Afdrukken

De wandeltocht op 3 mei is niet zoals in het programmaboekje staat vermeld  “De Ronde Hoep Tocht” maar “De Tolhuis de Lucht tocht”, deze hebben we wegens verbouwingsplannen moeten verwisselen met de tocht die op 16 augustus staat gepland. Er verandert niets aan de startlocatie, i.p.v. naar het noorden gaan we nu naar het zuiden.

Onze startlocatie is in Het Rechthuis Schans 32 Uithoorn. 1421BB-0297561380

De ingang zijde met terras is aan de Amstel en sluit aan op het winkelcentrum Amstelplein, te bereiken via de Laan van Meerwijk tegenover het Gemeentehuis.  Als oriëntatie zijn de hoge Kerktorens zonder kruis en torenhaan zijn deze een baken waar dit complex omheen is gebouwd. Er is daar een grote parkeerplaats en ook een gratis parkeergarage, deze staat met een grote P aangegeven. Er is op het plein ook een bushalte, lijn 170, met een busverbinding vanaf het busstation Uithoorn van en naar diverse richtingen. Om in Uithoorn met eigen vervoer te komen kan misschien wat verwarring geven omdat de doorgaande N201 is omgelegd en buiten Uithoorn omgaat. U moet zijn in het Oude Dorp op de kruising van  de N196-Kongingin Maximalaan naar Meerwijk via de Laan van Meerwijk en dan de eerste weg links met daar de parkeerplaatsen en parkeergarage van het Amstelplein en Het Rechthuis.

Onze startlocatie heeft een historisch verleden en gaat terug tot in de zestiende eeuw en volgens het volksverhaal was daar ook het spook Rosalinde die rondwaart en haar zuchten zijn daar ’s nachts te horen. Onze route start in de Schans,het oudste oorspronkelijke deel van Uithoorn wat in 1781 grotendeels  door brand werd verwoest en komen langs de bouwvallige R.K. Kerk zonder kruis en torenhaan en langs de provinciale-weg naar het Zijdelveld met geurige? Meidoorns en waar ook nog een maretak groeit, de enigste in Uithoorn. Via de Boterdijk met Poldersport gaan we naar De Kwakel een agrarisch gebied behorende bij Uithoorn en een fort waarom heen een bungalowpark is gebouwd en volgen de Drechtdijk naar de Vrouwenakker en over de  brug gaan we langs  de Drecht. Helaas is hier geen fiets-of wandelpad en moeten we ons houden aan de verkeersregels, rechts lopen en niet uitwaaieren en ook proberen om een veilige wagenrust te creëren, helaas zijn ook de toiletbosjes erg schaars.

We nemen de afslag Nieuwveen langs een kweekveld van pioenrozen en het wandelbos van de Johannes- en Ursula stichting, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. We volgen de doorgaande route langs een lintbebouwing op de verhoogde dijk met nieuwbouwwijken en een golfbaan in de lager gelegen polder. We wijken even van de route af voor de grote rust na 12.5 km  in de Theetuin “De Sfeerstal” met een groot (overdekt) terras waar we bij gebruik van een consumptie ons lunchpakket buiten mogen nuttigen. Er valt ook wat te bestellen en dat kan u alvast bij de start opgeven, Soep, broodjes en het tapbiertje staat al koud. Voor de tuinliefhebbers is het een mogelijk om de decoratieve tuin met de voorjaarsbloemen te bewonderen. Even terug om de route weer op te pakken en na de Nieuwveense brug over het Aarkanaal krijgen we een fiets-wandelpad en passeren op afstand de Tolhuissluis een splitsing/samenkomst van De Drecht met het Aarkanaal om uit te komen op ons keerpunt in de Bilderdam, een kleine woongemeenschap wat valt onder de Gemeente Kaag en Braassem.

Over de brug staan bordjes van het Pelgrims-pad met op een gevel een tekst van een Pelgrimsgebed. Een leuk en knus hoekje met uitzicht over De Drecht en een klein haventje waar de weg stopt en overgaat in een smal verhard pad wat is overgebleven van het trekpaard voor de trekschuit. Dit pad, op sommige plaatsen een smalle weg, blijven we houden tot aan de Vrouwenakker. We hebben weids uitzicht over de polders en de “Banken”  en zien op afstand de watertoren van Aalsmeer en de kerktoren van Kudelstaart en Vrouwentroost. Af en toe langs een huis en over het erf van een boerderij en waar de schapen vrij rond lopen. Het pad eindigt bij “Jan Ploegensluis” met de sluisdeuren als een monument op het droge. We proberen hier nog een wagenrust te maken met eventueel wat zitplaatsen op twee banken en op de loopvlonders van de aanlegsteigers. Het laatste deel met zicht op de woonwijken van Uithoorn met het baken van de kerktorenspitsen met een klein stukje woonwijk en zijn terug op het Amstelplein. Hopelijk dat het weer meewerkt aan deze tocht want het is een open gebied met een agrarisch weids uitzicht. (info Ans en Chris Woerden. 06-42755114 -  0297 567562)

Route Tolhuis de Luchttocht