Verslagen GW

 Startplaats is de Camping “Bij de drie linden” in Alverna.
Organisatoren zijn Henk Dikken en Bert Faro, met assistentie van Erik Dikken.

Vanuit Zeist is het 83 km rijden naar Alverna. Mijn zwager en ik waren al lang van plan om op deze dag te gaan “SOPPEN”, maar na de voorbeschouwing van Bert gelezen te hebben, weten we het zeker. Ook andere wandelaars zullen insgelijks gedacht hebben, want we zijn vandaag met 123 in totaal aanwezig.

Alverna is een kerkdorp in de Gelderse gemeente Wijchen, gelegen tussen Grave en Nijmegen.
Het dorp kwam eens in de publiciteit toen langs de toegangswegen plaatsnaamborden werden geplaatst die het dorp aanduidden met de gemeentenaam Wijchen. De Alvernezen bekladden de toegangsbordjes, tot de gemeente uiteindelijk besloot nieuwe bordjes langs de wegen te plaatsen met de naam Alverna.

Om 10.00 uur staat iedereen te popelen om te beginnen. Maar er moet eerst nog een oorkonde uitgereikt worden aan Joost Egberts uit Aalsmeer voor maar liefst 216 SOP tochten.
Grandioos. Daar kom ik met 68 tochten pas bij kijken. We gaan van start en komen al gauw in het vennengebied, waaraan deze tocht haar naam ontleent. Ik loop een stukje op met Jan uit Woudenberg. Wij zijn het er beiden over eens, dat het fijn is dat er vrijwilligers zijn die steeds weer zulke prachtige tochten weten te maken. Het is een heel werk. Start- en rustplaatsen zoeken, route maken, wagenrusten organiseren. Er komt heel wat bij kijken om de wandelaars een plezierig dag te bezorgen. Jan en ik, wij laten altijd na een tocht onze dankbaarheid blijken. En u, lezer(es) van dit verslag, heb u tijdens of na afloop van een tocht ook even aandacht voor de organisatoren?

2018.03.14 04 675x1200Ongemerkt zijn we terecht gekomen in het gebied van de Haterse en Overasselse Vennen. Hierin bevindt zich de 15-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel. En net als vorig jaar worden er weer veel foto's genomen. Ook van de "koortsboom". Het volksgeloof vertelt dat als een lapje stof aan een speciale boom wordt gebonden, deze boom ervoor zorgt dat de koorts verdwijnt.

De eerste wagenrust is in het dorp Overasselt, die we ook passeren tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. We hebben keuze uit verschillende koeken en sapjes. Ik zit lekker op een paal als er een mestkar langs komt gereden. Moet dat nou op dit moment? Na een kleine 10 minuten vervolgen we de wandeling over de dijk langs de Maas richting Grave. Met de zon opzij, de wind in de rug en dan met het wijde uitzicht is het werkelijk genieten.

De hoofdrust is ook in de startlocatie. Velen zetten zich neer op de stoelen en banken buiten, het kan allemaal vandaag met dit mooie weer.

Na een half uurtje gaan we beginnen aan de tweede helft. Ook weer veel vennen en vennetjes, bosschages, dan weer open 2018.03.14 10 1600x900landschap, dus veel variatie.

Op de hoek van de Blankenbergseweg en de Parkesteeg is de 2e wagenrust. Daar staat Jan uit Langbroek royaal mandarijntjes uit te delen. Ik vind dat echt een taakje voor hem.

Tijdens het laatste stuk van de route krijg ik het moeilijk. Ik heb het ontzettend warm, maar durf mijn jas niet uit te trekken. Gelukkig staat er ergens een bank langs de weg. Als ik daar nou eens op ga zitten en wacht op de laatste wandelaar, dan heb ik even rust gehad. En dan blijkt dat wij wandelaars naar elkaar omzien, want ik krijg van velen de vraag: gaat het nog goed? Dat doet me echt deugd.
Om 15.55 uur loop ik het terrein van de camping weer op.

Dank aan Henk, Bert en Erik voor deze tocht. Het waren 25 prachtige kilometers.

.

Casper Seijn, de bedenker van deze tocht, is momenteel in den vreemde, 18.000 km hier vandaan. Hij heeft de organisatie uitbesteed  aan Henk Dikken en Bert Faro. Dat kan ik me voorstellen, want dan is het ook in goede handen. Casper heeft vorig week aan mij gevraagd om een verslag te schrijven, hetgeen ik met alle liefde wil doen. We vertrekken vanuit Grand café met slechts één dames-wc.!!!

