....

En wat een timing: juist op het moment waarop wij de veerstoep oplopen, komt het veerpont er aan! Even later is het vakantiegevoel compleet: met de zon erbij en een heerlijk briesje op het water.

En dit vakantiegevoel blijft als we op de Rijnbanddijk lopen. Het weer kan niet beter!

Links van ons zien we de boomgaarden en fraaie boerderijen, rechts de Nederrijn. We passeren de jachthaven. De bermen zijn gelukkig niet gemaaid. Het is genieten van de bloemenpracht: paars, geel, wit. Vooral de mooie blauwe cichorei is een blikvanger.

Halverwege de dijk wachten Wilma, de echtgenote van Casper en de buurvrouw ons op met een lekkere koek en een sapje. Een praatje maken en vakantie-ervaringen uitwisselen.

Na het fluitsignaal van Henk stappen we aan en gaan verder op de dijk. Ik loop te genieten. Het "dijkenlopen" verveelt niet gauw, er zoveel te zien! Zo valt het me op dat er nog veel zwaluwen over de weilanden scheren. Ik krijg uitgelegd dat de gierzwaluwen al vertrokken zijn, maar dat de boerenzwaluwen nog enkele weken in Nederland zijn. Weer wat geleerd!

Ik hoor veel medewandelaars zeggen dat dit hét ideale zomerweer is, niet te warm, windje, zon en stapelwolken. En dat is het ook!

am 1In het dorpje Rijswijk passeren we fraaie dijkhuisjes. Ondertussen zien we aan de overkant van de rivier de kerktorens en molen van Wijk bij Duurstede. Dan moeten we bijna bij de centrale rust zijn. En dat klopt. In het weiland staan grote letters: TOT HIER (en niet verder??) Straks, maar nu eerst pauze.

Een prima plekje! Bij 't Veer, cafetaria met uitzicht. We kunnen kiezen: binnen of buiten zitten, op de loungebank of aan de picknicktafel, maar uit ook: ijsje, koffie, frietje, biertje. Ik zie van alles over deam 2 toonbank gaan.

En we hebben zicht op de veerpont. Dat is gemakkelijk! Op enig moment komt Casper ons waarschuwen: het volgende pontveer is voor ons. Hij regelt met de veerbaas onze overtocht.

En dan gaan we weer: Op de rivier weet Jeannette te vertellen dat de Nederrijn hier overgaat in de Lek. De Rijn gaat Lek grappen we. Nog een stukje dijk, de rivier opnieuw aan onze rechterzijde, in de uiterwaarden lopen mooie paarden. We steken de dijk over, komen in het parkbos en lopen langs het fraai gerestaureerde kasteel. We vervolgen onze route aan de Oostkant van Wijk bij Duurstede. Al gauw laten we de bebouwde kom achter ons en komen nu in een ander landschapstype. Casper vertelt dat hij hier bewust voor gekozen heeft: eerst het rivierenlandschap, nu meer bossen en landerijen. Door een fraai elzenbos komen we op de Langbroekerweg. En zowaar: er valt een piepklein buitje. Voordat we de paraplu tevoorschijn hebben gehaald, is dat alweer voorbij en komt de zon er weer bij. Ook hier is het mooi wandelen. Fraaie beukenlanen verraden dat we een landgoed naderen. Maar voordat het zover is gaan de rugzakken open en krijgen we een heerlijk malse stroopwafel. Een goede keuze, met dit weer zou een chocolademini snel een soort chocomel worden.

am 3Een keuzemoment: óf de weg vervolgen en 26 km volmaken óf over het landgoed Broekhuizen en dan een kilometertje meer. Bijna iedereen kiest voor het laatste. We passeren de praatpaal, waar we de verhalen van de Barones kunnen horen, maar we lopen toch maar liever verder. Dan een plotselinge stop, wat nu?? We staan hier op het punt waar we zicht hebben op de locatie waar "Heel Holland bakt" opgenomen is. Leuk!


We naderen het eindpunt, de straatjes van Leersum gaan over in de bossen van Landgoed Zuylenstein. Opnieuw lopen we heerlijk onder de schaduwrijke beukenlanen. Bij de rotonde aan de rand van Amerongen wachten we even tot we gezamenlijk over kunnen steken. Nog enkele straten en we zijn weer bij de Proloog. Wat een heerlijke wandeldag: echt een Casperwandeling: natuur en cultuur. Het was genieten. Dank je wel. En ook een woord van dank aan de mensen van de verzorging en de begeleiders vanuit SOP!

Myriam van den Berg