Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Samen Op Pad groepswandelingen in coronatijd vanaf september SOP2020

Wat bieden we standaard aan bij basic SOP2020: Klik hier

 


Het bestuur van Samen Op Pad heeft, naar aanleiding van de nieuwe situatie van de corona pandemie, overleg gehad. Besloten is om de tocht morgen in Rozendaal te nog laten starten. Wel start daar maar één groep.

Daarna cancelen we de tochten van Amersfoort, Zevenaar en St. Michielsgestel. Mogelijk kunnen deze tochten op een later tijdstip weer op de kalender gezet worden.

We voldoen daarmee aan het advies/wens van de overheid; minder sociaal contact en minder reisbewegingen.

Daarmee hopen we een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het virus en tevens onze medewandelaars te beschermen. We rekenen op jullie begrip.

Mensen, die reeds voor een tocht hadden ingeschreven, kunnen na aftrek van €0,50 administratie (door coronaextra’s) hun geld terugvragen.        Stuur een mail met het verzoek met daarin:

  • de naam van de tocht, de eigen naam en het bankrekeningnummer naar:  inschrijven@stg-sop.nl         
  • Niet teruggevraagde inschrijfgelden worden als donatie verwerkt.

Zodra we weer tochten gaan starten, zullen we een Nieuwflits sturen en kunt u dit op de onze website zien.

Volgende wandelingen SOP2020 (online inschrijving open)

Route informatie GW

Stads- en Landtocht van SOP op 25 maart 2020 in Dordrecht

 

Een compliment voor Bert Faro en Henk Dikken.Door ziekte van parcoursbouwer Joop voor den Dag kan zijn geplande 5e Stads- en Landtocht niet door gaan. In plaats daarvan hebben Bert Faro en Henk Dikken het organiseren ervan op zich genomen. De tocht is een mix van de vier foto3 stad en landvoorgaande tochten van Joop. De tocht, die Joop in zijn hoofd had voor deze dag, moet hij nog even bewaren voor een volgende keer. Door de korte tijd van voorbereidingen was wat lastig, maar het is toch gelukt om er een SOP-waardige tocht foto2 stadenlandvan te maken. Handig was wel dat de start- en finish- locatie Het Polderwiel, al besproken was. Daarom werd hier vandaan de tocht uitgezet. Na de start zoeken we eerst het Wantij op. Het Wantij is een waterweg in de provincie Zuid-Holland. Het Wantij loopt ongeveer vanaf de Biesbosch, bij de Merwede, naar Dordrecht. Dit water deelt het Eiland van Dordrecht in tweeën. Het Wantij dankt zijn naam aan de grote getijverschillen die hier, ondanks de ligging landinwaarts, nog kunnen plaatsvinden. Daarna gaan we via het Wantij-park en het Park Merwestein richting het oude centrum van Dordrecht. Als we bij de rivier de Beneden-Merwede komen zien we dat daar de rivier zich splitst in de Noord (naar rechts) en de Oude Maas (naar links). Hier vinden we rust van de tocht bij Wijkcentrum Sta Pal. We kunnen, net als vorig jaar, genieten van de versnaperingen die het personeel voor ons kan bereiden. Wat men in aanbieding heeft, is te bestellen bij de start van de tocht. Op een intekenlijst kan men het gewenste invullen. Als we na de genoten rustpauze weer verder wandelen,foto1stad en land blijven we nog even in de buurt van de rivier de Oude-Maas. Langs de Nieuwe Haven en Kalkhaven gaan we naar de Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dit is de grootste kerk van deze stad. Het is een kruisbasiliek in Brabants-gotische stijl met een onvoltooide toren. Hierna verlaten we de oude stad en gaan via de wijken Krispijn, Crabbehof , via het landgoed Dordwijk, het Dubbelmonde park en door Dubbeldam richting Het Polderwiel terug.

 

Volgende week woensdag is de SOP-tocht op de Veluwe in Hierden. We hopen u daar ook weer te treffen op deze rondwandeling over de Hollandse woestijnen

Natuurtocht De Paltz 

 

De start is wederom bij AV Pijnenburg. Daar vandaan wandelen via het Pijnenburgerbos in de richting van het natuurgebied De Paltz. Aldaar aangekomen gaan wij langs alle kunstwerken die gelegen zijn achter de witte villa. Vervolgens wandelen wij naar de kluizenaarsgrot. Om daar te komen moet je een labyrint overwinnen en dat leek mij niet verstandig gezien de smalle paden. In die grot zit overigens wel een stenen kluizenaar. Na wat paden te hebben foto1Platzbewandeld verlaten wij het terrein van De Paltz en na de oversteek komen wij terecht op het natuurgebied De Stompert welke vroeger een militair oefenterrein was. Daar zijn ook prehistorische grafheuvels te vinden. Op het hoogste punt staat een oud pompstation foto2Paltzder waterleiding uit 1882. In 1893 liepen er al waterleidingen naar 7 gemeenten waaronder Utrecht en men pompte ruim 1,5 miljoen m3 water op. Nu huizen er vleermuizen.