Even voor 10 uur gaat iedereen naar buiten.  Dat geeft een behoorlijke drukte, want we zijn vandaag met 128 deelnemers. Het is een gekakel van hier naar Tokio. Casper zou ons  bij wijze van spreken kunnen horen. Voor de start spreekt  Bert  ons toe en vertelt dat Ine uit Putten, die vorige week bij een onfortuinlijke val haar pols brak, het nu weer goed maakt. Zij bedankt ons voor de vele blijken van medeleven. Dan gaan we van start. Ik zie ook mijn vriendin Ineke, die in het nabije Renkum woont en vandaag ook meeloopt. Gezellig.Oosterbeek  is een voormalige gemeente en de grootste plaats van de gemeente oos 1Renkum.  Het heeft circa elfduizend inwoners, waaronder de atlete Dafne Schippers. Oosterbeek staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem. We lopen langs Het Airborne Museum Hartenstein, dat die legendarische slag herdenkt; het luidde het einde van De Tweede Wereldoorlog in. Tegenover dat museum staat de  Airborne War Cemetery,  ontmoetingsplaats voor veteranen en anderen die de slag herdenken.

We lopen de Bilderberg Bossen in. Een prachtig gebied. Bij het oversteken van de Utrechtseweg gaan we het eerste gedeelte van de Italiaanseweg op.  Ik loop achteraan en zie de kolonne ineens stil staan. Wat kan er aan de  hand zijn? Het is dat we hier onze eerste versnapering krijgen, dat is wel fijn. Er wordt volop gegrabbeld in zakken met kleine marsjes en andere mini lekkernijen. Ik ga op een boomstam zitten, want elke rust is mij in dit heuvelachtig landschap meer dan welkom. Dan komen we in Doorwerth, dat ook een dorp is in de gemeente Renkum. Doorwerth ligt voornamelijk in de bossen. Doordat bebouwing en bos elkaar afwisselen, zijn deze bossen bepalend voor de identiteit van dit dorp. We gaan De Boersberg op, een gebied met veel hoogteverschil. In de ijstijd duwden grote ijsmassa’s de bodem omhoog en zo ontstonden de zogenaamde stuwwallen. We zijn niet bij de uitkijktoren geweest, maar daar - op 63 meter boven NAP - heb je een prachtig uitzicht op de Rijn met zijn uiterwaarden. Dan naderen we Kasteel Doorwerth waar we de hoofdrust hebben. In het restaurant staan veeloos 2 wandelaars netjes op hun beurt te wachten om iets te eten of te drinken te kopen. Als ik ook in die rij sta, zie ik het organiserend comité vergenoegd zitten te kijken achter een glas thee en een biertje. De bediening is vlot en correct, dus ik zit weldra ook aan mijn thee, maar dan buiten. Daar kijken we op de omvangrijke in 1678 geplante Acaciaboom. Na deze aangename verpozing trekken we verder langs de Fonteinallee, over het Dunoplateau naar Heveadorp, ontstaan  door een rubberfabriek voor huisvesting van het personeel. Via  de zuidkant van Oosterbeek komen we in de Pr. Bernhardlaan en daar is de 2e wagenrust.  Dat vind ik altijd zulke aangename momenten in een wandeltocht. Met een ommetje van 6 km zijn we omoos 3 15.55 uur weer terug in het Grandcafé. Dat ze daar maar één damestoilet hebben is nu niet erg. We hebben vandaag over veel landgoederen van het Gelders Landschap gelopen, o.a.  Landgoed Oorsprong, Landgoed Duno, Hoog Oorsprong, Mariëndaal, Bosveld, Lichtenbeek en tenslotte over het terrein van de Missionarissen van Mill Hill. Stuk voor stuk prachtige gebieden in een prachtig deel van Nederland. We boffen maar.

Met dank aan mijn vriendin Ineke, die mij onderweg veel informatie heeft verschaft van de omgeving.

Bedankt, Henk en Bert, voor de punctuele organisatie. Klasse.

En als Casper dit verslag  later leest, ook heel erg bedankt Casper,  voor deze bijzondere mooie tocht. Chapeau.

Zeist, 8 maart 2018

Chris oos

 

 

2e  Pyramidetocht 28 februari 2018 Austerlitz.

