Route informatie GW

Rondje Amersfoort 4 april 2018                                                                                                                                                                           Logo Sop


Voor deze uitgave van het Rondje Amersfoort hebben we hulp gekregen van een andere bekende organisator van SOP-tochten: Hans Mulder. Hans is een Amersfoorter, dus maakten we graag gebruik van zijn kennis van deze omgeving. Hij bedacht een route naar de rivier de Eem en het dorp Hoogland, dat tegenwoordig meer een wijk van Amersfoort is. Via het park ’Schothorst’ gaan we weer richting het centrum van Amersfoort en vandaar terug naar de finish. Het hoofddoelRivier De Eem kopie van de tocht van vandaag is de rivier de Eem. De Eem wordt gevoed door het Valleikanaal en een aantal Veluwse beken, waarvan de Heiligenbergerbeek, de Barneveldse en de Lunterse Beek de belangrijkste beken zijn. Deze komen bij Amersfoort samen. Waar de beken de stad verlaten, begint de Eem. De rivier loopt vervolgens oostelijk van Soest, Baarn en Eemnes, door de Eemvallei naar het Eemmeer. (vroeger een deel van de Zuiderzee) De Eem is verantwoordelijk voor het grootste deel van de afwatering van de Gelderse Vallei. De Eempolders zijn landschappelijk van grote waarde. In 1967 werd bekend dat Hoogland haar zelfstandigheid prijs zou moeten geven ten behoeve van de uitbreiding van Amersfoort. Amersfoort had een groeistadfunctie gekregen. De Hooglanders hebben zich van meet af aan hevig verzet tegen het dreigende Park Schothorst kopieoprukken van hun grote buurgemeente. Met protestacties en demonstraties onder het motto: ’Handen Af van Hoogland!’, werd gepleit voor een zelfstandig en agrarisch Hoogland. Allemaal tevergeefs, want op 1 januari 1974 werd de gemeente inderdaad opgeslokt. Op een grafsteen aan de Zevenhuizerstraat staat: ’We hebben geworsteld, maar zijn niet bovengekomen’. Hoogland werd opgedeeld tussen de gemeenten Bunschoten en Amersfoort. Het gedeelte ten noorden van de Rijksweg A1 is bij de gemeente Bunschoten gevoegd en het gebied ten zuiden van de Rijksweg zou Amersfoorts grondgebied worden. Sindsdien is Hoogland, door de sterke uitbreiding van de stad Amersfoort, vergroeid met Amersfoort. Voor de grote rust heeft Hans een afspraak gemaakt met Café De Plank, vanouds bekend onder de naam ‘t Hoekje. Het café is landelijk gelegen in het mooie Hoogland-West. Café De Plank is een authentiek bruin café en tevens feestlocatie. Men staat klaar om ons hier gastvrij te ontvangen. We mogen hier ons meegebrachte lunchpakketje nuttigen onder voorwaarde dat een consumptie van het huis wordt afgenomen!

Prettige wandeling Bert Faro

3e Stads en landtocht Dordrecht

 

 

dor 1Deze tocht gaat ook deze keer niet door de binnenstad van Dordrecht. Na de start vanuit het Polderwiel lopen we door enkele straten van de wijk Stadspolders naar de Wantijdijk. Daar slaan we rechtsaf en even verderop linksaf en vervolgen onze tocht over een natuurpad langs het Wantij. Na het natuurpad komen we weer op de wantijdijk en lopen naar de brug over het wantij. Na het passeren van de Wantijbrug gaan we via een fietspad naar een brug die ons leid naar het generaal Spoor pad dat ook langs het Wantij loopt. Dit pad gaat door een park  en aan het eind van dit pad slaan we rechtsaf naar de Baanhoekweg. We passeren de beruchte Dupont Fabriek. “voor ons niet gevaarlijk”.

Na deze passage vervolgen we de Baanhoekweg tot het punt waar we linksaf slaan en door een bosgebied komen we bij de Merwede met uitzicht op Sliedrecht. We vervolgen onze route naar het wielerparcours van de mol. Hier maken we nog een rondje over het parcours en in het clubgebouw hebben we de rust. Een consumptie is verplicht maar we mogen hier wel onze boterham oppeuzelen. 