Wij steken weer de N413 over en via bospaden wandelen wij in de richting van voormalig vliegbasis Soesterberg. Via de basis wandelen wij naar de Banninghal, zijnde een sporthal in Soesterberg.

Na de rust wandelen wij weer terug naar de vliegbasis, komen langs de herdenkings-monumenten en wandelen langs de achterzijde van het NMM oftewel het Nationaal Militair Museum. Na vele bospaden, verlaten wij de vliegbasis en vervolgen wij onze weg langs de spoorlijn richting Den Dolder. Wij steken via het ecoduct de spoorlijn over, langs het bijenhotel en via een ven wandelen wij door het Pijnenburgerbos terug naar onze startplaats.

Fijne wandeltocht gewenst.

Casper Seijn heeft voor ons weer een mooie tocht gemaakt langs diverse kastelen, negen in totaal. We laten ons verrassen. Bijzonder is wel dat deze wagenrust is bij zorgboerderij Bossewaard. Daar is echter alleen drinken te koop geen broodjes kroket of iets dergelijks, houd daar rekening mee. Neem dus brood mee en eet het bijvoorbeeld op de 1e wagenrust of onderweg . Laten we met zijn allen vriendelijk blijven, ook als het wat langer duurt. Voor deze mensen is een grote groep ineens een hele belevenis. Laten we zorgen dat ook deze mensen met plezier terug kijken naar deze dag. 

Deze tocht is uitgezet door Jeannette Faro met hulp van Bert Faro en Henk Dikken. Succes Jeannette, ik weet dat het best een hele stap is een tocht uitzetten. Het is een geheel nieuwe bestemming en ook de start is nieuw

Huib Bavelaar heeft voor ons een tocht georganiseerd vanuit Schoonhoven. We gaan deze week weer langs het water. namelijk Langs de Lek en de Hollandse IJssel. De rust is in Stolwijk, hoewel rust? In het verhaal is te lezen dat de Stolwijkers de kerk in brand hebben gestoken omdat de kermis niet door ging. We laten ons verrassen. Wel graag bij de inschrijving doorgeven wat u eten wil tijdens de rust. Na het lezen van dit verhaal ga ik dat in ieder geval wel doen. Je weet maar nooit.

Casper heeft voor ons een mooie tocht uitgezet langs de Linge. We starten in Tiel. Flipje krijgt rust vandaag, wel gaan langs de stadswallen en de oude waterpoort.Hieronder is te lezen tegen welk kwaad die wallen en stadspoort ons kunnen beschermen.Daarna gaan we door de mooie kerkdopen, Kerk en Kapel Avezaath.daarna lopen we weer de 21ste eeuw binnen via een stuk Betuwe lijn.

Hans Mulder en Bertus van Ginkel hebben voor ons weer een mooie tocht uitgezet in Voorthuizen. We Starten weer vanaf de Voetbal kantine VVOP. Let wel op er is een nieuwe rondweg om Voorthuizen, Het kan dus zijn dat de navigatie een andere onbekende weg aangeeft.

Hette Smedema heeft voor ons op 29 januari weer een mooie tocht gemaakt. Die loopt door Het Slangenbosje, wie hier meer over wil weten kan hieronder lezen waarom dit zo heet. 

Pyramidetocht op 26 februari 2020 Start: Voormalig R.K. kerk Oude Postweg 137 3711AE Austerlitz.

Het eerste deel gaat richting Maarnse Berg en daarna hoe kan het anders langs de Pyramide van Austerlitz.Deze tocht is uitgezet door Bert Faro. Jeannette Faro zal de verzorging tijdens deze tocht doen. Over 14 dagen is er een nieuwe tocht De Rottetocht en deze is uitgezet door Jeannette. Ik ben benieuwd of Bert dan de verzorging doet. We laten ons graag verrassen.

 

Kwintelooijentocht 22 januari 2020 Start verlengde Sportlaan 5 Veenendaal


Casper Seijn heeft voor ons weer een mooie wandeling uitgezet die loopt over landgoed Prattenburg. De tocht vervolgen we via Plantage Willem lll. De naam doet denken aan onze koloniën overzee. De overeenkomst is dat het de bedoeling was ook hier een tabaksplantage te beginnen. Nu is dit een bijzonder natuurgebied.

Informatie Beekhuizense bossentocht 15 januari 2020 georganiseerd door Jan Lijkendijk. 

Onderweg komen we twee Griekse goden tegen Philemon en Baucus, lees hieronder wie dat zijn. 

Lees ook de informatie onderaan de pagina, wat we doen met de wagenrust als deze niet per auto bereikbaar is.

 

bus 4Nieuwjaarstocht 2020

 

 

De kans om elkaar nog de nieuwjaarswensen over te brengen.

 

 

De Nieuwjaarstocht op 8 januari, de eerste SOP-tocht van dit jaar, brengt ons vanaf Laren naar Blaricum en Huizen. We wandelen via de natuurgebieden: De Tafelberg, de Wester- en Zuiderheide.

