De start is in Heeswijk-Dinther, een gezellige Brabantse plaats tussen ’s-Hertogenbosch en Veghel

We starten op een bijzondere plek: De Kilsdonkse watermolen in het buitengebied van Dinther, een unieke combinatie van een watervlucht-korenmolen en een water gedreven oliemolen. Na een ingrijpende restauratie is de molen in 2009 feestelijk in gebruik genomen. Het mooie bezoekerscentrum, waar wij vandaag kunnen inschrijven is in 2013 geopend. De molen is nog volop in bedrijf. Er wordt (wal)notenolie geslagen en meel gemalen.

De molen ligt aan het riviertje De Aa. Dit riviertje is gekanaliseerd, maar op verschillende plaatsen wordt de oude loop van de Aa hersteld. Vooral bij Kasteel Heeswijk is te zien hoe er weer prachtige, nieuwe natuur ontstaat! Door het buitengebied lopen we naar dit kasteel. We lopen tussen het Brabantse populierenlandschap, komen aan de rand van Heeswijk en lopen over een fraai pad door een broekbosje naar de Aa. Dan komt het kasteel in zicht. Geniet vooral even van het mooie zicht op kasteel Heeswijk, een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw. Het heeft meerdere malen een rol gespeeld in de geschiedenis; o.a. bij de belegering van ’s-Hertogenbosch in 1629. In 1835 kocht André baron van den Bogaerde van Terbrugge het in verval geraakte kasteel en startte meteen een grootse verbouwing. Het kasteel werd in 2005 voor het laatst gerestaureerd. Het wordt niet meer bewoond, maar is wel te bezichtigen als kasteelmuseum waar te zien is hoe de adel leefde in het midden van de 19e eeuw. We lopen om het kasteel heen. Op de parkeerplaats is de wagenrust.

Via het buurtschapje Kameren lopen we naar de Heeswijksche bossen. We slingeren hier doorheen en komen dan bij onze pauzeplek De Stanserhorn. Dit oude Brabantse cafeetje bestaat al sinds jaar en dag.

Na de pauze lopen we over het ontdekpad in educatiepark Dier- en Tuinweide. Lakenvelders, hangbuikzwijntjes, geiten, een bijenstal. We passeren het allemaal. Langs de oever van een andere riviertje, de Leijgraaf, landelijke weggetjes en paden komen we bij de volgende wagenrust. Hierna een volgend landgoedje: het middeleeuwse huis Zwanenburg.

Via een mooi boerenlandpad lopen we terug in de richting van de Kilsdonkse Molen.

Ik hoop dat u van een mooie wandeldag zult genieten.

Myriam van den Berg   

Heeswijk Dinther 17 05 2017

Route Stroomdal van de Aa

                                  

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.