Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

verslag GW 2016

De 200e Samen op Pad wandeling 3e Wintertocht Renswoude

Almere, 28 december 2016


Vandaag heb ik de 3e Wintertocht wandeling gelopen van Samen op Pad.
Deze wandeling had een bijzonder tintje. Samen op Pad vierde vandaag haar 200e wandeltochtverjaardag! Dit keer had Casper de eer gehad om de tocht uit te zetten. Het was zijn 3e Wintertocht wandeling. De wandeltocht begon met een toespraak. 2016-12-28    Renswoude 24 Km  (15)_1600x1200.JPGNa de toespraak kreeg Joost Egberts zijn 7e certificaat uitgereikt omdat hij 168 wandeltochten gelopen heeft. Wandelaar Ben las nog een klein gedichtje voor en overhandigde het bestuur een cadeautje (zie foto’s).

Nu kon de wandeltocht beginnen. We vertrokken met 135 wandelaars. Het was mistig en koud. Nadat we het dorp uitgelopen waren, liepen we direct een Grebbelinie dijkje De Grebbelinie – 200 jaar     was een voorverdediging van de Hollandse Waterlinie, een Nederlandse verdedigings- linie, gebaseerd op Inundatieinundatie  De Grebbelinie is vrijwel geheel aangelegd in de 18e eeuw (vanaf november 1744 tot de tweede helft van 1799). In de tweede wereldoorlog heeft de linie nog dienst gedaan bij de inval van de Duitsers in Nederland. Nu is het een mooi recreatie- en wandelgebied en een prachtig natuurmonument.

Na een mooi wandelpad langs de Lutherse beek gingen we via diverse boerenlandweggetjes weer een Grebbelinie dijkje op richting Ederveen. In Ederveen namen we het nieuwe  Klompenpaden -Turfvelderpad. Na 6 km hadden we een wagenrust. 2016-12-28    Renswoude 24 Km  (44)_1600x1200.JPGHier stond Rolf pakjes fris en roze koeken met het getal 200 (i.v.m. de 200e wandeling) erop uit te delen (zie foto’s).

2016-12-28    Renswoude 24 Km  (53)_1600x1200.JPGWe gingen weer verder door het boerenland en hier en daar moesten we over balkjes lopen en over prikkeldraad stappen (ja, ook dit hoort bij de wandelingen). Doordat de groep best groot was, konden we niet zo snel doorlopen. Je kon b.v. alleen maar één voor één door een hekje lopen of over het prikkeldraad stappen. Op de foto’s kunt u zien hoe dit ging. Het was een prachtig pad over onverharde paden en boerenerven en soms dwars door weilanden heen. Het is zeker de moeite waard om hier eens te gaan wandelen. Weer terug in Ederveen hadden we onze rust in snackpoint cafetaria ’t Trefpunt. Hier konden we heerlijk uitrusten, wat drinken en eventueel een snack eten.

Als je hier een consumptie kocht, mocht je hier ook je brood opeten. Na de rust ging de route verder over Landgoed Roodselaar Landgoed-Roodselaar. Het landgoed en omliggende natuur is in de periode 2000 – 2005 geheel opgeknapt en in oude glorie hersteld. In 2005 is het landgoed weer open gegaan voor de recreatie. Wij wandelden hier over de mooie paden en langs de waterpartijen. Na Landgoed Roodselaar liepen we naar een ander landgoed. Dit landgoed 2016-12-28    Renswoude 24 Km  (101)_1600x1200.JPGhoort bij kasteel Renswoude. We liepen langs het Grand-canal van het kasteel en we hadden een mooi uitzicht op het kasteel. Ondanks de soms natte wandelpaden was het de moeite waard om hier te wandelen. Er zijn hier leuke bruggetjes en vlonders om overheen te lopen.

De wandeltocht ging verder over een Grebbedijkje en we kwamen uit op een parkeerplaats van het kasteel waar weer een wagenrust was. Hier kregen we ter ere van de 200e wandeltocht een verrassing aangeboden van Samen op Pad. 2016-12-28    Renswoude 24 Km  (137)_1600x1200.JPGDe verrassing bestond uit een heerlijke oliebol en pakje frisdrank naar keuze. We wandelden verder langs de oude kasteelhuisjes en de Koepelkerk Koepelkerk -(Renswoude) die gebouwd is tussen 1639 en 1641. Er zijn maar twee van deze koepelkerken in Nederland. De architect was Jacob van Campen. Hij is o.a. bekend door het paleis op de Dam en paleis Noordeinde. We gingen weer verder naar kasteel Renswoude Kasteel-Renswoude. Kasteel Renswoude is een schitterend landhuis dat geheel in de oude stijl gebleven is. In 1400 is dit kasteel gebouwd als versterkt Ridderhof. In 1654 werd het gesloopt en vervangen door het huidige landhuis. In 1985 brandde de bovenverdieping en zolder af. Het gehele kasteel liep ernstige rook- en waterschade op. Bewoner baron van Taets heeft het herstel voortvarend aangepakt en alles volledig laten restaureren.
We liepen door de mooie tuinen met zijn vele bruggetjes en waterpartijen. We zijn de huidige bewoners dankbaar dat dit mogelijk was. Na de kasteeltuinen liepen we via wat leuke boerenland- weggetjes naar de finish.

DSC03513.JPGBij de finish konden we onder het genot van een consumptie nog even wat napraten over deze jubileumtocht.  Heopa en veel wandelaars met hem, hebben weer enorm genoten van deze bijzondere tocht.
Via deze weg willen ook wij Stichting Samen op Pad feliciteren met hun 200e wandeltocht.
Bedankt voor de goede verzorging en lekkernijen die uitgedeeld werden. Dit was een mooie afsluiting van het wandeljaar 2016. We zien uit naar het nieuwe wandeljaar 2017 en hopen weer veel wandelplezier te mogen hebben. Dank aan allen die meegeholpen hebben om deze dag tot een succes te maken.

Casper, bedankt dat ik gebruik mocht maken van jouw verslag!
Gr. Heopa


 

Almere 30 november 2016

Dit keer heb ik de Lange-Duinentocht vanuit Soest gelopen. Doordat het zo koud was, werden twee wandelaars dit keer binnen gefeliciteerd met het lopen van 24 keer de Samen op Pad tochten. Dit keer waren het dame en jaja…..Henk v.d. Sanden oftewel Heopa.

 

Mijn eerste wandeltocht van Samen op Pad, de 3e kastelentocht Wijk bij Duurstede, liep ik op 24 februari 2016. Ik begon met deze wandeltochten op advies van mijn huisarts. Het was een prachtige route met heel mooi weer. De tocht was goed verzorgd en dit gaf voor mij de doorslag om vaker op de woensdagen te gaan wandelen. Ik kan u zeggen dat ik me echt beter ging voelen door het wandelen. Ik heb ook een aantal meerdaagse wandeltochten gelopen. Hierdoor zijn wandelkilometers flink omhooggegaan. Ik ben erg blij dat ik bij deze wandelgroep terecht gekomen ben.

Dan nu weer even terug naar de wandeltocht van vandaag. We vertrokken met 103 wandelaars en gingen door de duinen van Soest. Het was -4 graden en overal zag je rijp op de bomen en struiken. Dit gaf weer een heel ander beeld van de omgeving. We kwamen bij een open vlakte en ook hier kon je de rijp op het zand zien liggen. Het was een prachtig gezicht (zie foto’s). Ook de stoet was bijzonder. Het leek wel alsof we door een woestijn liepen. We liepen verder door de bossen en kwamen bij de autorust. Hier werd een heerlijk stuk speculaas en pakje fris uitgedeeld. Na de rust gingen we weer verder en kwamen we langs een gedenksteen. Op deze plek waren op 13-07-1982 zes mensen door een brand om het leven gekomen. We bereikten Lage-Vuursche en hadden de grote rust bij dorpshuis De Furs. Ik heb hier een kop soep genomen en mijn brood opgegeten. De soep was goed gevuld en erg lekker. In het dorp kwamen we nog een oude schandpaal tegen. Helaas kon ik niemand vinden die even op de foto wilde, dus liet ik mijzelf maar even op de foto zetten. We vervolgden de wandeling door de bossen. Hier en daar waren er toch nog mooie zwammen te zien. De grond lag bezaaid met bladeren en doordat de zon ook af en toe door de bomen scheen was het prachtig gezicht. Het was bijzonder om hier te wandelen. Zo kwamen we na 21 km bij de tweede wagenstop. Hier kwam de vrouw van Hette Smedema, de parcoursbouwer, met kleindochter ons tegemoet lopen. Verderop stond zijn zoon heerlijke mandarijnen uit te delen. We gingen weer verder, op naar de finish.

Het was een pracht wandeling die over heuvels, zandvlakten en door bossen ging. De rijp maakte het heel speciaal. Het was een topdag!

Bestuur van Samen op Pad en parcoursbouwer Hette Smedema: hartelijk bedankt voor deze mooie tocht!

Gr. Heopa


Gooimeertocht.

Met 86 ingeschreven wandelaars gaat deze 195e SOP-wandeltocht vanuit Huizen van start die is uitgezet door onze organisator Klaas en met zijn Coby die ook weer voor de inwendige mens gaat zorgen tijdens de wagenrusten.

Alvorens we vertrekken doet Wim even verslag over de medische situatie van Co die na een medische behandeling in het ziekenhuis met nare gevolgen momenteel weer thuis is om het te verwerken. We missen op onze laatste tochten ook onze razende reporter Henny die met mooie verslagen en foto’s  een wandeltocht wist weer te geven. Helaas heeft hij laten weten dat hij wegens gezondheidsreden moet afzien van onze SOP-tochten. Het tempo is vaak te hoog en soms ook de obstakels die hem parten spelen. Hij bedankt ons allemaal voor de gezellige tijd en wandeltochten die hij bij de SOP heb mogen ervaren.

Ook Klaas komt nog even aan het woord om aan 2 wandel jubilarissen een SOP-oorkonde uit te reiken. Het zou Klaas niet zijn om daar zijn eigen draai aan te geven. De een wil hij wel kussen maar bij de ander wordt het een knuffel.

We gaan van start met wat lichte regen die veel wandelaars aanleiding hebben gegeven om het plastic op te zoeken en onze Klaas gaan volgen die als een volleerde gids ons in de oude woonkern van Huizen laat zien de mooie gerestaureerde en ambachtelijke vissershuisjes en waarbij op/in een gevel een oven is verwerkt die aangeeft “Hoo’t vroger was “

Er volgt ook nog een verrassing, wie wat spaart kan trakteren en hij doet dit ook met een warme appelflap die door iedereen met smaak wordt genuttigd.

We komen terecht in het havengebied waar diverse plezier- en vissersbootjes wachten om uitgevaren te worden. We gaan langs de voormalige Kalkhoven waar een restaurant omheen is gebouwd en maken nog een rondje langs authentieke gevels met uitzicht op de haven. We verlaten de woonkern en komen langs de skibaan, trimbaan en speelvelden en volgen wat bospaden die ons via trappen brengt naar uitzichtpunten. We kunnen genieten van de kleurrijke pracht van de herfst en de vele paddenstoelen en volgen al slingerend onze route over paden door bos- en heidevelden.

We komen terecht in de bebouwde kom van Laren, voor vele bekend van de 4-daagse van ’t Gooi met de monumentale basiliek van Sint Jan, een krijgshaftig beeld siert het kerkplein en is ook bekend van de jaarlijkse Sint Jansprocessie.

We komen langs luxe winkels, villa’s en monumentale woningen en leuke eethuisjes, staatjes en steegjes met een historisch centrum en de vele kunstwerken die het dorpsbeeld sieren.

Onze grote rust is in de speeltuin waar de feestverlichting al ontstoken is en waar wij met een consumptie onze lunch kunnen nuttigen. Voldaan, opgewarmd en weer wat droog komen we door de buitenrand van Laren weer terecht op onverharde paden in het mooie open bos-en heidegebied van ’t Gooi waar ons ook nog een wagenrust wacht voor een hapje en drankje. Genietend van de natuur naderen we Huizen waar Coby ons alweer verrast met een mandarijn.

Nog een klein stukje door de woonkern waar we uitkomen op onze  startlocatie en wij onze “Klaassie” kunnen bedanken en terug kunnen kijken op deze mooie en verzorgde  wandeltocht.