Na de start uit de gezellige kantine van VV Dovo lopen we een klein stukje langs de Grift , het kanaal wat dwars door Veenendaal heen loopt. Vervolgens lopen we door een van de vele parken van de stad, en komen dan al gauw buiten de stad en gaan de natuur in. Mocht het toevallig gesneeuwd hebben geen nood , dan is het extra mooi in het bos, en kunnen we nog meer genieten van het bos en de natuur. We gaan heerlijk zwerven over de amer 1amer 2Amerongseberg . Vanaf het punt dat we de bossen inlopen zal U niet veel auto,s meer zien tot we terug zijn in Veenendaal. Brede goed begaanbare bospaden , smalle heidepaadjes , leuke klimmetjes en prachtige uitzichten zullen ons deel zijn. Als de groep niet al te veel lawaai maakt zien we misschien nog wel verschillende soorten wild zoals reeën , wilde zwijnen , of een vos. Met zijn 69.2 m hoogte is de Amerongseberg de op een hoogste berg van Nederland. Eigenlijk is het natuurlijk een heuvel maar voor Nederlandse begrippen is het een berg. Het landschap waar we vandaag doorheen lopen bossen en heide is in 1770 aangelegd door de adellijke familie die toen kasteel Amerongen bewoonde , en had twee doelen. Bosbouw en zodoende hout opbrengst wat geld in het laatje bracht en de jacht. Dat was in die tijd het tijdverdrijf en sport van de adellijke families. Gelukkig hebben ze de grafheuvels die we vandaag passeren in takt gelaten , of men wist toen nog niet wat het waren. Ze stammen uit de periode 2.700 tot 2.100 voor Chr. en zijn van het klokkenbekervolk wat hier toen leefden . Bij overlijden van stamleden cremeerden ze de overledenen en deden vervolgens de as in prachtige bekers die ze vervolgens weer begroeven in de grafheuvels. Ook kregen ze dan allerlei dingen mee die ze nodig zouden kunnen hebben op hun

amer 3amer 4 1600x1200Lange reis naar het hiernamaals. Zoals wapens eten en drinken. Bij de café rust is een grafheuvel nagebouwd en vervolgens een tunnel doorheen gegraven , zo kunnen we zien hoe de bekers geplaats werden in lagen. Ook lopen we langs de naald van Napoleon . De bewoners van Kasteel Amerongen hebben die als dank opgericht toen Napoleon de slag bij Waterloo verloren had. Na de nederlaag konden ze terug keren uit ballingschap in Engeland en hun kasteel weer betrekken. Ook was de kasteelvrouwe erg dankbaar dat haar drie zonen levend terug keerde van de slag. Dit is echter niet de oorspronkelijke plaats waar de naald stond , hij stond eerst op de top van de Amerongse berg maar rond 1900 was hij opeens verdwenen. De boswachter die daar toen woonde had hem afgebroken omdat hij op die plek een kippenhok wilde bouwen. Bewoners van Amerongen zijn in 1961 gaan zoeken en nadat ze hem gevonden hadden hebben ze hem weer op deze plaats in oude glorie hersteld. Dus niet alleen Austerlitz heeft een Napoleon monument maar Amerongen ook. Al heeft hij natuurlijk niet de uitstraling en allure zoals in Austerlitz. De caferust hebben we in CR Berghuis een prachtig restaurant met een mooi interieur en open haard. Na de rust kunt U nog even door de grafheuvel lopen die daar is nagemaakt. Na de café rust zwerven we weer over de berg maar nu natuurlijk richting Veenendaal. Daar lopen we nog een klein stukje langs het Griftkanaal en dan zijn we weer terug bij de kantine van Dovo. Misschien nog even nababbelen met een drankje en dan tevreden terug naar huis.

Prettige wandeling Casper Seijn

Dit is onze eerste tocht die wij voor Samen op Pad hebben gemaakt. De titel geeft aan Putten-Harderwijk, dat is niet gelukt. We blijven in Putten waar we een gevarieerde route hebben uitgezet. Landgoederen, bos, heide, boerderijen en twee monumenten waar we langs komen. De eerste wagenrust is bij een van die monumenten. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat in de Tweede Wereldoorlog 650 mannen uit Putten zijn weggevoerd, er zijn maar een tiental mannen teruggekomen uit de kampen. Meer informatie kan je vinden op www.gelderlandherdenkt.nl De rust is bij De zoete inval. Zij gaan speciaal voor ons open die dag. Bij de inschrijftafel ligt een formulier waarop je kan aangeven of je een broodje kroket of een kop soep wil gebruiken. De zoete inval is ingericht met gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd. Kijk gerust rond aan de andere kant is nog een schuur waar ze spullen verkopen. Parkeren kan op P3 van het station en de Oude Deel heeft beperkt parkeermogelijkheden.

Met een hartelijke groet,

Aalt en Ine

     4e Keizer Wilhelmtocht - Leersum

leer 1 1600x1200Leersum is een typisch Utrechtse Heuvelrug dorp en sinds 2009 ligt het midden in het nationale park Utrechtse Heuvelrug . Het dorp telt ongeveer 8.000 zielen en is bekend om zijn vele bezienswaardigheden. Sinds 2006 is de gemeente opgegaan in de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaande uit 6 gemeentes.

De Soester bosmarathon, van vorige week zondag, werd afgelast vanwege de slechte staat van de Soester bossen en omdat zij de veiligheid van de hardlopers niet kon garanderen.