                                                      Na de rust

Via nog een stukje Baanhoekweg tot het punt waar we linksaf slaan komen we, naar mijn idee door het mooiste stuk natuur van Dordrecht de Merwelanden. We lopen weer langs de Merwede en via allerlei verrassende lanen met knotwilgen en kronkelende paden, mooie vergezichten komen we aan bij Hotel Stayokay waar we op de parkeerplaats de wagenrust vinden. Na de wagenrust vervolgen we onze tocht via bospaden en een natuurpad naar de Wantijbrug en komen weer op de Wantijdijk die we al snel weer verlaten. Via enkele trappen bereiken we weer de wijk stadspolder, hier lopen we via straten en dijken door een stukje bekend gebied van vorige tocht n.l. een rietgebied naar de finish in het Polderwiel. Ik hoop dat U genoten heeft van mooie en gevarieerde wandeltocht met hopelijk ook mooi weer.

Veel wandelplezier, 

Joop voor den Dag

Dordrecht 21 03 2018

Route Stads en Landtocht Dordrecht

De 2e Vennentocht                                                                                                                                                                                         logo

 

 

De 2e Vennentocht start net als vorige keer, alweer een jaar geleden, bij camping “Bij de drie Linden” in Alverna. Hopen dat we dit keer weer zo’n mooie tocht mogen krijgen, een mooie route en uiterst mooi weer. Vandaag hebben we voor het eerste deel ven 1van de tocht er voor gekozen om een route door de Haterse en Overasseltse vennen te maken aan de rand van het gebied. Hier bevind zich de vijftiende-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel en de daarnaast gelegen zomereik die vereerd wordt als de koortsboom van Overasselt. Wij vinden dat dit deel van het Vennengebied deze keer niet mag ontbreken. Vandaar gaan we naar Overasselt aan de Maas. Hier lopen we een eind langs de maas en langs Molen Zeldenrust. Het wandelboekplaatje van deze tocht is hier gemaakt. Ook ven 2komen we langs een monument ter herinnering van de bevrijding van Overasselt op zondag 17 september 1944. Het monument verwijst naar het landingsterrein van de parachutisten en gliders van het Amerikaanse 325ste Glider, het 504de Para Infanterie Regiment en een bataljon van generaal-majoor Sosabowski's 1ste Poolse Leger. Het monument is onthuld op 17 september 1985. Middels een wandeling door dit gebied gaan we terug naar de camping/B&B voor de lunch pauze. We mogen hier ons eigen meegebrachte brood opeten maar het wordt wel op prijs gesteld dat we daar een consumptie van het huis bij gebruiken. Ook zijn er snacks te koop, zoals broodjes, kroketten, frikadellen en soep! Voor het tweede deel van de tocht gaan we door het hele vennengebied heen. Het gebied ligt ten zuidwesten van Nijmegen, ten zuidoosten van Wijchen en Alverna en ten noorden van Overasselt. Rond het gebied liggen de buurtschappen Blankenberg, Heide, De Schatkuil en Valenberg in de gemeente Heumen. En Bullenkamp, Diervoort en Heiveld in de gemeente Wijchen. In het gebied worden verschillende gemeenschappen uit het Dophei-verbond aangetroffen, ook groeien op de voedingsarme en zure bodem planten als kleine en ronde zonnedauw  en veenmos. In het gebied worden door Staatsbosbeheer schapen ingezet om de vegetatie kort en open te houden, en er leven wildeven 3 dieren zoals de das, konijn,ree en vos. In 2010 besloot de provincie Gelderland in samenwerking met het  Waterschap Rivierenland en Staatsbosbeheer de verdroging aan te pakken. Oorspronkelijk was het plan om 70 hectare bos te kappen, maar dit werd gehalveerd tot 36 hectare, wat 11 procent van het bos is. Tussen juni en december 2013 werden grote stukken bos gekapt en omgezet in heide. Vier dichtgegroeide vennen zijn uitgebaggerd zodat ze opnieuw voldoende water bevatten. Ook zijn enkele stukken landbouwgrond naar natuur omgevormd.