 

 

 

De woensdag is ondertussen een vaste wandeldag geworden. Ik noem het de ‘Samen op Pad’ dag.
Vandaag vertrokken we vanaf Sportcentrum de Zandzee in Bussum-Zuid.
Dit keer geen uitreiking van een oorkonde voordat we vertrokken, maar een felicitatie. Corrie was jarig vandaag. Ook namens Heopa, van harte gefeliciteerd! Nadat we voor Corrie het ‘Lang zal ze leven’ hadden gezongen, gingen we op pad. Dit keer liepen er 101 wandelaars mee.
We gingen eerst voor een blokje Naardermeer. We liepen door een stukje Hilversumse Meent en vervolgens door een bos en moerasgebied. De route ging ca. 3 km lang over loopplanken die hier speciaal waren neergelegd. De planken lagen ongeveer 10 cm boven de grond en rusten op paaltjes.
 Hierna liepen we door weilanden en een natuurgebied waar ook grote runderen liepen.  We konden ze bijna aanraken. Wat zien ze er prachtig uit! Er waren wat hekjes geplaatst in dit gebied en hier en daar moesten we eroverheen klimmen. Na ongeveer 7 km lopen trakteerde Corrie alle 101 wandelaars op een kleine traktatie. We gingen hierna verder op weg naar de grote rust. Deze vond plaats bij Paviljoen Uit & meer. 
Bij deze rust was ook een oud fort (Fort Uitermeer) heeft een lange geschiedenis, die terug gaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Al voor 1589 moet hier een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. Het fort beschermde de schutssluis, de ’s-Gravelandse Vaart, wegen en spoorweg. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam (voor meer info klik hier). 
Na de rust gingen we richting Naarden. Ook nu weer door een weiland en natuurgebied.
We liepen over een weggetje en wat ik toen zag….. Wauw, het was een ringslangetje. Echt prachtig! Eindelijk heb ik zo’n slangetje eens in het echt gezien en op de foto gezet! Op ditzelfde weggetje zagen we ook nog diverse mooie paddenstoelen (zie foto’s). We liepen verder naar een rustpunt met een mooi uitzicht over het Naardermeer. Daarna gingen we verder naar Naarden. We liepen het spoor over en gingen via de wijk de Spiegel richting Bussum.
Zo kwamen we weer bij de finish uit. Hier stond ook de auto die tijdens de wandelroute een rustpunt moest verzorgen, maar ons helaas niet kon vinden. Ach, ik vond dit niet zo erg. Het was vandaag weer een mooie wandeltocht en daar gaat het toch om!!
Heopa en alle andere wandelaars hebben weer een schitterende wandeldag gehad.
Parcoursbouwer en bestuur van Samen op Pad, bedankt en tot de volgende keer!!


De eerstvolgende wandeltocht is op woensdag 9 november 2016 in Huizen.
Ik hoop u daar weer te zien.
Gr. Heopa

 

 

ZWIJNDRECHT   3e MOOI ZWIJNDRECHT  28 SEPTEMBER 2016

Hoewel ik de tocht zelf niet heb meegelopen, heb ik door mijn aanwezigheid op de rustpunten en de opmerkingen van de deelnemers een goede indruk gekregen hoe het tijdens het wandelen geweest moet zijn. In dit verslag zal ik proberen die indrukken weer te geven.

Het begon al vroeg met de bedrijvigheid bij Xiejezo in de Grote Beerstraat. Toen ik daar tegen half negen aankwam, hadden Coby, Klaas en Henk de inschrijftafels al gereed staan. Als gewoonlijk hadden zij op files gerekend, maar zonder oponthoud reden zij op Zwijndrecht aan en stonden om kwart over acht voor de deur van het wijkcentrum. Langzaamaan druppelden de wandelaars hierna binnen. Ik zal ze niet allemaal bij naam noemen, maar voor enkelen wil ik een uitzondering maken. Allereerst natuurlijk Martha, Angel en Nick, die helemaal uit Wormer waren gekomen. Angel en Nick keken wat verbaasd rond. Zo'n spektakel als een groepswandeling hadden zij nog niet eerder meegemaakt. Martha kende de klappen van de zweep al. Verder was daar Annarina uit Sassenheim, die wel eens een rondje door haar dorp liep, maar geen idee had wat 25 kilometer was. Conny, een andere dochter, was al eens eerder meegeweest en had toen de afstand ternauwernood overleefd. Alida, onze jongste, kwam kordaat binnenstappen en wilde maar zo gauw mogelijk beginnen. Heine, een man met ervaring voor wie zo'n tochtje een peulenschilletje was. Hij zou tevens, gehuld in een oranje hesje, als verkeersregelaar optreden. Als laatste noem ik nog Carla en Josema uit Amstelveen. Carla, een bijna dagelijkse hardloopster in het Amsterdamse Bos, is hiermee de vijfde dochter die ik noem.

Buiten de gezinsleden kwamen ook nog andere wandelaars die mee wilden lopen. Coby ontving de centen, Henk hield de telling bij en Klaas had het druk met stempelen. Wim, als afgevaardigde van de bond, besprak nog gauw de laatste details van de route met mij en toen naderde het uur van vertrek. Maar eer het zo ver was, kwamen Trudie, de oudste dochter en Ma, mijn vrouw, nog binnen om te bekijken wie en hoeveel zij er te verzorgen kregen op de wagenrusten. Trudi, een oomzeggertje had inmiddels gebeld dat zij de startlokatie niet kon vinden en of ik haar even de weg ernaar toe wilde aangeven.

Met mijn gedachten nog bij het telefoongesprek en de straat afspiedend naar haar komst op het laatste moment, mocht ik in een paar seconden mijn gasten, want zo noem ik de deelnemers, welkom heten en een mooie dag toewensen. De tijd was dermate beperkt omdat de waterbus op een vast tijdstip afvaart en dat het schema daaraan was aangepast. En hoewel Johan stond te popelen om in het zonnetje gezet te worden vanwege zijn deelname aan 120 SOP-tochten, kon ik maar een fractie van tijd aan dit heuglijke feit besteden. Henk stond al met zijn fluitje in de hand om de aftocht te mogen blazen.

Enkele minuten na tien uur vertrok de groep, nagezwaaid door Ma, Trudie en mij. De andere Trudi, die trouwens altijd ergens te laat aankomt of de weg niet weet, had alweer gebeld, nu van een andere plek in Zwijndrecht. Weer gaf ik haar aan hoe te rijden om in de Grote Beerstraat te komen. Twee andere laatkomers had ik intussen achter de groep aangestuurd, zodat zij zich ergens bij het ziekenhuis konden aansluiten. Trudi was nogmaals de weg kwijt. Dit maal stuur ik haar naar de parkeerplaats bij de Aldi en daar pik ik haar op om daarna als een razende Roland naar Hendrik Ido Ambacht te rijden en haar af te zetten, daar waar de groep net aan het oversteken is. Nu deze episode is afgesloten kan ik, dit maal rustiger, naar de eerste wagenrust rijden om daar de wandelgroep op te wachten. Ma en Trudie hadden alles reeds in gereedheid gebracht en de zon zette alles in een vrolijk licht.

Precies op schema, tegen elf uur, zijn de wandelaars ter plekke en het eerste dat gehoord werd, waren de complimenten over de ruim voorziene tafel met lekkernijen. Ook de tot nu toe afgelegde route werd uitbundig geprezen door de vrolijk uitziende wandelaars. De kinderen waren vol goede moed en de laatst bijgekomen Trudi had de lachers nu reeds op haar hand. Als dat zo doorgaat, heb ik er het volste vertrouwen in dat het allemaal goed gaat komen. Als de groep weer is vertrokken en de snoeptafel is opgeruimd, is het voor mij weer tijd om te vertrekken naar Papendrecht, waar bij de plaatselijke voetbalclub in de kantine iets langer gerust mag worden.

En daar stappen ze binnen met glunderende gezichten en nog vol van het avontuur met de waterbus. Echt iets bijzonders voor iemand die het voor het eerst meemaakt. Iets heel anders dan de gebruikelijke pont of ander varend object. De snelheid waarmee over het water wordt gescheerd en het comfort van een luxe touringcar. We zijn nu op ongeveer elf kilometer en er moet nog zoveel moois komen. Frieda verlaat hier de groep en gaat op eigen houtje verder. Zij neemt haar gezondheid in acht. Met graagte wordt eraan wat volgt begonnen. Na afscheid genomen te hebben van de kantinebeheerders, die uitermate tevreden zijn over het bezoek, ga ook ik weer verder. Mijn auto brengt mij naar Villa Augustus om daar weer op de wandelaars te wachten en te voorzien van een beetje drinken en een mandarijn.

Het duurt even eer ook Trudie de beoogde plek heeft gevonden, maar nadat ik nog een poosje argwanend ben opgenomen door een surveillerende politieman, is zij met Ma ook hier en kunnen de spulletjes worden uitgestald. Iets later dan gepland komt de groep aangewandeld. Er zijn er die moeite gaan krijgen, maar van ophouden niet willen weten. Vijf en twintig kilometer is gauw gezegd, maar om het te lopen is andere koek. Vooral voor hen zonder ervaring wordt het intussen een opgave. De mooie route maakt veel goed, want uit de opmerkingen van diverse mensen is het getoonde de moeite waard. Martha heeft een pleister nodig voor haar stukgelopen voet en daar wordt met vertrek rekening gehouden.

Als de 67 overgebleven deelnemers verder gaan, ruimen wij gedrieën de rustplaats op en brengen de spulletjes thuis, alvorens we naar de finishlocatie gaan om daar de wandelaars op te wachten. Om tien over vier stappen de eersten over de drempel en is de tocht ten einde. Lang wordt er nog nagepraat over het schitterende weer, de belevenissen onderweg en de gezelligheid tijdens de route. Conny klaagt over haar rug en Martha over haar voeten. Angel is net als ik dodelijk vermoeid, maar allen zijn goed gemutst. Niemand die klachten heeft over de route.

Als ook de laatste vertrokken is, gaan Ma en ik eveneens naar huis om daar verder te genieten van deze bewogen dag. Een dag waarop een tocht is gelopen waar nog lang over gesproken zal worden. Ik heb er een hoop werk aan gehad, maar de dankbaarheid van de wandelaars zijn voor mij voldoende bewijs dat het de moeite waard is geweest.

Mede namens mijn vrouw dank ik allen voor hun aanwezigheid en de vriendelijke woorden die gesproken zijn. Wij hebben er ook van genoten.

 

Annie en Quirinus Hoogland

 

De Vijf dorpentocht

Deze keer was de startplaats in Giessen. Bert Faro en zijn crew lieten ons de oostelijke kant van het Land van Heusden en Altena zien.  Dit gebied hoorde tot 1812 bij Holland. Helaas daarna is het ingedeeld bij de provincie Noord-Brabant. Een vreemde protestante eend in de verder katholieke kooi.

Bij de start werden er weer een paar certificaten uitgereikt voor het meermalig meewandelen met Samen op Pad. Het viel wel op dat de dame werd gekust en de heer het moest stellen met een handdruk.

Bert zei in zijn toespraak dat we een eenvoudige wandeling gingen maken. Via vijf dorpen in dit gebied. Hij had er zo 6 van kunnen maken, vertrek uit Giessen, even Rijswijk in en dorp zes was aangedaan. Rijswijk wordt voor een volgende gelegenheid bewaard.

Als goed organisator had Bert voor vermaak onderweg gezorgd. Twee gevechtshelikopters van de Luchtmacht draaiden rondjes boven de groep. Via Fort Giessen, deze keer niet bezocht, werd koers gezet naar het eerste dorp, Waardhuizen.  Nu vind ik dorp een grote naam voor deze cluster huizen, gehucht past in mijn visie hier beter bij.

Ik was uitgegaan van de hele tocht asfalt, maar gedegen kennis van het terrein bij Bert en kompanen zorgde er voor dat we via een grasstrook naar het Pompveld, een beetje bos, liepen.  Terwijl we daar liepen werd er door de Apaches geshowd dat ze heel laag kunnen vliegen. Ja, wel zonder neer te storten!

