Route informatie GW

Flevolandtocht 2018
Lely 1 kopieLelystad is de startplaats van deze tocht. Nu is er over Lelystad niet zoveel te vertellen want het heeft geen historie zoals andere provinciehoofdsteden. Ik ga mij daar ook niet aan wagen. Door deze wandeltocht uit te zetten kunt u, met eigen ogen zien, wat het na 50 jaar geworden is. Het startbureau is gelegen aan de Voorhof en bevindt zich aan de buitenrand van de stad. Hier huist de buurt- vereniging het Palet en zij heten u van harte welkom om van hieruit de tocht te beginnen. Via twee woonwijken verlaten wij de stad en lopen langs water en over de bospaden, die in de beginjaren van Lelystad zijn aangeplant, naar het zuiger-plasbos. Hier is de wagenrust gepland en dan zit er 6,4 km op. Dit bos is aangeplant eind 60er jaren en dank zijn naam aan het leegzuigen van grote zandplaten, dit ten behoeve van de woningbouw. Hierdoor is een flinke plas ontstaan, kreeg de naam Zuigerplas en was in de begin jaren de enige zwemgelegenheid. In dit bos bevinden zich mooie paden om een wandeltocht te lopen en hier zie je wat er in 50 jaar is gegroeid. Na het mooie Zuigerplasbos komen wij bij de kust en lopen langs het schip de Batavia. Hier is gelegenheid om daar mooie foto’s van te maken. In Bataviastad is de binnenrust gepland en hier is voldoende horeca aanwezig voor ons allen.
Bataviastad:
Batavia Stad is de eerste fashion 'outlet' (Factory outlet center) in Nederland, gelegen aan het Markermeer bijLely 2 Lelystad (Flevoland). De outlet is genoemd naar het schip de Batavia uit 1628, waarvan een replica nabij is afgemeerd, bij de Bataviawerf. Het winkelcentrum is een imitatie van een vestingstad, compleet met een zware stadsmuur, drie stadspoorten, autovrije klinkerstraten en een reeks individuele houten winkelgebouwtjes met een quasiauthentieke architectonische uitstraling, deels geïnspireerd op Marken, deels op de West-Indische koloniën, waar de ‘Batavia’ als spiegelretourschip van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie nooit geweest is. Na de opening als eerste outlet centre in Nederland in juli 2001, is Batavia Stad Fashion Outlet in 2008 vergroot met een tweede en in 2009 met een derde fase. Met de Lely 3 kopieuitbreidingen kwam Batavia Stad direct aan het Markermeer te liggen. De eerste fase alsmede de uitbreidingen zijn geïnitieerd en ontwikkeld door een projectontwikkelaar uit Amersfoort. De uitbreidingen zijn ontworpen door Attika Architekten. In juni 2015 werd door VIA Outlets (eigenaar sinds begin 2014) opnieuw een grote uitbreiding van 5.500m2 aangekondigd, welke in april 2017 geopend wordt. Hiermee krijgt het centrum er nog 45 winkels bij, wat neer komt in het totaal 31.000m2 en 150 winkels
Na de rust gaan we richting Lelystad-haven. U loopt dan over de dijk die nodig was om de polders droog te malen. Dat gebeurde vanaf het werkeiland en dat begint als u de sluis bent gepasseerd. Bij de sluis bevindt zich het gemaal Wortman.
Gemaal Wortman:
Gemaal Wortman is één van de drie gemalen die werden gebruikt bij het droogmaken van de polder Oostelijk Flevoland. De twee andere gemalen zijn het Gemaal Lovink bij Harderhaven (tegenover Harderwijk) en het Gemaal Colijn bij Ketelhaven. De twee laatste gemalen zijn elektrische gemalen; het Gemaal Wortman daarentegen is een dieselgemaal.
Het Gemaal Wortman is genoemd naar dr. ir. Hendrik Wortman (1859-1939), een belangrijke figuur in de geschiedenis van de Zuiderzeewerken. Van 1919 tot 1929 was Wortman directeur-generaal van de Dienst der Zuiderzeewerken, die tot taak had de polders aan te leggen.
Op 13 september 1956 werd de ringdijk om de polder Oostelijk Flevoland gesloten. In november 1956 werd het Gemaal Wortman in bedrijf gesteld. Op 27 juni 1957 viel Oostelijk Flevoland officieel droog. Ook na het droogvallen van de polder bleef het Gemaal Wortman in bedrijf. Het bemaalt de lage afdeling van de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De pompinstallatie bestaat uit vier centrifugaalpompen. Bij normaal bedrijf is het pomptoerental circa 110 omwentelingen per minuut. De totale capaciteit van de vier pompen bedraagt 2.000 m³ water per minuut bij een opvoerhoogte van 6 meter. De pompaandrijving gebeurt door vier 7 cilinder-4-tact dieselmotoren van het type Stork-Hesselman, met een vermogen van 736 kW.
De onderbouw van het gemaal is van gewapend beton uitgevoerd en bezit vier zuigmonden en vier perskokers. Het gebouw is als betonskelet met baksteenvulling opgetrokken. Over de vier zuigmonden ligt een vaste betonnen plaatbrug met een rijbreedte van 11 meter. De twee voetpaden zijn elk 1,05 meter breed. De rijvloerhoogte is NAP + 1.70 meter.

Na Lelystad-haven gaan wij op weg naar de wagenrust in de stad. Als iedereen is gelaafd en uitgerust lopen wij het laatste stuk langs het water en over nog wat bospaden naar het einde.
Ik hoop dat u een fijne wandeldag hebt gehad en een positieve indruk van Lelystad eraan over hebt gehouden.
André Loos

Lelystad 27 06 2018Route Flevolandtocht

Een korte voorbeschouwing van de Verwentocht in Zijderveld

 

Voor de tweede keer vertrekken wij met onze Verwentocht uit Zijderveld.
Zijderveld is een klein dorp en de oudste nederzetting in de gemeente Vianen in de Nederlandse provincie Utrecht. Voor het begin van onze jaartelling was er al een nederzetting, bewoond door boeren, vissers en jagers. Het landelijke dorp ligt in het noordoostelijk deel van de vijfherenlanden, niet ver van het Schoonrewoerdse Wiel. In de 12e eeuw duikt de naam Sidenderveld (later Zijderveld) op.
Zijderveld behoorde lange tijd tot het gebied van de heren van Culemborg. En in 1820 werd het dorp toegevoegd aan de provincie Zuid-Holland.

Genoeg over het dorp Zijderveld, vanuit het gebouw De Krooshof vertrekken we naar het buitengebied en via klompenpaden richting Culemborg, voordat we2018 05 17 10.53.35 1600x1200 kopie 2018 05 17 10.16.27 1600x1200Culemborg binnenlopen hebben we eerst een wagenrust op ongeveer 6,5 km.
Culemborg was even wereld beroemd toen in 1868 de Kuilenborgse spoorbrug in gebruik werd genomen, toentertijd de langste spoorbrug van Europa. In de tweede helft van de 19e eeuw was de aanleg van de spoorlijn Utrecht – Boxtel (de inmiddels vervangen spoorbrug van 1868) een belangrijke stimulans voor de industriële ontwikkeling van Culemborg. Met name de sigaren- en meubelindustrie kwamen in die tijd sterk op.
Ook de Plantage mag op onze wandeltocht niet ontbreken, het is het stadspark van Culemborg. Het is in 1850 ontworpen door de tuinarchitect Louis Paul Zocher en aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het oorspronkelijke ontwerp is nog steeds goed zichtbaar omdat aanpassingen beperkt zijn gebleven.
Eenmaal Culemborg door te hebben gewandeld hebben we aan 2018 05 17 13.17.29 1600x1200de haven een binnenrust, en inmiddels hebben we dan ongeveer 14,5 km afgelegd. Na de binnenrust zoeken we weer het buitengebied op en wandelen we een stukje in de uiterwaarden van de Lek, waar we een mooi uitzicht hebben op de Lek.
Ook nemen we ook nog een bezoekje aan fort Everdingen waar op dit moment een bierbrouwerij is gehuisvest.
In de middag hebben we nog een wagenrust op ongeveer 21,5 km waar we u weer gaan verwennen met een heerlijke beker bowl. Er rest ons dan nog zo’n 3 km te gaan alvorens we weer bij De Krooshof in Zijderveld zijn aan beland.