Het is 28 februari, de laatste dag van de meteorologische winter. Maar het weer trekt zich daar niets van aan, de dag ervoor waarschuwt het KMNI nog dat de gevoelstemperatuur wel eens -11 graden C kan bedragen. Mede door een stevige wind .Als ik opsta en naar buiten kijk word ik verrast door een vers gevallenaus 1 sneeuwdek.Het is echter zonnig dus wie kan mijn dag nog verpesten. Goed kleden dan moet het vandaag wel lukken. Dus goed gemutst (letterlijk) op weg naar Austerlitz, maar onderweg verdwijnt de zon en krijgen we nog een extra laagje sneeuw. In Austerlitz aangekomen inschrijven en nog een kop koffie en we kunnen Op Pad.Buiten houdt Bert nog even een praatje, hij deelt mee dat vandaag het calamiteitenplan in werking is gesteld, wat inhoudt dat in de auto voor de wagenrusten extra warme dranken en dekens aanwezig zijn. Het SOP denkt ook aan alles, complimenten. Na nog wat mensen bedankt te hebben gaan we met 84 personen, waaronder enige zeer jeugdige met opa of oma, allen goed ingepakt op pad. Direct lopen we het bos in waar blijkt dat de paden goed begaanbaar zijn maar dat je wel goed moet opletten met de verse sneeuw op de hard bevroren ondergrond. Van de harde wind hebben we weinig last door de beschutting van het bos. Al snel liepen we over een heuvelrugje met zicht op de spoorlijn, snelweg en de aus 2zandafgraving van Maarn. Over dit smalle paadje maakten wij ons toch een beetje zorgen met de sneeuw, want bij het voorlopen lagen er nogal wat bomen over het pad door de laatste storm . Maar de vrees was onnodig, de bomen waren geruimd.  Verder ging de tocht en kwamen we langs de buitenplaats de Hoogt, met een landhuis welke in 1908 is gebouwd in opdracht van Joachim Ferdinand de Beaufort. Inmiddels was het weer licht gaan sneeuwen maar de stemming leed daar niet onder.

We vervolgden ons pad over de Utrechtse Heuvelrug  richting de Pyramide van Austerlitz. Op de parkeerplaats was de 1e wagenrust. Daar bleek dat een van de deelnemers bij een val de pols dermate te hebben bezeerd dat verder lopen niet ging. Jammer.  Na een hapje en een drankje vervolgden we de tocht in de richting van de naamgever van dezeaus 3 tocht, de Pyramide van Austerlitz. Hierna kwamen we langs een gedenkplaats waar in de vroege morgen van 16 Oktober 1942  15 man zijn geëxecuteerd en begraven, afkomstig uit de kampen Amersfoort, Haaren en Sint-Michielsgestel. Op de plaats van het voormalige massagraf worden de gevallenen herdacht door een infobord en een zwerfsteen met daarop het 1e couplet van het Wilhelmus. We vervolgen onze tocht weer naar Austerlitz waar we de grote rust hebben waar we vanmorgen ook zijn gestart, dorpshuis ,t Trefpunt waar de beheerder ons opwacht  met warme soep, koffie en broodjes, wat we ons goed laten smaken na zo,n frisse wandeling. Na de pauze gaan we de andere kant van Austerlitz bekijken en lopen we langs de Wallenburg. Dit was een hofstede gesticht in 1797. Later in 1804 was hier een kampement van de Franse- en Bataafse troepen. De hofstede is 1945 in puin geschoten nu zijn alleen de wallen die rond de hofstede waren op geworpen nog zichtbaar. Op nu naar de 2e wagenrust waar we verrast worden met een heerlijke mandarijn. Na een klimmetje uit een voormalige zandafgraving komen we aan de achterzijde van de trainingsvelden van de KNVB. Een van de organisatoren had kunnen regelen dat het hekken open waren en we over het terrein konden lopen waar straks het Nederlands elftal traint.

aus 4We lopen daarna onder het tunneltje door dat de velden verbindt met de KNVB Campus.Hier kunnen we de bronzen beelden van voormalige voetbalgrootheden bewonderen.

Hierna verlaten we de KNVB Campus via een hek aan de achterzijde van het terrein, het is inmiddels mooi zonnig weer geworden en na een paar kilometer naderen we weer ons einddoel Austerlitz waar we even voor 4 uur arriveren.