Veel wandelplezier, Bert Faro

Alverna 14 03 18Route Vennentocht

1e Rondje Oosterbeek

Deze keer geen wandeling met thema de geschiedenis van Oosterbeek maar een leuke zwerftocht door Doorwerth, Heelsum, Renkum, Heveadorp en Oos 2Oosterbeek. Na de start uit Grand café Oosterbeek lopen we al spoedig de mooie Bilderbergbossen in. En vervolgens lopen we een stuk over de Italiaanse weg. Deze weg werd in 1848  aangelegd in opdracht van Baron v Brakel en was bedoeld als verbindingsweg tussen Kasteel Doorwerth en het station Wolfheze. Via verschillende bosgebieden wandelen we naar Kasteel Doorwerth, maar eerst nog even door het buitengebied rond het kasteel. Op deze manier krijgt U een prachtig gezicht op het kasteel in al zijn facetten. Hoe oud het kasteel precies is, is niet bekend maar hetOos 1 werd voor het eerst vernoemd in 1260 toen het door de Heer v Vianen belegerd werd en totaal platgebrand. Dit was een straf voor het roofzuchtige beleid van burchtheer Bernard v Dorenweerd. In 1560 werd het verbouwd in zijn huidige status. Tot 1909 werd het kasteel bewoond maar de bewoners hadden niet de nodige financiële middelen om het kasteel goed te onderhouden en verviel het tot bouwval. In 1909 werd het kasteel aangekocht door de vereniging Doorwerth die het volledig heeft hersteld. In de 2e W.O werd het kasteel zwaar beschadigd maar na de oorlog met Marschall hulp weer volledig hersteld. Wij hebben van daag onze café rust in het kasteel bij Rest de Zalmen die sinds vorig jaar verplaatst is naar de gewelven van het kasteel. Op de binnenplaats van het kasteel staat een prachtige Acaciaboom geplant in 1678 en nu dus bijna 340 jaar oud. Na de café rust lopen we weer de Italiaanse weg op deze keer naar het Dunoplateau. De naam Italiaanse weg heeft niets met Italianen  te maken maar is zo vernoemd door de vele haarspeldbochten die er in de weg zitten en aan Italië doen denken. Het is een pittige maar prachtige klim van ruim 1 km naar boven maar zeer de moeite waard. Bovenaan gekomen lopen we over het landgoed Duno, een prachtig landschapspark. Boven op het plateau stond vroeger een buitenhuis maar tijdens de Operatie Market Garden werd het totaal verwoest door artillerievuur en is na de oorlog nooit meer opgebouwd. Ons volgende doel is Heveadorp. Hevea is de Latijnse naam voor rubberboom en daar door is het dorp ook bekend geworden . Van 1916 tot eind jaren 70 stond hier een rubberOos 4 fabriek die hoofzakelijk autobanden en laarzen  fabriceerden .De fabriek heeft in de oorlog veel te leiden gehad. Diverse personeelsleden zijn door de Duitsers gefusilleerd omdat ze weigerden mee te werken met de Duitsers .  Eind jaren 70 is de fabriek gesloten en afgebroken, de arbeiders huisjes en de huizen voor het leiding gevend personeel staan er nog steeds . Via de Valceniersbossen lopen we naar het oude Herv. Kerkje in Oosterbeek , dit kerkje is ongeveer 1000 jaar oud. Rond de kerk vonden na de terugtrekking van de Engelsen uit Arnhem zware gevechten plaats. De pastorie was tijdens deze dagen een veldhospitaal waar 250 gewonden militairen werden verzorg. De Engelsen hebben zich daar verzameld voor de oversteek van de Rijn. Na de 2e W.O werd het een pelgrimsoord voor veteranen , nabestaande en belangstellende aangaande de slag om Arnhem. Ons laatste doel van vandaag is de Rosanda polder een prachtig uiterwaarden gebied waar het mooi wandelen is. Vroeger heeft in de polder kasteel Rosanda gestaan gebouwd in 1313 door Gosewijn v Rosande, maar in 1515 werd het zoals Oos 3zovele kastelen verwoest en is nooit meer opgebouwd. In de polder liggen verschillende oude steenfabrieken maar die zijn niet meer in bedrijf. We lopen onder de spoorbrug door en langs en mooie natuurplas. Na de polder gaan we  terug naar Oosterbeek via leuke veldpaden en komen na een prachtige wandeling weer aan bij Grand café Oosterbeek waar we nog even kunnen uitpuffen en met een drankje nog wat kunnen napraten over de tocht.

