Route informatie GW

De Lingewaaltocht brengt ons door het mooie buitengebied van de gemeente Lingewaal in het meest westelijke puntje van Gelderland. De wandeling gaat langs een deel van de voormalige Nieuwe Hollandse Waterline, de rivieren de Linge en de Waal, door het Lingebos en over historische dijken en paden.

We vertrekken vanuit Dorpshuis de Krakeling in Heukelum. Heukelum is een plaats met stadsrechten, gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Linge en bekend door het, uit het begin van de 16e eeuw daterende, kasteel Merckenburg. Voor liefhebbers van streekproducten is Heukelum een stop waard want Bakkerij Van Voorden, Hofleverancier en al sinds 1914 in Heukelum gevestigd, bakt hier de lokaal bekende Heukelumse Krakelingen.

Lopend langs de Linge, met 108 km de langste Nederlandse rivier, verlaten we Heukelum en gaan via Vogelswerf over mooie polderwegen richting Vuren. Speciaal voor de wandelaars van SOP zal restaurant Oud Vuren voor de caférust geopend zijn. Het restaurant is gevestigd in de oudste boerderij van Vuren en koffie met de huisgebakken appeltaart is zeker een aanrader! Bij mooi weer kunnen we in de theetuin zitten die gerund wordt door medewerkers van Syndion.

bunker 1600x1200Na de lunch lopen we via de uiterwaarden richting de Waal. Van oudsher werd in dit gebied zand gewonnen voor metsel- en betonzand en klei voor de baksteenindustrie. Wanneer we door de uiterwaarden lopen is de schoorsteen van de oude Heuft steenfabriek te zien. Hoogwater zorgde er in 1995 voor dat de dijken dreigden door te breken zodat 250.000 mensen verplicht werden geëvacueerd. Sindsdien is de Waaldijk verzwaard en verhoogd.

Wanneer we de Waaldijk over zijn gestoken lopen we achter Fort Vuren langs dat samen met Slot Loevestein, Gorinchem en Woudrichem deel uitmaakt van de Vestingdriehoek.

Vervolgens wandelen we door het gebied van de voormalige hoofdverdedigingsslijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd tussen 1815 en 1870. Water was hier het verdedigingswapen. Als er gevaar dreigde konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water worden gezet. Hierdoor werd het gebied moeilijk begaanbaar voor de vijand. De linie deed dienst van 1815 tot 1940. Nu is in het gebiedfoto inundatiegebied waar wij vandaag wandelen een nat polderlandschap aangelegd als verwijzing naar het voormalig inundatieveld. Tevens is een historische polderkade in ere hersteld die een verbindende lijn vormt tussen de groepsschuilplaatsen die in de tijd van de mobilisatie voor de 2e wereldoorlog werden aangelegd.

Wanneer we de voormalige inundatievelden achter ons laten en via weilanden door de boomgaard zijn gelopen, steken we de A15 over richting het Lingebos. Dit bos is eind jaren zestig in opdracht van de overheid aangelegd als recreatiegebied. De recreatieplas lingebosis ontstaan doordat er zand gewonnen is voor aanleg van onder andere het klaverblad bij Gorinchem en de verbreding van de A15. Bij de in het Lingebos aangelegde golfbaan The Dutch, wordt dit jaar voor de derde keer op rij het golftoernooi ‘KLM Open’ georganiseerd. Met zo’n 45.000 bezoekers is dit een mooie promotie voor de gemeente Lingewaal.

Na het verlaten van het Lingebos voert de wandeling ons opnieuw via fraaie polderwegen naar Heukelum. Onderweg passeren we nog het poldergemaal ‘Broekse Sluis’ dat zorgt voor bemaling van het gebied tussen Gorinchem, Vuren en Herwijnen.

We hopen dat u zult genieten van deze wandeling en wensen u een fijne dag in de gemeente Lingewaal.

Met hartelijke groet van Corrie Hoogweg en Sonja Hultzer

Heukelum 20 06 2018Route De Lingewaaltocht

Een korte voorbeschouwing van de Verwentocht in Zijderveld

 

Voor de tweede keer vertrekken wij met onze Verwentocht uit Zijderveld.
Zijderveld is een klein dorp en de oudste nederzetting in de gemeente Vianen in de Nederlandse provincie Utrecht. Voor het begin van onze jaartelling was er al een nederzetting, bewoond door boeren, vissers en jagers. Het landelijke dorp ligt in het noordoostelijk deel van de vijfherenlanden, niet ver van het Schoonrewoerdse Wiel. In de 12e eeuw duikt de naam Sidenderveld (later Zijderveld) op.
Zijderveld behoorde lange tijd tot het gebied van de heren van Culemborg. En in 1820 werd het dorp toegevoegd aan de provincie Zuid-Holland.