Wij wensen u een prettige en mooie wandeling. Namens de organisatie van deze tocht Della en Gerrit Oskam


Zijderveld 13 06 2018Route Verwentocht

Omdat het pad rond het Henschotermeer niet meer vrij toegankelijk is, wat bijna altijd in de route was opgenomen, moesten we een andere oplossing vinden omWoud 1 richting Maarn te gaan. Gelukkig kregen we medewerking van de eigenaar van Allurepark Laag Kanje en kunnen we Woud 2over zijn terrein richting Maarn lopen. Hier lopen we onder de snelweg A12 door en lopen we door Maarn langs het voormalige gemeentehuis van Maarn. De gemeente Maarn is sinds 1 januari 2006 opgegaan in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeente bestaat uit de voormalige dorpen: Amerongen, Leersum, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Deze nieuwe gemeente heeft ongeveer 49000 inwoners. Hierna lopen we over het landgoed De Venen met zijn kenmerkende sterrenbos. Een sterrenbos is een bos met een lanenstructuur, dat (net als de meeste bossen in Nederland), oorspronkelijk was aangelegd als park. Het huidige Nederlandse woord ’sterrenbos’ is een verbastering van de oorspronkelijke Oud-Nederlandse schrijfwijze ’starre Bosch’ ,oftewel: een beplanting van starre (stramme) (naald)bomen of hoge coniferen. Een 'sterrenbos' heeft dus niets te maken met sterren of met een stervormige lanenstructuur. Hierna lopen we via de Buurtsteeg en de Maarnse Grindweg richting Maarsbergen. Hier wandelen we via landgoed Maarsbergen. Dit landgoed was in het nieuws, omdat hier het TV-programma Heel Holland Bakt werd opgenomen.

In Maarsbergen is de grote rust bij ’La Place’. Het eten van uw meegebrachte boterham is toe gestaan mits U een consumptie bestelt.

Woud 3Van hier lopen we weer terug richting Maarn. We lopen daarna over een klompenpad dat dwars door het golfterrein Anderstein loopt. Na het oversteken van de provinciale weg komen we bij de Monnickendijk. De Monnickendijk, op de grens van Maarsbergen en Woudenberg, die ongeveer 800 jaar geleden is aangelegd,Woud 4 is kort geleden gedeeltelijk gerestaureerd. In 1200 is deze dijk door de monniken van de abdij van Leusden aangelegd. Hierna gaan we nog even een stukje door het buitengebied van Woudenberg. We lopen nog een heel klein stukje over de voormalige spoorlijn Amersfoort-Kesteren en door Groenewoude. Hier stond tot vroeger kasteel Groenewoude dat rond 1859 is gesloopt. Tegenwoordig resten nog een witgepleisterd bouwhuis uit 1696 en een 18e-eeuws inrijhek. Nog een klein stukje en we zijn weer terug bij sporthal de Camp.

We wensen u een prettige tocht. Namens de organisatie van deze tocht, Piet Halff.

Woudenberg 6 06 2018Route Utrechtse Heuvelrugtocht

4e Belmontetocht - Wageningen 30 Mei 2018


Bel 1De 4e Belmontetocht heeft een totaal nieuwe route en loopt natuurlijk door de mooie in bloei staande Universiteitstuin Belmonte. Na de start lopen we door de bossen van het Oranje Nassau oord nu een verpleeghuis voor ouderen en gehandicapten mensen. Maar het huis heeft een geschiedenis. In 1881 kocht Koning Willem 3 het voor zijn vrouw Emma , het landgoed deed veel denken aan de omgeving waar Emma in haar jeugd geleefd had en de Koning hoopte dat zo haar heimwee zou verdwijnen. In 1898 schonk Emma het aan een Stichting om er een sanatorium voor TBC patiënten van te maken. In de jaren 70 veranderden het inzicht voor de behandeling van TBC patiënten en werd het omgebouwd tot verpleeghuis. Vervolgens wandelen we door Renkum . Daarna lopen we een klein stukje door het uiterwaarden gebied Jufferswaard en de Noordberg. Na de oversteek van de lange Rijnbrug gaan we op weg naar Heteren waar we in het zalencentrum de Bongerd onzer café rust hebben. Helaas mag U er Uw eigen brood niet opeten , wel zijn er broodjes kroket en soep in de aanbieding. Na de café rust lopen we een stuk over de Rinbanddijk en steken de Rijn over met een klein voetveer , naar Renkum Maar deze keer lopen we langs de bekende papierfabrieken die hier gevestigd zijn. En dan via een mooi uiterwaarden pad en het bergpad over de WageningseBel 2 berg op weg naar het uiteindelijke doel van onze tocht , het Belmonte park Tot 1936 was het in bezit van diverse adellijke families en bestond hoofdzakelijk uit bosgebied bestemd voor de houtproductie . In 1936 kocht de gemeente Wageningen en het Gelders landschap gezamenlijk het gebied. In de oorlog werd het op het terrein staande landhuis met theekoepel en koetshuis volledig verwoest door een bombardement, en niet meer opgebouwd. In 1951 kocht de landbouw Universiteit het wegkwijnende gebied en veranderde het 17 hectare grootte gebied in een prachtig Arboretum. In de tuin staan veel planten en bomen uit de hele wereld en ook appel en perenbomen, sierkersen, esdoorns , magnolia’s en berken. Pronkstuk van de planten collectie is de 1500 soorten tellende collectie Rododendrons de grootste collectie van de wereld. Wij lopen uitgebreid door de tuin en kunnen zo Bel 3de schitterende bloeiende struiken uitgebreid bewonderen en fotograferen. Na de pracht en praal van het arboretum wandelen we door het Lineus park . Lineus is geboren in Zweden en studeerde in Nederland af als doctorandus in de geneeskunde in Leiden daar leerde hij H boerhave kennen die hem de liefde voor de plantkunde bijbracht. Daardoor gegrepen stelde hij een zeer uitgebreide catalogus samen van de toen bekende planten soorten samen. Ook gaf hij de planten en soorten Latijnse namen. Na zijn terugkomst in Zweden was hij mede oprichter van de academie van wetenschappen en gaf als hoogleraar tot op zeer hoge leeftijd les op de akademie. Wij lopen door het mooie park langs zijn borstbeeld , in het park staan veel verschillende kunstwerken. Op de terug naar de finish lopen we langs de wijngaard op de Wageningse berg . jammer genoeg is het te vroeg in het seizoen en hangen er nog geen druiven aan de ranken. Nog even wat drinken in de kantine van de voetbalclub en dan tevreden op weg naar huis.

Prettige wandeling Casper Seijn


Wageningen 30 05 2018Route Belmontetocht

                                       Natuur wandeltocht Zeist op 23 mei 2018.


De voetbalvereniging Zeist, gekleed in paars wit, bestaat al sedert 1914 en is dus al meer dan 100 jaar oud. Wij worden aldaar welkom geheten door Simone.
Er is genoeg parkeerplaats en u kunt doorrijden tot het sportgebouw. Achter het sportgebouw , langs de velden en op de toegangsweg is genoeg parkeer gelegenheid.
Na vertrek gaan wij het bosgebied in en vervolgen onze weg in de van richting de Panweg en de Amersfoortseweg N237. Na de oversteek komen wij terecht in het Panbos.
Het Panbos is een natuurgebied aan de noordzijde van de Amersfoortseweg N237 ten westen van Bosch en Duin aan de rand van De Bilt. Het vormt samen met landgoed Beerschoten en landgoed Houdringe een aaneengesloten natuurgebied van 367 hectare. Karakteristiek voor het Panbos zijn de oude grove dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan.
Vervolgens gaan het bosgebied van Beerschoten in. Beerschoten is een landgoed in de Nederlandse gemeente De Bilt. Diverse delen van het landgoed zijn een rijksmonument waaronder een landhuis, hoofdgebouw, tuinmanswoning, ijskelder, brug en een parkaanleg.
Eén der tuinen is omgebouwd tot een beeldentuin van Jits Bakker. In 2009 schonk kunstenaar Jits Bakker 30 beelden aan de Provincie Utrecht: Beeldentuin Beerschoten was geboren. Natuurlijk wandelen wij door een deel van zijn beeldentuin.
Vervolgens komen wij in het bosgebied Beerschoten. Met kronkelende vijvers, stromende beek, weiden met boomgroepen en oude lanen vormt het een aantrekkelijk wandelgebied. Het aangrenzende landgoed Houdringe bestaat uit bos en open grasland. Er staan eiken en beuken met waarvan de stam een diameter heeft van meer dan een meter.
Nadat wij Beerschoten en het Panbos hebben verlaten lopen wij via een fietspad in de richting van Huis ter Heide.
Dan komt het verhaal van Anne Faber naar boven. De 25 jarige vrouw die door een psychiatrisch patiënt uit Den Dolder op 29 september 2017 werd verkracht, vermoord en later begraven in Zeewolde. Bij dat fietspad werd haar jas en verderop in de buurt van de vijver haar tas en in die vijver haar fiets aangetroffen. Nadat wij de vijver achter ons hebben gelaten wandelen wij langs het Witte Kerkje.
Het Witte Kerkje in de Nederlandse gemeente Zeist maakt deel uit van de Nederlands Hervormde Gemeente. Op 31 januari 1860 werd de eerste dienst in het kerkje gehouden. Het betreft een eenvoudig zaalkerkje dat destijds in typische waterstaatstijl is gebouwd. Aan het einde van de lange en rechthoekige zaal staat de preekstoel. Rondboogvensters vormen een van de meerdere classicistische details die het kerkje kent.