Het bos werd verlaten en we liepen over de verwachte asfaltweg richting Wijk en Aalburg. Bij de boorinstallatie voor het boren naar schalliegas was de wagenrust. Koek en fris verzorgd door Jeannette. Prima voor elkaar.  We liepen door naar Wijk en Aalburg. Via een aantal bloemenhandelaren c.q. kwekerijen werd de rust in d’Alburcht bereikt.  Binnen was het goed uit te houden en een ieder kon er zijn natje en, in dien gewenst, broodje bruin fruit bestellen.

Na de rust gingen we richting dijk. Niet er over de dijk, maar richting de Afgedamde Maas. Wederom een stukje onverhard. Zelfs het gras was voor ons gemaaid. Een kleinigheid, het gemaaide gras, was nog niet weg gehaald. Een kniesoor die daar op let.

Het volgende dorp wat werd bezocht is het beruchte Veen. Bekend van de autobranden in Oudjaarsnacht. De ME is daar een niet graag geziene gast. Er is schijnbaar genoeg geld, want er staan daar niet onaardige huizen. We liepen langs het lokale fort, intussen omgebouwd naar energie zuinige woningen.  Bij de molen had Jeannette weer keurig in de schaduw positie gekozen voor de volgende wagenrust. Ook nu werden we verwend met koek en fris.

Na deze pauze op pad naar Andel. Hier was bij de kerk de eerder genoemde Apache gevechtshelikopter te wonderen. Ja, mits we op tijd zouden zijn. Langs de dijk en later op de dijk, in een fris windje werd Andel bereikt. De inwoners hadden een soort wedstrijd van wie de straat van de mooiste verlichting had voorzien. Leuke dingen gezien.

Bij de kerk werd het “graf” van Jan Claessen bekeken. Volgens overlevering is hij in 1634 vermoord en bij de kerk van Andel begraven.  De Apache was net vertrokken, een kleine tegenvaller, en ook tijd om een ijsje te kopen was er niet. De rij was veel te lang om daar op te wachten. Via de vestiging van Hak in Giessen werd de finish weer bereikt.

Het was een mooie dag, waar 51 personen van hebben genoten.  Bert en crew bedankt!

Bertus van Ginkel

 

1e Tiengemetentocht 2016

Hennie van der Burg en Arie van der Eijk organiseren voor het eerst een tocht naar Tiengemeten.

Een eiland in beheer bij Natuurmonumenten.  Om er te komen heb je een pont nodig.

De kosten hiervoor bedragen € 6,00. Sommigen mensen maakten zich daar vreselijk druk over. Veel te duur! Als je dat vindt, prima, gewoon niet mee wandelen.

 

In de week voor de tocht ontving iedereen een mailtje over het parkeren. Het parkeerterrein bij de startlocatie werd gebruikt voor huttenbouw. Huttenbouwen en auto’s gaan slecht samen, alternatieve parkeergelegenheid werd aangewezen. Wel advies: op tijd zijn!

 

Ik heb daar braaf naar geluisterd en was ongeveer gelijk met de organisatie bij de start. Diverse mensen die ik normaal nooit op een SOP zie waren present.

 

Stipt om 10:00 uur (op mijn horloge stiekem 2 minuten vroeger) werd er gestart. Doel de pont van 12:00 uur halen. Ik moest even wachten want Casper Seijn en Diny Meurs waren te laat.

De groep was net weg toen zij aankwamen. Snel achter de groep aan. Ik mopperen op Casper, jij bent altijd te laat! In dit geval (een uitzondering!) had Diny zich verslapen.  Stevig door wandelend haalden we de groep bij.

 

De route naar de pont was 10,1 kilometer. Veel dijk en rechte wegen. Iets anders kennen ze in de Hoekse Waard bijna niet. Bij de pont stond Truus, vrouw van Hennie, al gereed met een flesje drinken en een koek. Direct de pont op. Na een vaart van een minuut op tien kwamen we op de hoofdattractie van deze tocht. Tiengemeten!

 

Landbouw grond terug gegeven aan de natuur. De oostelijke kant, daar liepen wij, is nog droog. Aan de westelijke kant zijn de dijken doorgestoken heeft het water weer vrij spel. Mooi om te zien hoe de natuur zijn gang gaat. Nu is het eiland in beheer bij Natuurmonumenten. Dat betekent dat de natuur niet zijn gang kan gaan, maar dat de mensen volgens een beheerplan regelmatig ingrijpen. Nu was men bezig jonge boomopstand te verwijderen. 

 

Langs een kudde paarden werd de grote rust bereikt. Op het uiterste punt van het eiland staat aan de oostkant de Herberg. We hadden een mooie plek op het terras, in de schaduw. Wij wandelaars werden niet bediend. Zelf drank binnen op halen. Voor de gebruikelijke portie bruin fruit was geen tijd. De pont van 14:10 uur moest weer worden gehaald. Via een mooie natuurroute weer terug naar de pont. Voor het landbouwwerktuigenmuseum en het Rien Poortvlietmuseum was geen tijd.

 

Dankzij de, voor SOP begrippen, strakke leiding werd het geheel volgens planning uitgevoerd. Goed nadenken van met name de voorzitter had er voor gezorgd dat alles binnen de planning werd gehaald. Dit betekende dat de route was omgedraaid en er nog een klein stukje was gewijzigd.

 

Na de pont liepen we via een andere route, met nog steeds lange rechte wegen, weer terug naar Numansdorp. Bij de kerk in Zuid Beijerland kregen we weer te drinken en een chocoladereep of iets dergelijks. Ook konden we hier, indien nodig, gebruik maken van de toilet.

 

Wat later dan normaal te doen gebruikelijk, om 16:30 uur, werd de finish bereikt. Logisch, de afstand was ook wat langer, namelijk 28 kilometer.

 

Vooral het stuk op het eiland was prachtig. Bij tocht nummer 2 graag daar wat meer tijd voor uittrekken. Mede dankzij het mooie weer heb ik en denk velen met mij van deze tocht genoten.

 

 

Met een groot parkeerterrein konden we met gemak alle auto’s parkeren voor sporthal ’De Camp’’ in  Woudenberg.  Zoals altijd komen van heinde en ver weer de wandelaars (67 stuks). Een groot aantal gaat eerst aan de koffie thee of frisdrank na een inspannende reis. Het blijft altijd spannend of je op tijd bent. De klok loopt al tegen tienen als we ons verzamelen voor het gebouw. Bert Farao neemt de microfoon en heet ons allemaal welkom. Ook is Rolf Craanen vandaag in ons midden, die het stokje overdraagt aan anderen voor het organiseren van de tochten. Maar wel verzorgen hij en Co Stam de catering vandaag. Bedankt mannen,  wat jullie allemaal voor de club hebt gedaan en nog doen. Ook worden de twee anderen bedankt voor het uitzetten en alle organisatie er omheen. Ga er maar eens aanstaan; er komt heel veel bij kijken voordat het de goedkeuring krijgt van het bestuur. Normaal doet Klaas vaak het woord ,maar deze  keer niet daar hij wordt gehuldigd voor 120 wandelingen bij Samen Op Pad. Er wordt hem een certificaat overhandigd. Maar dan gaan we van start met een mooi zonnetje en heerlijke temperatuur.

Al heel snel zijn we de bebouwde kom uit en passeren we wat boerderijen in het buitengebied.  Al gauw gaan we landgoed  ’Den Treek Henschoten’ op; een prachtig bos met vele bomen. Ondertussen zie ik al struiken staan met bosbessen. Inderdaad zitten er al lekkere, rijpe bessen aan. Snel even proeven. Na een stuk of tien bessen moet ik verder, want heel lang stil staan kan niet. Voor ik het weet ben ik de groep kwijt. Het tempo is ’moordend’, zeker in het begin. Ter hoogte van de Zeisterweg  wachten we totdat we gegroepeerd zijn en met behulp van de mannen in de fluorescerende hesjes, die het verkeer tegenhouden, steken we snel over.

Dan komen we bij een van de mooiste plekjes  van de dag ’Het Henschotermeer’; een recreatieplas van 70 hectare, waarvan 13 hectare water is. Jaarlijks komen hier zo’n 600.000 bezoekers. Tot 1895 was het een zandverstuiving. Begin jaren 30 van de vorige eeuw is er zandwinning voor de aanleg van de A12 geweest. In 1972 is de plas uitgediept en kun je er zwemmen. En als het water ’hard’ is schaatsen. Wij wandelen tot ongeveer de helft van de plas (zo’n 400 meter) en maken dan gebruik van een van de voetbruggen naar het eiland. Even later gaan we een tweede brug over naar het de andere kant van de plas. Zo  te zien is er nog weinig recreatie vandaag. Eén enkele school met kinderen die in het water zitten,  heeft een zee aan ruimte.  Dat zal in de loop van de dag, als het warmer wordt,  wel veranderen. Topdagen van 30.000 bezoekers staan in de statistieken vermeld. Er zijn voldoende toiletten en de bacteriologische waterkwaliteit is uitstekend.

Na wat klimmen en dalen over de Heuvelrug naderen we landgoed ’De Hoogt’. Een rijke bankier had hier zijn optrekje laten bouwen in 1826. Later liet hij er ook een mooi theekoepel bouwen in de volksmond ’De koepel van Stoop’ genoemd. Hier is dan ook de eerste wagenrust en medeoprichter van Samen Op Pad,  Rolf Craanen, en ook lid van verdienste, Co Stam, staan hier koeken uit te delen en hebben pakjes en blikjes drinken uitgestald op hun kraam. Uitstekend is de verzorging geregeld. Aan alles is gedacht: vuilniszakken en dozen voor de lege drinkpakjes en blikjes, zodat er niks in het bos kan blijven liggen. Na deze korte,  geriefelijke onderbreking is het: op naar Austerlitz.  Vanuit de verte horen we het verkeer van de snelweg Utrecht-Arnhem. We passeren een oud tennishokje en een soort half ondergronds kippenhok, of stal en het oude dienstgebouw Noordhout met zijn heel apart balkon. Nadat we de Traayweg zijn overgestoken, wandelen we parallel aan de snelweg. Gelukkig buigen we snel af en gaan de bossen van Austerlitz door  langs heidevelden en over zandverstuivingen en bereiken we uiteindelijk het kleine plaatsje. In het centrum is bij ’Dorpshuis

’t Trefpunt’ is de grote middagpauze. Het dorpshuis biedt onderdak aan veel verenigingen en is dus ook bijna iedere avond bezet. Maar ook wij zijn er welkom en kunnen er onze boterham en een drankje of broodje met beleg of iets van frituur nuttigen. Inmiddels is iedereen vol lof over de tocht, maar ook over  het weer.

Nadat we weer wat zijn bekomen van het geklauter op de Utrechtse Heuvelrug wacht ons nog een pittige beklimming. Maar zover is het nog niet. Eerst lopen we langs wat korenvelden en dan wat slingerpaadjes (en daar zijn er wat van). Ook vind je hier heel veel uitgezette wandelroutes. Ook langeafstandspaden, zoals het bekende ’Trekvogelpad’ , vind je in deze omgeving.. Wederom steken we de drukke Woudenbergseweg over en wandelen  het Landgoed ’Wallenberg’ op. Menigeen is wel eens bij de bekende put geweest die ooit is gegraven in 1797 op een diepte van 14 meter.  In de oorlogsjaren is de hofstede in puin geschoten, maar de put is bewaard gebleven. Deze is zelfs in 1989 gerestaureerd. Aan de omtrek van beukenhagen is nog te zien hoe het vroeger was. Dan, na menig zweetdruppeltje, komen we aan bij de ’Pyramide van Austerlitz’; een 36 meter hoge berg van aarde. De heuvel is. om verveling tegen te gaan, gebouwd door de Franse militairen. Die klaarden dat in 27 dagen. Op de top kwam een 13 meter hoge obelisk. Het geheel heette de ’Marmontberg’. In 1805 gaf de nieuwe koning van Holland de plek de huidige naam. Tegen een kleine vergoeding is hij te beklimmen via een trap aan de voorkant.  Driekwart wandelen we er omheen richting de Trekerweg. Vlakbij de ’Leusderheide’ buigen we af.  Als we bij pannenkoekenhuis ’Bergzicht’ de drukke Doornseweg oversteken, wandelen we net als vanmorgen weer in het landgoed ’Den Treek’.  We passeren een ondergewerkte Duitse bunker waarbij, in de oorlogsjaren, ook een schijnvliegveld lag. Dit was allemaal bedoeld om de aandacht af te leiden van vliegveld ’Soesterberg’. Hier is  weer een wagenrust. Een heerlijke koek wordt ons aangeboden door Rolf en Co. Ook hier genieten we weer even een welverdiende rust. Nadat we de mannen bedankt hebben is er nog een paar kilometer te gaan.  Nog even beklimmen we een uitzichtpunt bij een veenplas, ook wel ’Treekermeertje’ genoemd.  Het hele gebied vormt een prachtig natuurreservaat. Als we weer in open landschap komen, zien we in de verte de kerktoren van Woudenberg al staan. We wandelen nog even langs de voetbalvelden en de ’Wipperveldvijver’,  waar ik nog enkele kiekjes neem  van de waterplanten. Dan komen we aan bij het eindpunt sporthal ’De Camp’. Er is nog tijd om even na te praten en afscheid nemen van Rolf. Ik wens alle wandelaars een  fijne vakantie toe en/of een  fantastische wandel- vierdaagse .

