Afdrukken

Kwintelooijentocht 22 januari 2020 Start verlengde Sportlaan 5 Veenendaal


Casper Seijn heeft voor ons weer een mooie wandeling uitgezet die loopt over landgoed Prattenburg. De tocht vervolgen we via Plantage Willem lll. De naam doet denken aan onze koloniƫn overzee. De overeenkomst is dat het de bedoeling was ook hier een tabaksplantage te beginnen. Nu is dit een bijzonder natuurgebied.

 

foto1foto2Deze keer al weer de 5e versie van de Kwintelooijentocht . Een prachtig natuurgebied niet erg bekend , maar wie er eens gewandeld heeft gaat van het gebied houden. Wandelen , fietsen , motorsport , dagrecreatie en natuur gaan hier probleemloos hand in hand samen.

Na de start gaan we op weg naar Landgoed Prattenburg een 430 hectare groot bosgebied aan de rand van Veenendaal en opgenomen in het Nationale park de Utrechtse Heuvelrug. Het landgoed is sinds 1694 in het bezit van de Fam v Asch v Wijck .Midden in het gebied ligt hun kasteel veel zullen we er niet van zien want de Familie is zeer gesteld op hun privacy. Wel mogen we door het mooie gebied wandelen.

Nog steeds vind Uw inrichter mooie plekjes en paden die de moeite waard zijn om te laten zien. Na de 1e wagenrust en oversteek van de Elsterstraatweg lopen we Plantage Willem 111 binnen. In 2018 hadden we nog een aanvaring met een boze boswachter maar nu is alles goed geregeld. Nu lopen we door een ander gedeelte van het gebied. In 1853 kocht de Famlilie van Ruys en rijke koopmans familie het gebied aan en begon er een tabaksplantage. Rond 1910 kwam de klad er in door diverse uitheemse plantenziektes en de goedkopere tabak uit het buitenland.

foto3Na een mislukt avontuur met fruitteelt verkocht de familie het gebied en werd aangekocht door het Utrechts landschap. Die veranderde het gebied weer tot zijn oorspronkelijke vorm , een mooi natuurgebied met heide velden , bossen en open velden. Nu is het een prachtig wandelgebied . Op de plantage lopen grote kuddes Konikspaarden , galoway runderen en damhertjes. En dan op weg naar de caferust , die hebben we in de manege de Blauwe Draad tussen de paarden en pony,s. Na de rust gaan we op weg naar Kwintelooijen het uiteindelijke doel van deze tocht. Het is een voormalige zandafgraving uit de vorige eeuw voor de aanleg van spoorwegen en wegen. Nu is het een multi functioneel natuur en recreatie gebied. Met veel verschillende soorten natuur . Zand velden , bossen , heidevelden , trappen en open grasvelden . Ook is hier een mooi motorcross circuit waar op Hemelvaartdag een grote internationale motorcross gehouden wordt.

foto4We lopen kris kras door het gebied heen, beklimmen een trap van 163 treden met als beloning een prachtig uitzicht over Veenendaal en weidde omgeving. Ook lopen we een stuk over het motorcircuit met zijn indrukwekkende springheuvels. Na dit pittige stuk even bijkomen op de 2e Wagenrust . En dan op weg naar de finish. We lopen door de luxe en waterrijke wijk petenbos , en door een nieuw aan te leggen villawijk . Terug in de kantine van VV DOVO nog even na kletsen en dan na een mooie wandeldag tevreden op weg naar huis.