Genoeg over het dorp Zijderveld, vanuit het gebouw De Krooshof vertrekken we naar het buitengebied en via klompenpaden richting Culemborg, voordat we2018 05 17 10.53.35 1600x1200 kopie 2018 05 17 10.16.27 1600x1200Culemborg binnenlopen hebben we eerst een wagenrust op ongeveer 6,5 km.
Culemborg was even wereld beroemd toen in 1868 de Kuilenborgse spoorbrug in gebruik werd genomen, toentertijd de langste spoorbrug van Europa. In de tweede helft van de 19e eeuw was de aanleg van de spoorlijn Utrecht – Boxtel (de inmiddels vervangen spoorbrug van 1868) een belangrijke stimulans voor de industriële ontwikkeling van Culemborg. Met name de sigaren- en meubelindustrie kwamen in die tijd sterk op.
Ook de Plantage mag op onze wandeltocht niet ontbreken, het is het stadspark van Culemborg. Het is in 1850 ontworpen door de tuinarchitect Louis Paul Zocher en aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het oorspronkelijke ontwerp is nog steeds goed zichtbaar omdat aanpassingen beperkt zijn gebleven.
Eenmaal Culemborg door te hebben gewandeld hebben we aan 2018 05 17 13.17.29 1600x1200de haven een binnenrust, en inmiddels hebben we dan ongeveer 14,5 km afgelegd. Na de binnenrust zoeken we weer het buitengebied op en wandelen we een stukje in de uiterwaarden van de Lek, waar we een mooi uitzicht hebben op de Lek.
Ook nemen we ook nog een bezoekje aan fort Everdingen waar op dit moment een bierbrouwerij is gehuisvest.
In de middag hebben we nog een wagenrust op ongeveer 21,5 km waar we u weer gaan verwennen met een heerlijke beker bowl. Er rest ons dan nog zo’n 3 km te gaan alvorens we weer bij De Krooshof in Zijderveld zijn aan beland.

Wij wensen u een prettige en mooie wandeling. Namens de organisatie van deze tocht Della en Gerrit Oskam


Zijderveld 13 06 2018Route Verwentocht

Omdat het pad rond het Henschotermeer niet meer vrij toegankelijk is, wat bijna altijd in de route was opgenomen, moesten we een andere oplossing vinden omWoud 1 richting Maarn te gaan. Gelukkig kregen we medewerking van de eigenaar van Allurepark Laag Kanje en kunnen we Woud 2over zijn terrein richting Maarn lopen. Hier lopen we onder de snelweg A12 door en lopen we door Maarn langs het voormalige gemeentehuis van Maarn. De gemeente Maarn is sinds 1 januari 2006 opgegaan in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeente bestaat uit de voormalige dorpen: Amerongen, Leersum, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Deze nieuwe gemeente heeft ongeveer 49000 inwoners. Hierna lopen we over het landgoed De Venen met zijn kenmerkende sterrenbos. Een sterrenbos is een bos met een lanenstructuur, dat (net als de meeste bossen in Nederland), oorspronkelijk was aangelegd als park. Het huidige Nederlandse woord ’sterrenbos’ is een verbastering van de oorspronkelijke Oud-Nederlandse schrijfwijze ’starre Bosch’ ,oftewel: een beplanting van starre (stramme) (naald)bomen of hoge coniferen. Een 'sterrenbos' heeft dus niets te maken met sterren of met een stervormige lanenstructuur. Hierna lopen we via de Buurtsteeg en de Maarnse Grindweg richting Maarsbergen. Hier wandelen we via landgoed Maarsbergen. Dit landgoed was in het nieuws, omdat hier het TV-programma Heel Holland Bakt werd opgenomen.

In Maarsbergen is de grote rust bij ’La Place’. Het eten van uw meegebrachte boterham is toe gestaan mits U een consumptie bestelt.

Woud 3Van hier lopen we weer terug richting Maarn. We lopen daarna over een klompenpad dat dwars door het golfterrein Anderstein loopt. Na het oversteken van de provinciale weg komen we bij de Monnickendijk. De Monnickendijk, op de grens van Maarsbergen en Woudenberg, die ongeveer 800 jaar geleden is aangelegd,Woud 4 is kort geleden gedeeltelijk gerestaureerd. In 1200 is deze dijk door de monniken van de abdij van Leusden aangelegd. Hierna gaan we nog even een stukje door het buitengebied van Woudenberg. We lopen nog een heel klein stukje over de voormalige spoorlijn Amersfoort-Kesteren en door Groenewoude. Hier stond tot vroeger kasteel Groenewoude dat rond 1859 is gesloopt. Tegenwoordig resten nog een witgepleisterd bouwhuis uit 1696 en een 18e-eeuws inrijhek. Nog een klein stukje en we zijn weer terug bij sporthal de Camp.