Prettige wandeling Casper Seijn

Oosterbeek 7 03 2018

Route Rondje Oosterbeek

We hebben weer een totaal vernieuwd route te gaan met onze SOP wandeling vanuit Zandvoort. Heel bewust gaan we twee weken eerder dan normaal omdat een groot gedeelte van het Kraansvlak waar we doorheen gaan per 1 maart niet toegankelijk is.

20180208 111118

We volgen het Gele pad.

Via het Kieftenvlak het tunneltje onder het spoor door en het Wurmenveld lopen we naar de Noordduinen dwars door het leefgebied van de wisenten. Het voetspoor is aangegeven door paaltjes met een gele kop. Toegang tot het wisentgebied gebeurt via een trapje over het stroomraster.

Sinds 2007 leven er in het Kraansvlak wisenten, ook gekend als Europese bizons. Volwassen stieren wegen tot 850kg en hebben al snel een schofthoogte van 1.80m. Niet voor niets dus zijn ze de grootste landzoogdieren van Europa!
Wisenten hebben een slanke bouw, een hoge rug, korte, naar boven gekromde zwarte horens en een vrij egale donkerbruine vacht. In de schaduw van een bos zijn ze moeilijk te ontdekken maar in het open duin maakt u een goede kans de kudde te spotten en te observeren. Ze grazen graag in duinvalleitjes, nemen zandbaden op open plekken, liggen te zonnen of te herkauwen op de zandvlakte en lopen soms zelfs vlak bij het pad.
Wisenten kwamen al vlak na de laatste ijstijd in Europa voor.
Sedert de middeleeuwen nam het aantal wisenten af door bejaging en ontginning van hun leefgebied. Alleen in de laatste onontgonnen gebieden en adellijke jachtreservaten van Oost-Europa hield de soort nog stand. De laatste wilde exemplaren stierven in 1919 in het woud van Bialowieza en in 1927 in de Kaukasus. Met een kleine populatie die nog in gevangenschap leefde werd een fokprogramma opgezet en de sterkste dieren werden in natuurgebieden uitgezet. Momenteel zijn er wereldwijd weer ongeveer 6600 wisenten, verspreid over natuurgebieden, wildreservaten, fokcentra en dierentuinen (bron: EBPB, december 2016). Slechts 4900 daarvan leven in (semi-)wilde omstandigheden. De kudde van het Kraansvlak, is daar een mooi voorbeeld van!

In het Kraansvlak grazen ook Schotse hooglanders, konikpaarden, reeën, damherten en konijnen. Al deze grazers samen zorgen voor een afwisselend landschap met kortgrazige stukjes vol bloemen, ruigere plekken, jong struikgewas en solitaire struiken en bomen. Doordat de dieren zandbaden nemen en met hun hoeven de begroeiing open trappen ontstaan zandplekken en stuifkuilen. Van die afwisseling in het landschap hebben niet alleen planten maar ook de typische duindieren als zandhagedis, zandloopkever, boommarter, graafbijen, wijngaardslakken en konijn veel profijt.

Nadat we Het duingebied hebben verlaten steken we de N200 over om via het strand onze weg te vervolgen naar de binnenrust de “Haven van Zandvoort”

Via het station volgen we de spoorlijn richting Kraantje lek waar we rechtsaf buigen om daar via de parkeerplaats van Landgoed Koningshof een rondje door het koningsbos te maken.

