Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Vergelijking Joomla Wordpress.

Ieder CMS heeft voor- en nadelen. Wordpress is makkelijker te gebruiken door een content beheerder is de algemene opvatting. De leercurve om het Joomla CMS te beheren ligt hoger. Daar is een goede reden voor: Joomla heeft veel meer standaard functies. Het is een compleet CMS. Wordpress is een CMS waarin deze handige standaard functies ontbreken. Voor een eenvoudige blog website zijn deze functies niet perse nodig.

Dit is geen pleidooi voor of tegen een bepaald CMS. Alle open source CMS hebben voor- en nadelen. De keuze moet gebaseerd zijn op wat voor soort website u nodig heeft, welke functionaliteit er nodig is, het doel. Een keuze gebaseerd op populariteit, van horen zeggen of partijdige vergelijkingen is de slechtste keuze die u kunt maken. Laat u informeren en adviseren door onafhankelijk, allround websitebouwers.

Voordelen en nadelen

Nadelen: Wanneer allerlei plugins nodig zijn om WordPress aan te passen met gewenste functies wordt het systeem traag en onoverzichtelijk en moeilijker te onderhouden. WordPress is, mede gezien de popularteit, aantrekkelijker voor hackers. Het nadeel van Joomla is dat er meer inzicht nodig is van de beheerder om ermee te leren omgaan. De support voor Wordpress is beperkt. Aan de andere kant is er minder support nodig voor Wordpress waardoor het eigenlijk weer een voordeel is.

Voordelen: WordPress is in het voordeel wanneer geen of weinig extra functionaliteit nodig is. Voor blog sites is het systeem ideaal. De site wordt dan sneller geladen in browsers. Hoewel Joomla met de juiste instellingen én optimizers niet onderdoet voor een standaard Wordpress website.

Ondanks de uitgebreide mogelijkheden van Joomla kozen veel website eigenaren in het verleden voor het simpelere WordPress. Het werd een trent die zich doorzette, maar een come-back is in zicht. In het verleden was Joomla het populairste CMS. Er is heel goed geluisterd naar de gebruikers van Joomla. De gebruiksvriendelijkheid is enorm toegenomen met de laatste versies en er zijn meer functies bij gekomen die in een standaard CMS thuis horen.

Conclusie: Om dezelfde functionaliteit te behalen als Joomla is Wordpress geen goede keuze. Om er achteraf achter te komen dat iets niet mogelijk is binnen WordPress en uiteindelijk toch over te schakelen naar Joomla is een omweg welke veel tijd in beslag neemt. Daarom is het vooraf vergelijken van beide systemen het advies, zeker voor de websites welke standaard CMS functies nodig hebben. Beide systemen zijn prima te gebruiken als CMS. Bij een blog adviseer ik WordPress te gebruiken, wilt u meer met een website kies dan voor Joomla. 

Fabels: Berichten dat WordPress het beter doet in google is een fabel en kan geen geen argument zijn bij de keuze van deze twee CMS systemen. Beide systemen voldoen in de bron evengoed aan de richtlijnen en aanbevelingen van het W3C. Het ligt eraan of de seo instellingen en mogelijkheden op juiste wijze zijn ingesteld, het aantal en kwaliteit van extensies of plugins en natuurlijk de kwaliteit van de webhosting.

Aanbevolen info:
Wordpress versus Joomla  
Wiki lijst met open en closed source CMS systemen

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.