We wensen u een prettige tocht. Namens de organisatie van deze tocht, Piet Halff.

Woudenberg 6 06 2018Route Utrechtse Heuvelrugtocht

4e Belmontetocht - Wageningen 30 Mei 2018


Bel 1De 4e Belmontetocht heeft een totaal nieuwe route en loopt natuurlijk door de mooie in bloei staande Universiteitstuin Belmonte. Na de start lopen we door de bossen van het Oranje Nassau oord nu een verpleeghuis voor ouderen en gehandicapten mensen. Maar het huis heeft een geschiedenis. In 1881 kocht Koning Willem 3 het voor zijn vrouw Emma , het landgoed deed veel denken aan de omgeving waar Emma in haar jeugd geleefd had en de Koning hoopte dat zo haar heimwee zou verdwijnen. In 1898 schonk Emma het aan een Stichting om er een sanatorium voor TBC patiënten van te maken. In de jaren 70 veranderden het inzicht voor de behandeling van TBC patiënten en werd het omgebouwd tot verpleeghuis. Vervolgens wandelen we door Renkum . Daarna lopen we een klein stukje door het uiterwaarden gebied Jufferswaard en de Noordberg. Na de oversteek van de lange Rijnbrug gaan we op weg naar Heteren waar we in het zalencentrum de Bongerd onzer café rust hebben. Helaas mag U er Uw eigen brood niet opeten , wel zijn er broodjes kroket en soep in de aanbieding. Na de café rust lopen we een stuk over de Rinbanddijk en steken de Rijn over met een klein voetveer , naar Renkum Maar deze keer lopen we langs de bekende papierfabrieken die hier gevestigd zijn. En dan via een mooi uiterwaarden pad en het bergpad over de WageningseBel 2 berg op weg naar het uiteindelijke doel van onze tocht , het Belmonte park Tot 1936 was het in bezit van diverse adellijke families en bestond hoofdzakelijk uit bosgebied bestemd voor de houtproductie . In 1936 kocht de gemeente Wageningen en het Gelders landschap gezamenlijk het gebied. In de oorlog werd het op het terrein staande landhuis met theekoepel en koetshuis volledig verwoest door een bombardement, en niet meer opgebouwd. In 1951 kocht de landbouw Universiteit het wegkwijnende gebied en veranderde het 17 hectare grootte gebied in een prachtig Arboretum. In de tuin staan veel planten en bomen uit de hele wereld en ook appel en perenbomen, sierkersen, esdoorns , magnolia’s en berken. Pronkstuk van de planten collectie is de 1500 soorten tellende collectie Rododendrons de grootste collectie van de wereld. Wij lopen uitgebreid door de tuin en kunnen zo Bel 3de schitterende bloeiende struiken uitgebreid bewonderen en fotograferen. Na de pracht en praal van het arboretum wandelen we door het Lineus park . Lineus is geboren in Zweden en studeerde in Nederland af als doctorandus in de geneeskunde in Leiden daar leerde hij H boerhave kennen die hem de liefde voor de plantkunde bijbracht. Daardoor gegrepen stelde hij een zeer uitgebreide catalogus samen van de toen bekende planten soorten samen. Ook gaf hij de planten en soorten Latijnse namen. Na zijn terugkomst in Zweden was hij mede oprichter van de academie van wetenschappen en gaf als hoogleraar tot op zeer hoge leeftijd les op de akademie. Wij lopen door het mooie park langs zijn borstbeeld , in het park staan veel verschillende kunstwerken. Op de terug naar de finish lopen we langs de wijngaard op de Wageningse berg . jammer genoeg is het te vroeg in het seizoen en hangen er nog geen druiven aan de ranken. Nog even wat drinken in de kantine van de voetbalclub en dan tevreden op weg naar huis.

Prettige wandeling Casper Seijn


Wageningen 30 05 2018Route Belmontetocht

                                       Natuur wandeltocht Zeist op 23 mei 2018.


