Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Route informatie GW

3e Wekeromsezand tocht

wek 1De 3e Wekeromsezand tocht heeft een volledige nieuwe opzet. De start is deze keer vanuit Wekerom uit het cultuurhuis. Zodoende zitten we veel sneller rond de natuurgebieden van het Wekeromsezand. Ook lopen we meer aan de buitenkanten van het Wekeromsezand over goede onverharde paden . Wekerom is een typisch Veluwe dorpje van ongeveer 2500 inwoners. Het ligt ten noord oosten van de gemeente Ede. De meeste inwoners behoren tot de streng gereformeerde gemeente . Bij de laatste gemeenteraad verkiezingen behaalde de SGP 61 % van de stemmen . Rond het dorp liggen veel campings waar zomers veel toeristen verblijven. Dwars door het dorp loopt de Grote Valkse beek een beek de die naam groot niet verdiend maar Wek 4wel mooi is. Aan het eind van onze tocht lopen we er een flink stuk langs. Als we het dorp uitlopen komen we al gauw in de natuur en lopen via mooie boerenpaden en verschillende weilanden naar het natuurgebied rond het Wekeromsezand. Maar eerst duiken we even de oudheid in , we bezoek een na gemaakte boerderij uit de ijzertijd ongeveer 800 jaar voor het begin van onze jaartelling. We zien hoe simpel de mensen die tijd leefde met en tussen hun dieren en hoe ze de landbouw bedreven en hun voedsel opsloegen. Wij houden daar onze 1e wagenrust en kunt U even rustig rondkijken. Na de wagenrust lopen we langs het monument van R N Greene een Wek 3Amerikaanse jachtvlieger piloot die hier met zijn vliegtuig is neergestort en omgekomen. Tijdens de landingen van Market Garden had Greene de opdracht om het luchtdoel geschut bij Wekerom uit te schakelen maar werd hij door het zelfde geschut uit de lucht geschoten en stort brandend neer en kwam buiten Wekerom in het veld terecht. En dan het zand op voor de 1e keer deze keer lopen we meer langs de randen van het zand over goed begaanbare paden . Wel de mooie uitzichten over het zand maar niet het geploeter er over . Als we het zand uitlopen gaan we op weg naar de Café rust We lopen via het zandgat van Lunteren naar het vakantiepark de Schelle Berg., waar we de café rust hebben in het Restaurant. . Na de café rust gaan we weer op weg naar het zand en lopen via de buitenzijde van het zand naar de parkeerplaats waar we de 2e wagenrust hebben. We zien het zand nu op een heel ander manier . Deze keer lopen we niet over de oude vuilnisbelt maar over leuke boerenpaden en Boeren erven terug naar Wekerom Nog even langs de Grote Valse beek en we zijn weer terug bij het Cultuurhuis.

Prettige wandeling Casper Seijn

Wekerom 12 12 2018Route Wekeromsezand

De Avenvoordsekruisroute  28 november 2018.

20180704 115948 900x1200Midden in een mais/weiland ineens een kruis uit 1571. Dit sprak tot mijn verbeelding. Ik wou er meer over weten.

Avervoorde betekend ‘over de voorde' aan de andere kant van een doorwaadbare plaats in een beek. Het verhaal over het kruis zegt dat de zoon verdronken is op de doorwaadbare plaats. En de familie het kruis geplaatst heeft ter nagedachtenis.  Vlak voor het kruis zien we het landgoed Avervoorde.

Nu kunnen we het goed zien de maïs is weg. Beetje op een heuvel.

Het gebied waar we doorkomen is laag. Schurkt tegen de IJssel aan. Iedereen is al vanaf 1300  bezig om het water af te voeren. Zodat het land gebruikt kan worden voor landbouw en veeteelt. Door het bijna vlakke landschap zitten weteringen en dijkjes. Mooie grote  statige boerderijen.

Veel grasland. Tijdens het voorlopen ondoordringbaar maisland. In de afgelopen hete zomer in de brandende zon. Nu bijna niet voor te stellen maïs gemaaid, groene sappige weilanden. Koeien.

We starten voor de 3e keer al bij voetbal vereniging Vaassen. Het beheerdersechtpaar familie De Wilde is weer van de partij. We wandelen gezamenlijk om 10 uur weg.

We wandelen door Vaassen over de markt langs onze verhoogde Daams molen. Langs de verschillende kerken. We komen er 6 tegen tijdens deze wandeling.

We lopen Vaassen uit over de Botterd richting Het Kanaal en de Grift waterwegen waar we tussen20180704 122353 900x1200 doorlopen. We slingeren richting de Vecht.

Voetbal vereniging Vlug en Lenig is onze binnenrust ca 14 km.

Graag opgeven als je soep of broodjes kroket wil hebben. Voor de prijs hoeven we het niet te laten. Van € 1,50 tot € 2,00. Wel willen ze graag weten van te voren. Graag bestellen bij de inschrijving. Niet besteld geen soep of kroket .

Hierna lopen we via de Vecht en de Beemte terug.2 kleine buurtschappen. We komen een aantal gedenk/herdenkingsbeelden en of tekens tegen. Bevrijdingsboom in Vaassen met een versierd hek gemaakt door de ijzergieterij die hier gevestigd waren. De vechtertjes. Een koe i.v.m. de MKZ crisis.

www.samenoppad-wandelen.nl

06 53 74 11 26

Vaassen 28 11 2018Route Avervoordse Zoenkruis

3e Overbergtocht

De 3e Overbergtocht start vanuit de gezellige kantine van VV DOVO . We wandelen bijna direct het dorp uit en lopen een leuk stukje langs het overberg 3 1600x1067Valleikanaal. Even door een droge greppel klauteren en we lopen op het terrein van Landgoed de Laan. Het gebied van dit landgoed behoorde tot begin 20e eeuw bij kasteel Amerongen, maar werd  rond die tijd aangekocht door een welvarend man uit Den Haag de Hr. C Bos , die het inrichten als privé jachtterrein. Nu is het een prachtig wandelgebied en heeft als hoofddoel de bosbouw en houtkap en verschillende melkvee bedrijven. Na het landgoed lopen we door Overberg een klein dorpje wat opgegaan is in de nieuwe gemeente Utrechtse heuvelrug wat uit 7 verschillende kernen bestaat. Het dorp wordt doorsneden door een drukke spoorlijn aan de enne kant de boerderijen en aan de andere kant de bebouwing. Markant punt in het dorp is het voormalige schuilkerkje de Efratkerk een oud hervormd kerkje met in het interieur een prachtig oud orgel.  Na Overberg lopen we de bossen in van het gebied en gaan dan ook letterlijk over de berg , richting Amerongen. De berg waar we overoverberg 2 1600x1067 gaan is de Amerongse berg . De op een na hoogste berg van Nederland is 69 m hoog en maakt deel uit van de Utrechtse Heuvelrug. De bossen op de berg behoren tot de oudste bossen van de provincie en werden in eerste instantie aangelegd  door de bewoners van kasteel Amerongen om te dienen als jachtgebied. Nu is het hoofdzakelijk toeristisch gebied waar veel gewandeld en gefietst wordt .  De café rust hebben wij in HCR buitenlust in Amerongen . Het oude pand is prachtig ingericht en was in de middeleeuwen een pleisterplaats voor de postkoetsen, en herberg.  Wij zitten in een zaaltje apart maar ga eens kijken in de oude galagkamer , zeker de moeite waard. Echt door Amerongen lopen doen we deze keer niet want dat hebben we al vaker gedaan. Na de rust lopen we via de mooie Amerongse bossen terug naar Veenendaal. Nog een klein stukje door een winkelcentrum en we zijn weer terug bij de finish na hopelijk een mooie wandeling. Nog even na praten in de gezellige kantine van VV DOVO waar wij als wandelaars een graag geziene gast zijn en dan tevreden op  weg naar huis.

Prettige wandeling Casper Seijn.

Veenendaal 14 11 2018Route Overbergtocht

Het is echte natuurtocht ongeveer 90% onverhard, veelal brede bospaden zonder obstakels en prachtige weidse uitzichten en monumentale panden.
Na enige perikelen betreffende de startplaats Eethuys-Cafe “De Generaal” heb ik moeten zoeken naar een nieuwe startplaats. Het werd zalencomplex

Het Brandpunt te Baarn, gelegen aan de Oude Utrechtseweg 4A.

Dit complex is verbonden aan de Paaskerk, een protestants kerkgemeenschap. 