Dus zwembroek aan en op pad.

De start is wederom in de kantine van AV Pijnenburg te Soest. Ter plaatse is veel parkeergelegenheid doch op de Bosstraat bij de voetbal-hockey velden is genoeg parkeerplaats. Die krijgen wij niet vol.

Vanaf de start steken wij de spoorlijn over en even later wandelen wij in oostelijke richting door het Pijnenburgerbos en het Willem Arntszbos langs het landgoed Ewijckshoeve en langs de golfbaan, oftwel de golfsociëteit de Lage Vuursche, naar een oorlogsgedenkplaats.

Op donderdag 5 april 1045, werden 10 mannen vanuit het Huis van Bewaring in Utrecht weggevoerd en aldaar gefusilleerd, een represaille voor een eerder uitgevoerde aanslag op de Duitsers. Later werd op die plaats een kruis geplaatst en werden de namen van de omgekomenen voor eeuwig vastgelegd.

Wij steken daarna de provinciale weg de N 432 over en wandelen over het terrein van de hofstede Staalbergen een boerderij uit 1836. Van daaruit lopen over het landgoed Vijverhof ooit eigendom van de Koninklijke familie vervolgens komen wij in de natuurgebied het Ridderoordsebos. De bossen aldaar zijn rijk aan varens alleen nu bruin gekleurd.

Op naar Lage Vuursche waar wij te gast zijn bij Sharon de beheerster van dorpshuis De Furs. Lage Vuursche, een pittoresk dorpje, is zeer in trek bij de toeristen maar ook voor de sporters. Veel pannenkoekenhuizen, mini golfbanen, de Stulpkerk uit 1659, Kasteel Drakensteyn waarin prinses Beatrix woonachtig is en rechtsachter, op het terrein van genoemde kerk ligt het graf van prins Friso overleden op 12 augustus 2013.

De kuil van Drakensteyn, een recreatieterrein met daarop een theehuis is erg in trek bij vele mensen. Via dit terrein komen wij weer in het Pijnenburgerbos. Via de Zeven Lindenweg wandelen wij achter het bungalowpark langs in de richting van De Stulp. Dit gebied, een prachtig mooi natuurgebied, wordt al in de 14e eeuw genoemd.

In de Middeleeuwen was het gebied eigendom van de heer van Drakenburg, schout van Utrecht. In 1346 werd hij tot ridder geslagen. De oorspronkelijke heidevelden leenden zich goed voor de jacht. Zo'n verhoging is bijvoorbeeld de Konijnenberg dicht bij Lage Vuursche. Op de heidegebieden graasden schapen die de heide in stand hielden. De schapendrift langs de Zevenlindeweg herinnert nog aan die tijd. In een ver verleden was het gebied een zandverstuiving, die ontstond toen schapen het gebied te intensief begraasden en de wind vrij spel had. In de loop der jaren is de meeste hei door bos verdrongen. Staatsbosbeheer heeft vanaf de tachtiger jaren in de twintigste eeuw de zandverstuiving tot staan gebracht. Door houtkap en begrazing door Charolaiskoeien ontstond een open heidegebied van ongeveer 59 hectare. Via doorsteken met overstaphekjes is de begraasde vlakte toegankelijk. Een deel van het terrein bestaat nog uit stuifzand. Een stuifdijk met eikenhakhout voorkwam vroeger dat de akkers onderstoven.[1] Meerdere grafheuvels liggen in het bosgedeelte. Ze zijn gemerkt door het Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek.

Even later komen wij bij het Pluismeer met zijn vogelkijkhut. In de winterperiode, met ijs, wordt het meer al snel een schaatsgebied. Velen mensen maken daar gebruik van. Ook onze Koning heeft daar geschaatst.

Wij moeten wederom de provinciale weg de N 432 oversteken en via vele landerijen en boerderijen en het Pijnenburgerbos en natuurgebied Op Hees komen wij weer terug op het terrein van AV Pijnenburg.

Aldaar wordt door onze voorzitter SOP Wim Freriks tekst en uitleg gegeven over het gebruik van het GPS apparaat Garmin GPSmap model 62 en 64. Wij mogen gebruik maken van de beamer en de kantine van AV Pijnenburg. U kunt dit lezen op de website van SOP.

Nu terug komende op mijn zwembroek en het gebruik er van. Tot en met de Kuil van Drakensteyn was het bosgebied nagenoeg droog. Later in de omgeving van Zevenlindenweg en in Soest bij de witte boerderij reden grote tractoren met rupsbanden over de paden om bomen op te halen en weg te brengen.

Maar al met al hebben wij er nagenoeg geen last van.

Vgr. Hette Smedema

vor 5De Achterhoek: ideaal wandelgebied

We zijn weer te gast in de Achterhoek, land van Normaal, pittoreske dorpjes en stadjes, (protesterende) boeren, uitgestrekte bossen en goed bewaarde landgoederen. Door het beroemde ‘coulissenlandschap’ waarbij stukken bos, grasland en houtwallen elkaar afwisselen, heb je overal mooie doorkijkjes. Sinds vorig jaar zie je hier overal de Achterhoekse vlag wapperen, een succesvol initiatief van de Zwarte Cross, die een wedstrijd uitschreef voor een eigen regionale vlag.