De voetbalvereniging Zeist, gekleed in paars wit, bestaat al sedert 1914 en is dus al meer dan 100 jaar oud. Wij worden aldaar welkom geheten door Simone.
Er is genoeg parkeerplaats en u kunt doorrijden tot het sportgebouw. Achter het sportgebouw , langs de velden en op de toegangsweg is genoeg parkeer gelegenheid.
Na vertrek gaan wij het bosgebied in en vervolgen onze weg in de van richting de Panweg en de Amersfoortseweg N237. Na de oversteek komen wij terecht in het Panbos.
Het Panbos is een natuurgebied aan de noordzijde van de Amersfoortseweg N237 ten westen van Bosch en Duin aan de rand van De Bilt. Het vormt samen met landgoed Beerschoten en landgoed Houdringe een aaneengesloten natuurgebied van 367 hectare. Karakteristiek voor het Panbos zijn de oude grove dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan.
Vervolgens gaan het bosgebied van Beerschoten in. Beerschoten is een landgoed in de Nederlandse gemeente De Bilt. Diverse delen van het landgoed zijn een rijksmonument waaronder een landhuis, hoofdgebouw, tuinmanswoning, ijskelder, brug en een parkaanleg.
Eén der tuinen is omgebouwd tot een beeldentuin van Jits Bakker. In 2009 schonk kunstenaar Jits Bakker 30 beelden aan de Provincie Utrecht: Beeldentuin Beerschoten was geboren. Natuurlijk wandelen wij door een deel van zijn beeldentuin.
Vervolgens komen wij in het bosgebied Beerschoten. Met kronkelende vijvers, stromende beek, weiden met boomgroepen en oude lanen vormt het een aantrekkelijk wandelgebied. Het aangrenzende landgoed Houdringe bestaat uit bos en open grasland. Er staan eiken en beuken met waarvan de stam een diameter heeft van meer dan een meter.
Nadat wij Beerschoten en het Panbos hebben verlaten lopen wij via een fietspad in de richting van Huis ter Heide.
Dan komt het verhaal van Anne Faber naar boven. De 25 jarige vrouw die door een psychiatrisch patiënt uit Den Dolder op 29 september 2017 werd verkracht, vermoord en later begraven in Zeewolde. Bij dat fietspad werd haar jas en verderop in de buurt van de vijver haar tas en in die vijver haar fiets aangetroffen. Nadat wij de vijver achter ons hebben gelaten wandelen wij langs het Witte Kerkje.
Het Witte Kerkje in de Nederlandse gemeente Zeist maakt deel uit van de Nederlands Hervormde Gemeente. Op 31 januari 1860 werd de eerste dienst in het kerkje gehouden. Het betreft een eenvoudig zaalkerkje dat destijds in typische waterstaatstijl is gebouwd. Aan het einde van de lange en rechthoekige zaal staat de preekstoel. Rondboogvensters vormen een van de meerdere classicistische details die het kerkje kent.

Boven de ingang hangt het rood geschilderde orgel dat op 24 september 1904 in gebruik werd genomen. Het één klaviers orgel werd gebouwd door de Firma Adema.
De topgevel met de ingang was voorzien van een puntig torentje. De spits van de toren werd in 1915 verbouwd in barokke stijl. In de toren bevindt zich een klok van François Hemony uit 1659.
Wij wandelen langs de eerste drive-inn Mac Donalds van Nederland. Deze werd gebouwd vanwege het feit dat er op honderden afstand een Amerikaanse kamp lag zijnde Camp New Amsterdam en daarbij is verder commentaar overbodig.
Vervolgens wandelen wij naar de kantine van vv “t Vliegdorp te Huis ter Heide alwaar wij welkom worden geheten door de familie Sakkers,
Na de lunch gaan wij het bosgebied tussen Soesterberg en Zeist in. Aldaar wandelen langs de Smidsput, een Kozakkenput.
De Kozakkenput bestaat uit gevarieerde bos met daartussen akkers, heideveldjes en diepe putten. Oude lanen doorsnijden het terrein. Een aantrekkelijke omgeving voor de ransuil en levendbarende hagedis. De gebieden spelen een onmisbare rol in het natuurnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Dieren gebruiken deze smalle strook tussen Zeist en Soesterberg om zich te verplaatsen tussen het noorden en zuiden van de heuvelrug. Zij maken hierbij gebruik van de ecoducten over de A28 en N237.
Via het Zeisterbos met zijn mooie velden wandelen wij de plaats Zeist weer in om vervolgens ons naar het eindpunt te begeven.
Hette Smedema

 

Zeist 23 05 2018Route Natuurtocht Zeist

Bossche Bollentocht 16 mei 2018

Deze 1e Bossche Bollentocht kent veel afwisseling. Kort samengevat: kleinschalige gebiedjes met mooie oude boerderijen en landgoederen, een fraai natuurgebied aan de rand van 's-Hertogenbosch én mooie wandelkilometers door sfeervolle straatje in het gezellige 's-Hertogenbosch. Een combinatie van natuur en cultuur!

De start is in de vertrouwde startlocatie Partycentrum Absoluut. We lopen naar het mooie landgoed Haanwijk, met zijn monumentale gebouwen.