Paaskerk: 

Het gebouw is ontworpen door architect Sytze Wierda, in opdracht van prins Hendrik, die ook de grond beschikbaar stelde. Hij had daarbij wel bepaald dat het een monumentale kerk moest worden. Dit heeft geleid tot de rijke detaillering in verhouding tot andere gereformeerde kerken. Omdat de prins niet wilde dat de villabewoners op zondagochtend zouden worden gestoord, kreeg de kerk geen luidklokken. Blijkens de eerste steen, met opschrift Ds. A.H. Gezelle Meerburg 21 okt 1880, werd deze gelegd door Alettinus Hendrikus Gezelle Meerburg, die een klein jaar tevoren als predikant overgekomen was uit Almkerk. De inwijding vond plaats op 22 juni 1881.
De toren bestaat uit drie geledingen. De hoofdingang heeft een rondboogportiek, op de tweede verdieping is een roosvenster aangebracht. De derde geleding heeft rondboogvensters. Aan de voet van de spits is een omloop, de achtkante spits is met leien gedekt. Aan weerszijden van de hoofdtoren staan kleinere torens. 

Vanaf Het Brandpunt wandelen wij in de richting van de spoorlijn Baarn-Hilversum en lopen langs de spoorlijn en door de bossen naar kasteel Groeneveld. 

Kasteel Groeneveld:

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats en één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit die tijd. Sinds de 17e eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken. Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo.
Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen. In wezen waren de buitenplaatsen als zomerhuizen bestemd. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760. 

Via de tuinen van dit kasteel wandelen wij naar Lage Vuursche waar wij kunnen pauzeren bij Sharon van het Oosten beheerster van “De Furs” zijnde het dorpshuis in het pittoresk dorpje Lage Vuursche.
Lage Vuursche is bekend met zijn vele pannenkoeken restaurants maar natuurlijk ook vanwege kasteel Drakensteyn waar momenteel the queen mother, prinses Beatrix woonachtig is. Dit kasteel stamt uit 1360 en is herbouwd in 1634. Iets verderop in Lage Vuursche staat kasteel klein Drakenstein uit 1780.
Ook de protestantse Stulpkerk uit 1659 is een rijksmonument. 

Stulpkerk:
De protestantse kerk is gebouwd in de vorm van een kruis met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting in traditionele gotische vormen. De kruisvorm van het gebouw is vrij zeldzaam voor een protestantse kerk. De wanden zijn aan de buitenzijde geleed door pilasters. Op de kerk bevindt zich een dakruiter. In de dakruiter bevindt zich een klokkenstoel met klok van Petit & Fritsen uit 1938. De klok heeft een diameter van 48,8 cm. Binnen bevindt zich een houten tongewelf.

In de kerk bevindt zich de zogenaamde Koninginnebank, een bank die in gebruik was bij de Nederlandse koninklijke familie totdat koningin Beatrix in 1981 naar Den Haag verhuisde. De achterste bank was voor de koningin, de voorste voor het hofpersoneel. In 1988 zijn preekstoel en koninginnebank verplaatst. De bijbel uit de koninklijke bank ligt sindsdien op de lessenaar in de kerk. Ook de koninginnen Emma en Wilhelmina hadden hier een eigen zitgelegenheid, hoewel de huidige bank uit 1938 stamt. De bank is voorzien van een eigen toegang naar buiten zodat een koninklijk gezelschap niet de hele kerk door hoefde om hem te bereiken Om te voorkomen dat het kerkhof vol raakte, heeft prinses Beatrix, eigenaresse van het naastgelegen kasteel Drakensteyn en het bijbehorende grondgebied, aan de hervormde gemeente ter uitbreiding circa 400 m² grond geschonken. De tweede zoon van Beatrix, prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg, werd er op 16 augustus 2013 begraven.

Na de centrale rust wandelen wij via de 300 Roedenlaan met een landgoedboerderij uit 1898 via het Nonnenland en weilanden naar het Pluismeer. Het plusmeer is een vennetje, een broedplaats voor vele vogels en in de winter, als er ijs ligt, is dit meertje geliefd bij de schaatsers. Ook onze koning Willem Alexander heeft in zijn jeugd daar geschaatst.
Het pluismeer grenst aan het natuurgebied De Stulp. 

De Stulp:

De Stulp is een natuurgebied van 120 ha. in boswachterij De Vuursche in de gemeente Baarn. Het terrein ligt tussen de tuinen van Paleis Soestdijk en de Lage Vuursche. Het heuvelachtige terrein is onderdeel van boswachterij de Vuursche (1106 ha) en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. De Stulp wordt in de 14e eeuw reeds genoemd. Al in de eeuw daarvoor werd het aanwezige hoogveen gebruikt voor turfwinning. In het landschap bevinden zich nog restanten van 'wijken' die door turfgravers werden gegraven om te turf af te voeren.

Vanaf De Stulp wandelen wij achteren langs het hekwerk van paleis Soestdijk, via het Paardenbos zijnde een natuurgebied van 110 hectare, het kabouterbos en een park met een grote vijver weer in de richting van het zalencentrum Het Brandpunt te Baarn.

Hette Smedema

 

Parkeren in Baarn

Gelieve niet bij de Paaskerk / Het Brandpunt te parkeren vanwege het feit dat er in de kerk in de middaguren hoogbejaarden daar iets gaan nuttigen.

1. Bij cafe-resraurant "De Generaal" aan de Lt-gen Van Heutzlaan vlak voor de spoorwegovergang 196 parkeerplaatsen. Daar vandaan het spoor over, 1e straat links Stationsplein en 2e straat rechts Amalialaan . Bij kruising links naast de kerk. 

2. P&R NS station Baarn 99 parkeerplaatsen. Parkeerplaats aflopen  en met het station in je rug Amalialaan in lopen.

3, Nieuwstraat te Baarn inrijden. Bij de Aldi rechtsaf is de 2e straat en een grote parkeerplaats. Een klein gedeelte van deze parkeerplaats is een blauwe kaart nodig. Teruglopen naar de Nieuwstraat, linksaf Nieuwstraat in en rechtdoor.

4. Nieuwstraat uitrijden, linksaf en bij AH is gratis parkeren. Teruglopen de Nieuwstraat in en rechtdoor.

5. Achter het gemeentehuis bij de Oranjestraat is ook parkeerruimte doch ook een groot gedeelte met blauwekaart.

6. Kettingweg Baarn 

Baarn 7 11 2018Route Natuurtocht Baarn

De Achterhoek: Normaal, Zwarte Cross, Superboeren

Dit is de regio van Normaal en de Superboeren van de Graafschap. Thuisbasis van bekende Achterhoekers als Guus Hiddink, Bennie Jolink, Annemarie Jorritsma-Lebbink, Nout Wellink, Gerrit Komrij, A.C.W. Staring en SOP pers als Wim Freriks en Henk ten Velde. Ook steeds meer Randstedelingen wonen er, zoals Matthijs van Nieuwkerk en Adriaan van Dis.

In de Achterhoek is elk jaar het grootste festival van Nederland: de Zwarte Cross. Festival Mañana Mañana, het relaxte zusje van de Zwarte Cross, is elk jaar rondom kasteel Vorden.

 

De Achterhoek: naoberschap, Paosvuren en wild

De Achterhoek is de streek van naoberschap, witte wieve, Paosvuren, een levendige streektaalliteratuur en muziekscene en elke herfst wild jagen en eten foto 1rondom de landgoederen.

Het Achterhoekse dialect is veel ouder dan het standaard-Nederlands en ontstaan uit het Nederduits. Achterhoeks hoort bij het Nedersaksisch (onlangs officieel erkend), een groep streektalen die in Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland wordt gesproken. Ook tot ver in Duitsland spreekt men Nedersaksisch, tot aan Denemarken toe.

 

De Achterhoek: adellijke heren en arme boeren

Nergens in Nederland zijn zoveel kastelen en landgoederen als in de Achterhoek.  Zelfs het kleinste dorpje heeft er wel een paar.

De Achterhoek kent een geschiedenis van oorlogen tussen adellijke families, vorsten en veldheren. Vanaf de Middeleeuwen tot in de twintigste eeuw heerste hier een feodale standenmaatschappij. Op de vele kastelen en buitenplaatsen woonden rijke jonkheren en baronnen, daar omheen de arme pachtboeren, die ploeterden op de schrale zandgrond.

