Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

1e dag van de Tweedaagse Amerongen 5 april 2022

Eigenlijk wel grappig, een wandelclub die uit een wielercafé vertrekt. En toch is het zo.

Dinsdag 5 april, de eerste dag van een 2daagse, zijn we te gast in wielercafé De Proloog in Amerongen. Casper kan 36 mensen welkom heten, hij laat gelijk weten, dat een stukje door de uiterwaarden niet zal gaan vandaag, omdat het te drassig is.

Eerst lopen we aan de noordkant het dorp uit. Daarna komen we als vanzelf langs allerlei schuren: de Blaauwe Schuur, een boerenschuur, de tabaksschuur en een informatieschuur.

Tenslotte bereiken we de Elsterstraatweg om vervolgens via een toeristisch overstappunt het bosgebied in te gaan.

We passeren de gedenkteken “Slag bij Waterloo” en het restaurant  ‘t Berghuis. Dan gaan we de Boswachterij De Amerongse Berg in. Nou, dan kunnen we onze lol op, hoor.

20220405 104713We sjokken en hijgen en komen tenslotte op 64 meter hoogte bij de Eenzame Eik. Deze boom is in 1792 geplant in het midden van het Sterrenbos, waar vele paden samenkomen.  De Eik is niet altijd eenzaam, want er zijn veel banken  geplaatst. Er zal best wel vaak mensen daar neerstrijken om uit te puffen en om van het mooie uitzicht te genieten.

We gaan weer verder. We huppelen als het ware de berg af, gaan kris-kras door de bossen en komen langs het Egelmeer. Dit natuurgebied is

van Staatsbosbeheer.

Aan de rand van Veenendaal staan onze verzorgsters Wilma en Corrie. Nu begint het flink te miezeren, het ziet er troosteloos uit. Mijn hart is al zo bedroefd en en die regen voelt aan alsof de hemel  met me mee huilt.

Via parken en fietspaden, mooie wijken en het winkelcentrum Veenendaal-West komen we al heel gauw bij de kantine van de altijd gastvrije voetbalclub DOVO. Ik neem een beker thee en ga bij heel gezellige mensen zitten.

Na een half uur gaan we verder. We doorkruisen weer enkele straten en ook het Rosarium en bij wegwijzer nummer 22852 lopen we het dorp uit.

Al gauw gaan we het landgoed Prattenburg in. Dit 430 ha bosgebied met een in 1887 gebouwd kasteelachtig huis heeft ook een tuin in landschapsstijl. We ondervinden  veel vals plat, leuke afdalinkjes en pittige klimmetjes. Ik begin het al flink in de kuiten te voelen.

Via de Driftweg in Elst (Utr.), niet te verwarren met Elst bij Nijmegen, lopen we  linea recta op de wagenrust af. We krijgen een koek en een sapje.

Bij de Sportlaan zijn ze flink met de weg bezig. Ik word daar altijd blij van: mensen die hard werken terwijl ik aan een wandeling bezig ben. 20220405 151729We slalommen er om heen. Elst is een lintdorp met een Korenmolen en de voormalige tabaksplantage Plantage Willem III. Een bekende inwoonster was Mies Bouwman. Ook een leuk gegeven: In de jaren 70 werd inwoner Dirk van Noort in het tv-programma Showroom een bekende Nederlander  na zijn stellige ontkenning van het feit dat er mensen op de maan waren geweest.

Na de Nederlands Hervormde Kerk gaan we langs de Molen 't Wissel de Amerongse Bovenpolder in, een beschermd Natuurgebied van het Utrechts Landschap. We zien helaas geen halfwilde paarden en runderen op ons pad, maar wel overal bosanemonen. Wel zo rustig.

Na een kleine sight-seeing langs de Andrieskerk en Kasteel Amerongen lopen we zoetjes-aan naar het eindpunt. Ik ben heel erg moe, maar ook heel voldaan. O, wat zal ik vannacht lekker slapen.

Ik hoop, dat de tweede wandeldag ook zo plezierig zal verlopen, maar ik vind het na deze dag genoeg.

Bedankt, lieve mensen, voor de organisatie, voor het plezier onderweg en de gezellige verhalen.

Zeist, 6 april 2022.

Jeannette van Buren

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2022 Samen Op Pad ~. Alle rechten voorbehouden.