sopDe Loevesteintocht  31 Mei 2017

 

We vertrekken vanuit sportcomplex De Jager en wandelen door Giessen en Rijswijk langs de conservenfabriek van Hak ,naar en over de Maasdijk en een fietspad richting de Wilhelminasluis in de afgedamde Maas. Vanaf het fietspad nemen we eerst een natuurpad alvorens we de sluis bereiken. Bij het sluizencomplex gaan we de grens van de provincies Noord-Brabant en Gelderland over. Hier gaan we het Munnikenland in richting Slot Loevestein.


Slot LoevesteinSlot Loevestein is een kasteel en fort, dat valt onder de gemeente Zaltbommel. Het is even ten noordwesten van het dorp Poederoijen gelegen, aan het einde van de Schouwendijk in de uiterwaarden van de Waal en de Afgedamde Maas. Ridder Dirc Loef van Horne gaf rond 1357 opdracht tot de bouw van het kasteel. Hij gebruikte het als woonhuis, van waaruit hij rooftochten kon houden en illegale tol kon heffen. Na hem kwam het slot in handen van de heer van Holland en werd het gebruikt als verdedigingswerk tegen andere feodale heren. In het begin van de Tachtigjarige Oorlog, toen het kasteel was bezet door Spanjaarden, werd het in opdracht van Willem van Oranje eenvoudig ingenomen door de geuzenleider Herman de Ruyter. De Spanjaarden heroverden het nog één keer, maar daarna bleef het Staats bezit. Tot na de Belgische Revolutie deed het kasteel dienst als staatsgevangenis, met als bekendste gevangene Hugo de Groot, die na twee Loevestein wapenjaar kon vluchten met behulp van een boekenkist. In Staatse handen kreeg het moderne verdedigingswerken en werd het als fort onderdeel van de Oude en de latere Nieuwe Hollandse Waterlinie. De militaire functie werd in 1951 opgeheven. Van 1925 tot 1986 werd het complex gerestaureerd; momenteel doet het dienst als rijksmuseum en heeft het de status van rijksmonument. Het kasteel bestaat uit een zaalbouw, twee hoektorens en een poorttoren en is omgeven door een slotgracht. Het fort is omgeven door twee grachten en heeft vijf bastions. Binnenin het fort staan verschillende gebouwen.
In de Taveerne reserveert men voor ons de zitkuil van ongeveer 13:00 uur tot uiterlijk 14:00 uur. Men plaatst hierbij ook een bord, zodat het voor de overige bezoekers duidelijk is dat het om een besloten gezelschap gaat. We mogen hier ons eigen lunchpakketje nuttigen en we kunnen binnen bij de counter een drankje / broodje en/of snack naar keuze bestellen en afrekenen (betaling kan per pin of contant). De leiding van de Taveerne wil kijken hoe het bevalt, omdat ze normaliter niet toestaan om eigen lunchpakketjes te nuttigen op het terras. Ze kijken uit naar onze komst en zijn benieuwd naar de bevindingen van beide kanten!
Huize Brakel02                    Batterij onder Brakel02                 Wilhelminasluis   

Na de lunchpauze vervolgen we onze tocht via de Schouwendijk, Munnikenlandse Waalkade en Batterij onder Brakel, een verdedigingswerk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, naar het dorp Brakel. Onderdeel van het dorp en het huidige landgoed Brakel is het huis Brakel, dat in 1768 voltooid werd. Het dorp is onderdeel van de gemeente Zaltbommel. Het huis Brakel doet heden ten dage dienst als dorpshuis voor lokale evenementen en wordt verhuurd voor trouwerijen, recepties en vergaderingen. Hierna gaan we weer via de Wilhelminasluis en het dorp Giessen terug naar Sportcomplex De Jager.

Giessen 31 05 2017                                                         Route Loevesteintocht

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.