Inmiddels is die standenmaatschappij zo goed als verdwenen. De vele landgoederen zijn bijna nooit meer in handen van een adellijke familie (onbetaalbaar!), maar vaak van Natuurmonumenten of het Geldersch Landschap.

 

De Achterhoek: wandelen tussen de ‘coulissen’

Voor één ding moeten we de adellijke families dankbaar zijn. Dankzij hun hebzucht naar hout en liefde voor de jacht bleven overal rondom de kastelen grote landgoederen vol bos bestaan. Beroemd is het ‘coulisselandschap’ waarbij steeds stukken bos en struikgewas worden afgewisseld door weilanden, akkerland en heide.

Geen wonder dat de Achterhoek een populair wandelgebied is.

Vorden, het dorp van onze tocht van 31 oktober, is mede dankzij acht kastelen heel populair bij wandelaars. Het dorp ligt halverwege het Pieterpad.

 

Kasteel vordenKasteel Vorden

Meteen na de start komen we bij ons eerste kasteel: Kasteel Vorden, stammend uit de 12e eeuw, gebouwd als strategisch bolwerk. Een echt ‘vechtkasteel’, dus. Bewoond door onder anderen Steven van Vorden en Hendrik van Hackfort en geplunderd en vernield in de 80-jarige oorlog.

Na de wederopbouw, allerlei bewoners en vele jaren van verwaarlozing deed kasteel Vorden in de twintigste eeuw dienst als gemeentehuis van Vorden. Sinds een jaar of tien is het weer in particuliere handen. Je kunt het (gedeeltelijk) huren voor bruiloften en partijen.

 

Het Kiefskamp: stijlvol buitenhuis in Franse stijl

Van landgoed Vorden lopen we landgoed Kiefskamp op. Huis Kiefskamp is veel jonger dan andere Vordense kastelen: foto 4gebouwd in de 18e eeuw. In de 20e eeuw eigendom van de familie Van de Wall Bake. Tegenwoordig van Het Geldersch Landschap.

 

Wichmond: een verborgen kasteel en een reusachtige kerk

Via buurtschap Delden komen we bij het dorpje Wichmond. Tussen Wichmond en buurdorpje Vierakker staat kasteel ‘t Suideras, maar dat zien we nauwelijks door de begroeiing er omheen. In de 14e eeuw stond hier al het landhuis van Hendrik van Suderoes. Tegenover ’t Suideras staat de voor dit piepkleine dorpje enorme Willibrorduskerk, eind 19e eeuw gebouwd in opdracht van Baron van der Heijden van Doorneburg, een van de heren van ’t Suideras.

 

Molen Hackfort copyKasteel Hackfort: van Woeste Berend tot freule Sannie

Door het coulisselandschap lopen we naar Kasteel Hackfort, met eigen watermolen. Voor het eerst genoemd in 1392 als ‘huis tot Hacforden’. In de 80-jarige oorlog zo goed als verwoest door de Spaanse troepen en daarna herbouwd door Borchard van Westerholt.

De beroemdste bewoner van Hackfort was de ruwe edelman Berend van Hackfort (1475-1557. ‘Woeste Berend’ was legeraanvoerder van het hertogdom Gelre in de strijd tegen Karel de Vijfde.

Berends broer Hendrik woonde op kasteel Vorden. Toen Hendrik stierf, kreeg Berend Kasteel Vorden er ook nog bij.

Na Berends dood was Hackfort eeuwen lang weer in handen van de Van Westerholts. Midden 20e eeuw woonden er vier ongetrouwde broers en zussen Van Westerholt. De een na de ander liet bij overlijden een erfdeel na aan Natuurmonumenten. De laatste zus, freule Sannie, leefde tot 1981 en met haar dood kwam het hele landgoed in handen van Natuurmonumenten.

Bij Brasserie De Keuken van Hackfort hebben we onze rust.

 

Den Bramel en Het Enzerinck

Na de rust lopen we over Landgoed Hackfort naar het dorp en steken we de spoorweg over, richting kasteel Den Bramel. Alfoto 3 in de veertiende eeuw bouwde ene Gerrit van Bramelen hier een landhuis, voorloper van het huidige kasteel..

Eind negentiende eeuw is het kasteel verbouwd met materiaal uit een kerk. Op het voorplein is een koepel die gemaakt is van stukken van een kerkorgel.

Vlakbij Den Bramel is Huize Het Enzerinck. Niet een van de Vordense acht kastelen, maar wel een mooi landhuis.

Het Enzerinck is ook hotel en verzorgingshuis geweest. Tegenwoordig wordt het weer particulier bewoond.

Vanaf Het Enzerinck lopen we weer terug naar het dorp Vorden en Hotel Bakker.

 

Marjan Smeitink

Vorden 31 10 2018Route Bossen, Boerderijen en Kastelen

Voorbeschouwing Het Wijbosch - 24 oktober 2018

Een wandeling door het Brabantse land met een start in het Cultureel Centum het Spectrum aan de Steeg in Schijndel. Schuin tegenover de ingang is aan de overkant van de weg ruime parkeergelegenheid.

Voordat we het landelijk gebied ingaan, verkennen we eerst een stukje van Schijndel. Tot 1 januari 2018 was dit een zelfstandige gemeente, nu is het samen met Veghel en Sint-Oedenrode opgegaan in Meierijstad.

sch 1Schijndel heeft een bezienswaardigheid in de Glazen Boerderij, opgebouwd uit 1.000 glaspanelen, met daarop prints van een Brabantse boerderij.  Het is 1,6x uitvergroot ten opzichte van het oorspronkelijke gebouw.

We maken een lusje door Schijndel en komen door het oudste straatje, de Pompstraat. Aan de rand van Schijndel maken namen als Hopveld, Hopstakenpad ons duidelijk dat de hopteelt en Schijndel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook op ons pauze-adres gaan we dit zien.

We verlaten de bebouwde kom van Schijndel en gaan een eeuwenoud agrarisch gebied in: Houterd. Boerderijen, weilanden, waterlopen, groensingels, zandpaden zijn hierbij enkele trefwoorden.

Dan komen we in het gebied waaraan de naam van de wandeling ontleend is: het Wijboschbroek.sch 2 Een bijzonder natuurgebiedje met smalle paadjes en waterlopen. Maar ook treffen we hier de karakteristieke boomweiden met populieren aan, die dit gebied zo uniek maken.

 We lopen door het kinderbos, waar in 2000 voor ieder kind dat in dat jaar geboren is, een boom is gepland. Dan zie je wat bomen "doen" in 18 jaar.

We pauzeren op een uniek plekje: De Schaapskooi Schijndel. Hier zie je vooral oude inheemse schapenrassen, zoals Drentse, Veluwse en Kempische heideschapen, Schoonebeekers en Zwartblessen. Maar ook vind je hier zeldzame kippenrassen, waaronder de Brabander met een sch 3bijzonder kuifje. Het is een leuk plekje om tijdens de pauze even rond te kijken. Er is een boomgaardje, een Vlaamse schuur, een hopakker, bloementuin en de hopest, waar de hopbellen gedroogd worden, voordat zij het proces ingaan wat leidt tot een echt Brabants biertje.

We hopen op mooi weer, dan kunnen we op het terras zitten, maar anders gaat de ruimte onder de hooiberg voor ons open. De uitbaters hebben hele vriendelijke prijzen voor ons: € 1,50 voor koffie of thee, maar ook voor een kop zelfgemaakte soep of een broodje kaas, ham of kroket. Bij de inschrijftafel leggen we een formulier klaar waar je op aan kunt geven wat je wilt gebruiken.

NB: Bij deze prijzen is het begrijpelijk dat ze liever niet hebben dat mensen hun meegebrachte boterhammen opeten.

Na de pauze volgt een ander stukje Wijboschbroek. Hier treffen we een variatie van dennen en sch 4loofbomen. Maar ook een wondermooie dreef en een verassend vennetje.

Aan het einde van de wandeling stapen we nog even lekker door op een fietspad dat heel fraai door de natuur slingert.

Ik hoop dat u geniet van dit mooie stukje van de Meierij!