Hennie Roelofsen

 

 

Daarle ligt in de gemeente Hellendoorn op de grens tussen Salland en Twente. Het dorp kent een lange historie. Al in 933 wordt Daarle genoemd vandaag de dag wordt Daarle gekenmerkt door de hoge es, met een afwisselend landschap van weilanden, bos en water. Moderne boerenbedrijven spelen een belangrijke rol voor de lokale economie en het ruikt er, net als bij ons, naar varkens en gier. Soms is het zichtbaar op de weg. Hier hadden Gerrit Oskam en Della Kleinjan een heel mooie route uitgezet met behulp van het comité. Aad de Bie had hem voorgelopen vanuit eetcafé ’n Tip. In het restaurant, waar ook de start en inschrijving is, wordt Henk onze voorloper toegesproken door Gerrit. Vanwege zijn prestatie, 168 tochten van 25 km lopen, krijgt hij een certificaat en een wild applaus.

Dan gaan we van start. Gelijk worden de paraplu’s en capes te voorschijn gehaald, daar het licht begint te regenen. De vooruitzichten zijn slecht voor de gehele dag. Richting buurtschap Piksen en De Kolonie passeren we een kleine camping, die ook een bed & breakfest heeft. Inmiddels worden we behoorlijk nat. Maar we zien toch ook wel dat het wat lichter wordt. We naderen de eerste wagenrust bij de modelvliegtuigenclub. Hier staan twee dames met een poncho in de regen ons op te wachten, met warme koffie en een heerlijk stuk kruidkoek. Bedankt, lieve mensen. Het was heerlijk! We vervolgen de weg langs akkers en weilanden. Zowaar begint het droog te worden. We naderen de kronkelige Regge. Na een dikke vijfhonderd meter gaan we een bruggetje over en lopen nu aan de andere kant. Als je linksaf zou slaan, kun je hem via een fietspad volgen tot Diepenheim, waar hij ontstaat als aftakking van de Schipbeek. Bij Ommen mondt hij uit in de Overijsselse Vecht. Maar wij gaan dus rechtsaf en wandelen het gebied in met de naam ’De Preekstoel’. In 1894 schijnt heel Twente blank te hebben gestaan. De Regge is door de waterschappen met      20 % verkort door kanalisatie. Eenentwintig bochten zijn er uitgehaald, wat de weilanden droger maakt. Ook hebben ze er een aantal stuwen gebouwd. Ter hoogte van het buurtschap Schuilenburg wijken we even af van de Regge tot aan de stuw. Daar steken we hem weer over en komen aan bij het ’Pannenkoekenhuus Marle’,  zoals men daar zegt. Aad de Bie en Gerrit Oskam hadden met de eigenaar al van te voren afgesproken dat voor een Sop-prijsje er een pannenkoek zou worden geserveerd. Ik waagde me er ook aan. Heerlijk snel werden we bediend. Ook werden we uitgenodigd om in het blikkenmuseum, dat er aan vast zit, even rond te snuffelen. Het is de moeite waard. Allemaal oude blikken …..wie kent ze niet van Verkade, Droste en de Baroniechocolade. Maar ook zijn er tegeltjes met oude spreuken en een oude weegschaal. Er is een rek met snoep. Wie kent ze nog die grote rode wijnballen? Als kind stak je hem in de mond en leek net of je de bof had. Ook zijn er een aantal koffiemolens, die nog met de  hand bediend moeten worden. En er zijn nog veel meer bezienswaardigheden. Maar zoals altijd, is er nog een stukje te gaan. Wat heel erg opvalt aan deze wandeling is de rust die hier heerst. Bijna geen auto zie je en je hoort ook geen ander lawaai. Dan naderen we buurtschap Marle met zo’n 600 inwoners. We hebben hem niet gezien, maar ik weet hem te staan een ’haandwiezer’ op het kruispunt van Hellendoorn naar Daarle. Zon heel oude van de A.N.W.B. Uiteindelijk wandelen we door tot het Zwols kanaal en gaan de Kanaaldijk op. Na een kilometer is er plotseling weer een wagenrust. En wat voor een voor een! Ieder krijgt een glas met een heel verfrissende cocktailfruit. Ook nu weer is er een stuk heerlijke kruidenkoek. Na de verzorging bedankt te hebben is er nog een klein stukje te gaan. We buigen af van het kanaal en wandelen op de Kerkallee langs het kerkhof. Spoedig komen we bij het punt aan waar we vanmorgen begonnen zijn. Een aantal dames staan rozen uit te delen voor alle binnenkomers. Het was een schitterende tocht met wat regen. Het taaltje dat ze er spreken is voor mij niet te verstaan.

 

 Eigenlijk als je het ’volkslied’ leest, begrijp je het hoe mooi het er is.

Darloe, eiland van zand en leem in het darrig en moerig ven.

Oen ontstoan begint in duustre tied.

Datis noe drie iestieden geleen geschied

Refrein:

Doarle, mien dorp ie ligt doar zo mooi tussen Twente en Salland.

Langs de raand van mooien ech doar leve wie vredig en best.

                                                                                            

  Hennie Roelofsen

 

 

Hans van der Goes had voor de laatste maal een tocht uitgezet zo vernamen we in de aankondiging. Het zou de 12e Backfieldtocht worden vanuit Achterveld.  Jammer eigenlijk, want het is zo dichtbij voor mij. Toch is er een grote opkomst; ook vandaag weer meer dan 80 deelnemers. Wat heel leuk is dat Hans zijn 120e tocht  wandelde met Samen Op Pad.  Hij krijgt hiervoor uit handen van Klaas  zijn welverdiende certificaat. Dan gaan we van start  richting  het centrum van dit leuke dorpje, Achterveld,  met een heel rijke geschiedenis. Enige bekendheid heeft de jaarlijkse carnavalsoptocht die georganiseerd wordt door de C.V de Puupenkoppen. Ook een wielerwedstrijd ’Tour de Junior Week’,  die gehouden wordt met deelnemers uit 25 landen is een trekker.  Verder is er de jaarlijkse Vredesloop. De loop start in Wageningen bij hotel ’De Wereld’ met hardlopers die een vreugdevuur naar Achterveld brengen. Al snel wandelen we op de Kerkdijk en steken de Hessenweg over naar  het buitengebied. Eerst passeren we nog wooncentrum Stichting  Sint Joseph dat daar al 110 jaar ligt. Vrijwel gelijk pikken we een stukje klompenpad mee dat de naam Snorrenhoefpad heeft. Eigenlijk is het een buurtschap van huizen dat die naam draagt. We passeren statige boerderijen, maar ook midden op het platte land restaurant/partycenter ’De Klaveet’,  waar voor de jeugd van heinde en ver komt om te feesten in de weekenden te vieren.  Ook hier weer zo’n bekende oude naam op de route: de Postweg. We komen ter hoogte van de Elferink Hoeve, een zorgboerderij voor jeugdigen die begeleid worden door jeugdzorg.  Je kunt als hulpboer of- boerin helpen met het zorgen voor dieren, de stallen uitmesten of werken in de moestuin of gewoon weekenden of vakanties houden om bv. het thuisfront te ontlasten. Dit allemaal in het rijke Nederland, waar Achterveld toch wel een bijzondere plaats inneemt, voor mensen die hulp nodig hebben. Dan naderen we Scherpenzeel. Maar eerst is er een wagenrust. Inmiddels is de zon er ook bijgekomen, dus wat vocht innemen kan geen kwaad.  Zelfs een koek wordt er aangeboden.  Na dit heerlijks wandelen we over de oude schietbaan van stichting landgoed Scherpenzeel.  Deze was tot 2000 in gebruik. Na  restauratie is het nu allemaal recreatiegebied met veel fietspaden, maar ook diverse klompenpaden. Je kunt ze makkelijk aan elkaar koppelen. Dan naderen we  Scherpenzeel. In het hartje van het dorp staat de oude volkspomp naast de kerk. We lopen over de weekmarkt waar de marktkooplui hun waar te koop aanbieden. Erg druk is het nog niet. Via de Marktstraat verlaten we het centrum weer. Net voordat we de drukke rondweg de N224 oversteken, zien we links het Kulturhus ’De Breehoek’, waar een enorme grote voetbal ligt.  Dit voor aankomende  Europese voetbalkampioenschappen, waar ons land zich niet voor kwalificeerde. Weer wandelen we in de natuur bij landgoed ’De Haar’. Wie herinnert zich niet het ’Kerstavondpad’ dat Wim Veerman in december had uitgezet. Maar nu oogt het heel anders in het voorjaar. Het gezegde: je waant je God in Frankrijk, is ook hier weer van toepassing. Misschien heb je het opgemerkt dat we langs  een beek wandelen, of er een oversteken. In dit gebied liggen heel wat beken met zijtakken. Ze dragen soms namen waarbij je denkt; hoe komen ze erop. Ik noem er enkele: de Rubberbeek. de Modderbeek,  de Nederwoudsche beek. Zo kan ik er nog tientallen opnoemen. Allemaal zijn ze aangelegd om  de waterstand, zoals afgelopen tijd wel nodig, een beetje beheersbaar te houden. Na enkele kilometers komen we bij de grote rust ’Allurepark De Lucht’ ter hoogte van Renswoude.  Het is een enorm grote camping. Er is voor ieder wat wils. Koffie,thee, maar ook bier en frisdranken worden hier verkocht.  Ik ga buiten zitten, want er staat een de lange rij voor de bar. Deze tijd kan ik wel even benutten om te rusten.  Dan gaat er ineens het een soort rolgordijn open en is ook de snackbar open. Heerlijk zie ik sommigen smullen van de een broodje hamburger of kroket. Ik geniet van een koud blikje fris. Na de rust , met nog zo’n acht kilometer te gaan, we gaan nu richting De Glind.  Wederom komen we langs grote boerderijen met enorme veeschuren met veel land erom heen Ook passeren we diverse poelen waar libellen vlinders en kikkers hun domein hebben. We gaan voorbij aan de begraafplaats en het zwembad van de Glind. We naderen jeugddorp ’De Glind ‘.   Omdat hier van oudsher uithuisgeplaatste kinderen opgevangen worden in een gezinshuis (net als Achterveld) zijn hier verschillende jeugdzorginstellingen van de Rudolphstichting actief.Wandelend langs dorpshuis ’De Glindster’ en het Rhudolpfpaviljoentje komen we bij een soort vijver waar de bloeiende waterlelies in grote getale te bewonderen zijn.  De officiële  naam is Nymphaea en betekent:  rijkdom.  Lopen door de weilanden volgen we  de Schoonderbeek en de Modderbeek. In de verte zien we de Sint Jozefkerk al staan. Zo komen we weer op de Klettersteeg bij voetbal vereniging Achterveld aan. We bedanken Hans en alle medewerkers. Maar ook het kantine- personeel wordt niet vergeten, want die waren er weer voor ons.

Hennie Roelofsen

 

 

Tweeëntachtig trouwe wandelaars wisten van te voren niet wat voor mooie tocht  Cobie en Klaas in elkaar gezet hadden vanuit het oude vissersdorpje, uit de 14e eeuw, Huizen.  Vanuit de gezellige kantine van de korfbalvereniging was het vertrek gepland. Alle wegen rond het startpunt leken open te liggen, maar we konden toch tamelijk dichtbij parkeren. Na wederzijdse begroetingen had Klaas zich al voorbereid om de oorkonde aan Corrie Heijnekamp uit te reiken.