Duingebied Landgoed Koningshof

Koningshof is van oudsher een landgoed dat ruige duinen combineert met Parkbos. Het is eigendom van Natuurmonumenten en maakt deel uit van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het 200 ha grote gebied is voor iedereen toegankelijk en ligt in het oudste deel van de duinen, zo’n 4 km van zee. Er zijn drie uitgepijlde wandelroutes.

KonikspaardjeDoor de beschutte ligging ontwikkelde het zich door de eeuwen heen vanzelf van open duin tot bosgebied. In het binnenste deel (dicht bij de toegangsweg) zijn beuken aangeplant die zo hier en daar grotendeels verdwenen lanen flankeren. Om te voorkomen dat het gebied helemaal dicht groeit lopen er grote grazers grond: Schotse hooglanders en Konikspaardjes.

Het grootste deel bestaat uit echte binnenduinen met een deels aangelegd (park)bos waarin de oorspronkelijke landschapselementen wel duidelijk herkenbaar zijn gebleven. Koningshof doet daardoor veel natuurlijker aan dan het ernaast gelegen Elswout. Meer naar het Westen liggen in de ruigere middenduinen met laaggroei. Hiervan is een deel niet toegankelijk voor bezoekers.

Ontwikkelingen
Na een lange periode van leegstand wordt het landhuis van Koningshof in 2011 en 2012 grondig verbouwd en gereed gemaakt voor bewoning. Tegelijkertijd worden in de binnenduinen de parkbos elementen van landschapsarchitect Springer weer tot leven gebracht.

Nadat we het landgoed hebben verlaten keren we terug naar onze start finish locatie.

We hopen dat u er van gaat genieten, Werkgroep GroepsWandelen Samen Op Pad.

Zandvoort 21 02 2018

Route Sponsortocht Nieuw Unicum

2e Piramidetocht 28 februari 2018                                                                                                 Logo Sop

aus 1Vandaag zijn we van SOP weer te gast in ’t Trefpunt, het Dorpshuis van Austerlitz, waar we door de beheerder weer gastvrij worden ontvangen. Vandaag is het weer een tocht met start, rust en finish op dezelfde locatie. De tocht gaat voor een groot deel door het gebied van de Piramide, dus ook over het grondgebied van de gemeente Woudenberg. We zien onderweg een oorlogsmonument waar in de 2e wereldoorlog 15 mensen zijn gefusilleerd op 16 oktober 1942aus 2. Het oorlogsmonument in Woudenberg is een zwerfkei. Voor de steen is houten paal geplaatst waarop twee plaquettes zijn aangebracht, één met de namen van de vijftien slachtoffers en één met de eerste coupletten van het Wilhelmus. De zwerfkei en de houten paal zijn een halve meter hoog. Natuurlijk mag de Piramide van Austerlitz niet aus 3ontbreken. Laten we hopen dat het vandaag net zulk mooi weer is als tijdens het voorlopen, zoals op de foto’s te zien is, was dat een erg mooie dag. We gaan voor de pauze richting Maarn en Woudenberg, na de pauze gaan we in de richting van Zeist en komen op het terrein van de K.N.V.B. Het KNVB-sportcentrum, tegenwoordig KNVB-campus genoemd! Ons duo wandelroutes bedenkers: Piet Halff en Kees van Veluw, zij regelden voor deze tocht met een bekende op het sportcentrum dat wij het complex kunnen bekijken. Ook tijdens het voorlopen van de tocht mochten we het terrein betreden en deed hij het

hek voor ons open

Austerlitz 28 02 2018

Route Pyramidetocht 

 