Bos 1 1600x1064Haanwijk is ongeveer 110 hectare groot en bevat onder meer een landhuis uit 1649. Let eens op het torentje en het bakhuisje, 18de-eeuws en in 1960 hersteld, Daarnaast kent Haanwijk parkbossen met eeuwenoude bomen, historische dijkjes en de kenmerken van een beekdallandschap. De bij het huis aansluitende boerderij stamt uit de 18de eeuw.
Een fraaie laan leidt ons naar de Dommel. Net voor de brug treffen we Nieuw Herlaer, gebouwd in de 13e eeuw. Het bakstenen torentje van het kasteel dateert uit de 15e eeuw, het huidige kasteel uit 1791.

 

Een stukje van de Dommel leidt ons naar oude verdedigingsdijkjes uit de tijd van Frederikbos 2 Hendrik.
We zijn in een heel mooi stukje Brabants landschap aangekomen, een variatie van bosjes, weilanden, akkers, en dat onder de rook van Den Bosch. Op afstand zien we het Provinciehuis, de stad is dichtbij en wij lopen hier door een fraai oud boerenlandschap en mooie boerderijen.

 

We gaan onder de A2 door en komen langs het gemaal dat zorgt dat wij hier met droge voeten kunnen lopen. In 1995 was dit anders, toen stond vanwege de hoge waterstand het complete gebied, inclusief de A2 onder water!

 

bos 3

 We lopen dwars door het Bossche Broek, een natuurgebied van 202 ha ten zuidoosten van 's-Hertogenbosch. Bijzonder is dat het natuurgebied dicht bij het centrum van de stad ligt. Tot 1629 was het Bossche Broek een moeras, dat in tijden van oorlog een natuurlijke verdediging vormde voor de stad. Hierdoor slaagden verschillende belegeraars er niet in om de stad in te nemen en verkreeg 's-Hertogenbosch de bijnaam "de onoverwinnelijke moerasdraak".

We genieten van het silhouet van de stad met als directe blikvanger: De Sint Jan, maar ook Hieronimus Bosch toren, wat westelijker mag er wezen!

Op een bijzondere manier gaan we de stad binnen: via een vlonderpad over het water, maar dat is ook direct het dak van een ondergrondse parkeergarage. We lopen door de oude stadmuren.
Dan volgen oude historische straatjes met bijzondere namen, zoals Achter het Verguld Harnas, In den Boerenmouw. We komen langs de winkel (pardon: salon) van Addy van den Krommenacker, we lopen door de Uilenburg, waar de boottochten over de Binnendieze, dé publiekstrekker van Den Bosch, starten. We komen langs het standbeeld van Zoete Lieve Gerritje, zien de gevelgedichten en lopen door smalle autovrije straatjes betegeld met kinderkopjes en langs monumentale panden.
Via de Markt, waar op woensdag warenmarkt is en een verrassend ommetje komen we op de Parade met zijn gezellige terrasjes. De Parade kent een rijke geschiedenis. Het begon ooit in 1274 als begijnhof, de plek waar ruim tweehonderd vrouwen onderdak vonden. Het is een van de mooiste pleinen in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.
Hier mag ieder zijn of haar plekje zoeken voor de lunchpauze. Misschien wil je deze pauze ook benutten voor een kijkje in de Sint Jan, waar in de meimaand het Mariabeeld op een speciaal plekje staat, omringt door honderden waxinelichtjes en bloemen.
Na de pauze volgt nog een fraai stukje Den Bosch, met aandacht voor de beroemde schilder Jeroen Bosch. Via een ander gedeelte van de Bossche Broek verlaten we de stad.
We komen weer in de natuur: het bos van de Gruijter (de bekende grootgrutter). We lopen via mooie boomlanen en open stukjes in de richting van SInt-Michielsgestel. De laatste kilometers leiden ons over dijkjes en autoluwe wegen.
Ik hoop dat u geniet van deze verrassende wandeling!

