Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht
(Leestijd: 2 - 4 minuten)

Als ik op dinsdagavond vertel dat ik de volgende dag een 25 kilometer tocht ga wandelen, kijken kennissen mij aan met een blik van: “Die is niet wijs”. Het KNMI voorspelt namelijk voor die woensdag 32 graden, maar mijn man Wopke en ik hebben er zin in. Voldoende water mee, zonnebrandcrème op, dat moet lukken.

Plaatsgenoot Mirjam geeft ons en Servaas een lift, naar de start bij zwembad “De Zandstee” in Bussum. Daar komen we ruim op tijd aan en er is nog voldoende parkeergelegenheid.

Binnen treffen we een groot aantal Soppers, in totaal zijn we met 72 wandelaars, allen benieuwd wat parcoursbouwers Henk Dikken en Bert Faro voor ons in petto hebben. Aan de inschrijftafel zorgen vrijwilligers Harrie, Jeannette en Peter voor de betaling en stempels. Met het zicht op spelende kleuters in het pierenbad worden er overal wat laatste nieuwtjes met elkaar uitgewisseld.

Als iedereen buiten is, worden er nog twee mensen gehuldigd: Coby van Steeg ontvangt een oorkonde voor 96 tochten en Bert Faro heeft er maar liefst 168 op zijn naam staan. Applaus voor deze trouwe Soppers!

Dan gaat de groep van start, al snel lopen we over een bospad, lekker beschut onder de bomen. Af en toe moeten we door een hek, keurig opengehouden door een mede wandelaar. Via een draaihek komen we nu op een grasland, het is een mooi gezicht om die lange sliert mensen in kleurige zomerkleding voor je uit te zien lopen. Hier is het Goois natuurreservaat, een prachtig wandelgebied. We lopen langs het water, eenden, meerkoeten en futen zwemmen tussen de waterlelies.

Er zijn nog meer mensen op pad vandaag, af en toe een fietser die verschrikt kijkt naar die kudde wandelaars. Ook komen we een groepje mannen tegen die ons tegemoet wandelen, later komen we ze weer tegen in Naarden.

Nu zien we nog meer watertjes, het is de rand van het Naardermeer. Omzoomd door waterplanten, net een oude schoolplaat. Via kleine brugjes over het water verkennen wij dit mooie gebied. Even later gaat onze route over het “Laarzenpad”, een lange smalle vlonder waar precies twee wandelschoenen op passen, laarzen niet nodig vandaag. Het is wel opletten, beetje een evenwichtsbalk, maar af toe kijk ik even rond naar die kleurige lijsterbessen en felgroene varens. En het is uitkijken voor overhangende braamstruiken en brandnetels. Een avontuurlijk onderdeel!

We lopen naar een observatiehut, maar vanwege de grote groep en het smalle pad kunnen we daar niet allemaal kijken. Een goede reden om zelf nog eens terug te gaan.

Net over de grens in de bebouwde kom van Naarden ontwaren we de wagenrust. Daar staat Jeannette Faro met lekkere koeken en drinken voor ons allemaal.

Nu verder naar het historische Naarden Vesting. De oude verdedigingswerken liggen er vredig bij in de zomerzon, nu passeert slechts een “wandelleger”. Ineens zien we iets vreemds op ons pad, een rivierkreeft die rechtop staand een dreigende houding aanneemt (of poseert ie voor een foto?). Die rivierkreeften horen eigenlijk niet in ons land thuis, ze beginnen zelfs een plaag te worden.

In het oude centrum van Naarden zoekt iedereen een plekje voor zijn of haar lunch.

Eigenlijk zouden we de grote rust hebben bij een voetbalkantine, maar daar is men bezig met een verbouwing. Wopke en ik strijken neer op een stenen trap aan het water, met uitzicht op wat bootjes. Om 10 over half 2 verzamelen we ons bij de kerk en vervolgen onze tocht, langs het bezienswaardige stadhuis en winkels voor de bovenmodale portemonnee.

We lopen door een woonwijk waar we een tweede wagenrust hebben. Gezien de voorspelde temperatuur hanteert de SOP een ”hitteplan”, we krijgen van Jeannette een beker ranja en choco traktatie en kunnen onze waterflessen bijvullen. Goed plan!

Dan komen we al gauw in het prachtige heidegebied, je kunt wel zien dat de heide te lijden heeft gehad van de droogte van vorig jaar en dit jaar. Er staat een indrukwekkend kruis op de heide, om vijf verzetsmensen te gedenken die hier in 1944 zijn gefusilleerd. Dat geeft toch even kippenvel op deze warme dag.

Want het was een warme dag. Maar ik ben blij dat we beslist hadden om vandaag te gaan “Soppen”. Om kwart voor vier zijn we weer bij het zwembad, ons startpunt.

We zouden hier nog kunnen zwemmen misschien, maar rijden terug naar huis, voor een koud pilsje en een douche.

Met dank aan Henk en Bert en hun helpers voor deze prachtige tocht!

(Ik heb zelf geen foto’s gemaakt, maar verwijs jullie graag naar de mooie reportage van Peter Lissenberg)

Marijke Bekema

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.