Hars 1Na de start uit onze nieuwe gezellige  startlokatie lopen we al snel de Harskamp uit. Harskamp is een typisch Veluwe dorp gesticht rond 1300 toen aan de rand van het zand zich boeren gingen vestigen. Na het verlaten van het dorp lopen we via het buitengebied van de Harskamp richting het zand . Het doel van onze tocht vandaag. Het Kootwijkerzand is een 700 hectare groot stuifzand gebied waar zichHars 2 al 2500 christus mensen vestigden . 200 na de start van onze jaartelling vestigde zich er veel boeren op de toen vruchtbare grond. Door verkeerde en te intense landbouw verzanden het gebied , wat weer tot gevolg had dat de waterputten dichtstoven en zodoende werd het gebied waardeloos voor de landbouw. Wij lopen over het zand met zijn typische stuifheuvels en de voor het gebied kenmerkende vliegdennen. Best zwaar wandelen maar in ruil daarvoor krijgen we mooie vergezichten over het zand. Het gebied wordt gezien als het grootste stuifzandgebied van Europa. Het geeft je het idee dat je door een woestijn loopt. Kootwijk  is een pittoresk dorpje aan de rand van het zand, met ongeveer 400 bewoners waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. In 1967 werd het dorp zwaar getroffen door een in Nederland zelden voorkomend natuur fenomeen , een enorm zware windhoos trok over het dorp en liet een zwaar spoor van vernielingen achter. Wonder boven wonder was er alleen materiele schade en waren er slechts enkele lichtgewonden. Ook Harskamp werd zwaar getroffen door de windhoos. In het dorpje hebben we onze café Hars 3 kopierust in het leuke Restaurant t,Hilletje. Na de rust weer het zand op richting Radio Kootwijk een voormalig zendpark dat in de 1e helft van de vorige eeuw een belangrijke communicatie verbinding vormde tussen Nederland en zijn Koloniën. Het werd gebouwd in 1918 en stond in verbinding met Radio Bandoeng op het eiland Java. De keuze voor de plek van het zendstation viel op het Kootwijkerzand om zijn openheid en dunne bevolking , wat een ongestoorde ontvangst betekende. Rond het gebouw stonden diverse 200 meter hogeHars 4 zendmasten een voor die tijd ongekend huzarenstukje. Duizenden Nederlanders konden zo contact leggen met familie in de Oost en de woorden hallo Bandoeng hier Den Haag zijn legendarisch geworden. In de oorlog gebruikten de Duitsers het station om contact te hebben met hun duikboten vloot . Bij hun aftocht bliezen ze alle zendmasten op , een poging om het kolossale betonnen hoofdgebouw op te blazen mislukte . Gelukkig maar want zodoende kunnen wij het misschien niet zo mooie maar wel indrukwekkende en Historisch belangrijke gebouw nu nog bewonderen. Het is nu een museum. Na Radio Kootwijk lopen we via het zand weer terug naar de Harskamp. Nog even door het gezellige centrum en dan zijn we weer terug bij de finish.

Prettige wandeling Casper Seijn

Harskamp 14 02 2018

Route Woestijntocht

 

Wandeltocht van 31 januari 2018 van AV Pijnenburg naar De Rank een gebouw behorende bij de Wilhelminakerk te Soest.

Vergeleken met mijn wandeltocht van vorige week woensdag van Huis ter Heide – Austerlitz v.v. is deze wandeltocht een peulenschil. Geen bomen over de paden en minder modderig. Vorige week hadden wij te maken met veel bos – zand en hei oftewel veel onverharde paden maar woensdag a.s. hebben wij te maken met toch iets meer verharde ondergrond.

Zoals gezegd vertrekken wij van A.V. Pijnenburg in de noordelijke richting en wandelen wij langs de buitengrens van Soest. Wij komen langs mijn woning en via woonwijken met voetpaden en vijvers lopen wij langs het Pijnenburgerbos en het Soesterveen in de ri. van het industrieterrein op weg naar het Soester Eng.

De Soester Eng is een open akkerbouwgebied dat ligt op een stuwwal. Deze wal is 150.000 jaar geleden opgestuwd, toen grote ijsmassa’s zich tot onze streken uitbreidden. De Eng bereikt op sommige plaatsen een hoogte van ±20 meter boven de zeespiegel. De noordelijke zijde van de Eng is – op enkele groene schakels na - in de loop van de 20e eeuw helemaal opgeslokt door de bebouwing van Soestdijk. Gelukkig is aan de zuidkant van de oorspronkelijke Eng  nog een flink stuk (circa 60 ha.) van het open agrarisch gebied bewaard gebleven. De Zuidelijke Eng is door de gemeenteraad in 1992 aangewezen als een beschermd dorpsgezicht, zoals omschreven in de monumentenverordening.