Myriam van den Berg

Sint Michielsgestel 16 05 2018Route Bossche Bollentocht

Noordwaardtocht Biesbosch 9 mei 2018Logo Sop
Vandaag zijn we te gast bij Café-Jachthaven van Oversteeg op Spieringsluis 5 te Werkendam. Tijdens de rust mogen we hier ons eigen meegebrachte brood opeten, mits we een consumptie van het huis bestellen. Maar we kunnen ook een broodje kaas of ham à € 2,75 bestellen van de uitbater.
werk 1De Noordwaard vormt een belangrijke schakel in het programma ’Ruimte voor de Rivier’ . De Noordwaard is een gebied van zo’n 4.450 hectare – circa 6.000 voetbalvelden – dat grenst aan de Nieuwe Merwede, ten westen van Werkendam en ten noorden van het Nationale Park de Biesbosch. In vijf jaar tijd werd de polder opnieuw ingedeeld en gewijzigd van een binnendijks naar een buitendijks gebied. Door de ontpoldering van de Noordwaard krijgt de rivier de Nieuwe Merwede meer ruimte. De dijk langs de Nieuwe Merwede is verlaagd tot een hoogte van 2 m boven NAP. Stijgt het rivierwater tot boven die hoogte, dan stroomt het water over in de polder. De Noordwaard zal enkele keren per jaar onder water staan. Dit komt voornamelijk in de winter voor, als de waterstand hoog is door regen en smeltwater. Niet de hele Noordwaard valt onder het nieuwe doorstroomgebied: de delen die door hoge kades zijn omgeven, zullen maar eens in de 100 tot 1000 jaar onder water staan.
P4150006 1600x1200De tocht van vandaag bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat richting De Noordwaard en het Biesbosch museumeiland. Naast het Biesboschmuseum vindt u een gebied dat de Pannenkoek heet. Hier kunt u kennismaken met de griend- en rietcultuur. We wandelen naar Polder Maltha en op de uitkijkheuvel kijkt u uit over de Petrusplaat. Dat is één van de drie spaarbekkens in het Nationale Park de Biesbosch. De spaarbekkens vormen het kloppende hart van de drinkwatervoorziening voor miljoenen Nederlanders en P4150015 900x1200bedrijven in Zuidwest-Nederland en Noord-Brabant. In de bekkens, genaamd: De Gijster, de Honderd en Dertig en de Petrusplaat, is oppervlaktewater opgeslagen uit de rivier de Maas. Dankzij de bekkens is het mogelijk om droge periodes te overbruggen en bij een te lage kwaliteit de inname van Maaswater te stoppen. In de bekkens vindt natuurlijke voorzuivering plaats. Van het bekkenwater wordt, na een zorgvuldige zuivering, drink- en industriewater gemaakt.
Het tweede deel van de tocht gaat door de voormalige landbouwpolders: Jantjesplaat, Catharinapolder en polder het Hooge Hof; de zogenaamde Hilpolders. Ze staan sinds de ontpoldering, wat klaar was in september 2013, weer onder invloed van het getij. Er is ruimte voor riet- en moerasruigtes, slikken, platen, gorzen en vloedbossen. Landbouw heeft plaats gemaakt voor water. Het verste stuk waar we komen is de Deeneplaat met zijn historische Zwarte keet. We hopen dat u vandaag een indruk krijgt van het schitterende gebied wat Noordwaard Biesbosch heet, al is het maar een klein deel daarvan!

 

Prettige wandeling Bert Faro

Route naar start

Werkendam 9 05 2018

Route Noordwaardtocht Biesbosch

Weids, lucht en water, Soptocht nr. 257 op 2 mei vanuit Uithoorn met het motto “Samen verder”
In grote lijnen verteld gaat onze route vanaf Het Rechthuis in Uithoorn via de woonwijken met kleine ommetjes in de vrije natuur door de Bovenkerker-polder en het tuindersgebied in Aalsmeer–Oost naar de grens van het Amsterdamse-bos. Over een Achterom-dijkje (met daar een wagenrust) en langs het zwembad om uit te komen in het Schinkelbos, een soort natuur-buitengebied wat aansluit op het Bosplan en waar de runderen een domein hebben. Deels door het Bosplan slaan we af richting van de R.K. Urbanus-kerk van Bovenkerk om daar tegenover uit te komen voor de grote rust in “Silversant. Helaas niet toegestaan om daar onze boterham te nuttigen, dus even naar buiten.
p.s. Door toename van het aantal deelnemers moeten wij als organisatoren bij het uitzetten en reserveren op zoek gaan naar horeca gelegenheden met voldoende ruimte en een vlotte bediening om binnen 30 minuten weer op weg te gaan. Mogelijk kan hier per tafelgroep door één-persoon worden afgerekend wat weer wat tijdwinst voor ons en de bediening oplevert.
Terug naar het Bosplan en volgen een slingerend pad langs De Poel met aan de overzijde zicht op Amstelveen en volgen een aangeven route langs De Poel en de bamboebrug van de Japanse Bloesemtuin (maar helaas is de bloesem al geweest) Langs De Poeloever en over een speelveld voor de jeugd komen we uit op een grote parkeerplaats van het Gemeentehuis Amstelveen om daarna weer het vervolg-pad te nemen langs De Poel. We steken over naar het pad langs de voormalige spoorlijn tussen Amsterdam en Uithoorn. Nu volgen de woonwijken van Bovenkerk om bij de laatste flats nog even een wagenrust te doen en daarna door het poldergebied te gaan met vee-en landbouwbedrijven; “Weids, lucht en water” en passeren het viaduct van de N201. We gaan langs de oude Banpaal (Terminvs pro scriptionis, uiterste palen der ballingen) en was grensbepalend waarbij het recht gold van de Proost en Baljuw en waarbij de vogelvrije veroordeelden buiten de arm van de wet konden blijven of voorbij deze grens verbannen werden. Ons pad gaat het Libellebos in wat in de jaren 70 is aangelegd als een groen buffergebied tussen het industriegebied en de woonwijken. We steken bij het spoorhuis de voormalige spoorbaan over wat nu de buslijn is tussen Haarlem-Hilversum. We zijn weer terug in het Oude Dorp en via de loopbrug onder de voormalige N201 zijn we terug waarbij wij onze tocht in Het Rechthuis afsluiten.
De tocht is wel wat langer dan wij als Soppers normaal verwachten. Onze GPS geeft aan dat de afstand 27.1 km is en mogelijk dat we niet voor 16.00 uur terug zijn en het spertijd zal zijn op de A2 tussen Amsterdam, Hilversum en Utrecht.
Info; Chris Woerden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel. 0297567562 - 0642755114