We kunnen terug kijken op een prachtige wandeldag door een besneeuwd bosgebied.

Organisatoren bedankt.

(de foto’s zijn van Peter Lissenberg)

Sponsortocht Nieuw Unicum in Zandvoort, 21 februari 2018

Met 79 wandelaars verlieten we om 10 uur de ruime startlocatie aan de Zandvoortselaan. Natuurlijk liep Henk voorop, Hans achteraan, en ertussen een bont gezelschap met dassen, mutsen en handschoenen. foto 1Deze attributen konden gelukkig al snel af en uit, want de zon heeft de hele dag stralend geschenen en er was weinig wind.

Ook het parcours zorgde er wel voor dat we warm bleven: Na een paar verharde paden gingen we duingebied "Het Kraansvlak" in, met mul zand en veel pittige klimmetjes. Dit terrein is tussen 1 maart en 1 september niet toegankelijk, en omdat de vorige jaren deze SOP-tocht in maart werd gehouden, hadden we dit gebied nooit eerder betreden. trapEr leeft een kudde wisenten, die we helaas niet gezien hebben, maar de fotoliefhebbers konden zich nu tegoed doen aan foto's van de prachtige natuur en van iedereen die over de steile toegangstrapjes naar (en ook weer uit) dit gebied klom.

Hierna liepen we heerlijk 3 km. over het brede strand, bezaaid met 'scheermesjes', langs de boulevard van Zandvoort naar de rust in een strandtent. Hier was voor ons wandelaars een apart gedeelte gereserveerd. Vlotte bediening, lekkere drankjes: goede rustplek.

foto 4Gelaafd liepen we naar de uitspanning "Kraantje Lek" met de beroemde holle boom. Ook hier weer spontane en minder spontane foto's! De parcoursbouwer vond blijkbaar dat we nog niet genoeg geklommen hadden, want na een wagenrust met koek en prik liepen we nog een mooi rondje door langoed "Koningshof", een meer bosachtig terrein. De laatste kilometers waren weer verhard, en moe maar voldaan bereikten we rond kwart voor 4 de finish.

SOP-comité en parcoursbouwer Wim Freriks, hartelijk bedankt voor deze zeer fraaie tocht!

Kokkie Vermaas

7 februari 2018

Verslag 4e Rondje Voorthuizen op 7 februari 2018 door Wopke Bekema.

Op deze woensdag rijd ik, zonder Marijke mijn echtgenote, naar Voorthuizen. Zij is ook een verwoed “Sopster’ maar is al enkele maanden uitgeschakeld door een vervelende achillespeesblessure die maar niet over wil gaan.

Als ik in het startlokaal aankom, zit het organiserend comité in volle glorie achter de inschrijftafel. Het zijn Hans, Bertus, Nico en Corrie. Mensen die normaliter niet zo op de voorgrond treden maar haast altijd achter in het peloton te vinden zijn. Zij zijn zogezegd de sluitpost/hekkensluiters van de wandelgroep en zorgen ervoor dat er niemand achterblijft als hij of zij zich even moet afzonderen.

Als ik mijn inschrijfbriefje bij Nico inlever blijkt dat ik nummer 59 heb. Er komen na mij nog eens zoveel mensen bij. Er blijken namelijk 118 wandelaars aan de start te verschijnen. Hans komt nog even naar mij toe en vraagt of ik deze keer een verslagje wil schrijven. Ik kan tegen hem geen nee zeggen.

Als we om 10.00 uur vertrekken wordt eerst Rina Prins in het zonnetje gezet. Zij krijgt de 4e oorkonde voor 4 x 24 soptochten uitgereikt. Kokkie heeft de 5e oorkonde uitgereikt gekregen voor 5 x 24 soptochten. Beiden gefeliciteerd!

De zon schijnt volop en met een temperatuur onder nul is het prima wandelweer. Een verademing als je vanaf half december bijna elke woensdag in de regen en de blubber hebt gelopen.

We lopen door het centrum van Voorthuizen. Dit dorp is best wel groot en heeft een lange winkelstraat met veel mooie winkels. Jammer dat er zo’n drukke weg door heen loopt.