Landgoed Vorden, landgoed Kiefskamp, buurtschap Linde

Vorden (halverwege het Pieterpad) is inmiddels hét wandelcentrum van de Achterhoek. Onze route is iets anders dan vorig jaar. Wij starten op 30 oktober weer bij het legendarische Hotel/Restaurant Bakker. Dan meteen naar kasteel Vorden, aan de rand van het dorp. Door bospaden van landgoed Vorden en landgoed Kiefskamp komen we bij buurtschap Linde. Een piepkleine, hechte gemeenschap met de Lindese Mölle als middelpunt. 

Kasteel en Keuken van Hackfortvor 2 copy

We lopen nog een stuk over landgoed Kiefskamp, langs het charmante kasteeltje De Kiefskamp. Daar hebben we een wagenrust.

Dan de Hengeloseweg over naar buurtschap Delden. De buurtschappen (vergelijk de wijken in de steden) zijn hier essentieel voor een hechte, sociale structuur.

Na Delden gaan we over mooie bospaden naar landgoed Hackfort. Kasteel en landgoed Hackfort zijn sinds een paar jaar eigendom van Natuurmonumenten. Het kasteel is prachtig opgeknapt, de bossen worden goed onderhouden en een dreigende ‘ultra megavarkensstal’ vlakbij is door actieve actiegroepen verhinderd. 

vor 3Door het dorp, Den Bramel en Het Enzerinck

Onze grote rust is bij De Keuken van Hackfort, in een voormalig koetshuis. Het eten komt uit eigen moestuin, ze brouwen hun eigen bier en gebruiken het vee uit de directe omgeving.

Daarna lopen we nog een flink stuk over het uitgebreide landgoed Hackfort. Een klein stukje het dorp door en dan langs kasteel Den Bramel en het mooie landhuis Het Enzerinck. Terug naar het dorp komen we vlak langs het stationnetje van Vorden (handig voor de OV-reizigers) en dan is het nog een paar minuten naar Hotel Bakker.

Tip 1: wild eten in de herfstige Achterhoek, bijvoorbeeld bij Bakker.

Tip 2: de Barchemse Vierdaagse, elk jaar begin juli, voert ondermeer door dit gebied

Weerkommen!

Marjan Smeitink

hetDeze keer staat de Market Gardentocht geheel in het teken van de Poolse Generaal Sosabowski . Hij werd geboren in het toenmalige Oostenrijkse – Hongaarse rijk , en leefde van 1892 tot 1967. Zijn militaire carriere begon in het Oostenrijkse leger. Na de onafhankelijkheid van Polen in 1919 nam hij dienst in het Poolse leger. Tijdens de Pools – Russische oorlog van 1919 tot 1920 vocht hij niet aan het front, omdat hij stafofficier was op het Poolse hoofdkwartier. Maar tijdens de Duitse invasie in 1939 onderscheidde hij zich door zijn dapperheid en kreeg daarvoor een hoge onderscheiding. Na de val van Polen kwam hij in krijgsgevangenschap maar ontsnapte al spoedig en vluchtte via vele omwegen naar Parijs. Daar hielp hij de Fransen tijdens de inval van Duitsland in Frankrijk. Na de val van Frankrijk vluchtte hij naar Engeland. Daar werd hij mede oprichter van het 1e Poolse legerkorps , waar later de 1e Poolse parachutistenbrigade en de 1e pantserbrigade uit ontstonden. Sosabowski werd benoemd tot bevelhebber van de parachutistenbrigade. De twee brigades bestond uit 240.00 uit Polen gevluchte militairen en hadden als doel Polen te bevrijden van de Duitsers. 21 September 1944 werd hij gedropt met 1.000 parachutisten bij Driel. De bedoeling was over te steken met het Drielse veer en het 1e Britse legerkorps wat totaal omsingeld was in Arnhem te ontzetten. Driel werd bevrijd door de Polen , maar het veer was verdwenen en slechts een klein deel van de manschappen konden onder hevig Duits vuur de oversteek van de Rijn maken. Later hebben de Poolse troepen geholpen bij de evacuatie van het Engelse leger uit Arnhem , en bij de oversteek van de Rijn. Later hadden de Engelsen een zondebok nodig om de nederlaag van Operatie Market Garden te verklaren. Generaal Sosabowski was de ideale man , moeilijk in de omgang en niet Engels. Hem werd verweten dat de Poolse troepen niet wilden vechten bij Driel omdat ze alleen maar Polen wilde bevrijden. Echter de waarheid was anders. De dappere Poolse soldaten hebben gevochten als leeuwen maar het mocht niet baten. De Engelsen hadden de nederlaag volledig aan zich zelf te danken. Slechte voorbereiding en verkenning van het terrein , en niet willen luisteren naar het Nederlandse verzet en ZKH Prins Bernhard hebben geleid tot deze nederlaag. Kapitale beoordelingsfouten gemaakt door de koppige Engelse Generaal Montgommery hadden tot gevolg dat duizenden soldaten sneuvelden. Na de oorlog moest Sosabowski noodgedwongen in ballingschap in Engeland omdat hij niet terug wilde en kon naar het toen communistische Polen. Zijn verder leven heeft hij gestreden voor rehabilitatie en erkenning , maar die is in Engeland nooit echt gekomen. Zonder pensioen en arm werkte hij ver verwijderd van zijn familie in Polen in een fabriek aan de lopende band. Wel kreeg hij een jaar na zijn dood een hoge Poolse onderscheiding . ZKH Prins Berhard heeft zich altijd hard gemaakt voor de rehabilitatie van Sosabowski in Nederland maar die kwam pas in 2005 door middel van uitreiking van de Willemsorde aan de 1e Poolse parachutistenbrigade. En het postuum uitreiken aan Sosabowski van de bronzen leeuw door ZHK Koningin Beatrix. Deze onderscheiding werd uitgereikt aan de twee kleinzonen van de generaal. Gelukkig zijn ze hem in Driel niet vergeten , ieder jaar wordt hij en zijn Poolse militairen plechtig herdacht op het midden in het centrum liggende Polenplein waar een groot standbeeld staat. Ook zijn er verschillende straten vernoemd naar de Polen. En diverse Monumenten herinneren nog steeds wat hier gebeurd is. Vandaag gaan we over het Drielse veer , wat gelukkig nu wel vaart . Onderweg komen we langs diverse monumenten van deze slag. Ook lopen we over stukken route en plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in Operatie Market Garden.

