Afdrukken

drie 1                                     drie 2

 

 

                               Lopend Vuurtje Driebergen – Rijsenburg

 

B FordDriebergen-Rijsenburg, een dorp op de stuwwal van de Utrechtse Heuvelrug telt ruim 18.500 inwoners en behoort vanaf 2016 samen met een 6-tal andere dorpskernen tot de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het is gelegen aan de Stichtse Lustwarande, een reeks van meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen langs de zuidwestelijke rand van bovengenoemde Heuvelrug.
Wij zijn te gast bij de plaatselijke Brandweer waar wij de wandeling beginnen. Via de Groene Tuinen, een nieuwe woonwijk met veel aandacht voor energieneutraalDrie 3 wonen, lopen wij het dorp uit langs het voormalig klooster Arca Pacis (Ark van vrede) via een klompenpad naar de Langbroekerwetering. Wij gaan vervolgens langs het Von Gimborn Arboretum richting de Marinierskazerne te Doorn. De mariniers verhuizen in 2020 naar Vlissingen en het terrein komt naar verwachting in 2022 vrij. Recreatiepark Het Grote Bos doemt al snel op. Met zo’n 84 ha. en 800 plaatsen is dit een dorp op zich…
Door het Mollebos lopen wij over de bodem van een bijna drooggevallen meertje (te laag grondwaterpeil) richting Traaij, de A12 onderdoor om daarna Austerlitz aan te doen, een klein dorpje maar met grote bekendheid omdat soldaten van Napoleon in 1804 hier hun kampement hadden. Nu zullen wij ook kampement houden in de vorm van de grote rust en wel in het Dorpshuis van Austerlitz, het Trefpunt, een bij Soppers inmiddels bekend punt. Verkwikt lopen wij in noordwestelijke richting langs het KNVB Sportcentrum en vervolgens over de landgoederen Heidestein en Bornia met z’n karakteristieke dennen en uitgestrekte heidevelden. Een kudde Drentse heideschapen begraast de heide. In de oude schaapskooi is een informatiecentrum van Utrechts Landschap. Voorts wordt de Zwitserse brug aangedaan. Wij steken de Arnhemse Bovenweg over en komen in dedrie 4 Heidetuin, om op het laatste stuk van deze SOP tocht langs de Mariagrot te gaan. Deze Maria- of Lourdesgrot is een kopie van de grot van Massabielle bij de Franse stad Lourdes, waar in 1858 Maria zou zijn verschenen aan Bernadette Soubirous. Deze grot staat op het terrein drie 5van het voormalig Grootseminarie Driebergen-Rijsenburg. Deze grot was danig in verval geraakt, maar is in 2016 gerestaureerd en in oude glorie hersteld. Vermeld moet worden dat een paar Soppers een groot aandeel hebben gehad bij deze restauratie. Voor diegene die hier even een kaarsje willen aansteken, zal de organisatie zorgen dat er kaarsjes aanwezig zijn. Hierna nog een klein stukje en we zijn weer terug bij de Brandweerkazerne.

Driebergen 29 11 2017

Route Lopend Vuurtje

Bijlagen:
Bewaar het bestand Flyer Lopend vuurtje.pdfFlyer[ ]???374 kB