De Zeumerense plas laten we links liggen. Met deze kou ook niet zo aantrekkelijk. Na ruim 6 kilometer de eerste wagenrust. Er worden koeken uitgedeeld en er staat weer voor iedereen een pakje frisdrank. We staan met z’n allen heerlijk in de zon. Er wordt hier en daar al gesproken over zonnebrandcrème en korte broek. Na deze onderbreking gaan we verder richting Zwartebroek. We lopen vrij veel over verharde ondergrond, iets wat na al die modderpaden van de afgelopen tijd helemaal niet erg is. De omgeving bestaat uit mooie weilanden waar het gras een frisse groene kleur heeft. Verder zien we kleine percelen bos waar hier en daar behoorlijk veel water staat. Ik probeer wat wild te spotten, zoals reeën of hazen, maar ze laten zich niet zien.

Zo tegen 12.30 uur zie ik, als ik over de weilanden kijk, het kerkje van Zwartebroek liggen. Daar komen we rond 12.45 uur aan. De grote rust hebben we daar in het Dorpshuis en Zalencentrum  “De Belleman”. Een prachtige locatie voor ons wandelaars, waar we ons eigen brood mogen eten mits we een consumptie nemen.  Een broodje kroket of een kom soep voor 2 euro en een kopje koffie voor 1.60 euro. Dat zijn voor ons  goede prijzen. Komt nog bij de vriendelijke bediening door vrouwen die ondanks de grote toeloop erg rustig en correct blijven. Leuk dat Co Stam ook nog even kwam buurten.

Na de rust lopen we via het buurtschap Appel weer terug naar Voorthuizen. Nu gaan we wat meer over de landweggetjes en klompenpaden. Deze paden zijn door de vorst wat harder geworden zodat we niet door de blubber hoeven te lopen. We krijgen nog een wagenrust waar we getrakteerd worden op een chocolade reepje en een pakje frisdrank.

Voor ik er erg in heb lopen we alweer in de bebouwde kom van Voorthuizen. Bij het eindpunt aangekomen neem ik nog even afscheid van deze en gene en rijd weer terug naar huis. Het was een prachtige wandeldag met een fantastisch parcours. Bertus en Hans en iedereen die hier aan heeft meegewerkt hartelijk dank daarvoor.

Amersfoort, 7 februari 2018

Wopke Bekema

Voorthuizen.jpg

Met 74 wandelaars vertrekken we om 10.06 uur vanuit de kantine van Atletiekvereniging Peijnenburg in Soest voor de Natuurtocht. Zodra we op de weg zijn gekomen, is er enige twijfel of we nou links af moeten of rechts af. De mannen in oranje hesjes buigen zich over de GPS en concluderen dat we in noordelijke richting moeten gaan, dus links af.

Het eerste stuk gaat door de woonwijk Overhees. Een echte wijk van de jaren zeventig van de 20e eeuw, ruim opgezet, met waterpartijen en mooie huizen. soest 1Het is niet geheel zonder reden dat wij hier lopen, want we komen namelijk langs het huis van Hette Smedema, de organisator van deze tocht. Zijn vrouw staat al klaar met chocola. Fijn hoor, dank je wel.

Daarna volgen nog een paar straten, het zal niet anders kunnen. Er zijn  hier en daar werkzaamheden aan de weg. Dat zie ik graag: mensen die werken en ik, die een SOP-tocht mag/kan lopen!!

We passeren op De Eng een stellingkorenmolen, genaamd “De Windhond”. In de molenwinkel worden de meelproducten die deze molen gemaald heeft, verkocht. Het beroep van molenaar  heeft vorig jaar december een plek veroverd op de internationale lijst voor Immaterieel Erfgoed van Unesco. Op de vergadering in Zuid-Korea, werd het molenaarsambacht toegevoegd aan de erfgoedlijst. Het is voor het eerst datsoest 2 Nederland op deze internationale lijst van immaterieel erfgoed wordt vermeld.

De hoofdrust is in het zalencentrum De Rank bij de Wilhelminakerk. Daar schuif ik aan bij Marlon uit Soest (thuiswedstrijd), Arie uit Barendrecht en Jacqueline uit Puttershoek (komt schaatser Kees Verkerk daar niet vandaan?).  Marloes heeft soep gehaald en het volgende onderwerp gaat over soepen. Niet overal even lekker en vaak met te weinig balletjes. Maar deze groentesoep is goed van smaak, goed gevuld en goed van temperatuur. Mijn grootvader van moeders zijde schijnt vroeger gezegd te hebben: soep moet heet zijn en de jenever koud. En gelijk had hij.