Prettige wandeling Casper Seijn

logo

 

 

 

 

 

“SOP GAAT KONINKLIJK”

 

Voor de 23ste keer starten we vanuit de kantine van Amsvorde, in Amersfoort. Het is de laatste keer dat Bert enamers 1 copy Henk deze tocht organiseren. Namens alle SOP-wandelaars bedanken we hen daarvoor.

Door Nimmerdor lopen we naar de wijk Randenbroek. Via het beekdal komen we langs een apart huis. Dit bijzondere woonhuis is in een kristalvorm gebouwd en is in zeven kleuren opgetrokken. De kleur en symboliek “spatten” ervan af. De verhouding tussen de zeven kleuren varieert op elk van de vier zijden van het huis. Elke zijde vertegenwoordigt een seizoen. Het gebouw is naast woning, atelier en expositieruimte. We lopen door de nieuwe wijk en komen uit bij een pad waar we niet eerder hebben gelopen. Dit pad volgen we enige tijd om uit te komen bij het nieuwe zwembad, De Amerena. In het waterwingebied volgt even later de eerste wagenrust. Als we het waterwingebied hebben verlaten lopen we richting centrum. Door het plantsoen, het bekende hofje en dan amers 2 copynaar de Hof. De Blauwe Engel is onze rustplaats, maar het staat iedereen vrij om een ander plekje te zoeken. Er is voldoende horeca- gelegenheid rond de Hof. Na de rust lopen we via Monnikendam naar de koninklijke route. Deze route is gelopen door de Koninklijke familie op koningsdag. Nu lopen wij deze 1,2 km ook in zijn geheel. Via de nieuwe stad en het Soesterkwartier komen we bij de Bokkeduinen. Hier is onze tweede wagenrust. We lopen om dierentuin Amersfoort en via het Belgenmonument naar Klein Zwitserland. Niet veel later staan we weer bij Amsvorde.

Namens de organisatoren een fijne wandeling, Hans Mulder

Rondje kromme rijn

Vanuit de kantine van SC Woerden starten we langs bloemrijke bermen richting de natuurplas, die we over een onverhard pad passeren. Hier is een zwaluwenoever te zien en in het broedseizoen breek je er je nek over de ganzen.

De bewoning van deze streek gaat heel ver terug. Rond het begin van onze jaartelling woonden hier al mensen die leefden van jagen, vissen en het verzamelen van voedsel. Ze behoorden tot de stammen van de Caninefaten en de Bataven en woonden op de hoog gelegen rivierkleigronden langs de Rijn, die toentertijd een veel woestere rivier was met een veel breder stroomgebied dan tegenwoordig.

Door een landelijke omgeving, misschien zien we ergens nog ooievaars, wandelen we richting een prachtig, onverhard natuurpad dat we gaan volgen langs koeien en schaapjes naar de rand van Harmelen.

Daar gaan we de schutsluis ´Haanwijk´ over en volgen dan de Rijn die we gaan volgen richting Woerden. Daarbij gaan we door de buurtschappen HAANWIJK en BREEVELD . Langs het water zijn fraaie huizen en boerderijen te vinden en de nodige fruitbomen. Bij PUTKOP steken we het water van de Rijn even over voor de eerste wagenrust rond 6,6 km.

DSC06842 copyMenigeen heeft vast wel eens gehoord over de treinramp bij Harmelen, toen nog Kamerik, de Putkop. Deze grootste treinramp uit de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen vond plaats op maandag 8 januari 1962. Bij de botsing tussen twee reizigerstreinen vielen 93 doden en 52 gewonden. Het ongeluk werd aangemerkt als nationale ramp. Vrijdag 12 januari 1962 werd als dag van nationale rauw afgekondigd en de Hilversumse radiozenders brachten ook de tussenliggende dagen alleen ernstige muziek en aangepaste programma’s ten gehore.