Dat voor het voor 72e  keer 25 kilometer mee wandelen. Het uitwisselen van de nodige zoenen en handen schudden was dus ook gelijk een plaatje waard. Hierbij nog gefeliciteerd.Dan wordt er gestart. Het is klam en drukkend. Er wordt ook in de loop van de middag wat regen voorspeld, maar daar denken we nog niet aan. Zigzaggend gaan we richting het oude dorp. En ja hoor, een hooitas(berg) met oude boerderij ligt midden in het oude dorp met daar rondom oudere en nieuwe huizen. Wat een nostalgie. Na een stukje door het centrum, waar net als in ieder dorp een Kruitvat, Hema en Jumbo staan, passeren we wat leuke terrasjes. Na een rondje om de Oude Kerk en het oorlogsmonument verlaten we het dorp langs het oude gemeentehuis met zijn opvallende fontein.

  Nu passeren we hier de plek waar vroeger de Gooise tram (ook wel de Gooise moordenaar genoemd vanwege de vele ongevallen) reed. In 2001 heeft hij nog een week gereden met al zijn prachtige gerestaureerde wagons. Dan komen we toch in het groen; Bikbergen een naoorlogs bos met een villawijk. Het is zo’n 55 hectare groot en vormt  samen met Crailo en IJzerenveld een aaneengesloten bos in het Gooi. Uitgestrekte velden met haver en koren geven ons een gevoel van rust. We zijn even weg uit de drukte. Regelmatig is het ook klimmen geblazen vanwege de bergjes, maar dat zijn we gewend. Ook Co Stam is gelukkig  weer van de partij, en niet te vergeten Aad de Bie die vandaag  een groot deel mee wandelt. Hij heeft de tocht mee voorgelopen enkele dagen geleden. We wandelen over de Tafelbergheide. Dan gaan we tussen het buurtschap Crailo en Bussum over op de Westerheide nabij Laren. In de verte zien we de zendmast van Hilversum. Nog steeds is het drukkend, maar de zon laat zich nu ook zien. We passeren het Geologisch museum Hofland; de moeite waard om eens te bezoeken. Hofland heeft 40 jaar als amateurgeoloog alles verzameld over de ontwikkeling van het leven op aarde.  Er net naast ligt  het Sint Janskerkhof van Laren met zijn prachtige kapel uit 1892. Ook nu zien we bij de Laarder Engh weer prachtige korenvelden met allemaal fiets- en  wandelroutes. Een heel bekende route is het ’Wasmeerrondje’. Dan bereiken eindelijk de grote rust bij de Sherpa Boshoeve, een plek waar iedereen welkom is. Het ruikt er heerlijk naar hout. Je ziet onder de houtmijt dat er gezaagd en gekloofd wordt om openhaardhout te maken. Het hout wordt zelfs voor een kleine vergoeding thuisbezorgd. Maar ook hebben ze er een sfeervolle winkel met tweedehands kleding,schoenen, boeken, keramiek en curiosa. Het is allemaal heel leuk om te zien. Maar wij komen om ons broodje en een drankje te nuttigen. We genieten vooral even van rust op het 13 kilometer punt. De broodjes met kroket zijn niet aan te slepen door de vrijwilligers, die ons ten dienste staan. Enkelen van ons doen de schoenen uit om vooral de voeten wat te ontspannen en rust te geven. Dan klinkt, zoals altijd, het sein van vertrek. Nadat iedereen zich weer opgetuigd heeft, groeten en bedanken we de bediening. We wandelen eigenlijk gelijk het  Gooi’s natuurreservaat de Zuiderheide op. Daar liggen de Witte Bergen waar naar ook het restaurant, dat iets verder aan de A1 ligt, is vernoemd. Dan volgen we op de parallelweg de A27 een stukje. We lopen door een tunnel naar de andere kant en gaan verder richting Eemnes. Eerst gaan we langs een  hoveniersbedrijf dat graszoden kweekt. Vervolgens lopen we langs de rand van Eemnes en buigen we net voor de rotonde linksom. We gaan weer door een tunnel en staan even later bij Klaas, die koeken staat uit te delen. Iets verder is een soort marktkraam waar de drank wordt uitgedeeld. Er is keuze uit een pakje of blikje. Even een korte pauze…. nog een vijf kilometer te gaan op weg naar Blaricum. Als we daar aankomen wacht ons een heuse verrassing. De groep wordt gesplitst. Een deel steekt over en gaat naar ijssalon ’De Hoop’ in.  Coby en Klaas trakteren ons op een ijsje en niet zomaar een. Allerlei heerlijke smaken zijn mogelijk. De ijssalon was niet voor niets in 2015 tot beste van het land uitgeroepen. Natuurlijk mag de laatste groep, na enig oponthoud, ook de salon in gaan om een lekker ijsje uit te zoeken. Ook hier weer even een korte onderbreking. Dan gaan we via de Blaricummer Eng verder. Even vangen we een glimp op van het aspergesteken. We wandelen langs een groot veld waar ook een heel grote tent staat om dit heerlijke goedje te proeven. Dan komen we het Warandepark door. Hier zie ik een  heel bijzondere grenspaal staan. Na wat naspeuringen krijg ik wat duidelijkheid. Het is een ’Leeuwenpaal’. In het Gooi moeten er nog zo’n 22 staan. Dan nog passeren we het gedenkmonument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogen en vredesmissies. Even later komen we weer bij de korfbalvereniging aan. Als je naar de lucht kijkt belooft het niet veel goeds. Toch ik heb de hele dag mijn paraplu voor niets meegenomen. In de kantine neem ik afscheid van Coby & Klaas en het comité om snel naar huis toe te rijden. Maar het is helaas aansluiten in de file, zoals gebruikelijk de laatste tijd.

Hennie Roelofsen  

 

In Sint-Michielsgestel in Noord-Brabant  in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, bij het party centrum ’Absoluut’, is de inschrijving van de Gestelse Ommelanden. Een tocht die Myriam v.d. Berg voor ons heeft uitgezet. Bij aankomst is het al gezellig.  Met het zonnetje erbij komen de wandelaars binnen druppelen. Na de inschrijving eerst nog een huldiging. Gerrit Oskam heeft 120 tochten voltooid; een heel knappe prestatie. Dan klink het startschot en volgen er een dikke 60 wandelaars de voorlopers. Natuurlijk zoekt iedereen zijn maatje en reken maar dat er wat afgebabbeld wordt. Al gelijk kunnen we genieten van de prachtige rododendrons, die in het park staan.  Heel snel zijn we het dorp uit en gaan een brug over bij de bochtige Dommel. We volgen hem een stukje en zien in de verte kasteel Nieuw Herlaer. Wederom gaan we een brug over en genieten even van een romantische plaatje. We maken we een ommetje door het landgoed Haanwijk. Hier zijn twee hangbruggen; heel apart alles hangt aan kettingen. Natuurlijk schommelt dat als een gek en een van ons beschadigde zijn hand tot bloedens toe. Even een pleister erop en dan weer verder.  Nu gaan we een  brug over en gaat het Essche stroom heten. We buigen af en de eerste wagenrust dient zich aan. Mirjam de parcoursbouwer,  heeft pakjes drinken en koek geregeld. Even zitten betekent dat voor sommigen. Dan, na al dit versterkende lekkers,is het op naar de grote rust. Maar dat is nog een heel stuk door het Halse Barrier; een dicht  bosgebied met schitterende bomen. O.a. een enorme grillige dikke beuk… zo mooi. Dan bereiken we de drukke snelweg A2 en gaan er overheen en komen in buurtschap Hall. Al snel wandelen we landgoed Eikenhorst binnen tussen de ….. ja alweer…. rododendrons in diverse kleuren. Het park is begin jaren 1800 aangelegd. Er staat een geweldige mammoetboom, maar ook zijn er mooie blauwsparren. De waterpartijen liggen er ook mooi bij met al hun kleurrijke beplanting. Dan is daar ineens de rustpauze bij ’De Groene Poort’  een Oertijdmuseum met een enorme dinosaurus ervoor. We gaan naar binnen waar we een soepje of broodje met drinken nuttigen. Zelf ga ik op het terras buiten zitten… lekker met dit weer. Overal zie je hennen en hanen, maar ook allerlei ander gevogelte rond- wandelen. Een prachtige pauw met zijn schitterende staart komt even een stukje brood pakken. Heel relaxed hier, een aanrader om eens met de kleinkinderen te bezoeken dit Oertijdmuseum bij Boxtel. dan krijgen we het teken om weer te vertrekken voor het laatste gedeelte van de tocht. Na de bediening bedankt te hebben voor hun gastvrijheid gaan we richting het buurtschap Selissen. Net ervoor  buigen af en gaan over alweer  een brug van de snelweg Den Bosch-Eindhoven over.  Als we er net over zijn, lopen we natuurgebied bij buurtschap De Heult binnen. Een prachtig stuk bos met een vennetje. Ook hier worden weer menige kiekjes geschoten. We verlaten de bebossing en gaan de Hooibrug over en wandelen  langs de Dommel. Een fraai gezicht vormen de vissersbootjes aan de kant. In de verte zie je de kerk van Boxtel staan. Bij buurtschap De Hogert verlaten we voor even de Dommel en gaan in open landschap naar buurtschap Wielsche Hoeven. Even verderop komen we bij de molen ’De Genenberg’. Vanuit de verte is het al een plaatje waard. Het een oudje; een beltmolen uit 1841, die tot 1964 dienst heeft gedaan. Tegenwoordig wonen er mensen al is hij nog wel intact. Hier is de laatste wagenrust en de vader van Mirjam en zijn buurvrouw, die twee jaar terug ook al in de catering zaten, zijn er gelukkig weer bij. Ze staan mandarijnen en appels uit te delen. Het is  een mooi gezicht zoals hij staat te genieten van zijn dochter en al die vreemde mensen. We nemen afscheid van hem en de buurvrouw. Er is nog een drie kilometer te gaan. Door het bos lopend bereiken we de stuw van de Dommel en volgen deze  nu aan de andere kant. We komen op het landgoed waar Kasteel Zegenwerp staat. Dit bouwwerk dateert  uit de 18e eeuw. Het kasteel wordt omringd door een mooie vijver en tuin. En dan het verhaal van het grafsteentje waarbij midden in de bossen een kindje begraven ligt. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het ontdekt door een arbeider. Het zou nog jaren duren voordat het raadsel van het grafsteentje werd opgelost. In 2007 kwam dan eindelijk, na een oproep in de plaatselijke krant, via het stadsarchief van Den Bosch het antwoord. Het graf is van Catharina Louisa van Geusau: geboren op 25 september 1811 en overleden op 23 oktober 1811. Nadat we het landgoed verlaten over de Laantje Zegenwerp, bereiken we het centrum van Sint-Michelsgestel met de stompe toren op het Petrus Dondersplein. Heel apart met speklagen en tufsteen. Tenslotte lopen door het park waar kasteel De Kleine Ruwenberg aan ligt. Voor de laatste keer lopen we langs de rododendrons en komen bij het eindpunt waar het nog lang gezellig is. Ik neem afscheid en bedank Mirjam en natuurlijk het bestuur voor de mooie tocht.  Hopelijk volgen er nog veel van dit soort mooie tochten.

 

Hennie Roelofsen

18eAmersfoortse Keientocht

Vandaag was het de beurt aan Amersfoort om bezocht te worden. Rolf Craanen organiseerde weer een tocht langs de Amersfoortse Kei. De start was zoals te doen gebruikelijk bij vv Amersvorde. Een goede locatie. Bij de start vertelde Rolf dat hij deze tocht voor het laatst organiseerde. Volgend jaar wordt de tocht verzorgd door Hen Dikken en Bert Faro. Hij vertelde ook dat hij weer een nieuwe route had gemaakt.

Deze keer was Wim Freriks weer present, dus gelukkig geen taak.  We zouden eerst door het buitengebied gaan en daarna richting start. Het gebied waar we doorheen liepen wordt teruggeven aan de natuur. Weilanden worden afgegraven en er komen ondiepe watertjes voor terug.  De werkzaamheden waren nog volop aan de gang.  De paden waren we op liepen waren soms erg modderig en dat had weleens ontwijken lopen tot het gevolg.

