Afdrukken

                                                                   TERUG NAAR OEGSTGEEST
DSC02234 kopieWat kunnen de wandelaars verwachten tijdens deze SOP wandeling vanuit van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden?
Na een kleine aanloop langs de A44 en jeugdgevangenis Teylingereind steken we een weiland door om langs Mariengaerde, een oud seminarie, de ruinekerk van Warmond en Landhuis Oostergeest met zijn ooievaarsnest in Warmond te komen. We gaan het oude dorp door langs langs twee grote kerkenDSC02270 en prachtige, veelal vrijstaande huizen.
Dan slaan we af richting de Klinkenbergerplas waar we een stukje langs lopen om af te buigen naar de Leidsche vaart, maar wel via een wijkje met heel fraaie nieuwbouwhuizen. Middels de Leebrug steken we de Leidse Vaart over met zicht op de oude hekken met wapens van Warmond, en gaan langs de andere zijde verder over de eeuwenoude weg langs de Leidsche vaart, die meer dan 350 jaar geleden is gegraven tussen Haarlem en Leiden voor de trekschuiten.
De wandeling voert verder over het landgoed Oud Poelgeest dat we via een smal bruggetje verlaten om de Leidse Hout in gaan. We gaan langs het lieflijke pannenkoekenhuisje en het Diaconessen ziekenhuis, thans Alrijne, naar het beeld van Boerhaave. Onder het oude poortgebouw van het Academisch ziekenhuis door, thans LUMC, gaan we richting het super moderne station waarnaast we onder het spoor door gaan. Via de Morspoort komen we in de oude stad langs molen De Put, en over de Rembrandtbrug waarachter een kunstwerk verwijst naar schilder Rembrandt van Rijn. Voorlangs het prachtige gebouw van de Zeevaartschool wandelen we naar de Oude Varkensmarkt. Het aldaar gelegen Loridanshofje is helaas niet toegankelijk, maar heeft wel een prachtige toegangspoort. DSC02349Vervolgens gaan we voorlangs de Doelenpoort van het schuttersgilde waar Rembrandts vader ook deel van uit maakte.
Via het Rapenburg en langs het gerecht, een gebouw in bouwstijlen uit verschillende eeuwen, gaan we naar de Pieterskerk, ook al zo’n monumentaalDSC02280 pand. We gaan het Pietershofje en komen bij het Stadhuis uit, waar we omheen lopen naar de plek waar de horecarust genoten kan worden.
De Waag Op ongeveer 14 km is een mooi punt, maar er zijn ook genoeg andere terrasjes en horecagelegenheden en er is markt langs de Nieuwe Rijn.
DSC02390Middels de prachtige Koornbrug vervolgen we de route om na de Burgpoort bij het oudste deel van Leiden te komen: De Burgt. We kruisen de Nieuwe Rijn en langs de Regina Caelikerk en Marekerk gaan we Leiden weer uit, terug naar Oegstgeest. Door een groenstrook langs ‘niet verkeerde’ nieuwbouw gaan we naar een vrij nieuw Natuurgebied met het nodige water en watervogels, en dat begrazen wordt door koeien en geiten.
Via de oude kern van Warmond, met het huisje en borstbeeld van Jan Steen, het pleintje met de pomp, het oude dorpshuis en de oude school, voert het richting Landgoed huys te Warmond waarover we een rondje maken. En dan komen we uiteindelijk na een klein stukje agrarisch gebied terug bij Motel van der Valk Sassenheim-Leiden.

Looproute naar Hotel van der Valk vanaf het station:
Loop onder de A44 door richting de watertoren. (Wasbeeklaan)
Eerste straat links af, Jagtlustkade
Deze helemaal uitlopen.

Met de auto: neem afrit 4 van de A44, Warmond.

Sassenheim 6 09 2017

Route Terug naar Oegstgeest