We vervolgen de Rijn, nu over een lang, halfverhard jaagpad vlak langs het water. Dit deel is er nog meer groen langs het pad te vinden en overal zwemmen watervogels en vissen. De Rijn vormde ooit de grens van het Romeinse rijk was, de Limes, die tussen Katwijk en het Duitse Xanten lag. We zullen hier en daar nog een gedenkpaal en infobord passeren.

Na het buurtschap GEESTDORP passeren we een oude rolpaal die nog herinnert aan de tijd dat dit pad nogDSC06859 copy écht als jaagpad in gebruik was.

Zo´n paal geleidde het touw dat de jager (een paard of man/vrouw) zodat het een bocht in het water kon volgen en niet te ver over het land heen werd getrokken. De Rijn bracht Woerden ook zijn economische groei. Ooit bloeide de steenindustrie hier welig. Elders staan nog wat oude schoorstenen, maar die passeren we vandaag niet.

Woerden was in de Middeleeuwen een vestingstad op de grens van Holland en Utrecht, waar tot in de 18e eeuw strijd om is geleverd. Aan de vorm van de stad is dat nog duidelijk te zien. Ook was de stad het centrum van het inundatiegebied van de Oude Hollandse Waterlinie, die liep van Muiden tot aan Gorinchem, westelijk van Utrecht. Dankzij de Oude Hollandse Waterlinie konden Franse troepen in 1672 Holland niet veroveren.

Maar eerst gaan we landgoed Bredius op waar ook het fraaie huis nog staat.

Op de plaats waar nu het kerkplein is gesitueerd lag in de Romeinse tijd een castellum, Laurium, van waaruit een deel van de Limes van het Romeinse Rijk werd bewaakt. In de bodem van Woerden zijn zeven Romeinse schepen gevonden. Als we het treffen ligt er in de haven een replica van zo’n Romeins schip.

Langs Kasteel Woerden en de kolossale Bonaventurakerk betreden we de stad via de Rijnstraat met vele fraaie panden. Waar nu de Rijnstraat ligt liep vroeger de Rijn tot deze hier in 1961 gedempt werd. Om nog enkele bezienswaardigheden te noemen waar we langs gaan: het vroeger stadhuis en de Petruskerk waarvoor we rond 13 km halt houden zodat iedereen zelf een plek kan zoeken voor de horecarust. Of desgewenst de stad verder in kan voor een kijkje bij de watertoren, de kaasbel of het VVV dat in een oud kaaspakhuis gevestigd is. Of wellicht even de markt over…….

Woerden, stad van de Pan- en steenindustrie en kaas.

Omdat het land rondom Woerden door de opkomst van de windbemaling was gaan inklinken, was het voor akkerbouw steeds minder geschikt geworden. Dat werd nog verergerd toen in de 17e, 18e en 19e eeuw grote stukken land werden “afgevlet” of ontgrond: de bovenste kleilaag werd eraf geschept door de pan- en steenfabrikanten.

De veengronden ten noorden van de Oude Rijn waren minder geschikt voor akkerbouw, dus er kwam veehouderij die niet gericht was op vleesproductie, maar op zuivel. De boeren maakten kaas en boter, die tot 1870 nog op een traditionele manier gemaakt en verhandeld werd. De melk werd zo snel mogelijk tot kaas verwerkt. Met name de boerinnen bekwaamden zich hierin. De kaas werd door handelaren gelijk bij de boer gekocht door kaaskopers waarbij van concurrentie geen sprake was, dus de grote winst was voor de kaaskoper.

In 1885 kwam er in Woerden een eigen wekelijkse kaasmarkt. Nu konden de zelfkazende boeren hun kaas naar de markt brengen en daar zelf verkopen aan de meestbiedende kaashandelaar. De prijs werd vastgesteld middels ‘handjeklap’. Rond 1900 was het maken en verkopen van kaas en boter de belangrijkste bedrijfstak geworden, groter dan de pan- en steenfabrieken.

Woerden staat vol met kaaspakhuizen waarin de kazen liggen (of lagen) opgeslagen. Het heeft nog steeds een actieve kaasmarkt en de ‘kaasbel’, die vlak bij het kerkplein staat, werkt nog.

DSC06885Naast het voormalige stadhuis op de hoek bij de Havenstraat is een openbaar watertappunt. Langs molen De Windhond gaan we het oude stadje uit om via het buurtschap KROMWIJK richting landgoed Linschoten te gaan. We zullen lange tijd over het 450 hectare grote landgoed wandelen, het grootste landgoed in de Randstad, met zijn fraaie boerderijen en huizen. Uiteindelijk kunnen we een blik werpen op het landhuis uit 1638 voor zo ver het zichtbaar is tussen de omringende bomen achter het monumentale hek. Langs de Haardijk, rond 19 km, hebben we nog een wagenrust.

