Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Samen Op Pad groepswandelingen in coronatijd vanaf september SOP2020

Wat bieden we standaard aan bij basic SOP2020: Klik hier


Vanaf 16 dagen voor de geplande datum is online inschrijven mogelijk.
zie hieronder!

Volgende wandelingen SOP2020 (online inschrijving open)

Test-wandeling SOP2020-Scherpenzeel

dagen
uren
minuten
seconden
Van woensdag 12-08-2020 10:00 tot woensdag 12-08-2020 16:00
Startlocatie: Scherpenzeel
Wandeling is uitgezet en georganiseerd door: Casper Seijn
+31651668828
Gezien: 970

Het adres van de startlocatie staat vermeld op het startbewijs. Het startbewijs ontvangt u per mail nadat uw inschrijven is bevestigd! 

Onderstaande informatie en eventuele andere bestanden betreffende deze wandeling kunt u downloaden onder aan deze pagina.


 

Testwandeling  -  Grebbelinietocht

Logo SopDeze wandeling  met 30 deelnemers is bedoeld om de maatregelen die moeten worden genomen i.v.m. de Coronapandemie te testen en te beoordelen op haalbaarheid.

Ook zouden we het prettig vinden als u als testwandelaar uw ervaringen over deze opzet met ons zou willen delen. 

De route is, zoals gewoonlijk bij SOP 25 km. We starten buiten en u heeft van te voren ingeschreven .

Binnen in het Cultuurcentrum is er de mogelijkheid om voor de start naar de toilet te gaan. Voor deze speciale tocht is gekozen voor de Grebbelinietocht. Een mooie route over smalle paadjes en graspaden, zeer geschikt om de 1½ m  regel uit te testen.

Na ongeveer 6 km is er een rustpauze ingelast, of U moet allemaal beslissen om door te lopen.

Na 13 km hebben we pauze op de parkeerplaats van Supermarkt Hoogvliet in Woudenberg. Van te voren spreken we even af hoe lang we hier rusten. Binnen bij Hoogvliet aan de service balie kan U  frisdrank kopen, u hoeft er niet de winkel voor in. Wel moet u zelf betalen. 

Op ongeveer 19 km is, er bij een boerderij, de mogelijkheid om de toilet te gebruiken. Denkt u eraan om na het toilet gebruik de handen goed te wassen.

 

Nu wat over de route.

We wandelen over de Grebbeliniedijkjes rond Woudenberg en Scherpenzeel.

Het gedeelte bij Woudenberg is het oudste gedeelte van de Grebbelinie en gaat terug tot 1629. Toen trokken de Spaanse troepen  rovend en moordend door het land.

De staten van Utrecht riepen  de boeren op om een verdedigingslinie  op te werpen en te versterken met kanonnen om zodoende de vijand een halt te kunnen roepen. Tevens kon dan de Gelderse Vallei onder water gezet worden wat de vijand ook moest stoppen. De ondernemen acties werkten.

Na deze tijd raakte de linie in verval tot jaar 1672. Toen zag men de noodzaak er weer van in en versterkte men de linie behoorlijk.

In 1744 weerde de linie zich behoorlijk tijdens de 1e Franse inval in ons land. In 1794 kwamen de Fransen voor de 2e keer. De Gelderse Vallei werd toen onderwater gezet, maar het mocht niet baten. Door de zeer strenge winter bevroor het water en de Fransen trokken er vrolijk overheen. Weer raakte de linie in verval en vergetelheid.

Dit duurde tot het begin van de wereldcrisis in 1930. Onder druk van de politieke spanning met Duitsland werd de linie versterkt en gemoderniseerd.  Bunkers (271), loopgraven, antitankgrachten en tankversperringen werden er gebouwd. Ook werden er prikkeldraad versperringen opgeworpen en landmijnen gelegd.

In 1940 weerden de Nederlandse soldaten zich kranig op de linie, tot de munitie op was en ze zich over moesten geven. Tijdens de oorlogsjaren hebben de Duitsers de linie nog versterkt. Ze gebruikten daar Russische dwangarbeiders voor. Maar de linie heeft bij de bevrijding geen rol gespeeld. Voor de 3e keer raakte de linie in de vergetelheid en verval. 

In 1965 kocht de Provincie Utrecht het gebied, want zij zagen de historische en toeristische potentie in van de linie. Na jarenlange arbeid is het nu een prachtig wandelgebied waar de geschiedenis een grote rol speelt. Wij maken dankbaar gebruik van de prachtige wandelpaden over de linie. Ook wandelen we door een volledig gerenoveerde loopgraaf.

Maar we wandelen natuurlijk niet alleen over de linie, We lopen tevensdoor het mooie agrarische gebied rond Woudenberg en Scherpenzeel, waar prachtige boerenhoeves staan. Het belooft een leuke afwisselende wandeling te worden, met veel gras en onverharde paden en af en toe een stukje bos of weiland.

 

Fijne wandeling gewenst, Casper

Weblink

Organisator en begeleiders

  • Casper Seijn

    Casper Seijn

    CASPER

  • Wim Freriks

    Wim Freriks

    Bestuurslid en webmaster.

x

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.

CSS-RSevent