Afdrukken

Rondje Amersfoort op 5 april 2017

 

Deze tocht komt nu in de plaats van Rolf Craanen z’n ’Amersfoortse Keientocht’. Nadat Rolf vorig jaar gestopt is met het organiseren van tochten voor de Stichting Samen Op Pad, hebben ondergetekenden de tocht weer op de kalender gezet. Maar om er een eigen tintje aan te geven hebben we de tocht ’Rondje Amersfoort’ genoemd. De startplaats is, zoals gewoonlijk, bij de voetbalvereniging Amsvorde. De leiding van de club verleent ons twee maal per jaar onderdak om onze tochten in en rond Amersfoort te beginnen, waarvoor onze hartelijke dank.

 

De tocht is een echt ’Rondje Amersfoort’ geworden. Naar we hopen vinden jullie wandelaars het ook de moeite waard. Vanaf de start gaan we eerst door Klein Zwitserland naar het voormalige concentratiekamp Amersfoort; waar we deze keer de buitenkant  opgenomen hebben in het parcours. Daarna gaan we via Vlasakkers en Bokkeduinen naar de wijk Soesterkwartier. Vervolgens gaan we naar het centrum voor de grote rust op het Hof in café ’De Blauwe Engel’. Hier hebben we een afspraak gemaakt met de uitbater dat we ons brood mogen opeten, mits we een consumptie gebruiken. Deze serveert hij tegen een wandelaarsvriendelijke prijs. Op het Hof bevinden zich vele cafés en eethuizen waar men terecht kan voor een consumptie. Maar let op het gebruikelijke fluitsignaal dat aangeeft dat we tocht vervolgen.. Via de ’Grote Spui’ en ’Kleine Koppel’ gaan via een brug de Eem over naar de Hooglandsedijk, waar we door het moerasgebied van de oude Eem gaan. Nadat we de ringweg Koppel zijn overgestoken en het Valleikanaal gepasseerd zijn, komen via de wijken Schothorst en Liendert in het park ’De groene zoom’. Vanhier gaan we weer langs en over het Valleikanaal richting sportpark Dorrestein. We komen zo weer via een pad langs de A28 en steken we de Arnhemseweg over, in de buurt van sportpark Nimmerdor bij v.v. Amsvorde. Hier kan men onder het genot van een drankje terugblikken op de tocht van deze dag.

De stad Amersfoort dankt zijn ontstaan en naam aan een doorwaadbare plaats of voorde in de rivier de Eem (vroeger: Amer). De Eem begint waar de Lunterse Beek (Heiligenbergerbeek) en de Barneveldse Beek (Flierbeek), die water afvoerden uit de Gelderse Vallei, bij elkaar kwamen in een laagte tussen de Amersfoortse Berg en het hoger gelegen gebied ten noorden van Amersfoort (Hoogland). Bij die doorwaadbare plaats werd de Eem gekruist door handelsroutes, die van Utrecht naar het oosten en noorden liepen.

De Duitsers richtten bij Amersfoort het Kamp Amersfoort in; een concentratiekamp. De Joodse gemeenschap van 632 mensen werd gedecimeerd, 353 mensen kwamen om, de meeste in Auschwitz of Sobibór. Amersfoort verloor tijdens de oorlog relatief weinig bewoners en leed niet al te veel fysieke schade. Het oude centrum bleef gespaard. Een relatief groot aantal Joden uit Amersfoort en omgeving wist, door onder te duiken, de oorlog te overleven. Daarbij werden ze gesteund door de vele protestanten in de plaats. De inrichting van het concentratiekamp Amersfoort, formeel in Leusden, bracht ook de stad vele verschrikkingen.

Vanwege de mobilisatie werden er al in 1938 diverse kampen voor militairen gebouwd in en om Amersfoort: de Prins Bernhardkazerne, Bokkeduinen, Waterloo (Lisiduna), Amsvorde, Boskamp (latere PDA / Kamp Amersfoort) en Zonnebloemstraat (eind huidige Noordewierweg). In mei 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, moesten alle 43.000 bewoners worden geëvacueerd vanwege de verwachte gevechten rond Amersfoort. Het was toen de grootste garnizoensstad van Nederland. Na vier dagen konden de geëvacueerden terugkeren.

   

Namens Stichting Samen Op Pad,

Bert Faro en Henk Dikken.

 

                                     Route Rondje Amersfoort