Afdrukken

Watertorentocht Daarle

 

Voor de tweede keer  een SOP tocht in Daarle, op de grens Twente -  Salland. Daarle, een kerkdorp in de gemeente Hellendoorn.

We starten deze keer weer bij eetcafé ’n Tip. We lopen richting Hervormde kerk,  slaan rechtsaf langs de oude hervormde school, waar nu een showroom gevestigd is. Na Wierdenseweg 8, een oude boerderij uit 1845, slaan we rechtsaf richting buurtschap Piksen.

De buurtschap Piksen valt deels onder het dorp Hellendoorn, deels onder het dorp Daarle(beide gem. Hellendoorn), deels onder het dorp Hoge Hexel(gem. Wierden). De buurtschap Piksen heeft alleen een plaatsnaambordje aan de grens van de gem. Hellendoorn, zodat u daar kunt zien dat u het Hellendoornse deel van Piksen binnenkomt. Aan de andere kant en aan de Wierdense kant heeft Piksen daarentegen geen bordjes.

Via Scharlebelt, een kleine stuwwal, waar in een bosperceel rechts van het fietspad een grafheuvel ligt, lopen we richting de Regge.

In 1850 was de rivier de Regge nog een woeste stroom, die in de winter buiten zijn oevers trad, een gegeven dat de zompvissers de nodige kopzorgen gaf. Kronkelend zocht de Regge zich een weg langs boerengehuchten. De rivier werd door mensenhanden langzaam getemd tot een braaf stroompje, maar gelukkig is het tij gekeerd. De Regge mag weer wild zijn, weer buiten zijn oevers treden. De natuur herovert haar plekje in het milieu.

Langs de Regge lopend kunnen we genieten van oude boerderijen, Lakenvelders, lisdodden en de rust. We steken de Regge over bij de stuw en lopen aan de andere zijde in tegenovergestelde richting. Wanneer we de Regge verlaten zijn we bijna bij de binnenrust, Pannenkoekenhuus Marle. Speciaal voor deze SOP tocht wordt daar voor een leuk prijsje een pannenkoek aangeboden.

Dan zit het grootste deel van deze tocht er al weer op en lopen we van Marle naar het Overijssels Kanaal.

Vanaf het midden van de 19de eeuw werd in Overijssel begonnen met het graven van enkele kanalen vanaf het westen richting de oostelijker gelegen gebieden. Doel was het goederentransport tussen Salland en Twente te stimuleren en een impuls te geven voor de vervening en de ontginning van woeste gronden.

Waar de Daarlesche Flierleiding uitmondt in het Overijssels Kanaal, volgen we verder deze beek, richting finish.

Prettige wandeling Della Kleinjan en Gerrit Oskam