Myriam van den Berg


Schijndel 24 10 2018Route Het Wijbosch

 

4e Graaf v Buren tocht-Tiel

graaf 1In de 4e Graaf v Burentocht Ben  ik op zoek geweest naar nieuwe mooie paden en die heb ik ook gevonden. De route naar en van het prachtige Oranje stadje is totaal veranderd. Wat betekend dat een groot deel nieuwe route is ontstaan die erg leuk en aantrekkelijk is. Natuur , cultuur en historie wisselen elkaar af. We starten in Restaurant Buitensporig gelegen bij het station van Tiel . De bediening wordt verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking, die ons enthousiast zullen ontvangen en bedienen.  Deze keer lopen we direct de stad uit en gaan  richting Buren.   Daar aangekomen lopen we natuurlijk langs als het moois wat Buren te bieden heeft. Zoals de stadsmuren, de Oranje molen , het weeshuis, de Lambertuskerk met zijn unieke toren , het hofje , de Waag waar vroeger de Heksen werden gewogen  en , de Joodse Synagoge. Ook lopen we langs de replica  van een  7 meter  lang Engels kanon wat eeuwen lang  op de rotsen van Dover heeft gestaan en Nederlands fabricaat was. Het  gevaarte draagt de weinig toepasselijke naam Queen Elizabeths pocket pistol. En natuurlijk langs het standbeeld van Willem v Oranje en zijn  vrouw en kinderen. Willem trouwde in 1551 met Anna v Buren , beide echtgenoten hadden veel baat bij dit huwelijk. Willem werd op slag een Schatrijk man en Anna Steeg naar de top van de adelijke hierachie . Uit dit huwelijk werden 3  kinderen geboren.  Dit huwelijk mag worden gezien als de bakermat van ons huidige koningshuis. De café rust hebben we in het mooi ingerichte café de Hofhouding, omdat het wat klein is mag U natuurlijk ook in een van de vele andere café rusten maar wel op tijd terug zijn bij de Hofhouding. Na de rust lopen we Buren weer uit , nog even een blik op de imposante stadsmuur en dan op weg naar Erichem. Daar nemen we een prachtig klompenpad wat ik U niet wil onthouden. Met dank aan de inrichter van dit mooie pad. We lopen over het erf van verschillende boeren , door weilanden en  een fruitbomgaard en door een wijngaard. Als we geluk hebben hangen de druiven nog aan de stokken. Na de wijngaard verlaten we het klompenpad en gaan op weg naar Tiel. De geschiedenis van dit prachtige Hanzenstadje gaat terug tot het begin van de 13e Eeuw toen het zijn glorietijd had. De Waal werd druk bevaren door Engelse en Duitse Schepen en Tiel was de schakel daar tussen. Wat veel werk en welvaart betekende voor Tiel en zijn bevolking. Toen dit tijdperk stopte ontstond er een bloeiende Tin industrie . de 3e bloeiperiode ontstond begin vorige eeuw toen er veel fruit verwerkende industrieën  kwamen in Tiel , met als bekendste de Betuwe. Met als uithangbord Flipje. En dat is nog steeds Tiels bekendste inwoner, Tiel eert hem met een standbeeld en museum in het centrum van de stad.

Prettige wandeling Casper Seijn

Tiel 17 10 2018Route Graaf van Burentocht

Op woensdag, 26 september 2018,fig 1

 

organiseert Quirinus voor wandelcomité SAMEN OP PAD

 de                ´5e MOOI ZWIJNDRECHT´

een groepswandeling van ongeveer 25 km door  Zwijndrecht omstreken

met een wandeltempo van ongeveer 5 km per uur.

                                      

 

De start vindt plaats bij buurthuis XIEJEZOfig 2

in de GROTE BEERSTRAAT 10

3331 TB ZWIJNDRECHT

 

Startlokatie is geopend vanaf 09.00

Gezamenlijke start is om precies 10.00

Tijdens de tocht zijn er twee wagenrusten, waar u iets te drinken en een

consumptie krijgt aangeboden.

Ongeveer halverwege is er een rustpauze van een half uur, waar de

consumpties voor eigen rekening zijn.

         

Inschrijfgeld bedraagt € 4,00  ,waarvan € 1,25 bestemd is voor de goede

doelen van de SOP ( zie ook https://www.samenoppad-wandelen.nl)

Leden van wandelbonden K.W.B.N en S.G.W.B ontvangen € 1,00 kortingfig 3

Verdere informatie betreffende de tocht op:    

Tel. Nr. 0628174365

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tot woensdag, 26 september 2018 bij Xiejezo


Zwijndrecht 26 09 2018Route Mooi Zwijndrecht

10 jaar SOP-groepswandelen

 logo copy

 

Op woensdag 10 oktober 2018

 

 

 

Organiseren Bert Faro, Hans Mulder,

Diny Meurs en Henk Dikken voor

wandelcomité Samen Op Pad de:

 

                 Amersfoortse Natuurtocht

In oktober is het 10 jaar geleden dat Wandelcomité Samen Op Pad groepswandeltochten organiseert. Op gepaste manier zullen we hier op deze wandeldag bij stilstaan. Maar ook zullen we de toen gelopen wandeltocht van 25 km, in een tempo van ongeveer 5,5 km, in grote lijnen overdoen. De route is verdeeld in 2 rondjes en daarom zijn we voor de lunch weer terug op de startplaats nl:

Start:          Kantine voetbalvereniging Amsvorde
Adres:        Leusderweg 310

                    3817 KJ Amersfoort Zuid

De startlokatie is open vanaf  9.00 uur

Gezamenlijke start om precies 10.00 uur

Inschrijfgeld:

Het inschrijfgeld bedraagt € 4,00 waarvan € 1,25 bestemd is voor de goede doelen.

Leden van de wandelbonden K.W.B.N. en S.G.W.B. ontvangen € 1,00 korting

Informatie over deze groepswandeltocht:

Telefoon: 06-23555086 en 06-28969583

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor verdere informatie en over de goede doelen:

zie de site van S.O.P.: http://www.samenoppad-wandelen.nl

 

 

  10 jaar SOP-groepswandelen

Amersfoort 10 10 2018Route Amersfoortse Natuurtocht

4e  Amerongse Bovenpoldertocht

am bovenpoldertocht 008 1600x1200De 4e Amerongse bovenpoldertocht heeft een totaal nieuwe opzet en route. Natuurlijk lopen we wel door de polder maar deze keer aan de kant van Wijk bij Duurstede wat de droge kant is van de uit 2 delen bestaande polder. Na de dramatische ervaring van vorige keer hebben we het natte gedeelte maar niet opgenomen in de route , daar lopen we keurig droog omheen . Het gedeelte waar we wel doorheen lopen is droog allemaal gras met diverse meertjes en plassen , leuke bruggetjes en overstapjes . Hier lopen geen grote grazers maar hoofdzakelijk weide en watervogels.   Direct na de start uit het gezellige Café de Tram lopen we langs het tabaksteelt museum waar de geschiedenis wordt bewaard van Amerongen Tabaksland. In en om Amerongen staan nog ongeveer 20 tabaksschuren in goede staat zorgvuldig onderhouden door diverse instanties . Vandaag komen we er vele tegen. Tussen 1800 en 1959 bloeide de tabaksteelt op de Utrechtse Heuvelrug met als middelpunt Amerongen, waar de tabak werd gedroogd en gesneden. In de tabaksschuren. Daarna verdween het omdat het in de warme landen beter groeit en goedkoper te telen is. Als in 1959 de gehele oogst in de regio mislukt door meeldauw stopt de teelt en stappen de boeren over op ander gewassen. De volgende bezienswaardigheid is de St Andries kerk een laat Gotische kerk al bekend sinds de 12e eeuw. In zijn huidige vorm bestaat hij sinds 1527. De toren steekt boven alles uit in het dorp en is 55 m hoog en gebouwd in de stijl van zijn grote broer de Dom toren in Utrecht. Tegen over de kerk staan de kleine huisjes waar in   de Franse overheersingstijd de officieren van het leger woonden . Op de ramen boven de deur staat bij verschillende huisjes nog het wapen van Napoleon .De manschappen hadden hun kamp in de bossen tussen Amerongen en Elst . Het hoofdkwartier was in kasteel Amerongen. Al snel lopen we het dorp uit en lopen langs de natte  Amerongse bovenpolder. Een klein stukje gaan we er wel in om de oude steenfabriek te bekijken , maar ik beloof geen natte voeten. Via Elst en de bossen lopen we terug naar Amerongen , We wandelen langs de Molen Maallust gebouwd in 1830 en in recentelijk geheel gerestaureerd. De molen maalt nog steeds voor de veehouders het voer. Kasteel Zuylenstein  is ons volgende doel een prachtig klein kasteeltje met een mooi landgoed er omheen waar we prachtig kunnen wandelen en genieten van de natuur. Het kasteel dateert uit de 14e Eeuw en werd in W.O 2 totaal verwoest door een brits bombardement. Pas in  1960 werd het volledig herbouwd . In de jaren daarop werd het landgoed met zijn waterpartijen ,muren en bospercelen hersteld. En dan via het centrum van Leersum op weg naar de wagenrust . In Leersum lopen we langs de Michaelkerk en Hervormd kerkje vernoemd naar aardengel Michael . De geschiedenis van dit kerkje gaat terug rond 1300 . De kerk is bekend om zijn prachtige orgel . preekstoel en statenbijbel .We lopen langs de King William nu een van de bekendste wijnhandelaar in de regio , maar het monumentale pand heeft al vele functies gehad o.a gerechtsgebouw  met kerkers , herberg, Hotel , Boerderij , Café en nu wijnhandel anex slijterij . De kerkers dienen nu als wijnkelders. In 1697 heeft Koning William de derde hier gelogeerd .  kijk ook eens naar de prachtige muurschildering op het pand .  Via een leuke rotonde met schapen beelden lopen we naar de café rust  die hebben we in de voetbalkantine van HDS , boterham opeten mag maar wel een consumptie nemen s.v.p.. Na de rust een en al natuur met prachtige paden door mooie natuurgebieden en dan als laatste eindelijk door de Amerongse bovenpolder. Bijna 3 km door een prachtig natuurgebied met dijkjes , waterpartijen , overstapjes en bruggetje en nieuwsgierige koeien  . Een prachtig uiterwaarden natuurgebied waar nog steeds aan verbetering en uitbreiding gewerkt wordt.  Het gebied is een belangrijk fourage gebied , overblijf gebied  en broedgebied voor alle in Nederland voorkomende water en weide vogels en is om die reden dan ook gesloten van 1 oktober t/m1 april . vandaar dat de tocht nu gelopen wordt . Na de Amerongse bovenpolder nog even langs de achterkant van kasteel Amerongen waar we een mooi gezicht hebben op de dubbele brug naar het kasteel . de bovenste brughelft was bestemd voor de familie en bezoekers van het kasteel , het onderste bruggedeelte voor het personeel en leveranciers. Aan de muur van het kasteel staat de mooie dorps waterpomp bestemd voor de bewoners van Amerongen . Nog even door het oude centrum van Amerongen en dan zijn we weer bij de finish.