Boven de ingang hangt het rood geschilderde orgel dat op 24 september 1904 in gebruik werd genomen. Het één klaviers orgel werd gebouwd door de Firma Adema.
De topgevel met de ingang was voorzien van een puntig torentje. De spits van de toren werd in 1915 verbouwd in barokke stijl. In de toren bevindt zich een klok van François Hemony uit 1659.
Wij wandelen langs de eerste drive-inn Mac Donalds van Nederland. Deze werd gebouwd vanwege het feit dat er op honderden afstand een Amerikaanse kamp lag zijnde Camp New Amsterdam en daarbij is verder commentaar overbodig.
Vervolgens wandelen wij naar de kantine van vv “t Vliegdorp te Huis ter Heide alwaar wij welkom worden geheten door de familie Sakkers,
Na de lunch gaan wij het bosgebied tussen Soesterberg en Zeist in. Aldaar wandelen langs de Smidsput, een Kozakkenput.
De Kozakkenput bestaat uit gevarieerde bos met daartussen akkers, heideveldjes en diepe putten. Oude lanen doorsnijden het terrein. Een aantrekkelijke omgeving voor de ransuil en levendbarende hagedis. De gebieden spelen een onmisbare rol in het natuurnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Dieren gebruiken deze smalle strook tussen Zeist en Soesterberg om zich te verplaatsen tussen het noorden en zuiden van de heuvelrug. Zij maken hierbij gebruik van de ecoducten over de A28 en N237.
Via het Zeisterbos met zijn mooie velden wandelen wij de plaats Zeist weer in om vervolgens ons naar het eindpunt te begeven.
Hette Smedema

 

Zeist 23 05 2018Route Natuurtocht Zeist

Bossche Bollentocht 16 mei 2018

Deze 1e Bossche Bollentocht kent veel afwisseling. Kort samengevat: kleinschalige gebiedjes met mooie oude boerderijen en landgoederen, een fraai natuurgebied aan de rand van 's-Hertogenbosch én mooie wandelkilometers door sfeervolle straatje in het gezellige 's-Hertogenbosch. Een combinatie van natuur en cultuur!

De start is in de vertrouwde startlocatie Partycentrum Absoluut. We lopen naar het mooie landgoed Haanwijk, met zijn monumentale gebouwen.

Bos 1 1600x1064Haanwijk is ongeveer 110 hectare groot en bevat onder meer een landhuis uit 1649. Let eens op het torentje en het bakhuisje, 18de-eeuws en in 1960 hersteld, Daarnaast kent Haanwijk parkbossen met eeuwenoude bomen, historische dijkjes en de kenmerken van een beekdallandschap. De bij het huis aansluitende boerderij stamt uit de 18de eeuw.
Een fraaie laan leidt ons naar de Dommel. Net voor de brug treffen we Nieuw Herlaer, gebouwd in de 13e eeuw. Het bakstenen torentje van het kasteel dateert uit de 15e eeuw, het huidige kasteel uit 1791.

 

Een stukje van de Dommel leidt ons naar oude verdedigingsdijkjes uit de tijd van Frederikbos 2 Hendrik.
We zijn in een heel mooi stukje Brabants landschap aangekomen, een variatie van bosjes, weilanden, akkers, en dat onder de rook van Den Bosch. Op afstand zien we het Provinciehuis, de stad is dichtbij en wij lopen hier door een fraai oud boerenlandschap en mooie boerderijen.

 

We gaan onder de A2 door en komen langs het gemaal dat zorgt dat wij hier met droge voeten kunnen lopen. In 1995 was dit anders, toen stond vanwege de hoge waterstand het complete gebied, inclusief de A2 onder water!

 

bos 3

 We lopen dwars door het Bossche Broek, een natuurgebied van 202 ha ten zuidoosten van 's-Hertogenbosch. Bijzonder is dat het natuurgebied dicht bij het centrum van de stad ligt. Tot 1629 was het Bossche Broek een moeras, dat in tijden van oorlog een natuurlijke verdediging vormde voor de stad. Hierdoor slaagden verschillende belegeraars er niet in om de stad in te nemen en verkreeg 's-Hertogenbosch de bijnaam "de onoverwinnelijke moerasdraak".

We genieten van het silhouet van de stad met als directe blikvanger: De Sint Jan, maar ook Hieronimus Bosch toren, wat westelijker mag er wezen!

Op een bijzondere manier gaan we de stad binnen: via een vlonderpad over het water, maar dat is ook direct het dak van een ondergrondse parkeergarage. We lopen door de oude stadmuren.
Dan volgen oude historische straatjes met bijzondere namen, zoals Achter het Verguld Harnas, In den Boerenmouw. We komen langs de winkel (pardon: salon) van Addy van den Krommenacker, we lopen door de Uilenburg, waar de boottochten over de Binnendieze, dé publiekstrekker van Den Bosch, starten. We komen langs het standbeeld van Zoete Lieve Gerritje, zien de gevelgedichten en lopen door smalle autovrije straatjes betegeld met kinderkopjes en langs monumentale panden.
Via de Markt, waar op woensdag warenmarkt is en een verrassend ommetje komen we op de Parade met zijn gezellige terrasjes. De Parade kent een rijke geschiedenis. Het begon ooit in 1274 als begijnhof, de plek waar ruim tweehonderd vrouwen onderdak vonden. Het is een van de mooiste pleinen in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.
Hier mag ieder zijn of haar plekje zoeken voor de lunchpauze. Misschien wil je deze pauze ook benutten voor een kijkje in de Sint Jan, waar in de meimaand het Mariabeeld op een speciaal plekje staat, omringt door honderden waxinelichtjes en bloemen.
Na de pauze volgt nog een fraai stukje Den Bosch, met aandacht voor de beroemde schilder Jeroen Bosch. Via een ander gedeelte van de Bossche Broek verlaten we de stad.
We komen weer in de natuur: het bos van de Gruijter (de bekende grootgrutter). We lopen via mooie boomlanen en open stukjes in de richting van SInt-Michielsgestel. De laatste kilometers leiden ons over dijkjes en autoluwe wegen.
Ik hoop dat u geniet van deze verrassende wandeling!