Na de pauze gaan we opgefrist en opgekikkerd weer verder. Buiten Soest volgen we een pad langs de spoorbaan. Als ganzen moeten we achter elkaar. Dan lopen we Baarn binnen, vorstelijk Baarn. Ter hoogte van De Naald van Waterloo – opgericht in 1815 voor de latere Koning Willem II - steken we de weg over en komen in het Baarnse Bos.soest 3 Dit bos behoort tot de weinig bewaard gebleven achttiende-eeuwse parkbossen in Nederland, en het enige in de provincie Utrecht. Het werd in 1999 aangewezen als rijksmonument.

Daarna steken we de Amsterdamsestraatweg over en zie daar…. de wagenrust. Onder  het toeziend oog van de Koninklijke Marechaussee pak ik een koek en een drankje. 

We zijn inmiddels aangeland in het natuurgebied De Stulp, dat zich uitstrekt  tussen de tuinen van Paleis Soestdijk en de Lage Vuursche. Het is dat Prinses Beatrix vandaag haar verjaardag wilt vieren in huiselijke kring, anders konden we een kopje thee bij haar gaan drinken. Ik hoef er geen koekje bij.

Daarna is het soppen en modderen. Ik weet niet wat er in het sapje van de voorlopers heeft gezeten, maar ze hebben een behoorlijke tempo gekregen. Ik kan het nauwelijks bijhouden. 

Nou ja, zo lang Hans Mulder mij niet passeert hoef ik niet in paniek te raken en kan ik mijn eigen tempo lopen.

Bij ‘t Spiehuis aan de Biltseweg gaan we het natuurgebied Op Hees in. Op Hees is een natuurgebied aan de zuidwestzijde van Soest. Op Hees is onderdeel van de Laagte van Pijnenburg, die loopt van Soest tot Maartensdijk. Het bestaat uit een afwisseling van naaldbos, loofbos, akkers en graslanden. Ook hier moeten we oppassen voor water en modder op de paden. Dat kan nu eenmaal gebeuren in deze tijd van het jaar.

Het laatste stuk voor de finish is een herinneringsbos. Hier kan men de as van een dierbare laten begraven of verstrooien. Daarbij kan men al dan niet een Herinneringsboom laten planten. Ook is het mogelijk om alleen een Herinneringsboom te planten, als de as in het verleden al verstrooid is.

Om 15.50 uur ben ik terug in de kantine van de Atletiekvereniging, krijg een drankje aangeboden en ga huiswaarts.

Bedankt Hette, voor deze leerzame wandeltocht. Petje af. Ik heb vaak in Soest gelopen, maar vandaag was ik toch op plekken waar ik niet eerder ben geweest. Groeten aan je vrouw.

Zeist, 1 februari 2018.

Jeannette van Buuren

soest jan. 2018

Vandaag zijn de weervoorspellingen niet zo bijster. Regen- en hagelbuien zullen over ons neerkomen. Maar een wandelaar laat zich niet zo gauw ontmoedigen. Dat blijkt maar weer, want 84 mensen zijn naar Lunteren gekomen voor het 3e Rondje Lunteren. Helden worden we genoemd door Casper Seijn, de organisator van deze tocht. En hij is deze dag onze grootste held.

lun 1In de kantine van VV Lunteren ontwaar ik Hans Oostveen van de S.G.W.B. en ook Co Stam. Ik ben blij dat ik hem weer zie.

Buiten wordt een certificaat voor 72 S.O.P tochten aan Deliana Pison uitgereikt - eens de 10.000e deelnemer sinds de oprichting van “Samen Op Pad”. 

Een 2e certificaat is voor Kobie Reurink, maar die is jammer genoeg voor Casper niet aanwezig.

We vertrekken met een hagelbui. Als we door het centrum heen zijn, steken we het vroegere “Kippenlijntje” over nabij station Lunteren. Het heet nu de Valleilijn en is een hoogfrequente treinverbinding tussen Ede-Wageningen en Amersfoort. De Valleilijn is op 10 december 2006 van start gegaan.

Daarna lopen we het Luntersche Buurtbosch in. Dit is een bosgebied – Casper schreef er al over in zijn voorbeschouwing - dat aangelegd is in de jaren 90 van de negentiende eeuw door notaris J.H.Th.W. van den Ham (1822-1912). Bij het overlijden van Johan van den Ham ging het eigendom over op een stichting, die tot op heden het bos beheert.