Uithoorn 2 05 2018Route Weids, Lucht en Water

noord 1Vandaag zoeken we de bollenvelden op in de omgeving van Noordwijk en Noordwijkerhout. Maar dat niet alleen. Er is veel meer te zien.
Na een blik op de bollen, die hopelijk volop in bloei staan, maar het koele voorjaar geeft daarop veel hoop, gaan we de landgoederen Klein Leeuwenhorst en Nieuw Leeuwenhorst over. De gebouwen die bij het landgoed horen hebben luiken in de kleuren licht blauw en wit. Vanaf De Koepelberg kijken we over een vijverpartij uit op buitenplaats Dijkenburg.

Het bos aan de Noord zijde van Nieuw Leeuwenhorst is opnieuw aangeplant nadat de Duitse bezetter het oude bos in de Tweede wereldoorlog had gekapt bij de aanleg van de Atlantikwall. Ze wilden een vrij schootsveld hebben. Ook sloopten ze om die reden het oude landhuis dat hier heeft gestaan. De grote waterpartij die er nu ligt, is een overblijfsel van de tankgracht uit die tijd. De kale vlakte en de tankgracht zijn nu overgenomen door jonge bossen met vegetatie zoals braam, kamperfoelie en lijsterbes. Een eldorado voor vogels en kleine zoogdieren.
Op het zuidelijke deel staan oeroude bomen. De lanen herinneren duidelijk aan de allure van weleer. Hier vind je ook de Koepelberg. Bezoekers die ooit met de trekschuit via de Leidsche vaart op bezoek kwamen moesten uitstappen als ze bij Noordwijkerhout ‘une petite montagne’ zagen.
We wandelen over het landgoed, ook langs het nog noordelijker gelegen deel waarop tussen 1946 en 1973 Klein Seminarie Leeuwenhorst te vinden was. In de middeleeuwen was hier het klooster Leeuwenhorst gevestigd. Zo komen we weer uit bij de bollenvelden die we volgen tot in het centrum van Noordwijkerhout. Daar doorkruisen we het centrum langs het lieflijke witte kerkje.
Noord 2Na de wagenstop wandelen we door naar het terrein van ‘De Bavo’. De Sint Bavo was ooit een Rooms Katholieke psychiatrische instelling die is gesticht door de congregatie van de Broeders van Liefde. Het prachtige complex staat er nog altijd, hoewel het wel een opknapbeurt kan gebruiken.
We verlaten het dorp weer tussen de bollenvelden door en zetten nu koers naar de duinen. Die gaan we lekker doorkruisen waarbij er zelfs het nodige onverharde pad zal zijn tot we enigszins klimmend en dalend uit komen op het strand. Hier slaan wenoord 3 af naar het zuiden om na ruim een kilometer aan te komen bij de horecarust bij strandpaviljoen ‘De Zeemeeuw’.
Voor de horecarust heb ik gekozen voor strandpaviljoen De Zeemeeuw waar bij goed weer zelfs op het terras gezeten kan worden. Maar het paviljoen zelf is ook gezellig en er is zelfs daar genoeg te zien.
Een kopje koffie, thee of chocomel is goed te doen, maar voor de overige consumpties worden toeristenprijzen gerekend. Houdt dat dus in het achterhoofd. (Twee kroketten met twee sneetjes brood kosten 9,= en tomatensoep kost 6,= bij voorbeeld.) Het is niet toegestaan meegebrachte consumpties te nuttigen.
Er wordt per tafel afgerekend, dus het verzoek om onderling het juiste bedrag neer te leggen.
Na de rust gaan we de Wilhelminaboulevard over langs de sjieke hotels en het bronzen beeld van Wilhelmina, waar ze te zien is zoals zij op 4 april 1940 in Noordwijk de gelegerde troepen inspecteerde . We buigen af naar de sjieke zuidelijke zijde van Noordwijk. Na ons vergapen te hebben aan de leuke optrekjes volgt nog een stukje duin waar we vanaf de hoogte uit kunnen kijken over de bollenvelden. Hier is goed te zien hoe de duinen af zijn gegraven ten gunste van de bollen op de zandgrond.
We doorkruisen Noordwijk Binnen waarbij oa het Lindenplein aangedaan wordt. De historie van dit plein gaat 600 jaar terug. Opvallend zijn de monumentale ‘Lindenhof’ en de muziekkapel. In de Lindenhof groeide notarisdochter Henriette Roland Holst op die als schrijfster en politiek activiste grote bekendheid kreeg. Op het plein staat een borstbeeld van haar.
Noord 4Tenslotte gaan we over de lommerrijke Nachtegaalslaan om landgoed Offem heen. Een van de prachtige bijgebouwen is vanaf de weg zichtbaar, we mogen er helaas niet in. Wel leuk om te weten: in dit bos zijn veel stinzenplanten te zien: sneeuwklokje, wilde hyacint, sterhyacint, daslook en lenteklokje en enkele bijzondere narcissen. Deze werden hier geplant voor het florapark (1932), de Noordwijkse voorloper van de Keukenhof.
Wie weet hebben we het geluk te zien dat er schapen worden gedreven door border collies, maar de schapen lopen er in ieder geval. En dan komen we al snel terug bij de kantine van SJC.
Prettige wandeling Monique SlotNoordwijk