Myriam van den Berg

Sint Michielsgestel 16 05 2018Route Bossche Bollentocht

Noordwaardtocht Biesbosch 9 mei 2018Logo Sop
Vandaag zijn we te gast bij Café-Jachthaven van Oversteeg op Spieringsluis 5 te Werkendam. Tijdens de rust mogen we hier ons eigen meegebrachte brood opeten, mits we een consumptie van het huis bestellen. Maar we kunnen ook een broodje kaas of ham à € 2,75 bestellen van de uitbater.
werk 1De Noordwaard vormt een belangrijke schakel in het programma ’Ruimte voor de Rivier’ . De Noordwaard is een gebied van zo’n 4.450 hectare – circa 6.000 voetbalvelden – dat grenst aan de Nieuwe Merwede, ten westen van Werkendam en ten noorden van het Nationale Park de Biesbosch. In vijf jaar tijd werd de polder opnieuw ingedeeld en gewijzigd van een binnendijks naar een buitendijks gebied. Door de ontpoldering van de Noordwaard krijgt de rivier de Nieuwe Merwede meer ruimte. De dijk langs de Nieuwe Merwede is verlaagd tot een hoogte van 2 m boven NAP. Stijgt het rivierwater tot boven die hoogte, dan stroomt het water over in de polder. De Noordwaard zal enkele keren per jaar onder water staan. Dit komt voornamelijk in de winter voor, als de waterstand hoog is door regen en smeltwater. Niet de hele Noordwaard valt onder het nieuwe doorstroomgebied: de delen die door hoge kades zijn omgeven, zullen maar eens in de 100 tot 1000 jaar onder water staan.
P4150006 1600x1200De tocht van vandaag bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat richting De Noordwaard en het Biesbosch museumeiland. Naast het Biesboschmuseum vindt u een gebied dat de Pannenkoek heet. Hier kunt u kennismaken met de griend- en rietcultuur. We wandelen naar Polder Maltha en op de uitkijkheuvel kijkt u uit over de Petrusplaat. Dat is één van de drie spaarbekkens in het Nationale Park de Biesbosch. De spaarbekkens vormen het kloppende hart van de drinkwatervoorziening voor miljoenen Nederlanders en P4150015 900x1200bedrijven in Zuidwest-Nederland en Noord-Brabant. In de bekkens, genaamd: De Gijster, de Honderd en Dertig en de Petrusplaat, is oppervlaktewater opgeslagen uit de rivier de Maas. Dankzij de bekkens is het mogelijk om droge periodes te overbruggen en bij een te lage kwaliteit de inname van Maaswater te stoppen. In de bekkens vindt natuurlijke voorzuivering plaats. Van het bekkenwater wordt, na een zorgvuldige zuivering, drink- en industriewater gemaakt.
Het tweede deel van de tocht gaat door de voormalige landbouwpolders: Jantjesplaat, Catharinapolder en polder het Hooge Hof; de zogenaamde Hilpolders. Ze staan sinds de ontpoldering, wat klaar was in september 2013, weer onder invloed van het getij. Er is ruimte voor riet- en moerasruigtes, slikken, platen, gorzen en vloedbossen. Landbouw heeft plaats gemaakt voor water. Het verste stuk waar we komen is de Deeneplaat met zijn historische Zwarte keet. We hopen dat u vandaag een indruk krijgt van het schitterende gebied wat Noordwaard Biesbosch heet, al is het maar een klein deel daarvan!

 

Prettige wandeling Bert Faro

Route naar start

Werkendam 9 05 2018

Route Noordwaardtocht Biesbosch

Weids, lucht en water, Soptocht nr. 257 op 2 mei vanuit Uithoorn met het motto “Samen verder”
In grote lijnen verteld gaat onze route vanaf Het Rechthuis in Uithoorn via de woonwijken met kleine ommetjes in de vrije natuur door de Bovenkerker-polder en het tuindersgebied in Aalsmeer–Oost naar de grens van het Amsterdamse-bos. Over een Achterom-dijkje (met daar een wagenrust) en langs het zwembad om uit te komen in het Schinkelbos, een soort natuur-buitengebied wat aansluit op het Bosplan en waar de runderen een domein hebben. Deels door het Bosplan slaan we af richting van de R.K. Urbanus-kerk van Bovenkerk om daar tegenover uit te komen voor de grote rust in “Silversant. Helaas niet toegestaan om daar onze boterham te nuttigen, dus even naar buiten.
p.s. Door toename van het aantal deelnemers moeten wij als organisatoren bij het uitzetten en reserveren op zoek gaan naar horeca gelegenheden met voldoende ruimte en een vlotte bediening om binnen 30 minuten weer op weg te gaan. Mogelijk kan hier per tafelgroep door één-persoon worden afgerekend wat weer wat tijdwinst voor ons en de bediening oplevert.
Terug naar het Bosplan en volgen een slingerend pad langs De Poel met aan de overzijde zicht op Amstelveen en volgen een aangeven route langs De Poel en de bamboebrug van de Japanse Bloesemtuin (maar helaas is de bloesem al geweest) Langs De Poeloever en over een speelveld voor de jeugd komen we uit op een grote parkeerplaats van het Gemeentehuis Amstelveen om daarna weer het vervolg-pad te nemen langs De Poel. We steken over naar het pad langs de voormalige spoorlijn tussen Amsterdam en Uithoorn. Nu volgen de woonwijken van Bovenkerk om bij de laatste flats nog even een wagenrust te doen en daarna door het poldergebied te gaan met vee-en landbouwbedrijven; “Weids, lucht en water” en passeren het viaduct van de N201. We gaan langs de oude Banpaal (Terminvs pro scriptionis, uiterste palen der ballingen) en was grensbepalend waarbij het recht gold van de Proost en Baljuw en waarbij de vogelvrije veroordeelden buiten de arm van de wet konden blijven of voorbij deze grens verbannen werden. Ons pad gaat het Libellebos in wat in de jaren 70 is aangelegd als een groen buffergebied tussen het industriegebied en de woonwijken. We steken bij het spoorhuis de voormalige spoorbaan over wat nu de buslijn is tussen Haarlem-Hilversum. We zijn weer terug in het Oude Dorp en via de loopbrug onder de voormalige N201 zijn we terug waarbij wij onze tocht in Het Rechthuis afsluiten.
De tocht is wel wat langer dan wij als Soppers normaal verwachten. Onze GPS geeft aan dat de afstand 27.1 km is en mogelijk dat we niet voor 16.00 uur terug zijn en het spertijd zal zijn op de A2 tussen Amsterdam, Hilversum en Utrecht.
Info; Chris Woerden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel. 0297567562 - 0642755114

Uithoorn 2 05 2018Route Weids, Lucht en Water

BertRoute naar start

noord 1Vandaag zoeken we de bollenvelden op in de omgeving van Noordwijk en Noordwijkerhout. Maar dat niet alleen. Er is veel meer te zien.
Na een blik op de bollen, die hopelijk volop in bloei staan, maar het koele voorjaar geeft daarop veel hoop, gaan we de landgoederen Klein Leeuwenhorst en Nieuw Leeuwenhorst over. De gebouwen die bij het landgoed horen hebben luiken in de kleuren licht blauw en wit. Vanaf De Koepelberg kijken we over een vijverpartij uit op buitenplaats Dijkenburg.

Het bos aan de Noord zijde van Nieuw Leeuwenhorst is opnieuw aangeplant nadat de Duitse bezetter het oude bos in de Tweede wereldoorlog had gekapt bij de aanleg van de Atlantikwall. Ze wilden een vrij schootsveld hebben. Ook sloopten ze om die reden het oude landhuis dat hier heeft gestaan. De grote waterpartij die er nu ligt, is een overblijfsel van de tankgracht uit die tijd. De kale vlakte en de tankgracht zijn nu overgenomen door jonge bossen met vegetatie zoals braam, kamperfoelie en lijsterbes. Een eldorado voor vogels en kleine zoogdieren.
Op het zuidelijke deel staan oeroude bomen. De lanen herinneren duidelijk aan de allure van weleer. Hier vind je ook de Koepelberg. Bezoekers die ooit met de trekschuit via de Leidsche vaart op bezoek kwamen moesten uitstappen als ze bij Noordwijkerhout ‘une petite montagne’ zagen.
We wandelen over het landgoed, ook langs het nog noordelijker gelegen deel waarop tussen 1946 en 1973 Klein Seminarie Leeuwenhorst te vinden was. In de middeleeuwen was hier het klooster Leeuwenhorst gevestigd. Zo komen we weer uit bij de bollenvelden die we volgen tot in het centrum van Noordwijkerhout. Daar doorkruisen we het centrum langs het lieflijke witte kerkje.
Noord 2Na de wagenstop wandelen we door naar het terrein van ‘De Bavo’. De Sint Bavo was ooit een Rooms Katholieke psychiatrische instelling die is gesticht door de congregatie van de Broeders van Liefde. Het prachtige complex staat er nog altijd, hoewel het wel een opknapbeurt kan gebruiken.
We verlaten het dorp weer tussen de bollenvelden door en zetten nu koers naar de duinen. Die gaan we lekker doorkruisen waarbij er zelfs het nodige onverharde pad zal zijn tot we enigszins klimmend en dalend uit komen op het strand. Hier slaan wenoord 3 af naar het zuiden om na ruim een kilometer aan te komen bij de horecarust bij strandpaviljoen ‘De Zeemeeuw’.
Voor de horecarust heb ik gekozen voor strandpaviljoen De Zeemeeuw waar bij goed weer zelfs op het terras gezeten kan worden. Maar het paviljoen zelf is ook gezellig en er is zelfs daar genoeg te zien.
Een kopje koffie, thee of chocomel is goed te doen, maar voor de overige consumpties worden toeristenprijzen gerekend. Houdt dat dus in het achterhoofd. (Twee kroketten met twee sneetjes brood kosten 9,= en tomatensoep kost 6,= bij voorbeeld.) Het is niet toegestaan meegebrachte consumpties te nuttigen.
Er wordt per tafel afgerekend, dus het verzoek om onderling het juiste bedrag neer te leggen.
Na de rust gaan we de Wilhelminaboulevard over langs de sjieke hotels en het bronzen beeld van Wilhelmina, waar ze te zien is zoals zij op 4 april 1940 in Noordwijk de gelegerde troepen inspecteerde . We buigen af naar de sjieke zuidelijke zijde van Noordwijk. Na ons vergapen te hebben aan de leuke optrekjes volgt nog een stukje duin waar we vanaf de hoogte uit kunnen kijken over de bollenvelden. Hier is goed te zien hoe de duinen af zijn gegraven ten gunste van de bollen op de zandgrond.
We doorkruisen Noordwijk Binnen waarbij oa het Lindenplein aangedaan wordt. De historie van dit plein gaat 600 jaar terug. Opvallend zijn de monumentale ‘Lindenhof’ en de muziekkapel. In de Lindenhof groeide notarisdochter Henriette Roland Holst op die als schrijfster en politiek activiste grote bekendheid kreeg. Op het plein staat een borstbeeld van haar.
Noord 4Tenslotte gaan we over de lommerrijke Nachtegaalslaan om landgoed Offem heen. Een van de prachtige bijgebouwen is vanaf de weg zichtbaar, we mogen er helaas niet in. Wel leuk om te weten: in dit bos zijn veel stinzenplanten te zien: sneeuwklokje, wilde hyacint, sterhyacint, daslook en lenteklokje en enkele bijzondere narcissen. Deze werden hier geplant voor het florapark (1932), de Noordwijkse voorloper van de Keukenhof.
Wie weet hebben we het geluk te zien dat er schapen worden gedreven door border collies, maar de schapen lopen er in ieder geval. En dan komen we al snel terug bij de kantine van SJC.
Prettige wandeling Monique SlotNoordwijk