We moeten de Galgenberg op, waar De Koepel staat, een soort uitkijktoren wat heden ten dage een rijksmonument is.lun 2 Tegenover dit markante gebouw staat een pomp ter nagedachtenis aan Jacob Groeneveld, die eens bestuurder was van de Stichting Het Luntersche Buurtbos.

Al gaandeweg loop ik een stuk op met Dick uit Hoogland. Hij vertelt over zijn vele tochten in heel Nederland. Ik ken hem van de Vierdaagse van Apeldoorn, waar hij in 2017 voor de 50e keer de 50 km liep. Geweldig.

En dan de 1e wagenrust. Ik pak een gevulde koek en een appelsapje. Heerlijk, hoor. Casper vertelt aan de geachte aanwezigen, dat Bernard uit Driebergen weliswaar geen SOP-boekje heeft, maar wel inmiddels 130 tochten op zijn naam heeft staan. Ook dat is geweldig.

Na het oversteken van de Edeseweg lopen we het rustige en uitgebreide bosgebied De Roekel in met vele kleine paden. Als we stil zijn, kunnen we een edelhert of een wildzwijn tegenkomen. Nou, liever niet.

De hoofdrust is in restaurant “Vroeger” aan de Otteloseweg in Ede. Hier mogen we niet ons eigen brood opeten. Ik kijk spiedend om me heen of iedereen zich daaraan houdt. Ik dacht het wel. Wel zie ik voortdurend koppen soep van Vroeger langs komen. Zelf drink ik thee van Pickwick van 1753. Ik zit echt te genieten,  temeer omdat ik aan een tafel zit met 4 lollige mannen.

Na deze pauze vertrekken we met een stralende zon.  Dat is mooi. We lopen door het landgoed Kernheim.  We staan even stil bij een bloedsteen, die bij volle maan om 24.00 uur bloedt.  Wel eng, hoor, laten we maar doorlopen. 

lun 3Dan gaan we de Doesburger Eng op. En daar bij die molen, die mooie molen......... zouden we de 2e wapenrust hebben, maar Casper is zijn chocolaatjes vergeten!! Laat ik nou ineens ontzettend veel zin hebben in chocola........ 

Na ca. 5 km komen we weer in de bebouwde kom van Lunteren. We doorkruizen het gezellige centrum en zien "Het Lunters Vrouwtje" , een beeld van 110 cm hoog, voorstellende een Lunterse huisvrouw uit de jaren 20 van de vorige eeuw in Veluwse klederdracht. Eenvoudig van snit en vroom, is zij op weg naar de kerk?, natuurlijk, ze heeft immers een kerkboek in haar hand.

Dan zie ik de kantine van de voetbalclub weer. Het zit er op.

Casper, bedankt voor deze geweldige tocht. Chapeau. En van die vergeten chocola…. Het zij je vergeven.

Zeist, 18 januari 2018

Jeannette van Buuren

Lunteren 2018

KROONDOMEIN EN BOOMSTRONKKATHEDRAAL

WENUM-WIESSEL, 10 januari 2018

Vandaag een verre rit van Sassenheim naar Apeldoorn, maar die verloopt wel voorspoedig.  Ik kan in één keer door rijden, en mbv de navigatie gaat dat helemaal lekker. In de kantine is nog genoeg ruimte en ik ga gezellig bij Jacqueline en Arie zitten die er al zijn. Vlak voor vertrek krijg ik de vraag van parkoersbouwer Rina of ik het stempelen even over wil nemen zodat de stempelaar naar het toilet kan en of ik mijn veiligheidsvest aan wil doen om te assisteren bij het oversteken.

kroon 1We wandelen direct richting het Kroondomein waar het nu schitterend is. Het is hier in de bossen niet zo somber, maar vrij groen van het mos en de bosbessentakken en veel goudbruin blad hangt nog aan de jonge bomen. En er zijn ook de nodig paddenstoelen te zien, vooral tonderzwammen. Het is helaas een beetje miezerig, maar ik mis mijn regenjas gelukkig niet en alles is zo wel extra mooi van kleur. Een paard en wagen sjokt ons voorbij, ik ben net te laat voor een foto, dus dan maar van de achterkant. Na een aantal paden komen we ineens langs een grappig plaggenhutje waar volgens zeggen Koningin Wilhelmina vroeger zat te schilderen. Nu is het een mooi foto-punt. Klimmend, dalend en slingerend begeven we ons naar de boomstronk kathedraal. Een indrukwekkend monument van 40 bronzen boomstronken die in de vorm van de kathedraal vanKroon 2 Reims zijn geplaatst.