                                                               6e SOP 2 daagse - Rhenen


Rhe 1De 6e sop 2 daagse wordt dit jaar gelopen in het mooie oude stadje Rhenen. We hebben 2 mooie route voor U gemaakt rond Rhenen. De start is in Café rest Cunera 50 m gelegen van het treinstation. We beginnen de 1e dag rustig een klein stukje door de uiterwaarden en het oude centrum van Rhenen en langs de Thymse toren. En dan de bossen in tussen Rhenen enRhe 2 Veenendaal. Prachtige uitzichten hebben we als we boven langs kwintelooijen lopen. Na afdaling van een trap van 165 treden lopen we via de buitenwijken van Veenendaal naar de rust in de kantine van VV Veenendaal, consumpties , soep en broodjes kroket tegen redelijke prijs. Na de rust een stukje langs het Gritfkanaal en dan via het buitengebied terug naar Rhenen. Het laatste gedeelte van de 1e dag lopen we de grebbeberg op over een langzaam glooiend fietspad een pittige maar mooie klim van ongeveer 1 km. De 2e dag is traditioneel wat pittiger. Eerst lopen we door het oude gedeelte van Rhenen langs een stukje stadsmuur en door smalle steile steegjes. Daarna lopen door de uiterwaarden van de Rijn door een prachtig nieuw natuurgebied. Na een mooi stuk door de Plantage Willem 3 steken wij met het pontje over naar de klei zoals ze het in Rhenen noemen. We lopen over de Rijnbanddijk en hebben prachtige uitzichten over de natuurgebieden in de uiterwaarden en de Rijn . Is de kant van Rhenen Rhe 3hoofdzakelijk bos en heide de overkant is het fruitgebied , we lopen langs talloze fruitboomgaarden met kersen, appel en peren bomen. Het is nog wel een beetje vroeg maar met een beetje geluk staan de fruitbomen toch al in bloei of in ieder geval al wel in de knop ,wat een prachtig gezicht is. De rust heb ik gepland bij een prachtig aan het water gelegen theetuin maar dat is wel afhankelijk van het weer want in de theetuin kunnen we alleen buiten zitten, als het te koud is wijken we uit naar Cafe het wapen v Lienden. In beide gelegenheden mag U uw eigen brood helaas niet opeten. Na de rust lopen we weer langs vele boomgaarden en we lopen er ook doorheen. Na passage van de Brug naar Rhenen zijn we weer terug in CR Cunera. Voor de mensen die 2 dagen gelopen hebben is er een leuk vaantje als herinnering dus kom nog even naar binnen aan het eind . Als er dan nog vaantjes over zijn kunnen de 1 daagse lopers er ook een krijgen.
Prettige wandeling Casper Seijn

Rhenen 10 04 2018

Route Rhenen 10 April 2018

Rhenen 11 04 2018

Route Rhenen 11 April 2018

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.