                                                               6e SOP 2 daagse - Rhenen


Rhe 1De 6e sop 2 daagse wordt dit jaar gelopen in het mooie oude stadje Rhenen. We hebben 2 mooie route voor U gemaakt rond Rhenen. De start is in Café rest Cunera 50 m gelegen van het treinstation. We beginnen de 1e dag rustig een klein stukje door de uiterwaarden en het oude centrum van Rhenen en langs de Thymse toren. En dan de bossen in tussen Rhenen enRhe 2 Veenendaal. Prachtige uitzichten hebben we als we boven langs kwintelooijen lopen. Na afdaling van een trap van 165 treden lopen we via de buitenwijken van Veenendaal naar de rust in de kantine van VV Veenendaal, consumpties , soep en broodjes kroket tegen redelijke prijs. Na de rust een stukje langs het Gritfkanaal en dan via het buitengebied terug naar Rhenen. Het laatste gedeelte van de 1e dag lopen we de grebbeberg op over een langzaam glooiend fietspad een pittige maar mooie klim van ongeveer 1 km. De 2e dag is traditioneel wat pittiger. Eerst lopen we door het oude gedeelte van Rhenen langs een stukje stadsmuur en door smalle steile steegjes. Daarna lopen door de uiterwaarden van de Rijn door een prachtig nieuw natuurgebied. Na een mooi stuk door de Plantage Willem 3 steken wij met het pontje over naar de klei zoals ze het in Rhenen noemen. We lopen over de Rijnbanddijk en hebben prachtige uitzichten over de natuurgebieden in de uiterwaarden en de Rijn . Is de kant van Rhenen Rhe 3hoofdzakelijk bos en heide de overkant is het fruitgebied , we lopen langs talloze fruitboomgaarden met kersen, appel en peren bomen. Het is nog wel een beetje vroeg maar met een beetje geluk staan de fruitbomen toch al in bloei of in ieder geval al wel in de knop ,wat een prachtig gezicht is. De rust heb ik gepland bij een prachtig aan het water gelegen theetuin maar dat is wel afhankelijk van het weer want in de theetuin kunnen we alleen buiten zitten, als het te koud is wijken we uit naar Cafe het wapen v Lienden. In beide gelegenheden mag U uw eigen brood helaas niet opeten. Na de rust lopen we weer langs vele boomgaarden en we lopen er ook doorheen. Na passage van de Brug naar Rhenen zijn we weer terug in CR Cunera. Voor de mensen die 2 dagen gelopen hebben is er een leuk vaantje als herinnering dus kom nog even naar binnen aan het eind . Als er dan nog vaantjes over zijn kunnen de 1 daagse lopers er ook een krijgen.
Prettige wandeling Casper Seijn

Rhenen 10 04 2018

Route Rhenen 10 April 2018

Rhenen 11 04 2018

Route Rhenen 11 April 2018

De wandeltocht op 28 maart 2018 van Hilversum naar Lage Vuursche v.v.
Wij worden op de startplaats welkom geheten door Dylian Singh de uitbater van Grolsch Sportcafé welke is gevestigd in de Sporthal Kerkelanden te Hilversum. De sporthal inkomende is dit café gevestigd op de 1e verdieping.

De grote parkeerplaats ligt achter de sporthal Kerkenlanden aan de Franciscusweg 6 te Hilversum.

Bij vertrek richting Lage Vuursche hebben wij eerst een klein stukje industrieterrein en woonwijk en vervolgens komen wij terecht op het Goois natuurreservaat de “Hoorneboegsche Heide” en even later gaat deze over in het Goois natuurreservaat de “Zwarte Berg”.
Vervolgens wandelen wij over de natuurbrug de “Zwaluwenberg” en komen dan terecht op het Goois natuurreservaat “Zwaluwenberg”.

Helaas was de fietsbrug over de spoorlijn en RW A27, i.v.m. renovatie, geheel afgesloten waarbij wij genoodzaakt zijn de spoorlijn te volgen naar het Goois natuurreservaat “De Dassenveld” om terecht te komen in het plaatsje Hollandsche Rading. Wij gaan over de spoorlijn en onder de RW A27 door en bij de parkeerplaats is de wagenrust.

Na de rust wandelen over de Hengstenberg welke gelegen is in het Goois natuurreservaat de Zuid. Na het verlaten van dit gebied wandelen over het Goois natuurreservaat “Hilversums Wasmeer” en voor de liefhebbers is even later de gelegenheid om bij een uitkijkpost het Hilversums Wasmeer te aanschouwen en foto’s te maken.

“Het meertje was vroeger een schaapwas, het werd gebruikt om de schapen te wassen. Het ligt in een 234 ha groot gebied met veel bos, poelen en akkers. Door vervuiling en verrijking van de bodem dreigde de flora van de zure voedselarme bodem na het midden 20e eeuw verdrongen te worden. In 1995 werd er geplagd, de opslag werd verwijderd en het oprukkende bos werd teruggedrongen. Door de geschapen leefvoorwaarden kwamen het veenpluis en kleine zonnedauw terug.[1] Bos en heideveldjes worden sindsdien begraasd door Charolais koeien en Schotse hooglanders.

Het Wasmeer is een onderdeel van de licht glooiende Gooise stuwwal uit de ijstijd. Het 'Wasmeer' zelf is niet toegankelijk, maar er is een overdekt uitkijkpunt dat uitzicht biedt op het meer. Panelen geven uitleg over de landdieren en vogels die hier veel te vinden zijn, evenals de vele soorten libellen. Het gebied is eigendom van het Goois Natuurreservaat “.

Vervolgens wandelen wij langs de grote golfbaan van Hilversum in de richting van het dorpshuis De Furs waarin wij welkom worden geheten door Sharon van den Oosten. Daar is drinken, soep en broodjes kroket verkrijgbaar en wij mogen ons brood daar opeten.

Na de pauze wandelen wij een stukje door de straten van Lage Vuursche en via eerder genoemde Goois natuurreservaten wandelen wij nog door het bosgebied Natuurmonumenten Einde Gooi in het plaatsje Hollandsche Rading.

Aan het einde van de tocht pakken wij weer een stukje industrieterrein om vervolgens de eindigen bij sporthal Kerkelanden in Hilversum.

Zoals jullie kunnen lezen wandelen wij hoofdzakelijk door de natuurreservaten waarbij ook oog in oog kunnen komen te staan met koeien en schapen. De natuurreservaten laat een ieder genieten van rijk gevarieerde natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en ouder akkers. Dit biedt onderdak aan honderden soorten planten en dieren.