Op de Eng zien wij ook de stellingkorenmolen De Windhond. De romp van de molen bestaat uit 190.000 gele IJsselsteentjes in kruisverband. De molen werd langgeleden afgebroken, herbouwd en op 10 mei 2008 werd de molen heropend op de hoogste punt van de Eng. De molen is in vol bedrijf en heeft in het 4e kwartaal van 2017, 29.214 omwentelingen gedraaid. De meelproducten die de molen heeft gemalen worden in de molenwinkel verkocht.

Na de rust gaan wij op weg ri. Baarn. Wij wandelen langs de Naald in Baarn.

De Naald van Waterloo is een monument uit 1815 in Baarn, ontworpen door de architect Abraham van der Hart. De Naald van Waterloo werd opgericht ter ere van Willem Frederik, prins van Oranje, de latere koning Willem II.

Via Het Baarnsche bos wandelen wij deels langs het hekwerk van paleis Soestdijk in de ri. van De Stulp en het Pijnenburgerbos. Mooi bosgebied. Wij steken daarna de provinciale weg over en via de Pijnenburgerlaan met zijn mooie boerderijen komen wij terecht bij het Herinneringsbos.

Je heb de keuze om de as met of zonder Herinneringsboom te verstrooien of de as verstrooien op een zelfgekozen plek. Met een Herinneringsboom wordt de as verstrooid in het plantgat of rond de stam van een tijdens de plechtigheid aan te planten Herinneringsboom. Bij het planten is deze boom twee à drie meter hoog

Na dit uniek stuk bos zijn wij bijna weer terug op de finishlocatie.

Soest 31 01 2018Route Natuurtocht Soest

Wederom is de start bij de voetbalvereniging VVOP.  Vanaf de start lopen we door het centrum van Voorthuizen. Volgens de overlevering is Voorthuizen ontstaan rond een doorwaadbare plaats ( voorde) in de niet meer bestaande Ganzenbeek.

We komen op het Smitsplein, langs een beeld van de Bunckmansage. Deze sage gaat over een reus die passerende reizigers lastig viel. Zo ook een violist. Als laatste wens wilde hij graag nog een keer spelen en middels de hoge tonen stortte de reus dood neer.

Even verder staat nog een beeld van De Plaggemaaier.

We zijn zo door het centrum en lopen richting Zeumeren. Via dit buurtschap en recreatiegebied gaan we verder het buitengebied in. Hier zal de eerste wagenrust zijn. We vervolgen onze weg via de zuidkant van Appel, (gemeente Nijkerk) richting Zwartebroek. Dit gebied is ontstaan als gevolg van veenontginning. We lopen dan ook in een wat lager gelegen gebied, en het kan hier wat nat zijn. Via een klompenpad komen we in Zwartebroek.

Hier is de café-rust. Het is toegestaan om je eigen brood op te eten, natuurlijk wel met het gebruik van een consumptie. Een broodje kroket of een kopje soep kosten 2 euro. Dus voor deze prijs kan je het bijna niet laten staan!

Na de rust lopen we via een natuurgebiedje richting Appel. We lopen dwars door Appel, (in 2008 werd hier nog een middeleeuwse versterking

ontdekt!) en als we hierdoor heen zijn, is er nog een wagenrust. Het laatste deel van de wandeling gaat vooral langs de grens van Voorthuizen. Aan de ene kant de huizen en aan de andere kant de weilanden. Als we dan de drukke weg naar Putten zijn overgestoken, naderen we het eindpunt.

Fijne wandeling, Bertus en Hans

Voorthuizen 7 02 2018

Route Rondje Voorthuizen

SOP wandeling op 24 januari 2018.

Op 21 januari 2018, liep ik, samen met mijn echtgenote, nog door de straten van Valencia en de temperatuurmeter gaf daar 24 graden aan. Dat was even schrikken toen wij weer in Nederland terug kwamen. Valencia is derhalve echt een aanrader.