Prettige Wandeling Casper Seijn

Amerongen 19 09 2018Route Amerongse Bovenpoldertocht

INFO STADSTOCHT,

DEN HAAG, 5 september 2018

 

Wat kun je van deze dag verwachten?

DSC01702Via een groene aanloop gaan we het Haagse Bos in waar paleis Huis ten Bosch al weer aardig uit de steigers is. Dan volgt het fraaie park Marlot, gevolgd door het Wassenaarse landgoed de Wittenberg. Langs een lieflijk theehuisje zetten we koers richting een trap de duinen in die ons naar de DSC01696Waalsdorper Vlakte leidt met het welbekende monument en de Bourdonklok.

Slingerend langs de duinrand zetten we koers naar Scheveningen, waarbij de fraaie watertoren gepasseerd wordt. Rond 14 km bereiken we het Kurhaus waar iedereen zelf in de gelegenheid is om ergens in één van de horecagelegenheden wat te drinken en/of eten. (Dat kan op sjiek in het Kurhaus, daar is vanaf , koffie te verkrijgen.) Wie dat wil kan er ook voor kiezen om even het strand op te gaan of de Pier.

Langs de voorkant van het Kurhaus wandelen we verder richting een kerk met Lourdesgrot / stiltecentrum en de Nieuwe Badkapel.

DSC01729Via het Westbroekpark, het Indisch monument en de Scheveningse bosjes, je hoort het wel veel groen in de stad, bereiken we het Vredespaleis. Dan gaan we de Anna Paulownastraat door, met een beeld van deze koningin (echtgenote van Wilem II), en langs de Koninklijke stallen. Zo komen we bei Paleis Noordeinde, waar tegenover een beeld van Wilhelmina en Willem van Oranje te paard staan. Na Paleis Kneuterdijk gaan we over het Lange en Korte Voorhout en langs de hofvijver passeren we beelden van een flaneur, Louis Couperus, Haagse Jantje en Johan van Oldebarneveld en met Willem II te paard besluit ik deze rij. Want het is nog maar een deel……

Op het Buitenhof en Binnenhof kan iedereen zijn ogen de kost geven, misschien zijn er nog bn´ers te spotten, en hat torentje en Mauritshuis stekn we plein 1848 over met middenop (oké, de allerlaatste dan) het beeld van Willem van Oranje.

Langzaam zetten we dan koers naar park de Koekamp, en het Haagse Bos, waarna we weer terug lopen naar het volkstuincomplex met de naastliggende molen.

Natuurlijk is er nog heel veel meer te zien onderweg en in Den Haag, maar kom dat zelf maar bekijken en beleven.

Tot 5 september, Monique van der Slot en Peter Drenth.

Den Haag 5 09 2018

Route Stad & strandwandeltocht

De Gooise bloeiende heidetocht 2018 

bus 4 kopie
De tocht over de Gooise hei van dit jaar is anders als de vorige keer, heel duidelijk is de invloed van de droge zomer te zien. Wel doet de natuur erg zijn best om de gevolgen van de droogte op te vangen.

Bussum 1Vandaag gaan we al snel, nadat we langs/over station Bussum Zuid gegaan zijn, de Bussummer heide op. Vandaar gaan we door de wijk Crailoo, langs het mooie huis van Linda de Mol, naar de Tafelbergheide. Hier hebben we onze wagenrust. De schaapskooi mag ook deze keer op deze tocht niet ontbreken. Tijdens het voorlopen van deze tocht waren de schapen in de kooi om de zon te ontwijken. Van hieruit gaan we naar Laren waar we een groot deel van kunnen bewonderen, zoals: de Sint Jans Basiliek, de grote RK kerk van Laren en het oude gemeentehuis van Laren.bussum 2 Dit laatste is gebouwd in 1888 in neo-renaissancistische bouwtrant. Van lieverlee gaan we richting de voetbalvelden van voetbalvereniging Laren ’99. In de kantine houden we onze lunchpauze. Het is hier geen bezwaar om ons zelf meegenomen broodje op te eten, mits we maar Bussum 3een consumptie afnemen van de kantine die ons zo vriendelijk onderdak verschaft op onze tocht. Inmiddels hebben we er zo’n 16 km opzitten en gaan we op pad voor het laatste deel van de ’Bloeiende heide tocht’. Nu komen we op de Westerheide en gaan we richting Hilversum. We wandelen via een brug over het spoor richting Zanderij Crailoo waar we dit keer van boven op de vlonders neerkijken, omdat we nu het pad bovenlangs de Zanderij volgen. Via het Franse kamp en de Fransekampheide naderen we het einde van onze tocht. Wij hopen dat u, ondanks de aangetaste natuur door de droge zomerperiode, gaat genieten van wat de Gooise heide ons te bieden heeft.
Henk en Bert