Prettige wandeling Hedde Smedema

Hilversum 28 03 2018

Route Natuurtocht Hilversum

Rondje Amersfoort 4 april 2018                                                                                                                                                                           Logo Sop


Voor deze uitgave van het Rondje Amersfoort hebben we hulp gekregen van een andere bekende organisator van SOP-tochten: Hans Mulder. Hans is een Amersfoorter, dus maakten we graag gebruik van zijn kennis van deze omgeving. Hij bedacht een route naar de rivier de Eem en het dorp Hoogland, dat tegenwoordig meer een wijk van Amersfoort is. Via het park ’Schothorst’ gaan we weer richting het centrum van Amersfoort en vandaar terug naar de finish. Het hoofddoelRivier De Eem kopie van de tocht van vandaag is de rivier de Eem. De Eem wordt gevoed door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligenbergerbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek de belangrijkste beken zijn. Deze komen bij Amersfoort samen. Waar de beken de stad verlaten, begint de Eem. De rivier loopt vervolgens oostelijk van Soest, Baarn en Eemnes, door de Eemvallei naar het Eemmeer. (vroeger een deel van de Zuiderzee) De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei. De Eempolders zijn landschappelijk van grote waarde. In 1967 werd bekend dat Hoogland haar zelfstandigheid prijs zou moeten geven ten behoeve van de uitbreiding van Amersfoort. Amersfoort had een groeistadfunctie gekregen. De Hooglanders hebben zich van meet af aan hevig verzet tegen het dreigende Park Schothorst kopieoprukken van hun grote buurgemeente. Met protestacties en demonstraties onder het motto: ’Handen Af van Hoogland!’, werd gepleit voor een zelfstandig en agrarisch Hoogland. Allemaal tevergeefs, want op 1 januari 1974 werd de gemeente inderdaad opgeslokt. Op een grafsteen aan de Zevenhuizerstraat staat: ’We hebben geworsteld, maar zijn niet bovengekomen’. Hoogland werd opgedeeld tussen de gemeenten Bunschoten en Amersfoort. Het gedeelte ten noorden van de Rijksweg A1 is bij de gemeente Bunschoten gevoegd en het gebied ten zuiden van de Rijksweg zou Amersfoorts grondgebied worden. Sindsdien is Hoogland, door de sterke uitbreiding van de stad Amersfoort, vergroeid met Amersfoort. Voor de grote rust heeft Hans een afspraak gemaakt met Café De Plank, vanouds bekend onder de naam ‘t Hoekje. Het café is landelijk gelegen in het mooie Hoogland-West. Café De Plank is een authentiek bruin café en tevens feestlocatie. Men staat klaar om ons hier gastvrij te ontvangen. We mogen hier ons meegebrachte lunchpakketje nuttigen onder voorwaarde dat een consumptie van het huis wordt afgenomen!

Prettige wandeling Bert Faro

 

Amersfoort 4 04 2018

Route Rondje Amersfoort

3e Stads en landtocht Dordrecht

 

 

dor 1Deze tocht gaat ook deze keer niet door de binnenstad van Dordrecht. Na de start vanuit het Polderwiel lopen we door enkele straten van de wijk Stadspolders naar de Wantijdijk. Daar slaan we rechtsaf en even verderop linksaf en vervolgen onze tocht over een natuurpad langs het Wantij. Na het natuurpad komen we weer op de wantijdijk en lopen naar de brug over het wantij. Na het passeren van de Wantijbrug gaan we via een fietspad naar een brug die ons leid naar het generaal Spoor pad dat ook langs het Wantij loopt. Dit pad gaat door een park  en aan het eind van dit pad slaan we rechtsaf naar de Baanhoekweg. We passeren de beruchte Dupont Fabriek. “voor ons niet gevaarlijk”.

Na deze passage vervolgen we de Baanhoekweg tot het punt waar we linksaf slaan en door een bosgebied komen we bij de Merwede met uitzicht op Sliedrecht. We vervolgen onze route naar het wielerparcours van de mol. Hier maken we nog een rondje over het parcours en in het clubgebouw hebben we de rust. Een consumptie is verplicht maar we mogen hier wel onze boterham oppeuzelen. 

                                                      Na de rust

Via nog een stukje Baanhoekweg tot het punt waar we linksaf slaan komen we, naar mijn idee door het mooiste stuk natuur van Dordrecht de Merwelanden. We lopen weer langs de Merwede en via allerlei verrassende lanen met knotwilgen en kronkelende paden, mooie vergezichten komen we aan bij Hotel Stayokay waar we op de parkeerplaats de wagenrust vinden. Na de wagenrust vervolgen we onze tocht via bospaden en een natuurpad naar de Wantijbrug en komen weer op de Wantijdijk die we al snel weer verlaten. Via enkele trappen bereiken we weer de wijk stadspolder, hier lopen we via straten en dijken door een stukje bekend gebied van vorige tocht n.l. een rietgebied naar de finish in het Polderwiel. Ik hoop dat U genoten heeft van mooie en gevarieerde wandeltocht met hopelijk ook mooi weer.

Veel wandelplezier, 

Joop voor den Dag

Dordrecht 21 03 2018

Route Stads en Landtocht Dordrecht

De 2e Vennentocht                                                                                                                                                                                         logo

 

 

De 2e Vennentocht start net als vorige keer, alweer een jaar geleden, bij camping “Bij de drie Linden” in Alverna. Hopen dat we dit keer weer zo’n mooie tocht mogen krijgen, een mooie route en uiterst mooi weer. Vandaag hebben we voor het eerste deel ven 1van de tocht er voor gekozen om een route door de Haterse en Overasseltse vennen te maken aan de rand van het gebied. Hier bevind zich de vijftiende-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel en de daarnaast gelegen zomereik die vereerd wordt als de koortsboom van Overasselt. Wij vinden dat dit deel van het Vennengebied deze keer niet mag ontbreken. Vandaar gaan we naar Overasselt aan de Maas. Hier lopen we een eind langs de maas en langs Molen Zeldenrust. Het wandelboekplaatje van deze tocht is hier gemaakt. Ook ven 2komen we langs een monument ter herinnering van de bevrijding van Overasselt op zondag 17 september 1944. Het monument verwijst naar het landingsterrein van de parachutisten en gliders van het Amerikaanse 325ste Glider, het 504de Para Infanterie Regiment en een bataljon van generaal-majoor Sosabowski's 1ste Poolse Leger. Het monument is onthuld op 17 september 1985. Middels een wandeling door dit gebied gaan we terug naar de camping/B&B voor de lunch pauze. We mogen hier ons eigen meegebrachte brood opeten maar het wordt wel op prijs gesteld dat we daar een consumptie van het huis bij gebruiken. Ook zijn er snacks te koop, zoals broodjes, kroketten, frikadellen en soep! Voor het tweede deel van de tocht gaan we door het hele vennengebied heen. Het gebied ligt ten zuidwesten van Nijmegen, ten zuidoosten van Wijchen en Alverna en ten noorden van Overasselt. Rond het gebied liggen de buurtschappen Blankenberg, Heide, De Schatkuil en Valenberg in de gemeente Heumen. En Bullenkamp, Diervoort en Heiveld in de gemeente Wijchen. In het gebied worden verschillende gemeenschappen uit het Dophei-verbond aangetroffen, ook groeien op de voedingsarme en zure bodem planten als kleine en ronde zonnedauw  en veenmos. In het gebied worden door Staatsbosbeheer schapen ingezet om de vegetatie kort en open te houden, en er leven wildeven 3 dieren zoals de das, konijn,ree en vos. In 2010 besloot de provincie Gelderland in samenwerking met het  Waterschap Rivierenland en Staatsbosbeheer de verdroging aan te pakken. Oorspronkelijk was het plan om 70 hectare bos te kappen, maar dit werd gehalveerd tot 36 hectare, wat 11 procent van het bos is. Tussen juni en december 2013 werden grote stukken bos gekapt en omgezet in heide. Vier dichtgegroeide vennen zijn uitgebaggerd zodat ze opnieuw voldoende water bevatten. Ook zijn enkele stukken landbouwgrond naar natuur omgevormd.

