De eerst komende SOP-tocht op 16 augustus heeft een startlocatie in Uithoorn in Hotel/Restaurant Het Rechthuis, Schans 32, als zichtbare oriëntatie het Winkelcentrum Amstelplein naast de beide torens van de R.K. kerk.

Even wat rechtzetten, deze tocht staat in het voorwoord genoemd als de Tolhuis-De Luchttocht, deze hebben we echter al op 3 mei gelopen wegens verbouwingswerkzaamheden. Geen probleem, de zelfde startlocatie en we gaan nu “De Ronde Hoep” tocht doen.

Vanuit het historische pand nemen we de loopvlonder onder de Amstelbrug door waar we direct een wijds uitzicht hebben over de Amstel met links het oude dorpsdeel van Uithoorn en rechts de Amstelhoek behorende bij De Ronde venen. Wat verderop zien we de voormalige spoorbrug die nu als busbaan wordt gebruikt. Wij volgen een route door de Oranjewijk waar 6 generaties Oranje van Emma tot de jongste telg Ariana, naamgegeven is aan een vastgoed project. Even langs een gemetseld kunstwerk uitgevoerd door leerlingen van het bouwvak-onderwijs van een trekschuit met paarden die als herinnering in het verleden reizigers en goederen vervoerde langs de Amstel. We steken de busbaan over langs het voormalige treinstation wat nu als restaurant is ingericht en hebben zicht over het voormalige industriegebied wat niet direct tot het schone werk en milieu behoorde en waar nu bouwers en ontwikkelingsmaatschappijen hun woningprojecten op de voormalige fabrieksterreinen aan de man willen brengen.

Aan de andere kant van de weg het nieuwe industriegebied in de Thamerpolder en was voorheen het weidegebied van de veeboerderijen. We volgen de nieuwe ontsluitingsweg van Uithoorn naar de omgelegde N201 met het Amstel-aquaduct en komen langs het buurtschap De Rode Paal met als monument “De zwarte bak”, de voormalige bovengrondse overstort van het poldergemaal tussen de Bovenkerker-polder en de Amstel. Wij volgen de Amstel tot aan de Nessersluis waar de schipper voor weinig tolgeld ons overzet, en komen langs een zit-kunstwerk van een voormalig sluisje en het fort Nes aan de Amstel waarna we De Waver ingaan en over een basculebrug naar De Ronde Hoep en de Amstel gaan volgen tot in Ouderkerk a/d Amstel.

We hebben zicht op Nes a/d Amstel met de Sint Urbanuskerk, een neogotische kruisbasiliek en is een rijksmonument ontworpen door Architect Joseph Cuypers, We komen langs boerderijen met sierlijke buitenspanten, goten en daklijsten en daar tussen moderne woningen en prachtige aangelegde tuinen. We komen langs de voordeur van een zangeres van een meidengroep met de wuivende handjes en die bij ruzie met de buren ook haar mannetje staat. Het buurtcafé met een terras op het water “De Zwarte Kat” wordt bezongen door Ciska Peters.

We hebben ook weids zicht over de polder, boerencamping en kerktorens in de verte. We komen langs de gesloten Kruitfabriek waar de kruitmolen als een monument ons daar aan herinnert. We gaan de A7 onderdoor en komen aan in Ouderkerk aan de Amstel waar prachtige doorkijkjes zijn op het oude gedeelte en over de Amstel, ook bekend van de grote Joodse-begraafplaats waar tot de eeuwige dagen niet geruimd mag worden.

In een Bruin-café hebben wij onze grote rust en hier wordt uw bestelling geserveerd die u bij het inschrijven heeft besteld. We gaan de brug over en langs de oude kern van het dorp met een aantal horeca-terrassen en waar een Michelinster het lekker maakt. We volgen de Amstel terug naar Uithoorn, passeren de Urbanuskerk met plantsoen aan de achterzijde en een kleine woonwijk en komen weer uit bij de pont waarbij we heen zijn overgevaren. De zelfde weg terug tot aan De Rode Paal en blijven daarna het water volgen langs de Thamerkerk uit 1834 en het Stiltemonument met de tekst;

“… ik ben weer water en wolken…”

als ontmoetingspunt bij de nationale gedenkdagen tot in het oude dorpsdeel van Uithoorn met de vele terrassen en aanlegsteigers voor de pleziervaart. Met een handdruk van twee kooplieden verlaten wij deze voormalige marktplaats en steken we over naar De Schans waarmee we de tocht in Uithoorn afsluiten.

Bij het op opnemen met de GPS van de Ronde Hoeptocht op 16 augustus hebben wij wat aanpassingen moeten doen. Wegens het drukke verkeer langs de Amsteldijk gaan we vanaf Ouderkerk langs en door de  rand-plantsoenen van Amstelveen en hierdoor is de gemeten afstand 27 km. geworden. Aangezien wij van brug tot brug lopen kunnen we de route niet inkorten. Alleen bij extreme weersomstandigheden van een hittegolf of een regendag dan kunnen we eventueel een kortere route vanaf Amstelveen naar Uithoorn nemen over een fietspad door de Bovenkerker-polder om uit te komen bij de Rode Paal en daar weer aan te sluiten op de geplande route. De wagenrust achter de Nesser-kerk wordt dan verplaatst naar het begin van deze polderweg.

De oversteek met de pont kost 35 cent pp. De eerste wagenrust is na de pont op ca. 5.2 km, de grote rust in Ouderkerk is op 13 km in Café “De Vrije Handel” met een buitenterras. Bij de start kunt u opgeven of er een bruin/wit broodje met kroket, kaas of beenham voor u klaar staat. Mits een consumptie kan u daar uw eigen lunch nuttigen. Er zijn op het plein nog enkele terrassen, dus de keuze is aan u. Na de rust volgt de Amstelbrug en rest ons nog de terugweg langs Amstelveen en De Nes naar Uithoorn. Een mobiele verzorging is op het parkoers bereikbaar

Voor tocht informatie. Chris/Ans Woerden 0297567562 - 0642755114

e-mail. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uithoorn 16 08 2017

Route Ronde Hoeptocht

 

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.