Afdrukken

De Vennentocht startend vanaf boerderijcamping ’Bij de 3 Linden’ in Alverna. Het parcours van de tweede dag van de Nijmeegse 4 daagse ligt langs de camping.
De tocht van vandaag gaat voor de rust voornamelijk door het gebied ’De Overasseltse en Haterse vennen’. Vandaar de naam die we kozen, “De Vennentocht”. Het is een bijzonder gebied met glooiende rivierduinen, vele vennen en uitgestrekte heidevelden. Ook al liggen de rivieren Maas en Waal nu ver van dit gebied vandaan, zij zijn de makers van dit landschap. Na de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden, was Nederland een poolwoestijn. Zand uit de bedding van de Maas werd hier door de heersende zuidwesten wind tot hoge duinen opgeblazen. De Waal had voordien al een laag klei afgezet dat werd samengedrukt tot een ondoordringbare laag. Daardoor bleef het regenwater staan in de vorm van vennen. Vanaf de 19e eeuw werden hier grove dennen aangeplant voor de Limburgse mijnbouw. Omdat de vennen dreigden te verdrogen, is bos in 2013 omgevormd tot heide. Hierdoor blijft unieke flora en fauna, die afhankelijk zijn van deze vennen, behouden. In de ’Overasseltse en Hatertse Vennen’ heeft elk jaargetijde zijn eigen kleur en geur. In de herfst overheerst de rode gloed van planten en loof. ‘s Zomers wuiven de pluimen van wollegras en veenpluis in de wind. Dennengeur prikkelt de neus. ’s Winters geeft het landschap zijn uitgestrektheid prijs. Maar de glooiende rivierduinen, donkere vennen en heide zijn elk seizoen mooi. Speuren naar dassensporen kan ook altijd.
De wandelroute van vandaag voert u ook langs de beroemde ruïne van St. Walrick en de ‘koortsboom’. Aan de zuidmuur van de ruïne van de middeleeuwse St. Walrickkapel staat een oude zomereik, die nog altijd dienst doet als koortsboom. Het volksverhaal vertelt dat als een lapje stof van een zieke aan een koortsboom (ook wel lapjesboom) wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat de ziekte verdwijnt. Wanneer er voor het eerst een lapje aan de boom is bevestigd, is niet bekend. Wel is er een legende over hoe de predikende Willibrordus (eind 7e of begin 8e eeuw) hier gevangen genomen werd door de heidense rover Walrick. Willibrordus wist echter de zieke dochter van Walrick te genezen. Walrick deed boete in Rome, bekeerde zich en stichtte een kerk midden in de wildernis. Hij vroeg de dorpelingen een eik te planten waar ze, ook na zijn dood, om genezing van de zieken konden bidden. Er worden tot op de dag van vandaag nog steeds processies gehouden naar de kapel met zijn lapjesboom.
Nadat we gerust hebben gaan we via de zogenaamde Boskant naar het dorp Alverna, hierna gaan we het natuurgebied ’Berendonck’ door. Het gebied is ongeveer 160 hectare groot en ligt ten westen van rijksweg A73 op de grens met de gemeente Nijmegen. Het gebied is in 1976 aangelegd en heeft een plas van 45 hectare en meerdere zandstrandjes en ligweides. Het noordelijke deel is bedoeld voor waterrecreatie en het zuidelijke deel dient meer als natuurgebied. Het sluit aan op natuurreservaat d’Wijchense Ven’ en staat onder beheer van ’Leisurelands’. Het is een Nederlandse organisatie, die samen met overheid en bedrijven, zich bezighoudt met het beheren en exploiteren van (dag)recreatieve voorzieningen in Gelderland en Noord-Limburg.

 

                                     Route Vennentocht 15 Maart 2015