Veel wandelplezier, Bert Faro

Alverna 14 03 18Route Vennentocht

1e Rondje Oosterbeek

Deze keer geen wandeling met thema de geschiedenis van Oosterbeek maar een leuke zwerftocht door Doorwerth, Heelsum, Renkum, Heveadorp en Oos 2Oosterbeek. Na de start uit Grand café Oosterbeek lopen we al spoedig de mooie Bilderbergbossen in. En vervolgens lopen we een stuk over de Italiaanse weg. Deze weg werd in 1848  aangelegd in opdracht van Baron v Brakel en was bedoeld als verbindingsweg tussen Kasteel Doorwerth en het station Wolfheze. Via verschillende bosgebieden wandelen we naar Kasteel Doorwerth, maar eerst nog even door het buitengebied rond het kasteel. Op deze manier krijgt U een prachtig gezicht op het kasteel in al zijn facetten. Hoe oud het kasteel precies is, is niet bekend maar hetOos 1 werd voor het eerst vernoemd in 1260 toen het door de Heer v Vianen belegerd werd en totaal platgebrand. Dit was een straf voor het roofzuchtige beleid van burchtheer Bernard v Dorenweerd. In 1560 werd het verbouwd in zijn huidige status. Tot 1909 werd het kasteel bewoond maar de bewoners hadden niet de nodige financiële middelen om het kasteel goed te onderhouden en verviel het tot bouwval. In 1909 werd het kasteel aangekocht door de vereniging Doorwerth die het volledig heeft hersteld. In de 2e W.O werd het kasteel zwaar beschadigd maar na de oorlog met Marschall hulp weer volledig hersteld. Wij hebben van daag onze café rust in het kasteel bij Rest de Zalmen die sinds vorig jaar verplaatst is naar de gewelven van het kasteel. Op de binnenplaats van het kasteel staat een prachtige Acaciaboom geplant in 1678 en nu dus bijna 340 jaar oud. Na de café rust lopen we weer de Italiaanse weg op deze keer naar het Dunoplateau. De naam Italiaanse weg heeft niets met Italianen  te maken maar is zo vernoemd door de vele haarspeldbochten die er in de weg zitten en aan Italië doen denken. Het is een pittige maar prachtige klim van ruim 1 km naar boven maar zeer de moeite waard. Bovenaan gekomen lopen we over het landgoed Duno, een prachtig landschapspark. Boven op het plateau stond vroeger een buitenhuis maar tijdens de Operatie Market Garden werd het totaal verwoest door artillerievuur en is na de oorlog nooit meer opgebouwd. Ons volgende doel is Heveadorp. Hevea is de Latijnse naam voor rubberboom en daar door is het dorp ook bekend geworden . Van 1916 tot eind jaren 70 stond hier een rubberOos 4 fabriek die hoofzakelijk autobanden en laarzen  fabriceerden .De fabriek heeft in de oorlog veel te leiden gehad. Diverse personeelsleden zijn door de Duitsers gefusilleerd omdat ze weigerden mee te werken met de Duitsers .  Eind jaren 70 is de fabriek gesloten en afgebroken, de arbeiders huisjes en de huizen voor het leiding gevend personeel staan er nog steeds . Via de Valceniersbossen lopen we naar het oude Herv. Kerkje in Oosterbeek , dit kerkje is ongeveer 1000 jaar oud. Rond de kerk vonden na de terugtrekking van de Engelsen uit Arnhem zware gevechten plaats. De pastorie was tijdens deze dagen een veldhospitaal waar 250 gewonden militairen werden verzorg. De Engelsen hebben zich daar verzameld voor de oversteek van de Rijn. Na de 2e W.O werd het een pelgrimsoord voor veteranen , nabestaande en belangstellende aangaande de slag om Arnhem. Ons laatste doel van vandaag is de Rosanda polder een prachtig uiterwaarden gebied waar het mooi wandelen is. Vroeger heeft in de polder kasteel Rosanda gestaan gebouwd in 1313 door Gosewijn v Rosande, maar in 1515 werd het zoals Oos 3zovele kastelen verwoest en is nooit meer opgebouwd. In de polder liggen verschillende oude steenfabrieken maar die zijn niet meer in bedrijf. We lopen onder de spoorbrug door en langs en mooie natuurplas. Na de polder gaan we  terug naar Oosterbeek via leuke veldpaden en komen na een prachtige wandeling weer aan bij Grand café Oosterbeek waar we nog even kunnen uitpuffen en met een drankje nog wat kunnen napraten over de tocht.

Prettige wandeling Casper Seijn

Oosterbeek 7 03 2018

Route Rondje Oosterbeek

We hebben weer een totaal vernieuwd route te gaan met onze SOP wandeling vanuit Zandvoort. Heel bewust gaan we twee weken eerder dan normaal omdat een groot gedeelte van het Kraansvlak waar we doorheen gaan per 1 maart niet toegankelijk is.

20180208 111118

We volgen het Gele pad.

Via het Kieftenvlak het tunneltje onder het spoor door en het Wurmenveld lopen we naar de Noordduinen dwars door het leefgebied van de wisenten. Het voetspoor is aangegeven door paaltjes met een gele kop. Toegang tot het wisentgebied gebeurt via een trapje over het stroomraster.

Sinds 2007 leven er in het Kraansvlak wisenten, ook gekend als Europese bizons. Volwassen stieren wegen tot 850kg en hebben al snel een schofthoogte van 1.80m. Niet voor niets dus zijn ze de grootste landzoogdieren van Europa!
Wisenten hebben een slanke bouw, een hoge rug, korte, naar boven gekromde zwarte horens en een vrij egale donkerbruine vacht. In de schaduw van een bos zijn ze moeilijk te ontdekken maar in het open duin maakt u een goede kans de kudde te spotten en te observeren. Ze grazen graag in duinvalleitjes, nemen zandbaden op open plekken, liggen te zonnen of te herkauwen op de zandvlakte en lopen soms zelfs vlak bij het pad.
Wisenten kwamen al vlak na de laatste ijstijd in Europa voor.
Sedert de middeleeuwen nam het aantal wisenten af door bejaging en ontginning van hun leefgebied. Alleen in de laatste onontgonnen gebieden en adellijke jachtreservaten van Oost-Europa hield de soort nog stand. De laatste wilde exemplaren stierven in 1919 in het woud van Bialowieza en in 1927 in de Kaukasus. Met een kleine populatie die nog in gevangenschap leefde werd een fokprogramma opgezet en de sterkste dieren werden in natuurgebieden uitgezet. Momenteel zijn er wereldwijd weer ongeveer 6600 wisenten, verspreid over natuurgebieden, wildreservaten, fokcentra en dierentuinen (bron: EBPB, december 2016). Slechts 4900 daarvan leven in (semi-)wilde omstandigheden. De kudde van het Kraansvlak, is daar een mooi voorbeeld van!

In het Kraansvlak grazen ook Schotse hooglanders, konikpaarden, reeën, damherten en konijnen. Al deze grazers samen zorgen voor een afwisselend landschap met kortgrazige stukjes vol bloemen, ruigere plekken, jong struikgewas en solitaire struiken en bomen. Doordat de dieren zandbaden nemen en met hun hoeven de begroeiing open trappen ontstaan zandplekken en stuifkuilen. Van die afwisseling in het landschap hebben niet alleen planten maar ook de typische duindieren als zandhagedis, zandloopkever, boommarter, graafbijen, wijngaardslakken en konijn veel profijt.

Nadat we Het duingebied hebben verlaten steken we de N200 over om via het strand onze weg te vervolgen naar de binnenrust de “Haven van Zandvoort”

Via het station volgen we de spoorlijn richting Kraantje lek waar we rechtsaf buigen om daar via de parkeerplaats van Landgoed Koningshof een rondje door het koningsbos te maken.

Duingebied Landgoed Koningshof

Koningshof is van oudsher een landgoed dat ruige duinen combineert met Parkbos. Het is eigendom van Natuurmonumenten en maakt deel uit van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het 200 ha grote gebied is voor iedereen toegankelijk en ligt in het oudste deel van de duinen, zo’n 4 km van zee. Er zijn drie uitgepijlde wandelroutes.

KonikspaardjeDoor de beschutte ligging ontwikkelde het zich door de eeuwen heen vanzelf van open duin tot bosgebied. In het binnenste deel (dicht bij de toegangsweg) zijn beuken aangeplant die zo hier en daar grotendeels verdwenen lanen flankeren. Om te voorkomen dat het gebied helemaal dicht groeit lopen er grote grazers grond: Schotse hooglanders en Konikspaardjes.

Het grootste deel bestaat uit echte binnenduinen met een deels aangelegd (park)bos waarin de oorspronkelijke landschapselementen wel duidelijk herkenbaar zijn gebleven. Koningshof doet daardoor veel natuurlijker aan dan het ernaast gelegen Elswout. Meer naar het Westen liggen in de ruigere middenduinen met laaggroei. Hiervan is een deel niet toegankelijk voor bezoekers.

