Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht
(Leestijd: 2 - 4 minuten)

DSC06718Heel af en toe werk ik niet op woensdag en dan besteed ik die dag aan een SOP-wandeling. Zo ook vandaag. Op facebook heb ik van deze en gene al foto’s langs zien komen van prachtig paars bloeiende heide dus die verwacht ik vandaag ook te zullen zien. Het is druk de MHC-kantine, maar wat wil je met zo’n 103 deelnemers, dus het is maar goed dat je ook buiten kunt zitten op het gezellige terras of op de trappen die omhoog leiden naar de kantine.

Bertus maakt een foto van het plaatsnaambord Ede, van de achterzijde. Ik zeg dat ik de voorkant neem en dat het jammer is dat hier niet zo’n geel plaatsnaambord staat. Dat heb ik tijdens de heenreis vanuit de auto al gezien, maar kon toen op de hoofdweg niet stoppen om een foto te maken. Hij weet echter niet wat voor bord ik bedoel. En de voorzijde van het plaatsnaambord neemt hij als we terug gaan.

Via het Edese bos lopen we naar Huize Kernhem. Ik ben inmiddels heerlijk aan de praat met bekenden dus er gaat ook wel het een en ander langs me heen. Op het landgoed staat een statig huis. We maken een rondje door de vrij toegankelijke kruidentuin met buxushagen. Dat vrij toegankelijk is ook de buxusmot niet ontgaan dus de hagen staan er levenloos bij. Tussen 1818 en 1832 was de familie Bentick de laatste eigenaar van dit landgoed. (Ik kijk stiekem even op de geo-cache app, en we passeren op zo’n 150 meter een cache op het landgoed. Misschien straks na afloop nog even langs???)

We wandelen verder de bossen in, waar we zelfs een wolf treffen. Maar vandaag is het een kunstwerk in die vorm. De bossen zijn nu niet onaangenaam, want het zonnetje schijnt al warm op ons neer, en het vest blijft niet lang aan. Zo bereiken we, voor we er erg in hebben, al de Doesburger molen op de Doesburger Eng, waar de wagenrust is. Maar eerst leg ik de zonnebloemen  die hun stralende kopjes naar de zon hebben gericht vast.

Door het Edese bos, waar reeds de eerste paarse heidestruiken op open stukjes in bloei staan, wandelen we genietend door, om uiteindelijk in de (start)kantine van MHC terug te komen voor de rust. De bediening is niet helemaal ingesteld op ons grote gezelschap, maar uiteindelijk heeft iedereen toch zijn hapje of drankje, en kan na een iets langere rust de wandeling worden hervat.

We gaan het bos weer in, dat hier en daar omgewoeld is door de zwijnen. Af en toe schampen we ook weer de bebouwde kom en dan zie ik zowaar tóch een geel bord met ‘Welkom in Ede’. Alleen niet helemaal van voren zodat de foto wat scheef wordt. Bertus komt naar me toe om me ook op het bord te wijzen. Langs een oude tank gaan we de bossen weer in. Natuurlijk gaat deze op de foto, hoewel ik dat elke keer dat ik hier langs kwam, bv tijdens de Edese vierdaagse, al gedaan heb. 

Als iedereen omhoog kijkt zie ik het ineens ook: ik spot hoe langer hoe meer schoenen in de bomen. We betreden Militair oefenterrein. We vragen ons af hoe we dat moeten zien: zijn wij het oefenmateriaal?

DSC06801En dan is daar de Ginkelse Heide die fantastisch paars gekleurd is. In tegenstelling tot verontrustende berichten dat de heide 5 jaar nodig heeft om te herstellen van de hete zomerDSC06751 copy vorig jaar. Ruim voor de schaapskooi en het Belgenmonument slaan we naar links af en steken de weg over naar de Noord Ginkel waar we voor de tweede maal de wagenrust treffen. Deze keer met home-made pannenkoeken met suiker, stroop of aardbeienjam.

De bossen volgen, wat nu niet onaangenaam is, en we mogen zelfs een stuk over een vlonder om uit te komen op de Eder heide. Daar treffen we de schaapskudde, en komen in een oefening van Militairen (militaire politie) terecht. We horen zelfs een enkel schot klinken.

Het laatste stuk door het bos komen we langs de Graaf Bentickbank, maar het is helaas al de hoogste tijd om koers te zetten naar de finish bij MHC. Het was een prachtige tocht. Veel zon, prachtige natuur, prima verzorging..... een 10+.

(Als ik op mijn phone kijk voor geo-caches zie ik dat er een achter de Graaf Bentinckbank had gelegen. En één op korte afstand blijkt een klimcache te zijn. En al mocht ik het willen, ik heb geen klimspullen bij me. De cache op landgoed Kernhem is de andere kant op, dus dan maar Ede in voor nog een paar simpele geo’s.)

Groet, Monique van der Slot.

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.