Afdrukken

3e Wintertocht Renswoude

Hiep Hiep Hoera de 200e SOPTocht

Door omstandigheden starten we niet in CR de dennen maar in het wat krappe maar wel gezellige café de zwaan in het centrum van Renswoude. Maar dat mag de pret niet drukken op deze 200eSOP tocht.

Als we het dorp uit zijn, lopen  we meteen een Grebbelinie dijkje op die deel uit maakt van een grote verdedigingslinie gebouwd in 1745. In de 2eW.O heeft de linie nog dienst gedaan bij de inval van de Duitsers in Nederland. Nu is het een mooi recreatie en wandelgebied en een  prachtig natuurmonument.

Na een mooi wandelpad langs de Lunterse beek gaan we weer een Grebbelinie dijkje op richting Ederveen. Maar voor we daar zijn lopen we nog over verschillende boerenlandweggetjes. In Ederveen nemen we het nieuwe klompenpad waar ik als inrichter dankbaar gebruik  van maak. Het is een prachtig pad over onverharde paden langs en over boerenerven en soms dwars door een weiland heen. En zeker de moeite waard om aan U te laten zien en om over te wandelen.

Weer terug in Ederveen hebben we onze café rust in café annex cafetaria ”trefpunt” waar we heerlijk kunnen rusten wat drinken en als U wil een snack eten. Uw boterham opeten mag ook maar wel een consumptie nemen a.u.b.

Na de café rust weer op weg nu naar en over Landgoed Roodselaar. Het landgoed en omliggende natuur is in 2000 tot 2005 geheel  opgeknapt en hersteld in oude glorie.  In 2005 is het weer open gegaan voor recreatie, wij wandelen er doorheen over de mooie paden en langs de waterpartijen.

Na Landgoed Roodselaar weer naar een landgoed deze keer van het kasteel Renswoude we lopen langs het Grand-canal van het kasteel met een mooi uitzicht op het kasteel en dan door de soms natte wandelpaden van het gebied, Maar het is de moeite waard met leuke bruggetjes en vlonders om over heen te lopen. Na weer een grebbedijkje komen we bij de wagenrust op de parkeerplaats van het kasteel. We wandelen langs de oude kasteelhuisjes en vervolgens langs de koepelkerk gebouwd tussen 1639 en 1641. De architect was Jacob v Campen bekend van o.a. het paleis op de dam en paleis Noordeinde. Van deze koepelkerk zijn er maar 2 in Nederland.

Ons volgende doel is Kasteel Renswoude een schitterend huis geheel in oude stijl behouden gebleven. Rond 1400 gebouwd als versterkte Ridderhof. In 1654 gesloopt en vervangen door het huidige kasteel. In 1985 kraaide de Rode haan op het kasteel en branden de boven verdieping en een toren volledig uit. Baron v Taets heeft het herstel voortvarend aangepakt, en alles volledig laten restaureren. We lopen met dank aan de huidige bewoners door de mooie tuinen met zijn vele bruggetjes en waterpartijen.

Na de kasteel tuinen via wat leuke boeren landweggetjes op weg naar de finish. Waar U onder het genot van een consumptie nog even wat kan napraten over deze jubileumtocht.

Prettige wandeling Casper Seijn