Ontwikkelingen
Na een lange periode van leegstand wordt het landhuis van Koningshof in 2011 en 2012 grondig verbouwd en gereed gemaakt voor bewoning. Tegelijkertijd worden in de binnenduinen de parkbos elementen van landschapsarchitect Springer weer tot leven gebracht.

Nadat we het landgoed hebben verlaten keren we terug naar onze start finish locatie.

We hopen dat u er van gaat genieten, Werkgroep GroepsWandelen Samen Op Pad.

Zandvoort 21 02 2018

Route Sponsortocht Nieuw Unicum

2e Piramidetocht 28 februari 2018                                                                                                 Logo Sop

aus 1Vandaag zijn we van SOP weer te gast in ’t Trefpunt, het Dorpshuis van Austerlitz, waar we door de beheerder weer gastvrij worden ontvangen. Vandaag is het weer een tocht met start, rust en finish op dezelfde locatie. De tocht gaat voor een groot deel door het gebied van de Piramide, dus ook over het grondgebied van de gemeente Woudenberg. We zien onderweg een oorlogsmonument waar in de 2e wereldoorlog 15 mensen zijn gefusilleerd op 16 oktober 1942aus 2. Het oorlogsmonument in Woudenberg is een zwerfkei. Voor de steen is houten paal geplaatst waarop twee plaquettes zijn aangebracht, één met de namen van de vijftien slachtoffers en één met de eerste coupletten van het Wilhelmus. De zwerfkei en de houten paal zijn een halve meter hoog. Natuurlijk mag de Piramide van Austerlitz niet aus 3ontbreken. Laten we hopen dat het vandaag net zulk mooi weer is als tijdens het voorlopen, zoals op de foto’s te zien is, was dat een erg mooie dag. We gaan voor de pauze richting Maarn en Woudenberg, na de pauze gaan we in de richting van Zeist en komen op het terrein van de K.N.V.B. Het KNVB-sportcentrum, tegenwoordig KNVB-campus genoemd! Ons duo wandelroutes bedenkers: Piet Halff en Kees van Veluw, zij regelden voor deze tocht met een bekende op het sportcentrum dat wij het complex kunnen bekijken. Ook tijdens het voorlopen van de tocht mochten we het terrein betreden en deed hij het

hek voor ons open

Austerlitz 28 02 2018

Route Pyramidetocht 

 

Hars 1Na de start uit onze nieuwe gezellige  startlokatie lopen we al snel de Harskamp uit. Harskamp is een typisch Veluwe dorp gesticht rond 1300 toen aan de rand van het zand zich boeren gingen vestigen. Na het verlaten van het dorp lopen we via het buitengebied van de Harskamp richting het zand . Het doel van onze tocht vandaag. Het Kootwijkerzand is een 700 hectare groot stuifzand gebied waar zichHars 2 al 2500 christus mensen vestigden . 200 na de start van onze jaartelling vestigde zich er veel boeren op de toen vruchtbare grond. Door verkeerde en te intense landbouw verzanden het gebied , wat weer tot gevolg had dat de waterputten dichtstoven en zodoende werd het gebied waardeloos voor de landbouw. Wij lopen over het zand met zijn typische stuifheuvels en de voor het gebied kenmerkende vliegdennen. Best zwaar wandelen maar in ruil daarvoor krijgen we mooie vergezichten over het zand. Het gebied wordt gezien als het grootste stuifzandgebied van Europa. Het geeft je het idee dat je door een woestijn loopt. Kootwijk  is een pittoresk dorpje aan de rand van het zand, met ongeveer 400 bewoners waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. In 1967 werd het dorp zwaar getroffen door een in Nederland zelden voorkomend natuur fenomeen , een enorm zware windhoos trok over het dorp en liet een zwaar spoor van vernielingen achter. Wonder boven wonder was er alleen materiele schade en waren er slechts enkele lichtgewonden. Ook Harskamp werd zwaar getroffen door de windhoos. In het dorpje hebben we onze café Hars 3 kopierust in het leuke Restaurant t,Hilletje. Na de rust weer het zand op richting Radio Kootwijk een voormalig zendpark dat in de 1e helft van de vorige eeuw een belangrijke communicatie verbinding vormde tussen Nederland en zijn Koloniën. Het werd gebouwd in 1918 en stond in verbinding met Radio Bandoeng op het eiland Java. De keuze voor de plek van het zendstation viel op het Kootwijkerzand om zijn openheid en dunne bevolking , wat een ongestoorde ontvangst betekende. Rond het gebouw stonden diverse 200 meter hogeHars 4 zendmasten een voor die tijd ongekend huzarenstukje. Duizenden Nederlanders konden zo contact leggen met familie in de Oost en de woorden hallo Bandoeng hier Den Haag zijn legendarisch geworden. In de oorlog gebruikten de Duitsers het station om contact te hebben met hun duikboten vloot . Bij hun aftocht bliezen ze alle zendmasten op , een poging om het kolossale betonnen hoofdgebouw op te blazen mislukte . Gelukkig maar want zodoende kunnen wij het misschien niet zo mooie maar wel indrukwekkende en Historisch belangrijke gebouw nu nog bewonderen. Het is nu een museum. Na Radio Kootwijk lopen we via het zand weer terug naar de Harskamp. Nog even door het gezellige centrum en dan zijn we weer terug bij de finish.

Prettige wandeling Casper Seijn

Harskamp 14 02 2018

Route Woestijntocht

 

Wandeltocht van 31 januari 2018 van AV Pijnenburg naar De Rank een gebouw behorende bij de Wilhelminakerk te Soest.

Vergeleken met mijn wandeltocht van vorige week woensdag van Huis ter Heide – Austerlitz v.v. is deze wandeltocht een peulenschil. Geen bomen over de paden en minder modderig. Vorige week hadden wij te maken met veel bos – zand en hei oftewel veel onverharde paden maar woensdag a.s. hebben wij te maken met toch iets meer verharde ondergrond.

Zoals gezegd vertrekken wij van A.V. Pijnenburg in de noordelijke richting en wandelen wij langs de buitengrens van Soest. Wij komen langs mijn woning en via woonwijken met voetpaden en vijvers lopen wij langs het Pijnenburgerbos en het Soesterveen in de ri. van het industrieterrein op weg naar het Soester Eng.

De Soester Eng is een open akkerbouwgebied dat ligt op een stuwwal. Deze wal is 150.000 jaar geleden opgestuwd, toen grote ijsmassa’s zich tot onze streken uitbreidden. De Eng bereikt op sommige plaatsen een hoogte van ±20 meter boven de zeespiegel. De noordelijke zijde van de Eng is – op enkele groene schakels na - in de loop van de 20e eeuw helemaal opgeslokt door de bebouwing van Soestdijk. Gelukkig is aan de zuidkant van de oorspronkelijke Eng  nog een flink stuk (circa 60 ha.) van het open agrarisch gebied bewaard gebleven. De Zuidelijke Eng is door de gemeenteraad in 1992 aangewezen als een beschermd dorpsgezicht, zoals omschreven in de monumentenverordening.

Op de Eng zien wij ook de stellingkorenmolen De Windhond. De romp van de molen bestaat uit 190.000 gele IJsselsteentjes in kruisverband. De molen werd langgeleden afgebroken, herbouwd en op 10 mei 2008 werd de molen heropend op de hoogste punt van de Eng. De molen is in vol bedrijf en heeft in het 4e kwartaal van 2017, 29.214 omwentelingen gedraaid. De meelproducten die de molen heeft gemalen worden in de molenwinkel verkocht.

Na de rust gaan wij op weg ri. Baarn. Wij wandelen langs de Naald in Baarn.

De Naald van Waterloo is een monument uit 1815 in Baarn, ontworpen door de architect Abraham van der Hart. De Naald van Waterloo werd opgericht ter ere van Willem Frederik, prins van Oranje, de latere koning Willem II.

Via Het Baarnsche bos wandelen wij deels langs het hekwerk van paleis Soestdijk in de ri. van De Stulp en het Pijnenburgerbos. Mooi bosgebied. Wij steken daarna de provinciale weg over en via de Pijnenburgerlaan met zijn mooie boerderijen komen wij terecht bij het Herinneringsbos.

Je heb de keuze om de as met of zonder Herinneringsboom te verstrooien of de as verstrooien op een zelfgekozen plek. Met een Herinneringsboom wordt de as verstrooid in het plantgat of rond de stam van een tijdens de plechtigheid aan te planten Herinneringsboom. Bij het planten is deze boom twee à drie meter hoog

Na dit uniek stuk bos zijn wij bijna weer terug op de finishlocatie.

Soest 31 01 2018Route Natuurtocht Soest

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.