KROONDOMEIN BOOMSTRONK-KATHEDRAAL OP 10 JANUARI 2018

Wandeltocht vanaf Wenum-Wiesel richting Hoogsoeren en omgeving.

In samenwerking met  www.samenoppad-wandelen.nl

Voetbal Vereniging WWNA, Wieselsedwarsweg 28, 7345 AB Wenum-Wiesel.

wenum 1

Let op: een andere startlocatie vandaag. We vertrekken snel naar het

Kroondomein. Er is veel te zien vandaag.

 

We komen langs het plaggenhutje waarin Koningin Wilhelmina vroeger zat te schilderen.

De Boomstronk-Kathedraal bronzen bomen 40 stuks in een formatie bij elkaar opgesteld leg ik graag op de dag zelf nog goed uit.

 

Zie de foto van Koningin Beatrix tijdens de onthulling.wenum 4

 

We lopen door de Kroondomeinen door de oude bossen. Die op sommige plekken teruggegeven zijn aan de natuur. Oud hout blijft hier liggen om speciale soorten zwammen een kans te geven. Op de foto zien we de echte tondelzwam de platte tondelzwam en de rechter is nog weer een ander soort. Vele soorten zijn er. Ze zitten ook in de winter aan de bomen. Elke ring die erbij komt staat voor een jaar. Tondel het binnenste van deze zwammen, wordt door sommige culturen gebruikt als geneesmiddel. Ook voor een vuurtje maken is het bruikbaar als het eenmaal brand blijft het heel lang gloeien.

 

Verder gaan we naar Hoog Soeren voor de Café-rust en weer terug naar de start door oude en glooiende bossen.

Info: www.samenoppad-wandelen.nl               telnr. 06-53741126

 

10 januari 2018 informatie vooraf

De Kroondomeinen Boomstronk-kathedraal. Wagenrust op ca 9 km en caferust op 16 km.

Graag intekenen voor caférust Bij Pannenkoekenhuis in Hoog Soeren

Lekkere Pannekoeken

Hebben ze daar, een grote naturel pannekoek heb ik kunnen bedingen voor 6 euro. Verder hebben ze ook soep voor 4,5 euro en een broodje kroket 3,5 euro en eventueel kan je ook intekenen voor broodje kaas of broodje ham. Hiervan weet ik de prijs niet. Uit respect voor deze mensen waar ik toch een korting heb kunnen bedingen om niet jullie eigen brood daar binnen te nuttigen. Er ligt een intekenlijst op de inschrijftafel de caferust wil graag een indicatie wat hij kan verwachten. Er zal geen uitgebreide kaart beschikbaar zijn dit ook ivm de korte tijd dat we daar maar zullen zijn.(ca 16 km) Graag bij binnenkomst gelijk gaan zitten. De kopjes zullen op tafel staan ze komen langs om koffie en thee te schenken en verdere bestellingen op te nemen. Graag op het moment dat het kan zelf met je rekening gaan afrekenen. Pinnen werkt het snelst.

Boomstronk-kathedraal

Koningin Beatrix was onder de indruk vh kunstwerk dat hij in Almere had gemaakt, “De Groene Kathedraal”. In 1987 plantte hij daar 178 populieren. Hij pootte ze volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims (1211-1290).

De Kathedraal is een kunstwerk van Marinus Boezem in het Kroondomein Het Loo in de gemeente Apeldoorn. Het bestaat uit veertig boomstronken in brons op betonnen fundering, geplaatst overeenkomstig dezelfde plattegrond van de Notre Dame van de kathedraal van Reims.

Koningin Beatrix schonk dit kunstwerk ter gelegenheid van haar 60e verjaardag aan het Kroondomein om de verbondenheid van de Oranjes met dit gebied te onderstrepen. Het werd op 21 augustus 1999 onthuld.

Ook bij dit kunstwerk gebruikt dezelfde kunstenaar de kathedraal van Reims.reims Veertig bronzen boomstronken schetsen de plattegrond van de zuilenrijen van de kathedraal in Reims, op een bosterrein van 125 bij 35 meter. De bovenkanten zijn gepolijst, dit weerspiegelt de natuur. Kunstwerk Kroondomein. Ook de gotische kathedraal in Reims werd door haar harmonieuze bouw gezien als de spiegel van de natuur. Het zijn statische beelden die de veranderlijke gestalte van bomen en planten in de omgeving alleen maar benadrukt. Hierdoor zijn kunst en natuur - net als in een gotischsche kathedraal - voor altijd met elkaar verbonden.

Het kunstwerk in de Kroondomeinen is niet gemarkeerd en ligt verborgen in het bos, we komen er vandaag tijdens onze wandeling zo maar langs. En we lopen er doorheen. Een jaar of 15 geleden was er nog een informatiebord maar dat is nu verdwenen.

Koningin Beatrix en prinses Juliana konden met de opening van het kunstwerk ook niet met de auto. Dit gebied is alleen voor de boswachter en af en toe zie ik eens een auto met een aanhanger als er toestemming is om hout mee te nemen uit het bos

 

Meer informatie over de kroondomeinen via deze link Informatie Kroondomein

Wenum Wiesel 10 01 2018

Route Kroondomein met Boomstronk-Kathedraal

 

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.