Bussum 29 08 2018Route Gooise bloeiende heidetocht

                                Naarden Vesting
Op woensdag 22 augustus 2018, zijn wij te gast bij de voetbalvereniging Naarden-Vesting Combinatie oftewel NVC.
Vanuit de kantine wandelen wij naar de Vesting. Allereest door de binnenstad laag en vervolgens zoeken wij het hogerop.
Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn unieke stervorm. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel. Er is goed te wandelen over de verdedigingswerken. Ook een rondvaart rond de werken is mogelijk. De omvangrijke door Adriaen Anthonisz ontworpen vesting, waarvan nog grote delen uit de 17e eeuw aanwezig zijn, is voor het grootste deel vrij toegankelijk.
De vesting is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en biedt ook onderdak aan het Nederlands Vestingmuseum in het bastion Turfpoort. Hier kan de bezoeker zien hoe een vesting er tijdens het gebruik uitzag, en verder de collectie voorwerpen van 1350 tot 1945 bekijken. Tijdens de frequente activiteiten in het museum, binnen zowel als buiten, kunnen bezoekers ook ervaren hoe het er in een vesting aan toe ging. Het Waterliniepad loopt om de vesting heen waardoor de omvang van de werken goed zichtbaar wordt. Tevens biedt de vesting onderdak aan het tweejaarlijkse, landelijke Foto Festival Naarden. De complete vesting was tot 15 januari 2016 eigendom van de Staat, maar is per 15 januari 2016 door de Rijksgebouwendienst overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.[2]Na opheffing van de militaire functie zijn de delen ervan successievelijk van Defensie overgeheveld naar de portefeuille van de Rijksgebouwendienst. De vesting is een beschermd stadsgezicht.
De grote of Sint Vituskerk, de stadspoorten en het stadhuis zijn oude gebouwen en toeristische trekpleisters,
Grote of Sint-Vituskerk
Naarden 1De Sint-Vituskerk is een grote, gotische basiliek uit de 14e en 15e eeuw. Eind 15e eeuw werd de kerk bedevaartsoord door het verwerven van relieken van Sint-Vitus. Sinds 1576 is de kerk hervormd. Van groot belang zijn de houten gewelven met daarop gewelfschilderingen uit de 16e eeuw. De Grote Kerk is jaarlijks op Goede Vrijdag het decor van een fameuze, de hele dag durende uitvoering van de Mattheuspassie van Johann Sebastian Bach, georganiseerd door de Nederlandse Bachvereniging, traditioneel bezocht door onder meer leden van de regering. Elk zomerseizoen zijn er orgelconcerten in de kerk, meestal op de twee orgels (Bätz-Witte en het kleine van Flentrop). Op 22 oktober 2005 trouwden hier prins Floris en Aimée Söhngen.
Stadspoorten
Naarden bezat van 1673 tot 1915 twee stadspoorten, namelijk de Utrechtsche Poort en de Amsterdamsche Poort. Uit defensie-overwegingen werd er naast de uit 1680 daterende en in 1877 vernieuwde Utrechtsche poort een weg (Kapitein Meyerweg) door de omwalling aangelegd. De poort bleef behouden en staat nu bekend als de Utrechtse Poort. De in 1683-1685 gebouwde Amsterdamsche Poort met het waterpoortje werd in 1915 gesloopt. In 1939 werd er richting Bussum een derde verbindingsweg door de omwalling aangelegd. In de Naardense volksmond staat deze weg bekend als De Doorbraak.
Stadhuis

Stadhuis van Naarden.
Naarden 2Het Stadhuis dateert uit 1601 en is een duidelijk en fraai voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl. Heel kenmerkend aan dit gebouw is de dubbele trapgevel. Momenteel vinden er in het Stadhuis gemeentevergaderingen, huwelijken en culturele activiteiten plaats. In de hal van het Stadhuis staat een maquette, die in één oogopslag een duidelijk overzicht van de vesting geeft.
Comenius[
De beroemde Tsjechische wijsgeer, didacticus en theoloog Jan Amos Comenius is na zijn overlijden in 1670 in Naarden begraven. Eigenlijk had Comenius in Amsterdam begraven moeten worden, maar daar was geen geld voor. De alternatieve locatie was in de Waalse kerk, een voormalige kloosterkerk te Naarden. Dit Comeniusmausoleum is voor het publiek toegankelijk. De bijzondere glas-in-loodramen zijn in de zomer van 2007 in opdracht van de Rijksgebouwendienst gerestaureerd.
In 1933 is dit mausoleum in erfpacht gegeven aan de Tsjechoslowaakse republiek tegen een bedrag van één gulden per jaar. Toen Hitler-Duitsland in 1939 de restanten van Tsjecho-Slowakije als Protectorat Böhmen und Mähren (= het huidige Tsjechië zonder Sudetenland) feitelijk inlijfde (Slowakije was al in 1938 afgesplitst en verdeeld), heeft de Nederlandse regering de overeenkomsten uit de openbare registers laten schrappen. Na de oorlog is de Tsjechoslowaakse republiek hersteld, maar is door de politieke omstandigheden de zaak zo gelaten. Uiteindelijk is in juni 1959 aan de Tsjechoslowaken medegedeeld dat "uit overwegingen van courtoisie" de na 1939 ontstane toestand met betrekking tot toegang en onderhoud van het mausoleum gehandhaafd zou blijven.


Standbeeld van Comenius bij de Sint-Vituskerk van Naarden.

Naarden 3

Als laatste komen wij langs het arsenaal van Jan des Bouvier.

Het Arsenaal in de Noord-Hollandse vestingstad Naarden is een voormalig arsenaal uit 1688.

In 1728 werd het Arsenaal uitgebreid met een extra verdieping en aan de noordoostzijde een nieuwe vleugel, het Klein Arsenaal. Het werd gebruikt als opslagplaats voor militair materiaal, vooral wapens en munitie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebruikt als logement voor de infanterie van de vesting en de hospitaalsoldaten van het nabijgelegen militair hospitaal. Na de oorlog kwam het weer in gebruik als wapenkamer en voor de opslag van munitie. Vanaf 1950 werd het een depot voor militaire landkaarten.
Op maandag 22 november 1954 brak brand uit in het Arsenaal. Het gebouw brandde volledig uit, maar een groot deel van het inventaris kon worden gered.[1] Op 5 februari 1958 werd het gebouw officieel heropend.[2] Er was 12 maanden gewerkt aan de restauratie en de totale herstelkosten bedroegen 250.000 gulden.
Het pand is tot 1987 in militair gebruik geweest. Het complex is onderdeel van bastion Oud Molen en een rijksmonument.
Als wij het binnenste van de vesting hebben gehad gaan wij buitenom over het Waterliniepad.
Na het binnenste en het buitenste van de Vesting hebben bewandeld gaan wij terug naar NVC om te lunchen.
Na de lunch vertrekken wij richting Huizen. Wij gaan de hei op, de bossen in en na het genieten van de natuur zijn wij terug op onze startlocatie.


Naarden 4Naarden kreeg in de 13e eeuw stadsrechten en meestal begon een stad dan ook met het maken van een zegel. Het oudst bekende zegel van Naarden stamt echter uit 1543. Dit zegel vertoont wel de dubbelkoppige adelaar. Dit zou dan 100 jaar na het invoeren van de dubbelkoppige Duitse adelaar zijn. Keizer Sigismund was namelijk de keizer die de dubbelkoppige rijksadelaar invoerde.
Een tweede, maar evenmin waarschijnlijke, verklaring luidt dat het wapen een samenvoeging is van de halve Friese adelaar en de eenkoppige Duitse adelaar. In de 12e eeuw werd het Gooi vermoedelijk bewoond door Friezen en het symbool voor Friesland was een halve adelaar met opgetrokken poot. Later kwam het gebied in bezit van de abdij van Elten en zij voegde de oude Duitse adelaar en de Friese adelaar samen tot de dubbelkoppige adelaar.

Naarden 22 08 2018Route Natuurtocht Naarden

 

Op woensdag 15 augustus 2018

Organiseren Hennie van der Burg en Arie van der Eijk

Logo Sopvoor wandel comité Samen Op Pad in Zuid-Beijerland:

 

    De 2e Tiengemetentocht.

 

Het is een groepswandeling van 25 km.Tempo ongeveer 5,5 km per uur. Het betreft een wandeling naar het Eiland Tiengemeten.

 

Start  : Partycentrum De Eendrachtshoeve

Adres: Tuinweg 3

3284XR Zuid-Beijerland

De startlokatie is geopend vanaf 09:00 uur

Gezamelijke start om precies 10:00 uur

Inschrijfgeld:

Het inschrijfgeld bedraagt € 4,00 waarvan € 1,25 bestemd is voor de goede doelen. Leden van de wandelbonden K.W.B.N. en S.G.W.B. ontvangen €1,00 korting

Let Op! Extra kosten voor de Pont naar Tiengemeten voor een retourbiljet € 6,00.

Op vertoon van een lidmaatschapkaart van Natuurmonumenten krijgt men € 2,00 korting op het retourbiljet.