Na het passeren van een verkooppunt voor streekhoning, verse eieren en een weiland vol kalkoenen gaan we Linschoten zelf door. We wandelen vlak langs de middeleeuwse dorpskerk, met zijn toren die een meter uit het lood staat. Om het instortingsgevaar te keren werd de toren een in 1877 fors ingekort. En er zijn hier nog veel meer monumentale panden de bewonderen.

We verlaten Linschoten over een grasdijk langs de Montfoortse Vaart en komen zo in het Buurtschap CATTENBROEK, om daarna over de lommerrijke Cattenbroekerdijk terug te gaan naar de finish.

Prettige wandeling Monique van der Slot.

De Gooise bloeiende heidetocht 2019

Bu 1bus 4 copy

 

 

 

 

 

 

 

Voor de 3e maal  organiseren we ’De Gooise Bloeiende heidetocht’, waarbij we starten bij zwembad ’De Zandstee’ in Bussum. In 2017 hebben we, Henk Dikken en Bert Faro, deze tocht voor het eerst op de kalender gezet. Ook deze keer is route helemaal in elkaar gezet door Henk en samen hebben we er een SOP-tocht van gemaakt. Henk heeft bedacht dat we eerst naar de Melkmeent en het Laarzenpad bij Het Naardermeer gaan en dan naar de *Vesting Naarden, waar we de grote rust gepland hebben. Rond en in de vesting is genoeg te zien. Na de Lunch gaan we via de Amersfoortsestraatweg richting de Bussummerheide en de Franse kampheide en vandaar komen we weer terug bij onze startlocatie, zwembad ’De Zandzee’.

Bu 2*De grote rust hadden we bij de kantine van voetbalvereniging N.V.C willen doen. Daar is men echter bezig met een verbouwing. In de omgeving van de vesting zijn diverse horecapunten, dus is er altijd wel ergens iets naar wens te krijgen. Wij hebben een afspraak gemaakt bij Café Restaurant ’De Kapschuur’. Deze locatie is niet zo groot en de eigenaar kan, als we met een grote groep zijn, ons onvoldoende snel helpen. Na een ruim half uur zullen we voor de Grote kerk verzamelen en gaan we weer op pad voor de tweede helft van de tocht. en dus op zoek naar de heide. Het belooft weer een mooie tocht te worden.

 

Prettige wandeling Henk Dikken en Bert Faro

foto 1 1600x1200We gaan door het Edese bos.

Op een gegeven moment komen we Huize Kernhem tegen.

Het Landgoed rond Huize Kernhem is van 1803. De laatste eigenaar was Familie Bentinche tussen 1818 - 1832.

Dit was een kostschool voor meisjes uit een gegoede familie die na haar dood een graf monument geschonken kreeg in het Paasbergpark door haar voormalige leerlingen.

Tegenwoordig is het ook een Trouwlocatie en mijn dochter is hier ook uit getrouwd . En het wordt ook als expositieruimte gebruikt. Bij Huize Kernhem hoort ook een kruidentuin en is 25 jaar geleden aangelegd heeft nu de functie van showtuin en is openbaar toegankelijk.foto 2

Een kruidentuin hoort traditioneel bij een landgoed.

Van oudst onderhielden monniken de tuin en was het een levende apothekerskast.

De Nieuwbouwwijk Kernhem is naar het landschap genoemd. Verder op komen we langs een vleermuizen kolonie (vleermuizen reservaat) Ede en is het enige in zijn soort.

Als bij het oude landhuis Kernhem vleermuizen geluiden gehoord worden, begint in de naast gelegen woonwijk waar wij dadelijk lopen 's avonds een licht kunstwerk.

De Doesburgermolen is van 1620 (wagenrust)

We lopen verder het bos door.

GROTE RUST. Bij de grote rust kan men alleen met pin betalen.

foto3Na de rust lopen we het bos in. Als jij je schoenen wilt verwisselen, hangen er na een poosje lopen voorbij de tank na 100 meter de schoenen in de bomen op jullie te wachten. Vervolgens komen we op de Ginkelse Hei van Ede. Het gebied ten Zuiden van de N224 heet de Ginkelse Hei. Waar we straks gaan lopen is ten Noorden van de N224 heet Eder Hei. Daar was in de eerste wereld oorlog een Belgische vluchtelingenkamp ingericht. Het Belgenmonument herinnerd hier nog aan. Bijna overal op de Veluwe is het droog behalve een groot gebied bij de Ginkel. Vanwege een harde leemlaag op de onder grond is dit gebied drassig met enkele fraai gesitueerde plassen zoals de Heidebloem (we hebben hier de wagenrust) en de Kreelseplas waar wij ook langs lopen. Dan lopen we weer over de hei en gaan dan weer het bos in en komen een herdenkingsmonument tegen genaamd Graaf Bentinckbank. In 1952 werd dit monument aangeboden door de bevolking van Ede omdat deze laatste Heer van Kernhem 40 jaar het Edese bos gebied beheerde. Hij stelde al die jaren het gebied voor iedereen vrij toegankelijk open. Het was toegestaan om te jagen en bosbessen te plukken.

Hierna naderen we zo weer de finish.

Prettige wandeling Diny Meurs

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.

CSS-RSevent