SOP wandeling op 24 januari 2018.

Op 21 januari 2018, liep ik, samen met mijn echtgenote, nog door de straten van Valencia en de temperatuurmeter gaf daar 24 graden aan. Dat was even schrikken toen wij weer in Nederland terug kwamen. Valencia is derhalve echt een aanrader.

Maar nu de wandeltocht van vv Vliegdorp te Huis ter Heide naar het        ’t Trefpunt in Austerlitz en weer terug. De tocht gaat grotendeels door bebost gebied waarbij wij ook hei, zand doorkruisen en langs diverse vennen wandelen.

Ik dacht dat ik Zeist aardig kende doch de wijk Kerckebosch in Zeist verraste mij door complete nieuwbouw waarbij alle grote flatgebouwen, m.u.v. de Prinses Margrietlaan, waren gesloopt en een soort villawijk was ontstaan. Ik moest mijn wagenrust verleggen naar de Prinses Margrietlaan. Vanaf de wagenrust gaan wij in de richting van de bekende schaapskooi van Zeist.

Schaapskooi Heidestein in Zeist is een originele potstal uit 1884. De stal is in 1980 gerestaureerd en nu in gebruik als informatiecentrum. De oude schaapskooi is daarnaast ook de thuishaven van een kudde Drentse heideschapen.

Op het open veld rond de kooi worden de schapen 's winters bijgevoerd. Gedurende het hele jaar zijn er activiteiten in en rond de Schaapskooi, zoals de lammetjeskijkdagen in het voorjaar, het Schaapscheerfeest in de zomer en het kerstfeest in december. 

Wij vervolgen onze wandeling naar ’t Trefpunt in Austerlitz een voor ons bekende plaats om te lunchen.

Na de lunch vervolgen wij onze wandeling weer in de richting van Soesterberg en onderweg komen wij langs de Pyramide van Austerlitz en De Wallenburg in Soesterberg beiden met een Frans tintje. Ook komen wij langs het paalkampeerterrein.

Pyramide: In 1804 lag hier een uitgestrekte heidevlakte, waar Franse legertroepen zich vestigden om oefeningen te houden. Bepaalde plekken in boswachterij Austerlitz, maar vooral veel namen en de piramide herinneren nog aan die tijd. De aarden piramide met obelisk (totaal 28,5 meter hoog) is door de Franse soldaten in hun vrije uurtjes gebouwd als eerbetoon aan Napoleon. De naam Austerlitz komt van het gelijknamige stadje in het huidige Tjechië. Napoleon versloeg er de Oostenrijkers en Russen op destijds Oostenrijks grondgebied.

Paalkampeerterrein: Een paalkampeerterrein is een door Staatsbosbeheer geëxploiteerd kampeerterreintje, bestemd voor wandel- en fietskampeerders. De voorzieningen zijn minimaal en bestaan slechts uit een pomp (geen drinkwater). In een straal van 10 meter rond die pomp mag men gedurende 72 uur een tent opzetten. Er is geen beheerder en het gebruik is gratis. Paalkampeerterreinen zijn vaak slechts per fiets of te voet bereikbaar, en bevinden zich meestal aan of nabij een lange-afstand-wandelpad of -fietspad. Er zijn 31 paalkampeerterreinen. Een overzicht van paalkampeerterreinen is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.

De Wallenberg: Vanaf 1797 zette de Fransman Jean Maurice d'Amblé de onvruchtbare heide hier om in landbouwgronden. Zijn woning die op deze plaats stond en de ontginning noemde hij Wallenberg. Ze waren genoemd naar de opgeworpen aarden wallen en het naburige gehucht Den Berg, nu Soesterberg.

In 1804 werd de heide ten oosten van Zeist gebruikt als kampement voor de Franse troepen. Generaal August F.L. Viesse de Marmont was opperbevelhebber van de Franse en Bataafse troepen in Nederland. Hij maakte op de heide ten noorden van Driebergen een militair kamp van 18.000 militairen, ten zuiden van de hofstede. Damblé zou voor zijn ontginning ook de paardenmest van het Marmontsbarak gebruiken.

In 1804-1805 betrok hij mest van het nabijgelegen Frans-Bataafse leger. Hij leverde ook hout voor de keukens en de verwarmingen van de militairen.

Na deze bijzonderheden wandelen wij weer terug naar de startplaats zijnde het terrein van vv Vliegdorp te Huis ter Heide.

Huis ter Heide 24 01 2018

Route Natuurtocht Soesterberg

 

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.