We kwamen langs de camping van de YMCA met daarop een beeld van een man zitten in het zand. Slingerend door de bossen werd uiteindelijk de weg langs Oud Leusden bereikt. Hier links af en richting Kamp Amersfoort.  Net voor het kamp gingen we de bossen in. We kwamen langs het in 2015 onthulde schuilplaatsverlenersmonument. Iets verder wandelden we door gereconstrueerde stellingen welke in 1939 door het Nederlandse leger waren opgeworpen. De Duitsers hebben er in de periode 1940-1945 ook gebruik van gemaakt. 

Niet lang daarna waren bij Rolf thuis voor de wagenrust. Een suikerwafel en een fruitshot werd er uit gedeeld. Volgens de verpakking was de fruitshot goed voor 22 gram suiker dus maar goed dat we nog een flink stuk te gaan hadden.  Bij het vervolg van de tocht liepen we langs bomen welke prachtig in de bloesem stonden. Ook kwamen we het eerste stembureau voor het referendum tegen. Het was er niet druk.

Slingerend door de buitenwijken en parken bereiken we het oude centrum van Amersfoort. Na wat verkeerslichtperikelen (de groep kon niet in één keer over) linksaf de oude wallen op. Iets verder liepen we langs de naamgever van deze tocht. De Amersfoortse Kei. Daarna was het slingeren door de binnenstad. Eerst door winkelstraten, langs de Lange Jan, onder de poort door naar het hofje.  Hierna kwamen we op het bekende plein voor de rust.

De pauze was een half uur en we liepen verder. Gelukkig liep ik achteraan, de voorlopers hadden moeite de juiste route te vinden. Ik kan me dat voorstellen, volgens de track liepen we lusjes en die kwamen soms erg dicht bij elkaar. Na nog een stukje oude binnenstad liepen we via de Koepelpoort de stad uit. Eerst nog wel even een lusje maken, zodat we uitzicht hadden op de plek waar de Passion was opgevoerd. Niks meer van te zien, maar volgens de Amersfoorters die me liepen waren hier de opnamen gemaakt. Geen idee, ik heb niet gekeken. Zij normaal ook niet, maar nu het in Amersfoort was wel. Er werd direct nog een verkooppraatje aan vast geknopt van hoe geweldig het wel niet was om in Amersfoort te wonen. Ik moest er ook maar komen wonen. Konden ze gemakkelijk op visite komen. A ha, ik blijf zitten waar ik zit. Wel zo rustig.

Uit eindelijk verlieten we bijna bij de Kei, de binnenstad en zetten koers richting vv Amersvorde. Ook nu lukte het niet de groep in één keer over te krijgen.  We slingerden door een nieuwbouw wijk, waarbij we op een pleintje getrakteerd werden op een appel. De appel was zuurder dan Gerrit had gedacht. Helaas had ik de camera niet klaar, dus die grimas gemist. Wel at hij de appel helemaal op, dus na de eerste indruk, verder wel lekker.

Het laatste stuk liepen we door de poort in de Adolfkazerne. Deze kazerne maakte deel uit van de Juliana van Stolbergkazerne. Gebouwd in de periode 1889-1892 was dit eerst een infanteriekazerne. Later is deze gebruikt als Opleidingscentrum voor de Medische Dienst. In 1979 is de kazerne buitengebruik gesteld.  De meeste gebouwen zijn gesloopt, alleen de voormalige bataljonshoofdgebouwen zijn verbouwd tot appartementen. De achter vleugels aan deze gebouwen zijn gesloopt.

Na de kazerne had Rolf nog wat nieuwe stukjes gevonden. We liepen door de wijk waar we luid werden aangemoedigd door een tweetal dames. Na een klein stukje bos werd de finish bereikt. De eerste auto’s reden al weg voordat we er waren.

Rolf heeft er een waardige afscheidstocht van gemaakt. Uiteraard waren er de bekende mooie punten, maar de wijze waarop deze aan elkaar werden geknoopt was nieuw. Hetzelfde gold voor de wijk waar we doorheen liepen aan het eind.

Rolf, vrijwilligers en medewandelaars weer bedankt voor een plezierige dag wandelen.

Volgende week is er de tweedaagse van Lunteren. Let op! Dit betekent zowel dinsdag als woensdag SOPPEN.

 Bertus van Ginkel

 

 
 
 

De Korte Duinentocht

Na twee keer in Zuid-Holland vandaag weer terug op een bekende locatie. Soest, bij AV Pijnenburg. Gelukkig was ik daar al vaker geweest en wist dat je tijdens de spits daar bepaalde straten niet mag gebruiken. Parkeerplek is er ook in overvloed, dus wat dat betreft geen probleem.

Ik ga me aanmelden en het eerste probleem duikt op. Wim Freriks is door ziekte verhinderd aanwezig te zijn (Beterschap Wim!) Of ik de taak van slotloper op mij wilde nemen. Vooruit dan maar. Ik kreeg van Coby direct een SOP-hes. Ik had de route niet op mijn GPS gezet, maar Nico leende mij zijn GPS. Hij had de route wel geladen.

Het tweede probleem wat zich aandiende was dat de organisator, Hette Smedema, in zijn informatie bij de tocht ongeveer al het gras voor mij voeten heeft weg gemaaid. Als mensen willen lezen waar we zijn geweest, zoek even zijn informatie er bij.

Net voor het vertrek werden we getrakteerd op een flinke regenbui. Volgens buienradar was het droog, ik kan u echter verzekeren, het was nat! Maar ja, het verschil tussen een politicus en een weersvoorspeler is dat de laatste weleens de waarheid spreekt. Vandaag helaas niet.

Iets na tienen op pad. Vandaag was het veel bos, afgewisseld met heuveltjes, gelukkig langs de zandvlaktes in plaats van er overheen. Zoals gezegd waar we zijn geweest zie de info. Speciaal was wel het bezoek aan het openluchttheater Cabrio.

Op 8 kilometer hadden we de wagenrust, met heerlijke koeken, in mijn geval aangereikt door de organisator. Na ruim 14 kilometer bereikten we de grote rust. Ik ben even iets verder gaan rusten. Daar kon ik na 2 weken afzien, eindelijk weer genieten van een broodje kroket. Een Utrechtse kroket nog al liefst, al hoewel wat er Utrechts aan was moet u mijn niet vragen. Wel erg lekker. Hans bedankt!

Na de rust liepen we richting de voormalige vliegbasis Soesterberg. Deze keer liepen we voor het Nationaal Militair Museum langs. Op 20 kilometer was er weer een wagenrust, compleet met chocolade eitjes. Na nog wat omzwervingen door het bos, waarbij in verband met de slechte ondergrond werd afgeweken van de originele route (anders dan het opgegeven gps-spoor) kwamen we weer terug bij de start, nu finish.

Het was een mooie dag, een geslaagde tocht. Hette en uiteraard de wagenrustploeg bedankt voor de organisatie en de goede verzorging. SOP-comité en vrijwilligers bedankt. Hetzelfde geldt voor de medewandelaars. Wim, beterschap, slotloper zijn is best wel een redelijk geestelijk inspannend gebeuren. Lekker er op los kletsen en domme praat verkondigen is dan wat minder makkelijk.

Volgende week gaan we voor de 18e keer de Amersfoortse Kei bewonderen.  Zwerven door het buitengebied en de mooie oude binnenstad.

Bertus van Ginkel  

DORDRECHT  1e STADS- en LANDTOCHT 23/24 MAART 2016 25 KM

Ondanks de gezondheidsbelemmeringen wil ik er toch bij zijn. Joop heeft voor de SOP een tocht uitgezet vanuit Dordrecht. Heine heeft er speciaal een snipperdag voor opgenomen en ik ben vol verwachting wie ik van mijn oude wandelvrienden hier terug zal zien. Dordrecht is voor de meesten van hen niet naast de deur en over het fileleed op de A15 kan ik boekdelen schrijven. Het is afwachten dus. Wij zijn vroeg, maar mijn Olijfje is nog vroeger en zit ons al op te wachten. Het is een hartstochtelijk weerzien. Ook de andere vrienden laten blijken dat zij blij zijn mij weer te ontmoeten. En hoewel het zich in het begin niet laat aanzien, gaan we tegen tien uur met 80 personen naar buiten om daar te luisteren naar een ietwat schraal excuus van Bertus ten opzichte van Bert.

Het is inmiddels tien over tien als de groep zich formeert en we achter Henk en Joop aan vanaf de binnenplaats van Deetos/Snel de stad intrekken. Als een lang lint van wandelaars gaan we door de straten, eerst van Crabbehof en later van het oudere gedeelte van de oudste stad van Holland. Samen met Hennie sjokken we zo'n beetje achter de groep aan. Het tempo ligt mij algauw te hoog en ik ben dan ook bang dat ik spoedig zal moeten afhaken om in mijn eentje verder te gaan. Dordrecht is mij niet geheel vreemd en ik heb van Joop een routebeschrijving gekregen, dus ik zal mij wel redden. Maar zo ver is het nog niet en houd ik de groep in het oog.

Ik doe er alles aan om bij te blijven en neem dan ook wel eens onnodige risico's met door het 'rode licht' te lopen en voorrang te nemen waar ik er geen recht op heb. Bij één van deze gevaarlijke oversteken tref ik een automobilist die maling heeft aan mijn haast en mij bijna ondersteboven rijdt, ware het niet dat Olijfje zich met doodsverachting voor de auto werpt en de auto tot stoppen dwingt. Want wie kan zo'n actie van een heldin negeren? Natuurlijk ben ik flink geschrokken en vanaf hier laat ik de groep voor wat zij is en zoek mijn eigen weg door de stad. Ook Hennie voegt zich bij de groep en ik ben min of meer aan mezelf overgelaten.

Nog heel lang meen ik de oranje hesjes van de begeleiders in de verte te herkennen, maar bij het Hof raak ik ze toch definitief kwijt. Ik neem gas terug, blaas op het Hof al leunend tegen de pui van het voormalige klooster, even uit en trek verder volgens de papieren gegevens. Het Achterom herken ik nog wel van een sporadische boodschap, maar de van Godewijkstraat zegt mij niets. De eerste dame die ik ernaar wil vragen, loopt met samengeknepen lippen aan mij voorbij. De tweede kijkt mij schichtig aan en versnelt haar pas. En de derde zegt het ook niet te weten. Dus vraag ik het, tegen mijn zin, aan een groepje rokende dames van het Da Vinci College. De rook in mijn gezicht blazend zegt de één het niet te weten, maar een ander wijst resoluut naar de overkant en zegt dat het die straat moet zijn. Inderdaad is het ook zo en kan ik weer verder.

In de Spuiwegtunnel zijn twee mannen  aan het ruziemaken, waarbij de één, kennelijk de vader, de ander zijn mouw haast uit zijn jasje scheurt. De ander, die ik voor de zoon aanzie, wil niet luisteren en rukt zich met een schreeuw los. Niet dat ik tussenbeide wil komen, maar meer om er niet ongezien aan voorbij te gaan, vraag ik of ik op de juiste weg ben. Had ik maar niets gezegd, want nu keren zij zich beiden tegen mij alsof ik de aanstichter ben van het conflict. Ik doe er het zwijgen toe en loop langs hen heen naar de uitgang van de tunnel. Nageschreeuwd kom ik boven en weet niet hoe nu verder te gaan. Een vriendelijke dame raadpleegt samen met mij de beschrijving en wijst mij de richting naar de Krispijnseweg en het Merwesteinpark.

Hiermee ben ik voorlopig weer gered en kan ik rustig lopend om mij heen kijken naar de hier en daar tussen de bomen en gras staande bosjes narcissen als aankondiging van de lente. Aan het weer is het nog niet te merken. De lucht is meest grauw en af en toe miezert het. Eenmaal op de Nassauweg denk ik het verder wel te weten, maar het parkje geeft toch wat onzekerheid. Een dikbuikig persoon, net klaar met zijn lunch, schudt het tafelkleed uit, zodat de vogeltjes ook nog iets te bikken hebben en eer hij weer naar binnen kan gaan, vraag ik hem of hij mij kan helpen. Hij steekt een heel verhaal af en wijst mij wel drie mogelijkheden om op de Spirea te komen. Natuurlijk zijn er vele wegen die naar Rome leiden, maar of dat ook voor de Spirea geldt betwijfel ik, dus neem ik de route die mij het meest waarschijnlijk lijkt.

