Afdrukken

De wandeltocht van 29 maart 2017, gaat niet, zoals jullie van mij zijn gewend, alleen door de bossen en de duinen van Soest. Ik heb een keer gekozen om ook een deel van de plaats Soest te laten zien. De 1e helft  van de wandeltocht gaat langs oude kerken en boerderijen met de rust Soest zelf en de  2e helft pakken wij weer de bossen en duinen op.

                

Wij wandelen in de richting van het station Soest Zuid en zien dan de Willibrorduskerk uit 1938, een rooms-katholieke parochie HH. Martha en Maria.

Vervolgens komen wij langs de Korenmolen van Soest, de Windhond genaamd. De molen heeft als bouwjaar 1737 en deze is in 2008 herbouwd. De molen is in werking en men kan daar diverse meelsoorten kopen. Op de woensdagen is de molen open voor bezoek.

Wij wandelen dan over de Soester Engh. Hierop wordt boekweit, rogge, aardappelen, gerst en knollen gezaaid en geoogst. Boer Kuijer uit Soest heeft destijds zaden gevonden op de zolder van zijn vader en sindsdien worden er weer echter Soester Knollen gezaaid en geoogst.

Daarna komen wij uit bij de Oude kerk in Soest, een protestantse kerk. Het is het oudste gebouw in Soest en stamt uit 1350.

Via Kerkpad ZZ komen wij terecht bij de derde kerk, de Petrus en Pauluskerk uit 1852, een rooms-katholieke parochie HH. Martha en Maria.

Hierna gaan wij ri. de polder en ri. De Eem. Wij komen langs de vogelopvang en de boerderij van de familie Kuijer. Niet alleen bekend van zijn Soester Knollen doch ook om zijn lammetjes dagen.        Vele bezoekers komen naar zijn boerderij en de kans is groot op het zien van een geboorte.

Via een deel Klompenpad Het Derde Erf komen wij terecht op de Birkstraat met zijn boerderijen en vooral het Paardenkamp het bejaardentehuis voor paarden.

Boerderij Het Derde Erf, een voormalig klooster, stamt uit 1419. De boerderij zijnde de Kaasboerderij De Staelenhoef, stamt uit 1722 en boerderij Het Gagelgat stamt uit 1712.

Na de lunch gaan wij de bossen in van Soest/Amersfoort en even later een stukje Korte Duinen en een stukje Lange Duinen van Soest. Een mooi stukje natuur.

Tot de 29e maart 2017 in Soest, Hette Smedema