De paden zijn gelukkig vrij droog, maar er zijn wel mooie vijvers te zien. En zwijnen, alleen net te ver weg om goed te fotograferen. Net achter het wildrooster staat de man van Rina met een  wagenrust en één van de zwijnen komt dan zelfs wat dichterbij kijken. Ik grap dat hij vast de koek heeft geroken, en we wisselen allerlei verhalen uit over ‘gevaarlijke’ zwijnen met jongen en vuilnisbak-zwijnen in huisjesparken.

Ik klets gezellig met Ben en Henk uit Barchem die vandaag een kortere rit heeft. Af en toe doemt er uit het niets een leuk optrekje op en als we de bossen uit gaan komt er een hagelwit kerkje in beeld. Mijn eerste idee is dat dit het kerkje van Hoendeloo is, waar we met de Apeldoornse vierdaagse altijd vlak naast rusten. Maar Hoog Soeren blijkt een soortgelijk kerkje te hebben en we komen aan bij ‘Berg en Dal’ waar we rusten. Ook dit restaurant is al bekend van de vierdaagse, want na Halte Assel komen we hier altijd aan na een lange, warme weg en ik haalde hier in de voortuin altijd een beker ijskoude karnemelk. Nu gaan we echter binnen zitten.

De consumpties worden opgenomen, wel direct afgerekend wat heel handig is, en dan gebracht. Ik krijg als laatste mijn thee. Dus na het opdrinken gaan we direct weer verder. Maar dan heb ik al gezellig bij gekletst en een zak mini candybars in mijn rugzak gestopt voor de volgende kleine stop. Ik heb ook met Wim en Hans kort bijgepraat. Vorige week was er vergadering met als één van de onderwerpen het jubileumjaar. Ik heb zo mijn ideeën over een jubileumgeschenk laten gaan: voor iedereen een fluitje zodat er bij passerende fietsen of auto’s massaal gefloten kan worden, of een veiligheidsvestje zodat iedereen kan helpen bij het oversteken. Beide voorstellen worden naar de prullenbak verwezen en ik ben dus qua inbreng niet gemist!!! 😉 

We vereeuwigen de bronzen herten in de voortuin en gaan dan weer op pad. Het is nog altijd niet helemaal droog en dat zal het vandaag ook eigenlijk niet worden. We vervolgen de route langs het bronzen beeld ‘Paula in kamerjas’ en langs het witte kerkje. Op zeker moment houdt iedereen halt, midden in het bos.  Op de vraag wat er aan de hand is horen we: er is iemand jarig en die trakteert. Ik doe toch ff navraag en dan blijkt het gewoon de tweede ‘wagen’stop te zijn, dus ik tover met Jacqueline de zak met chocolade te voorschijn. Verder wandelend kletsen we met iedereen bij en horen dat zelfs voor Aad uit Beekbergen de boomkathedraal nieuw is.

Kroon 3We komen langs De Echoput met het beeld van Lodewijk Napoleon. De 62 meter diepe put is tussen 1809 en 1811 in zijn opdracht gegraven om in de behoefte van drinkwater voor zijn paarden te kunnen voorzien. Opeens zie ik een bekend hondje in de verte dat idd toe behoort aan Gerrie vd Brink: Pluk. Leuk dat we haar nu juist treffen. En we zien ook  een man en vrouw met een fjordenpaard waar ik een foto van maak. De man komt echter achter me aan met het bevel de foto te verwijderen.  Dan ga je je af vragen waarom dat is. Is er iets niet in de haak met het paard? Mag hij hier op dit moment niet zijn omdat hij op zijn werk had moeten zitten? Ik wis hem, zo’n arrogante kwast wil ik niet eens op de foto! (En geen discussie dat ik in een openbare ruimte gewoon foto’s mag maken! Dat is het niet waard.)

Daarna zijn we al weer snel aan de finish van deze prachtige tocht. Ik drink nog gezellig wat na met Jacqueline en Arie alvorens ik naar huis ga. En met behulp van de navigatie, die stuurt me zelfs over Spakenburg, ben ik even over zes al weer thuis. 

25 km, 10:00 – 16:00 uur.Kroondomeinen

Subcategorieën

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.