In ieder geval duurt het nog een hele poos eer ik het naambordje van de Spirea lees en de daaropvolgende Hugo van Gijnweg bereik. En een paar honderd meter verder ben ik terug bij Deetos/Snel en wijst de klok bijna één uur. En als de wandelaars een tien minuten later aan het tweede gedeelte van de tocht beginnen, ga ik naar huis.

Donderdagmorgen ben ik vast van plan om het 'landgedeelte' van de tocht te gaan lopen, maar Joop heeft geen geschreven parkoers voor mij, dus zit er niet anders op dan het 'stadsdeel' nog maar eens over te doen. Om negen uur ga ik de deur uit en ga te voet over de Zwijndrechtse brug naar Dordt en stap onder aan de trap in de route. Op de brug heb ik al gezien dat het knap nevelig is op de rivier en ik denk dat het in de stad niet minder zal zijn. Niet goed voor mijn ademhaling en ik moet het maar rustig aan doen.

Natuurlijk grijp ik vandaag de kans aan om waar het kan mijn route voor de volgende SOP-tocht hier en daar aan te passen, dus in plaats van de Buiten Kalkhaven neem ik de Binnen Kalkhaven en snijd ik een stuk af door van begin af aan de Voorstraat te nemen. Het is nog rustig in de stad. De meeste winkels openen pas om tien uur en winkelmeisjes lopen mij gehaast voorbij om op tijd op hun plek te zijn. Ik leg de nodige beelden vast om thuis met materiaal mijn verhaal te bevestigen. Bij de vestiging van V&D staat een lange rij mensen te wachten tot de winkel voor de uitverkoop haar deuren opent. Dus ondanks de heersende rust is er nog genoeg te doen.

Ongemerkt loop ik toch nog een stevig tempo en af en toe zoek ik een plekje om weer op adem te komen. Mensen kijken mij vreemd aan als ze mij zo zien zitten. Het is nou niet bepaald het weer ervoor. Vandaag heb ik geen moeite om de van Godewijkstraat te vinden en ook de Willem Dreeshof loop ik zo naar toe. Ik voel mijn krachten afnemen en ik weet dat ik het niet ga redden. Vooral in de straten waar het autoverkeer de overhand heeft, heb ik het zwaar. Door het rustige en nevelachtige weer blijven de dampen van de uitlaatgassen hangen en maken het ademen moeilijker.

Op de Burgemeester de Raadtsingel bij de Spuiwegtunnel komt het ineens in mij op om te stoppen en naar huis te gaan.

Ik maak rechtsomkeer en loop via de kortste weg naar de bekende brug die naar Zwijndrecht leidt en loop vandaar verder naar huis, waar ik om kwart over elf voor de deur sta met op de GPS een kleine tien gelopen kilometers. Gisteren waren het er ruim dertien, dus opgeteld zijn het 23 km. Voor mij voldoende om tevreden te zijn.

Quirinus.

 

1e Stads en Landtocht vanuit Dordrecht

 

Vandaag gaan we op stap voor een tocht die is uitgezet door Joop van den Dag. Mijn vorige verslag heb ik afgesloten met de vraag wat moeten we invullen op de puntjes van: Hoe dichter bij Dordt, hoe ........ het wordt.

 

Om iets over tienen gaan we op stap. Voor we op stap gaan maak ik mijn excuses voor het feit dat niet iedereen mijn cynische humor begrijpt. Ik schrijf mijn verslagen met een bepaalde saus. Het is niet de bedoeling iemand te kwetsen, verre van dat. Trouwens degene die mij kennen, weten dat je altijd een paar kilo (misschien een mud) zout moet gebruiken. Bert, mijn oprechte excuses als je gekwetst voelt door mijn verslag, dat was niet de insteek.

 

Genoeg over mij, over tot de orde van de dag. De start was vandaag bij Deetos Snel, een korfbalvereniging. Deze vereniging heeft een mooie kantine, waar we vandaag ook terugkomen voor de pauze. Bij de inschrijving kon direct de bestelling voor de pauze worden opgegeven. Helaas geen broodje kroket, maar wel lekkere broodjes gezond, kip-kerrie of brie.

Als veelvraat bestelde ik zowel een broodje gezond, als een broodje kip-kerrie.

 

Zoals de naam van de tocht al aangaf, gaan we eerst naar de stad. We lopen zoveel mogelijk via groen door of langs de wijken Crabbehof en Krispijn. We bereiken de Oude Maas en krijgen uitzicht op de brug waar vroeger de snelweg overliep (vervangen door een tunnel) en de spoorbrug. De spoorbrug heeft een flink aantal verbouwingen achter de rug. Het hefgedeelte stamt uit 1993. We lopen door en komen in het oude stadsdeel.

 

Dordrecht heeft sinds 1220 stadsrechten en is de oudste stad van Holland. Gertruidenberg kreeg deze al in 1213, maar die stad behoort tegenwoordig niet meer bij Holland. We beginnen met de Kalkhaven en een prachtig uitzicht op de Grote Kerk. We komen vervolgens langs de haven welke nu in gebruik is voor de pleziervaart. Aan beide kanten van de haven prachtige gebouwen uit het rijke verleden van Dordrecht. Je komt ogen te kort om alles te zien en te fotograferen. We lopen SOP en dat betekent wel volgen!

 

Iets verder bereiken we de Wolwevershaven. Hier ligt een behoorlijke vloot van het varend erfgoed. Er ligt onder andere de Rijnsleepboot Pieter Boele. Een boot welke in 1893 is gebouwd. Deze boot is sinds 1987 in beheer bij de Stichting Dordt in Stoom. We gaan door naar het drie rivieren knooppunt. Met de SOP hebben we dit punt al wel gezien van de Zwijndrechtse kant, nu dus van de Dordtse kant.

 

We komen aan het Groothoofd. Hier zijn de meerpalen ter ere van Koningsdag 2015 voor zien van de nationale driekleur met een oranje afdekking. We lopen door de Groothoofdpoort. Deze stamt oorspronkelijk uit de 15e eeuw maar is een paar keer ingrijpend verbouwd. Aan de poort hangt een gedenksteen ter herinnering aan het beleg van 1418 door de hertog van Brabant. Dordrecht bleef een bezetting gespaard.

 

De tocht wordt vervolgd en we schampen de winkelstraat met uitzicht op de Augustijnenkerk. We lopen door het Hof, een voormalig Augustijnen klooster, en krijgen zicht op een stukje nieuwbouw in de binnenstad. We slingeren door wat nieuwbouw tussen de oude binnenstad en het spoor. Via een tunnel gaan we onder het spoor door en komen in het Weizigtpark. Via wat groenstroken komen we weer bij de start. Deze dubbelt nu als pauzelocatie.

 

Na de pauze, de broodjes waren heerlijk, gaan we beginnen aan het Land gedeelte van de tocht. We lopen langs het spoor, ga dit over, onder de N3 door richting Sterrenburgpark. Onze slotloper, Wim Freriks, wordt duidelijk gemaakt dat het een stuk korter kan. Niet over de brug, maar door het water. Helaas, Wim was zo verstandig de brug te nemen. Ik had de camera al klaar.We komen op de Zuiderdijk en lopen langs paardenstallen. Volgens het bord op de schuur zijn er regelmatig garageboxen te huur. Mijn auto gaat daar niet in passen. We slaan rechts af en wandelen richting natuur in onderhoud.

 

We gaan naar Viersprong. Gelukkig zijn de wegen nog beloopbaar, in het zij terrein heb ik mij niet gewaagd. Het gebied wordt geschikt gemaakt voor recreatie en natuur. We hebben mooi uitzicht op de polders ten zuiden van de stad. Al snel komt de wagenrust inzicht. Uiteraard worden we verblijd met koek en wat te drinken.

 

Na de rust gaan we door de wijk Sterrenburg. Joop heeft weer prachtige parkjes en groenstroken gevonden. Het valt niet eens op dat je door "nieuw" bouw loopt. Na weer de N3 en het spoor te zijn gepasseerd is er nog een versnapering in de vorm van een chocolade paasei. Lekker. Voordat je er erg in had waren we al weer terug bij de start, nu dus de finish.

 

Het spreekwoord luidt: Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Oorzaak, het stapelrecht en de slecht te benaderen haven na de bouw van de spoorbrug. Voor de eerste lus van deze dag kunnen we invullen: Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. Voor de tweede lus: Hoe dichter bij Dordt, hoe groener het wordt.

 

Het is een leuke dag geweest. Joop bedankt, hetzelfde geldt voor de vrijwilligers en medewandelaars.

 

Volgende week gaan we naar Soest. Een bekende startlocatie, maar een nieuwe organisator. Hette Smedema neemt ons mee door de omgeving van Soest.

 

 

De heren van Arkeltocht

Het is weer een woensdag en deze keer mogen we naar Gorinchem. Bert Faro is vanuit Noord-Brabant Zuid-Holland binnen getrokken om ons een tocht voor te schotelen. Startpunt is bij Atletiekvereniging Typhoon. Het sportpark was vrij makkelijk gevonden, echter de eerder genoemde AV niet. Het clubgebouw lag aan een fietspad. Er was wel parkeergelegenheid aan de andere kant van het water geregeld, maar als je dat niet bekend stelt, weten wij dat niet. Eerste minpunt van de dag was binnen. Volgens Bert had hij bordjes neergezet. Ook hier geldt voor als je dat niet verteld, gaan we daar niet op letten. Er staan nooit bordjes.

De startlocatie was verder prima, op de bank kon je volgens Corrie heerlijk slapen, alleen was dat wel erg slecht voor je rug. Rond 10 uur zouden we op pad gaan, echter de meeste navigatiesystemen stuurde mensen naar de verkeerde kant van de Grote Schelluinse Kade. Je reed dan tegen het eerder genoemde fietspad aan. Ook Casper had dat probleem. Hij was dus één van de laatkomers.

Direct na het vertrek liepen we langs een paar mooie molens. Vervolgens onder de A27 door en via een parkje door een winkelcentrum naar het spoor.  Hier gingen we door een prachtig laantje van oude bomen. De route komt langs het station, we gaan over de gracht naar de oude vestingwallen. Gorinchem was met Naarden de grootste vesting in zowel de Oude als Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wallen waar over we lopen zijn in 1600 voltooid. In de loop der tijd wel aangepast om aan de nieuw gestelde eisen te kunnen voldoen. De basis werd in 1600 gelegd.

We lopen langs de Waal met mooi uitzicht op de gisteren 50 jaar geleden geopende brug over de Merwede.  Al hoewel, je daar wel goed voor kijken. Door de vele foto momenten raakt de groep een beetje uit elkaar.  Moeilijk is de route niet, gewoon de vestingwallen volgen. Via de opstapplaats voor de veerpont komen we bij de haven waar we de sluis oversteken. Hier even wat oponthoud, we kunnen maar één persoons breed over de sluis. We vervolgens de wandeling over de vestingwallen naar de Dalempoort. Via deze poort verlaten we Gorinchem.

We lopen door de  uiterwaard.  We hebben nu uitzicht op wallen vanaf de buitenkant en zien ook nog wat oud geschut staan. We gaan de dijk op en komen langs een paal met de Visserij grens uit 1834. We lopen de dijk af en gaan langs de nieuwe wijk. Na wat sportvelden bereiken we Dalem. Voor een huis staat een beeld van Minnie en Mickey. Op verzoek van Cocky, of is het Kokkie, neem ik dit in mijn verslag op. Kokkie liep vandaag weer is een keertje mee.  Vandaar deze extra vermelding in het verslag, gaat ze de volgende keer misschien weer mee.  Als we de dijk weer oplopen zien we aan de overkant de vesting Woudrichem. Samen met Gorinchem en Loevestein dienden deze de Waal af te sluiten voor de vijand. Door het mooie weer, wel een koude wind, was slot Loevestein aan de overkant goed te zien. Een stukje verder bereikte we de rustlocatie voor vandaag, Fort Vuren.

Fort Vuren is gebouwd in de periode 1844 tot 1879. Het diende als voor fort ter verdediging van Gorinchem. In de tweede wereldoorlog heeft het nog een Duitse luchtaanval verwerkt. Na de tweede wereldoorlog verloor het zijn militaire bestemming. Tegenwoordig is het een herberg en B&B. We hadden pech, het restaurant werd verbouwd, in de herberg paste maar 30 personen, we waren met 102 deelnemers. Wel was er een terras, maar echt warm was dat niet. Een broodje kroket stond niet op het menu, dus moesten we genoegen nemen met een broodje bal. Tweede minpunt te pakken(Grapje!!!!).