Maar nu de wandeltocht van vv Vliegdorp te Huis ter Heide naar het        ’t Trefpunt in Austerlitz en weer terug. De tocht gaat grotendeels door bebost gebied waarbij wij ook hei, zand doorkruisen en langs diverse vennen wandelen.

Ik dacht dat ik Zeist aardig kende doch de wijk Kerckebosch in Zeist verraste mij door complete nieuwbouw waarbij alle grote flatgebouwen, m.u.v. de Prinses Margrietlaan, waren gesloopt en een soort villawijk was ontstaan. Ik moest mijn wagenrust verleggen naar de Prinses Margrietlaan. Vanaf de wagenrust gaan wij in de richting van de bekende schaapskooi van Zeist.

Schaapskooi Heidestein in Zeist is een originele potstal uit 1884. De stal is in 1980 gerestaureerd en nu in gebruik als informatiecentrum. De oude schaapskooi is daarnaast ook de thuishaven van een kudde Drentse heideschapen.

Op het open veld rond de kooi worden de schapen 's winters bijgevoerd. Gedurende het hele jaar zijn er activiteiten in en rond de Schaapskooi, zoals de lammetjeskijkdagen in het voorjaar, het Schaapscheerfeest in de zomer en het kerstfeest in december. 

Wij vervolgen onze wandeling naar ’t Trefpunt in Austerlitz een voor ons bekende plaats om te lunchen.

Na de lunch vervolgen wij onze wandeling weer in de richting van Soesterberg en onderweg komen wij langs de Pyramide van Austerlitz en De Wallenburg in Soesterberg beiden met een Frans tintje. Ook komen wij langs het paalkampeerterrein.

Pyramide: In 1804 lag hier een uitgestrekte heidevlakte, waar Franse legertroepen zich vestigden om oefeningen te houden. Bepaalde plekken in boswachterij Austerlitz, maar vooral veel namen en de piramide herinneren nog aan die tijd. De aarden piramide met obelisk (totaal 28,5 meter hoog) is door de Franse soldaten in hun vrije uurtjes gebouwd als eerbetoon aan Napoleon. De naam Austerlitz komt van het gelijknamige stadje in het huidige Tjechië. Napoleon versloeg er de Oostenrijkers en Russen op destijds Oostenrijks grondgebied.

Paalkampeerterrein: Een paalkampeerterrein is een door Staatsbosbeheer geëxploiteerd kampeerterreintje, bestemd voor wandel- en fietskampeerders. De voorzieningen zijn minimaal en bestaan slechts uit een pomp (geen drinkwater). In een straal van 10 meter rond die pomp mag men gedurende 72 uur een tent opzetten. Er is geen beheerder en het gebruik is gratis. Paalkampeerterreinen zijn vaak slechts per fiets of te voet bereikbaar, en bevinden zich meestal aan of nabij een lange-afstand-wandelpad of -fietspad. Er zijn 31 paalkampeerterreinen. Een overzicht van paalkampeerterreinen is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

De Wallenberg: Vanaf 1797 zette de Fransman Jean Maurice d'Amblé de onvruchtbare heide hier om in landbouwgronden. Zijn woning die op deze plaats stond en de ontginning noemde hij Wallenberg. Ze waren genoemd naar de opgeworpen aarden wallen en het naburige gehucht Den Berg, nu Soesterberg.

In 1804 werd de heide ten oosten van Zeist gebruikt als kampement voor de Franse troepen. Generaal August F.L. Viesse de Marmont was opperbevelhebber van de Franse en Bataafse troepen in Nederland. Hij maakte op de heide ten noorden van Driebergen een militair kamp van 18.000 militairen, ten zuiden van de hofstede. Damblé zou voor zijn ontginning ook de paardenmest van het Marmontsbarak gebruiken.

In 1804-1805 betrok hij mest van het nabijgelegen Frans-Bataafse leger. Hij leverde ook hout voor de keukens en de verwarmingen van de militairen.

Na deze bijzonderheden wandelen wij weer terug naar de startplaats zijnde het terrein van vv Vliegdorp te Huis ter Heide.

Huis ter Heide 24 01 2018

Route Natuurtocht Soesterberg

 

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.