Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht
(Leestijd: 3 - 6 minuten)

Vorig jaar sprak Henk Pashouwers, de routebouwer van vandaag af vandaag opnieuw vanuit Vidi Reo, het gemeenschapshuis in Ravenstein, te starten.

Maar het is september 2019, de maand van de herdenking van 75 jaar Market Garden, 75 jaar bevrijding van de regio waar we vandaag te gast zijn.

In VidiReo wordt op dit moment alles in gereedheid gebracht voor deze herdenking, vandaar dat Henk uit moest wijken naar De Brug in Herpen én een andere route moest bedenken.

Bij binnenkomen: herkenning. Hier zijn we al eens eerder geweest. Toen voor de centrale rust, nu ook, maar is het tevens de startlocatie. Rond de klok van 10 blijkt dat er 50 wandelaars naar het Brabantse Herpen zijn gekomen.

Henk neemt het woord en vertelt dat de Hertogswetering leidraad is geweest bij het samenstellen van de route. Maasdorpenroute, we komen door de dorpjes Overlangel, Neerloon, Huisseling en het stadje Ravenstein.....

Ook is er een oorkonde uit te reiken en wel aan Kobie Reurink voor maar liefst 120 tochten! Proficiat Kobie!

Nog één mededeling: Omroep Brabant heeft deze dag als Stiltedag aangemerkt. Henk vindt het niet erg als we hier geen gehoor aan geven J.

Daar gaan we, een autoluwe weg op met mooie boerderijen en - natuurlijk in deze tijd van het jaar - hoogopgaande maïsakkers. Helaas spelen de restanten van orkaan Dorian ons parten. Al snel valt de eerste lichte regen en dit zal een groot deel van de dag zo blijven. Maar als we de beelden van de Bahama's zien, dan mogen we niets zeggen.

herpen 1We wandelen heerlijk in een mooie omgeving. Een pad leidt ons tussen visvijvers door, eerst alleen aan de rechterzijde, maar later lopen met water links en rechts van ons. Vissers zitten onverstoorbaar naar hun dobbertje te turen. Ik ben toch liever wat actiever in de weer!

We lachen om een dapper, wit hondje van ongeveer 25 cm hoog, dat in de wei verschillende paarden flink aan het draven krijgt. Via Overlangel gaat we de dijk op. Inmiddels wordt de regen serieuzer en gaat de wind ook mee doen. Dat wordt een dingetje om zo'n dunne regenponcho aan te krijgen.

We hebben mooie zicht op Keent en de dode Maasarm, die om Keent heen loopt. Het gehucht Keent heeft altijd in Gelderland gelegen. Het maakte, samen met Balgoij, deel uit van de gemeente Overasselt. Doordat de bocht van de Maas waarin Keent ligt, afgesneden werd, raakte het dorp los van Balgoij. Het kwam aan de andere kant van de Maas te liggen en werd Brabants. Het dorpje werd de kleinste kern van de gemeente Ravenstein, met rond de 70 inwoners. Dat gebeurde officieel op 23 juli 1957. Keent kreeg landelijke bekendheid doordat het regelmatig geïsoleerd raakte als gevolg van het vollopen van de afgesloten Maasarm in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Het waren vooral de media, het NOS-journaal voorop, die zich daar erg druk over maakten. De Keentenaren zelf bleven er rustig onder: “de Maas geeft en neemt”. De kinderen werden met de boot overgezet om naar school te gaan en ook de volle melkbussen konden via de boot naar "het vasteland".

Wij gaan van de dijk af en lopen via een prachtig natuurgebiedje naar de 1e wagenrust. Rechts een waterloop en links mooie bossages met o.a. bramen, vlier en bessen. Een gedekte tafel voor de vogels!

Wij vinden ook een gedekte tafel: een goei bekske koffie of thee met een lekker cakeje.

Het leven is goed in het Brabantse land.

Felicia, de echtgenote van Henk en Sjaak bieden ons nog een tweede kop aan. Het smaakt prima!

Na de pauze gaan we dan echt Keent in. We lopen over een veerooster en zien de wilde runderen. Her en der een boerderij. Ik hebt ooit eens gelezen dat er slechts 25 staan in het gehele gebied. Veel water ook met ganzen en andere watervogels. Via de brug, die maakt dat Keent nu niet meer geïsoleerd raakt bij overstromingen, lopen we dit bijzondere gebied uit.

Je kunt het je haast niet voorstellen en alle sporen zijn uitgewist, maar hier in de Keentse uiterwaard heeftherpen 2 een vliegveld gelegen. Gebruikten de Duitsers de van 600 naar 1200 meter verlengde grasbaan enkel nog als parkeerplaats, de Amerikanen, Engelsen en Canadezen lieten van de ‘Airstrip B-82 Grave/Keent’ vele honderden jachtvliegtuigen opstijgen, van het type Dakota, Spitfire en Tempest. In oktober 1944 speelden ze een belangrijke rol bij de operatie ‘Market Garden’, bij de bevrijding van Nijmegen. Dit bracht op Keent een grote groep militairen bijeen, met 160 piloten en 1240 man grondpersoneel. Ze waren gelegerd in tentenkampen terwijl de kantines op volle toeren draaiden. 

Dit is het monument ter nagedachtenis.

Via Overlangel, met zijn bijzondere open torenspits lopen we naar de centrale rust.

Een verrassing, er is nog een oorkonde, ditmaal voor Rina Prins voor 96 gelopen SOP-tochten. Mooi Rina!

Na de nodige broodjes kroket etc. stappen we weer aan. Het is inmiddels droog geworden!

herpen 3We gaan op weg naar Neerloon. We passeren"onze SOP-carpoolplaats", waar wij altijd verzamelen als we via de A50 naar de SOP gaan. Langs mooie oude gebouwen en een fraai kerkje

lopen we naar de Maasdijk. Boten op de rivier, een bruidpaar in een oldtimer.... Er is altijd van alles te zien en te beleven!
We lopen door een mooi groen stukje van Ravenstein en worden opeens verrast door de 2e wagenrust. Opnieuw staan daar Felicia en Sjaak met fris of koffie. Henk vraagt een applaus voor deze trouwe verzorgers, die de wandeldag voor hem als organisator vergemakkelijken. En natuurlijk geven we hier graag gehoor aan!

We stappen weer aan en krijgen een mooi rondje door het historische vestingstadje Ravenstein. We lopen langs het Raadhuis en verschillende kerken, langs de mooie panden en de stellingmolen.

We zien een kanon, wat duidelijk maakt dat we toch echt met een vestingstadje te maken hebben.
Via graspaden lopen we Ravenstein weer uit. In het laatste Maasdorpje van vandaag: Huisseling, is het gedaan met het droge weer. Serieuze regen, we hebben ons paraplu en poncho weer nodig.
Nat, maar voldaan lopen we terug naar Herpen.
Het was een mooie en goed verzorgde tocht! Henk bedankt en ook een woord van dank aan Felicia, Sjaak en de andere begeleiders vanuit SOP.

Nuland, 12 september 2019
Myriam van den Berg

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.