 

Informatie over deze groepswandeltocht:

Telefoon:0186-651494 en 06-40232458 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon:0186-652449 en 06-36301148 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor verdere informatie en over de goede doelen:

Zie de site van S.O.P. www.wc-samenoppad.nl

Zuid Beijerland 15 08 2018Route Tiengemeten tocht

Bussum 30 aug kopie

Flevolandtocht 2018
Lely 1 kopieLelystad is de startplaats van deze tocht. Nu is er over Lelystad niet zoveel te vertellen want het heeft geen historie zoals andere provinciehoofdsteden. Ik ga mij daar ook niet aan wagen. Door deze wandeltocht uit te zetten kunt u, met eigen ogen zien, wat het na 50 jaar geworden is. Het startbureau is gelegen aan de Voorhof en bevindt zich aan de buitenrand van de stad. Hier huist de buurt- vereniging het Palet en zij heten u van harte welkom om van hieruit de tocht te beginnen. Via twee woonwijken verlaten wij de stad en lopen langs water en over de bospaden, die in de beginjaren van Lelystad zijn aangeplant, naar het zuiger-plasbos. Hier is de wagenrust gepland en dan zit er 6,4 km op. Dit bos is aangeplant eind 60er jaren en dank zijn naam aan het leegzuigen van grote zandplaten, dit ten behoeve van de woningbouw. Hierdoor is een flinke plas ontstaan, kreeg de naam Zuigerplas en was in de begin jaren de enige zwemgelegenheid. In dit bos bevinden zich mooie paden om een wandeltocht te lopen en hier zie je wat er in 50 jaar is gegroeid. Na het mooie Zuigerplasbos komen wij bij de kust en lopen langs het schip de Batavia. Hier is gelegenheid om daar mooie foto’s van te maken. In Bataviastad is de binnenrust gepland en hier is voldoende horeca aanwezig voor ons allen.
Bataviastad:
Batavia Stad is de eerste fashion 'outlet' (Factory outlet center) in Nederland, gelegen aan het Markermeer bijLely 2 Lelystad (Flevoland). De outlet is genoemd naar het schip de Batavia uit 1628, waarvan een replica nabij is afgemeerd, bij de Bataviawerf. Het winkelcentrum is een imitatie van een vestingstad, compleet met een zware stadsmuur, drie stadspoorten, autovrije klinkerstraten en een reeks individuele houten winkelgebouwtjes met een quasiauthentieke architectonische uitstraling, deels geïnspireerd op Marken, deels op de West-Indische koloniën, waar de ‘Batavia’ als spiegelretourschip van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie nooit geweest is. Na de opening als eerste outlet centre in Nederland in juli 2001, is Batavia Stad Fashion Outlet in 2008 vergroot met een tweede en in 2009 met een derde fase. Met de Lely 3 kopieuitbreidingen kwam Batavia Stad direct aan het Markermeer te liggen. De eerste fase alsmede de uitbreidingen zijn geïnitieerd en ontwikkeld door een projectontwikkelaar uit Amersfoort. De uitbreidingen zijn ontworpen door Attika Architekten. In juni 2015 werd door VIA Outlets (eigenaar sinds begin 2014) opnieuw een grote uitbreiding van 5.500m2 aangekondigd, welke in april 2017 geopend wordt. Hiermee krijgt het centrum er nog 45 winkels bij, wat neer komt in het totaal 31.000m2 en 150 winkels
Na de rust gaan we richting Lelystad-haven. U loopt dan over de dijk die nodig was om de polders droog te malen. Dat gebeurde vanaf het werkeiland en dat begint als u de sluis bent gepasseerd. Bij de sluis bevindt zich het gemaal Wortman.
Gemaal Wortman:
Gemaal Wortman is één van de drie gemalen die werden gebruikt bij het droogmaken van de polder Oostelijk Flevoland. De twee andere gemalen zijn het Gemaal Lovink bij Harderhaven (tegenover Harderwijk) en het Gemaal Colijn bij Ketelhaven. De twee laatste gemalen zijn elektrische gemalen; het Gemaal Wortman daarentegen is een dieselgemaal.
Het Gemaal Wortman is genoemd naar dr. ir. Hendrik Wortman (1859-1939), een belangrijke figuur in de geschiedenis van de Zuiderzeewerken. Van 1919 tot 1929 was Wortman directeur-generaal van de Dienst der Zuiderzeewerken, die tot taak had de polders aan te leggen.
Op 13 september 1956 werd de ringdijk om de polder Oostelijk Flevoland gesloten. In november 1956 werd het Gemaal Wortman in bedrijf gesteld. Op 27 juni 1957 viel Oostelijk Flevoland officieel droog. Ook na het droogvallen van de polder bleef het Gemaal Wortman in bedrijf. Het bemaalt de lage afdeling van de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De pompinstallatie bestaat uit vier centrifugaalpompen. Bij normaal bedrijf is het pomptoerental circa 110 omwentelingen per minuut. De totale capaciteit van de vier pompen bedraagt 2.000 m³ water per minuut bij een opvoerhoogte van 6 meter. De pompaandrijving gebeurt door vier 7 cilinder-4-tact dieselmotoren van het type Stork-Hesselman, met een vermogen van 736 kW.
De onderbouw van het gemaal is van gewapend beton uitgevoerd en bezit vier zuigmonden en vier perskokers. Het gebouw is als betonskelet met baksteenvulling opgetrokken. Over de vier zuigmonden ligt een vaste betonnen plaatbrug met een rijbreedte van 11 meter. De twee voetpaden zijn elk 1,05 meter breed. De rijvloerhoogte is NAP + 1.70 meter.

Na Lelystad-haven gaan wij op weg naar de wagenrust in de stad. Als iedereen is gelaafd en uitgerust lopen wij het laatste stuk langs het water en over nog wat bospaden naar het einde.
Ik hoop dat u een fijne wandeldag hebt gehad en een positieve indruk van Lelystad eraan over hebt gehouden.
André Loos

Lelystad 27 06 2018Route Flevolandtocht

                                                        bus 4De Gooise bloeiende heidetocht
Reeds eerder stond deze tocht op het programma van Samen Op Pad, maar omdat de organisator die daar verantwoordelijk voor was geen tochten meerbus 1 kopie organiseert hebben Henk Dikken en Bert Faro gemeend de draad weer op te moeten pakken. Henk die in deze buurt geboren en getogen is, bedacht een mooie route en samen hebben ze deze tocht verder samengesteld. Tijdens het voorlopen hebben ze wat foto’s gemaakt en ze nodigen de SOP-wandelaars uit te komen genieten van de mooie bloeiende heide, die in het Gooi volop aanwezig is. De verschillende heide- gebieden worden verbonden door natuurbruggen. Ten eerste het Ecoduct Laarderhoogt, dat is een ecoduct in de rijksweg A1, een kleine kilometer ten oosten van de aansluiting Blaricum nabij het Tergooi ziekenhuis Gooi Noord. Dit ecoduct verbindt samen met een natuurbrug over de N525 de natuurgebieden van het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar. Ten tweede de natuurbrug Zanderij Crailo, Hilversum. Deze natuurbrug, met een lengte van ca 800m die verbindt het Spanderswoud (aan de westkant) met de Gooise heidevelden, de Wester- en Bussummer Heide (aan de oostkant). Deze verbinding voor uitwisseling van dieren en planten was door de provinciale weg N254, de spoorlijn Bussum-Hilversum, het emplacement van Railpro en diverse sportvelden geblokkeerd. Maar voordat we dit gebied verlaten lopen we naar beneden het natuurgebied in waar we getrakteerd worden op mooie plassen, met daarin de vlonders die we op weg naarbus 3 de wagenrust kunnen voelen en bewonderen. Ook gaat de route van deze tocht door Laren waar deze zomer de bus 2wereldberoemde ’Elephant Parade’ Laren verovert met zestig olifantenbeelden. Na openluchtexposities in wereldsteden als Amsterdam, Londen en Bangkok viert de ’Elephant Parade’ het tienjarig jubileum van 18 juni tot half september in Laren. Langs de route - van de Brink via de Naarderstraat eindigend in de nieuwe, vrij toegankelijke beeldentuin van museum Singer - staan beelden in baby-olifantformaat. Kortom, er is weer volop te genieten

Bussum 30 08 2017

Route Gooise bloeiende heidetocht

Een korte voorbeschouwing van de Verwentocht in Zijderveld

 

Voor de tweede keer vertrekken wij met onze Verwentocht uit Zijderveld.
Zijderveld is een klein dorp en de oudste nederzetting in de gemeente Vianen in de Nederlandse provincie Utrecht. Voor het begin van onze jaartelling was er al een nederzetting, bewoond door boeren, vissers en jagers. Het landelijke dorp ligt in het noordoostelijk deel van de vijfherenlanden, niet ver van het Schoonrewoerdse Wiel. In de 12e eeuw duikt de naam Sidenderveld (later Zijderveld) op.
Zijderveld behoorde lange tijd tot het gebied van de heren van Culemborg. En in 1820 werd het dorp toegevoegd aan de provincie Zuid-Holland.

