Afdrukken

Vooruitblik SOP Herfstkleurenwandeling Rosmalen

ros 3We wandelen vandaag door een afwisselend gebied ten zuiden en oosten van Rosmalen, door een gebied met kleinschalige bos- en landbouwgebiedjes, waterlopen, enkele landgoederen, mooie oude Brabantse boerderijen. Kortom veel variatie.ros 1
Wat gaan we zien:
Na het inschrijven in het restaurant van verpleeghuis Mariaoord stappen we vrijwel direct de natuur in. We lopen door het bosgebied dat rondom het verpleeghuis ligt en komen op een bescheiden heuvelruggetje. Via een avontuurlijk kruipgat komen we aan de andere kant van de A59. Een mooi stukje bosgebied volgt, met waterlopen, grillige bomen en volop paddenstoelen. We passeren de stuw in de Grote Wetering en via een grasdijkje komen we bij de markante, eeuwenoude pachtboerderij Eikenlust met z'n markante torentje.
ros 4 1600x1200 kopieDan komen we op De Wamberg, een bosrijk landgoed van ongeveer 182 ha groot. Naast het kasteeltje, zien we boerderijen, een tuinmanswoning en een koetshuis met een poort. Ook zijn er vijvers die onderling met elkaar in verbinding staan. Het gebied is in de tweede helft van de 14e eeuw ontgonnen. De oudste boerderij dateert uit de 14e eeuw. We lopen een mooie route over dit landgoed, met z'n fraaie waterpartijen.
Bij het verlaten van het landgoed treffen we de wagenrust.

Hierna komen we op het volgende landgoed: Coudewater. In vroegere jaren was hier een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd. We treffen op het terreinros 5 meer dan 100 verschillende en bijzondere bomen, daarnaast tal van monumentale gebouwen. Via een fraai pad langs de golfbaan verlatten we het landgoed. Door een poortje komen we in een volgende bosgebied met daarin de restanten van het oude zwembad. We lopen een stukje langs de rand van het kerkdorpje Maliskamp, passeren het viaduct/rotonde over de A59 en dan nadert het bosgebied van Mariaoord. We slingeren hier doorheen en komen nog op een mooi veldweggetje. Enkele bospaden volgen en dan komt Mariaoord in zicht voor de lunch.
Na de lunch gaan we de Oostzijde ontdekken. We komen langs de Zorgboerderij Mariƫnburg en gaan dan de bossen van het waterleidingsgbeied van Brabant Water in. We komen op een fraai heidegebiedje. Met een beetje geluk zien we de - kleine - schaapskudde. We vervolgen de route over de Nulandse heide, een mooi gevarieerd gebiedje. Dan komen we op het nieuw aangelegde snelfietspad tussen Den Bosch en Oss. Al snel verlaten we dit en lopen langs de nu lege maisakkers naar de 2e wagenrust. Hierna lopen we naar een ander gedeelte van de waterleidingbossen. Volgens zeggen wordt hier het lekkerste drinkwater gewonnen. We lopen kris kras voor het bos, waar we nog even kunnen genieten van de fraaie kleurkleuren en paddenstoelen. We komen aan het einde van onze wandeling. Nog een fraaie laan en we zien Mariaoord opdoemen.
Een fijne wandeldag gewenst!

Rosmalen 25 10 2017

Route Herfstkleuren wandeling