Afdrukken

SOP 20 april 2017

Wandelen in Schaijk

We wandelen vandaag vanuit Schaijk, waar Frits en zijn metgezellen een prachtige wandeling voor ons uitgezet hebben.

We lopen vandaag o.a. door de bos- en heidegebieden van het grootste aaneengesloten natuurgebied in Noord-Brabant, De Maashorst. De Maashorst is een prachtig gebied. Er wordt o.a. over geschreven:

De Maashorst is een groot, bijzonder natuurgebied. Over ruim 3.500 ha – van het dorpje Zeeland tot Nistelrode en van Oss tot Uden – strekken zich bossen uit, afgewisseld door heidevelden, stuifzanden en hier en daar een ven. Kaarsrechte of juist slingerende zandwegen voeren langs koren- en maïsvelden naar en van de oude gehuchten. Middenin het gebied is de stilte overweldigend.

In de laatste ijstijd liet de Maas, die door dit gebied stroomde, grof zand en grind achter. Let maar eens op tijdens de wandeling. Soms lijkt het bijna of je over een kiezelpad loopt.

In die periode zorgden breuken in de aardkorst ervoor dat delen van de grond omhoog kwamen. Deze hoger gelegen delen, de horst, zijn nog duidelijk in het landschap terug te vinden. Dit verklaart de naam ‘De Maashorst’.

Mar voor het zo ver is, worden we welkom geheten in de Phoenix, het gemeenschapshuis. De koffie is bruin, Frits is in z'n nopjes met 76 wandelaars, er is een huldiging en dan gaan we op pad. Onder een strakblauwe lucht, maar wel met een straf windje, slingeren we eerst een stukje door het Brabantse Schaijk. Na de oversteek van de drukke weg tussen Schaijk en Grave komen we in het landelijke gebied, grenzend aan de Maashorst. We genieten van het prille lentegroen en zien pasgeboren veulentjes.

En dan stappen we echt het bos in. We volgen een stukje het Docus de Das avonturen pad, speciaal voor kinderen, maar ook wij kunnen er van genieten! Het ligt prachtig aan o.a. een waterpartij.

Na verloop van tijd komen in het gebied waar de wisenten lopen. Deze bijzondere dieren zijn vorig jaar uitgezet.

Even wat achtergrondinformatie:

De wisent is het grootste landzoogdier in Europa. Door jacht verdween de wisent uit het wild in 1927 en bleven er slechts 54 dieren over die leven in gevangenschap. Sindsdien wordt gewerkt aan de terugkeer van de wisent in de Europese natuur. Vooral in Oost-Europa leven weer wisenten in het wild. De wereldpopulatie bestaat nu uit meer dan 5.000 wisenten, waarvan er ongeveer 3.500 in het wild, of semi-wild leven. De wisent is zeldzamer dan bijvoorbeeld de sterk bedreigde zwarte neushoorn. De komst van de wisent naar de Maashorst draagt dan ook bij aan behoud van dit bijzondere dier.

Ze lopen op een heel mooi open gebied in de Maashorst. Helaas is het afgezet om de dieren te laten wennen aan hun nieuwe omgeving.

We hebben het geluk dat we de wisenten zien. Ze zijn wel op afstand. Zijn het nou koeien of toch echt de wisenten? Maar het bord en de mooie gravure bij het hek maakt duidelijk dat het toch echt gaat om deze bijzondere dieren.

Wat leuk! Ik ben kort geleden al drie keer in het gebied geweest en heb ze niet eerder gezien!
Dank heren, dat jullie de route langs dit stukje van de Maashorst hebben laten leiden.

Even later wachten Co, Wim en anderen ons op met, wat we van de wandelingen van Frits gewend zijn, een lekker bekertje koffie, thee of bouillon. Een koek erbij. Het leven is goed!

We vervolgen onze route en komen over het mooie slingerpad, diep gelegen in de Maashorst.

De grote rust is in het dorpje Zeeland. Het cafeetje stroomt vol. Het zaaltje is te klein, we mogen ook in het cafégedeelte zitten. Daardoor hadden wij snel ons kopje thee of kop soep, anderen hadden minder geluk en moesten er langer op wachten.

Maar toch, na 3 kwartier staan we weer buiten en vervolgen we de route. We lopen het plaatsje Zeeland uit. Nu volgt een stukje landelijk gebied. Het is genieten van het wijdse zicht met alle groenschakeringen, die zo kenmerkend zijn voor de lente. Opnieuw volgt een stukje bos en wat verder is daar opnieuw de wagenrust.

Behalve koffie en thee is er nu ook frisdrank. De laatste koeken worden opgedeeld.

We staan achter de Reekse molen. Nog maar enkele jaren geleden was dit een bouwval, nu is deze prachtig gerestaureerd. De witte molen, zoals deze ook wel bekend staat in de omgeving, steekt fraai af tegen de lucht.

We steken opnieuw de drukke weg over. Het is wat om dit met zo'n grote groep wandelaars in veilige banen te leiden. Maar Klaas, Coby, Peter, Henk en Wim zorgen ervoor dat we met elkaar weer veilig aan de overkant komen.

De laatste kilometers leiden ons opnieuw door landelijk gebied. Boerderijen, bloesembomen, leuk om rond te kijken.

We lopen door een nieuwbouwwijk van Schaijk met een fraai speelterrein voor de kids en zien de kerktoren opdoemen. Nog enkele straten en dan is daar weer de Phoenix en zijn we aan het einde van de wandeling.

We worden uitgenodigd om nog even mee naar binnen te gaan. Er volgt een bijzondere huldiging. Helma, een plaatsgenoten en goede bekende van Frits heeft maar liefst 100.000 km gelopen!!!!
Zij wordt opgewacht door bekenden met bloemen. Frits overhandigt haar een mooie ingelijste oorkonde. Een fotograaf zorgt ervoor dat dit moment vastgelegd wordt.

En dan is deze mooie wandeldag ten einde.

Heren uit Schaijk: dank voor deze mooie dag! Het was genieten.

Myriam van den Berg