Genoeg over het dorp Zijderveld, vanuit het gebouw De Krooshof vertrekken we naar het buitengebied en via klompenpaden richting Culemborg, voordat we2018 05 17 10.53.35 1600x1200 kopie 2018 05 17 10.16.27 1600x1200Culemborg binnenlopen hebben we eerst een wagenrust op ongeveer 6,5 km.
Culemborg was even wereld beroemd toen in 1868 de Kuilenborgse spoorbrug in gebruik werd genomen, toentertijd de langste spoorbrug van Europa. In de tweede helft van de 19e eeuw was de aanleg van de spoorlijn Utrecht – Boxtel (de inmiddels vervangen spoorbrug van 1868) een belangrijke stimulans voor de industriële ontwikkeling van Culemborg. Met name de sigaren- en meubelindustrie kwamen in die tijd sterk op.
Ook de Plantage mag op onze wandeltocht niet ontbreken, het is het stadspark van Culemborg. Het is in 1850 ontworpen door de tuinarchitect Louis Paul Zocher en aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het oorspronkelijke ontwerp is nog steeds goed zichtbaar omdat aanpassingen beperkt zijn gebleven.
Eenmaal Culemborg door te hebben gewandeld hebben we aan 2018 05 17 13.17.29 1600x1200de haven een binnenrust, en inmiddels hebben we dan ongeveer 14,5 km afgelegd. Na de binnenrust zoeken we weer het buitengebied op en wandelen we een stukje in de uiterwaarden van de Lek, waar we een mooi uitzicht hebben op de Lek.
Ook nemen we ook nog een bezoekje aan fort Everdingen waar op dit moment een bierbrouwerij is gehuisvest.
In de middag hebben we nog een wagenrust op ongeveer 21,5 km waar we u weer gaan verwennen met een heerlijke beker bowl. Er rest ons dan nog zo’n 3 km te gaan alvorens we weer bij De Krooshof in Zijderveld zijn aan beland.

Wij wensen u een prettige en mooie wandeling. Namens de organisatie van deze tocht Della en Gerrit Oskam


Zijderveld 13 06 2018Route Verwentocht

Omdat het pad rond het Henschotermeer niet meer vrij toegankelijk is, wat bijna altijd in de route was opgenomen, moesten we een andere oplossing vinden omWoud 1 richting Maarn te gaan. Gelukkig kregen we medewerking van de eigenaar van Allurepark Laag Kanje en kunnen we Woud 2over zijn terrein richting Maarn lopen. Hier lopen we onder de snelweg A12 door en lopen we door Maarn langs het voormalige gemeentehuis van Maarn. De gemeente Maarn is sinds 1 januari 2006 opgegaan in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeente bestaat uit de voormalige dorpen: Amerongen, Leersum, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Deze nieuwe gemeente heeft ongeveer 49000 inwoners. Hierna lopen we over het landgoed De Venen met zijn kenmerkende sterrenbos. Een sterrenbos is een bos met een lanenstructuur, dat (net als de meeste bossen in Nederland), oorspronkelijk was aangelegd als park. Het huidige Nederlandse woord ’sterrenbos’ is een verbastering van de oorspronkelijke Oud-Nederlandse schrijfwijze ’starre Bosch’ ,oftewel: een beplanting van starre (stramme) (naald)bomen of hoge coniferen. Een 'sterrenbos' heeft dus niets te maken met sterren of met een stervormige lanenstructuur. Hierna lopen we via de Buurtsteeg en de Maarnse Grindweg richting Maarsbergen. Hier wandelen we via landgoed Maarsbergen. Dit landgoed was in het nieuws, omdat hier het TV-programma Heel Holland Bakt werd opgenomen.

In Maarsbergen is de grote rust bij ’La Place’. Het eten van uw meegebrachte boterham is toe gestaan mits U een consumptie bestelt.

Woud 3Van hier lopen we weer terug richting Maarn. We lopen daarna over een klompenpad dat dwars door het golfterrein Anderstein loopt. Na het oversteken van de provinciale weg komen we bij de Monnickendijk. De Monnickendijk, op de grens van Maarsbergen en Woudenberg, die ongeveer 800 jaar geleden is aangelegd,Woud 4 is kort geleden gedeeltelijk gerestaureerd. In 1200 is deze dijk door de monniken van de abdij van Leusden aangelegd. Hierna gaan we nog even een stukje door het buitengebied van Woudenberg. We lopen nog een heel klein stukje over de voormalige spoorlijn Amersfoort-Kesteren en door Groenewoude. Hier stond tot vroeger kasteel Groenewoude dat rond 1859 is gesloopt. Tegenwoordig resten nog een witgepleisterd bouwhuis uit 1696 en een 18e-eeuws inrijhek. Nog een klein stukje en we zijn weer terug bij sporthal de Camp.

We wensen u een prettige tocht. Namens de organisatie van deze tocht, Piet Halff.

Woudenberg 6 06 2018Route Utrechtse Heuvelrugtocht

4e Belmontetocht - Wageningen 30 Mei 2018


Bel 1De 4e Belmontetocht heeft een totaal nieuwe route en loopt natuurlijk door de mooie in bloei staande Universiteitstuin Belmonte. Na de start lopen we door de bossen van het Oranje Nassau oord nu een verpleeghuis voor ouderen en gehandicapten mensen. Maar het huis heeft een geschiedenis. In 1881 kocht Koning Willem 3 het voor zijn vrouw Emma , het landgoed deed veel denken aan de omgeving waar Emma in haar jeugd geleefd had en de Koning hoopte dat zo haar heimwee zou verdwijnen. In 1898 schonk Emma het aan een Stichting om er een sanatorium voor TBC patiënten van te maken. In de jaren 70 veranderden het inzicht voor de behandeling van TBC patiënten en werd het omgebouwd tot verpleeghuis. Vervolgens wandelen we door Renkum . Daarna lopen we een klein stukje door het uiterwaarden gebied Jufferswaard en de Noordberg. Na de oversteek van de lange Rijnbrug gaan we op weg naar Heteren waar we in het zalencentrum de Bongerd onzer café rust hebben. Helaas mag U er Uw eigen brood niet opeten , wel zijn er broodjes kroket en soep in de aanbieding. Na de café rust lopen we een stuk over de Rinbanddijk en steken de Rijn over met een klein voetveer , naar Renkum Maar deze keer lopen we langs de bekende papierfabrieken die hier gevestigd zijn. En dan via een mooi uiterwaarden pad en het bergpad over de WageningseBel 2 berg op weg naar het uiteindelijke doel van onze tocht , het Belmonte park Tot 1936 was het in bezit van diverse adellijke families en bestond hoofdzakelijk uit bosgebied bestemd voor de houtproductie . In 1936 kocht de gemeente Wageningen en het Gelders landschap gezamenlijk het gebied. In de oorlog werd het op het terrein staande landhuis met theekoepel en koetshuis volledig verwoest door een bombardement, en niet meer opgebouwd. In 1951 kocht de landbouw Universiteit het wegkwijnende gebied en veranderde het 17 hectare grootte gebied in een prachtig Arboretum. In de tuin staan veel planten en bomen uit de hele wereld en ook appel en perenbomen, sierkersen, esdoorns , magnolia’s en berken. Pronkstuk van de planten collectie is de 1500 soorten tellende collectie Rododendrons de grootste collectie van de wereld. Wij lopen uitgebreid door de tuin en kunnen zo Bel 3de schitterende bloeiende struiken uitgebreid bewonderen en fotograferen. Na de pracht en praal van het arboretum wandelen we door het Lineus park . Lineus is geboren in Zweden en studeerde in Nederland af als doctorandus in de geneeskunde in Leiden daar leerde hij H boerhave kennen die hem de liefde voor de plantkunde bijbracht. Daardoor gegrepen stelde hij een zeer uitgebreide catalogus samen van de toen bekende planten soorten samen. Ook gaf hij de planten en soorten Latijnse namen. Na zijn terugkomst in Zweden was hij mede oprichter van de academie van wetenschappen en gaf als hoogleraar tot op zeer hoge leeftijd les op de akademie. Wij lopen door het mooie park langs zijn borstbeeld , in het park staan veel verschillende kunstwerken. Op de terug naar de finish lopen we langs de wijngaard op de Wageningse berg . jammer genoeg is het te vroeg in het seizoen en hangen er nog geen druiven aan de ranken. Nog even wat drinken in de kantine van de voetbalclub en dan tevreden op weg naar huis.

Prettige wandeling Casper Seijn


Wageningen 30 05 2018Route Belmontetocht

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.