Gelukkig voor de mensen buiten (de leiding zat in de herberg) werd er redelijk vlot weer doorgelopen. We maken nog een lusje door de uiterwaarden en komen aan de andere kant van Fort Vuren uit. Hier verdwijnen we in wat polderlandschap, om na een paar kilometer aan de ander kant van Gorinchem te arriveren.

Via een paar nieuwbouw wijken komen we bij de wagenrust. Helaas had Bert niet op zoveel deelnemers gerekend. Te weinig koeken, of te wel ik deed verplicht aan de lijn. Derde minpunt is binnen.

We lopen door en volgen weer de stadswallen, met leuke beeldjes er op.  Net voor we helemaal rond zijn gaan de we de binnenstad in.  Leuke winkels, maar helaas geen tijd om te shoppen. We komen langs de rechtbank, waar Bert van Soest zei dat hij in 1967 daar nog voor de rechter had gestaan. Nu is het een museum. Langs de kerk en een poortje uit 1391. Dit poort je gaf toegaan tot het middeleeuwse Gasthuis. We slingeren door de oude stad om de route van deze morgen te kruisen. We gaan langs het Stadhuis. Ik merk op tegen G.O te Z. dat dit niet geschikt is als trouwlocatie. Veel te modern.

We slingeren wat door de nieuwbouw aan de westkant van Gorinchem. De kilometers moeten wel kloppen. We komen langs een kerk met de toepasselijke naam Exodus. Gezien de uittocht uit de kerk hadden de naamgevers een vooruitziende blik. We krijgen nog een traktatie in de vorm van twee chocolade eitjes. Rolf, die de verzorging deed, had er nog genoeg.  Niet lang daarna komen de molens weer in het zicht en is het eindpunt van deze tocht bereikt.

Bert heeft er een mooi tocht van gemaakt, met prima weer.

Volgende week Dordrecht. We gaan kijken wat Joop van den Dag voor ons heeft gemaakt. Bedenk wel het spreekwoord zegt hoe dichter bij Dordt hoe ….. het wordt. De puntjes mag u zelf in vullen.

Bertus van Ginkel

 

1eLinge Waal tocht

Voorlopige is er ieder week een SOP-tocht. Deze week was het de beurt aan Casper vanuit Tiel. Start bij het vernieuwde Van der Valk Hotel. We werden bij de ingang al opgewacht door parkeerbegeleiders van het hotel. Een plekje aangewezen, niet te dicht bij de ingang, maar wat boeit dat, we komen immers om te wandelen.

Ruim over tienen gingen we van start omdat Casper eerst even wat brevetten voor goed SOP gedrag mocht uitreiken. Mensen die al  120 en 144 keer hadden deel genomen aan een SOP-tocht. Helaas voor Casper weer mannen. Volgens Casper liep tocht i.v.m. de wateroverlast voor het grootste gedeelte over verharde ondergrond.

We gingen eerst de A15 over en daarna de Betuwelijn. Daar reden zo waar wat treinen overheen. De route ging richting Zoelen. Net voor de imposante kerk draaiden we links af, vlak daarna rechtsaf de boomgaard in welke behoort bij kasteel Soelen. Hier hadden we enige vertraging omdat een plank over een sloot moest worden gepasseerd. Daarna over lekker drassige grond richting kasteel. Hier werd een rondje omheen gelopen, waarna we verder over modderige paden van het langgoed liepen. Op 7 kilometer was de wagenrust. Het was intussen wel duidelijk dat de definitie verharde ondergrond van Casper een andere is dan die van de gemiddelde SOP-loper. Na de gebruikelijke fris en koek (keuze uit 3 soorten) werd de tocht voortgezet.

We liepen richting Kerk Avezaath over een lekker modderig pad. Leuk gevonden, ik was hier nog nooit over heen gelopen. Na de kerk mag je naar de kapel en dat deden we ook, Kapel Avezaat was nu ons volgende doel.  We liepen we anders dan de route aangaf, maar ach dat zijn we bij Casper wel gewend. De A15 werd weer gepasseerd en op ruim 13 kilometer waren net voor Wadenoijen bij onze café rust.

Eetcafé De Tol bood ons vandaag gastvrijheid. De broodjes kroket werden vlot geserveerd. De eigen gemaakte soep was heerlijk. Alleen met 87 deelnemers was de ruimte wat aan de krappe kant. Aan alle goede dingen komt een einde en we werden gemaand de tocht te vervolgen.

Al hoewel we de Linge in begin al even hadden gezien, liep de route nu een stuk langs de Linge. Deze werd een stukje gevolgd, waarbij we langs Station Tiel –Passewaay liepen.  Na een stukje Tiel liepen we langs het inundatiekanaal. Hierna gingen we via de Kruisstraat, waar één van de jongere deelnemers van vandaag woont, naar de dijk.

We liepen langs een kunstwerk, een grote boog met daarop huizen, kerktorens enz als in een skyline. Dit kunstwerk is in 1997 gemaakt door Cor Litjens.Hier werd ook een versnapering uitgereikt. Een mini marsje, volgens Klaas B moesten we uitkijken voor stukjes plastic. De bedoelde lus door de uiterwaarden, Wetlands Passewaay, ging niet door. De uiterwaard stond voor het grootste gedeelte onder water. Gelukkig bleven de voeten op de dijk droog en hadden we mooi uitzicht op de Waal.

Vervolgens naar het beeld van Flipje, waar de nodige foto’s werden gemaakt. Ook de oranje hesjes brigade moest er aan geloven. We liepen door het winkelcentrum, waarbij opviel dat er best wel wat zaken leeg staan. Voor iemand die interesse heeft, 306m2 winkelvloer te huur voor € 2.850 per maand. Daarna werd via de haven weer koers gezet richting de dijk. In de haven lagen blusboten van de brandweer Gelderland.

Via een industriegebiedje kwam hotel Tiel weer in zicht. Dankzij het extra lusje kwamen we volgens mijn GPS uit op 25,02 kilometer. Netjes gedaan.

Casper, helpers en medewandelaars bedankt. Het was een mooie tocht met goed weer.

Volgende week mogen we naar Gorinchem. Kijken of Bert Faro ook buiten Noord-Brabant een mooie tocht kan maken. Ik heb er alle vertrouwen in.

Bertus van Ginkel

 

9e Sponsertocht Nieuw-Unicum

Op de eerste woensdag van maart organiseren Johan Hut en Jos Stam al weer een flink aantal jaren een sponsortocht ten voordele van Nieuw-Unicum. Voor degene dit hier niet mee bekend zijn, een verzorgingshuis in Zandvoort. Deze editie, onder de vlag van Samen-Op-Pad, kende een aantal afwijkingen ten opzichte van de vorige uitgaven.

Start niet meer bij Nieuw-Unicum, maar bij de hockeyclub in Bloemendaal.  Parcoursbouwer niet meer Johan Hut, maar Gert Hoezee had de route gemaakt. Bij mijn vorige verslag al geroepen dat we zand gingen happen.  Daar bleek na afloop geen woord van gelogen. We lopen op de feiten vooruit.

Na het nodige ruiten gekrap,  de lente is begonnen volgens de geleerden, alleen niemand heeft ze dat daarboven ook verteld, op weg naar Bloemendaal. De Tom-Tom maar aangezet. Ik kom niet graag in de buurt van Amsterdam door de week. Veel te veel auto’s en dus kans op files. Dat zal ook wel de oorzaak zijn van een opkomst van 52 personen. De weersvoorspellingen waren ook niet bijster goed.

Een praatje was er vooraf niet, Henk Dikken blies op de fluit (wel weer te laat), iets over tienen doken we meteen de duinen in.  Voorin werden er direct camera’s gepakt. De plaag van de duinen, damherten, konden worden vastgelegd. Zie hiervoor het fotoalbum gemaakt door Peter Lissenberg.

In het begin waren het nog redelijke paden, maar hoe dieper het gebied in hoe vochtiger de ondergrond. Wel had men medelijden met ons. Als het wandelpad te ver onder water stond, mochten we er omheen.  De route slingerde langs mooie meertjes  naar een uitkijkpunt. De zee was al zichtbaar. Hetzelfde gold voor Zandvoort en IJmuiden. Weer naar beneden en via een strandopgang naar het strand. Bloemendaal is aan de kust, bij de kust heb je zee en dus ook strand!

We mochten enkele kilometers over het strand lopen. Dat viel niet tegen en het uitzicht was prachtig. Windje in de rug en opletten dat je niet een achter gebleven beetje water in liep. Vlak voor de strandtent waar we rust hadden waren ze aan het strand bezig. Dat stukje was best vochtig. (Zie foto P2030948)

De rust was goed geregeld en ze hadden lekker appelgebak. Ja, Hans Mulder was verhinderd, en dan krijg je afwijkend gedrag…. Uiteraard wel een cola gedronken. Zoals gebruikelijk wordt vijf minuten van te voren aangekondigd dat we weer op stap mogen. Rusten is leuk, maar er moet gewandeld worden.

We mogen nog een stukje strand lopen. Terug uit de richting waar we vandaan komen. Weten we wat tegenwind voor effect op je loopplezier heeft. Na een kleine 2 kilometer mogen we een strandopgang (of nu afgang) op. Leuke klim. Hé, deze ken ik van het Rondje Santpoort. Nu viel de lossingheid van het zand wel mee, maar in de zomer kan je schoen er behoorlijk vol mee zitten.

We werden weer getrakteerd op mooie heuveltjes en uitzichten over stukjes water. Op het pad lag een groot vlaai (niet de eetbare variant). Ik heb ze er altijd al van verdacht, maar nu weet ik het zeker! Een vrouwspersoon deed even voor hoe een dergelijk plakkaat wordt geproduceerd. (Zie foto P2030971) We liepen al pratende door de duinen en genoten.  Maar aan alle goede dingen komt een einde.

Via kasteel (of is dit een landgoed) Duin en Kruidenberg werd de wagenrust bereikt. Het werd tijd, want de klok ging al richting 15:00 uur. De geruchten waren dat we rond 15:30 uur binnen zouden zijn. Dat laatste zou niet geval zijn, maar dat kwam door een wandelaar die last had van een pees. Johan Hut naam deze persoon mee naar de finish. De frisdrank en traditionele koek smaakte prima.

Het laatste stuk liepen we over asfalt. Maar goed ook, want door verspelde regen kwam nu ook naar beneden. Henk Dikken vond dat schijnbaar vervelend of hij dacht dat hij nog aan zand duwen was, maar het tempo ging er behoorlijk in. Na een opmerking dat hij de groep zo in stukken binnen zou krijgen, werd er naar een SOP-waardiger tempo teruggeschakeld.

Het was weer een mooie tocht, met veel onverhard. De organisatoren, vrijwilligers en medewandelaars bedankt!

O ja, in Tiel gaan we door de uiterwaard las ik in het voor stuk. Gratis advies, houdt Casper in de gaten als u schone schoenen wilt houden.

Bertus van Ginkel

PS als Hennie Roelofsen weer mee kan wandelen, draag ik het verslag maken weer gauw aan hem over. Hopelijk is hij snel hersteld.

 

Wijk bij Duurstede 24-02-2016

Na een paar weken rust organiseerde Casper Seijn een tocht uit Wijk bij Duurstede. Door het mooie weer was de opkomst groot. Met 113 deelnemers werd er gestart. Eerst nog even een certificaat van uitmuntend SOP wandelgedrag uit reiken aan Bert Faro. Al 96 SOP tochten heeft hij mee gewandeld. Casper klaagde nog wel dat hij altijd aan mannen het brevet van goed gedrag mag uitreiken. Waar blijven de dames?

We vertrekken richting de dijk om naar Wijk bij Duurstede te wandelen. Via de vestingwallen en de molen wandelen door het centrum richting Cothen. Door de vele fotomomenten raken we de groep een beetje uit het oog. We blijken een smal straatje te missen. Iets wat ons op redelijk wat commentaar kwam te staan.

We lopen een stukje langs de Kromme Rijn en komen zo in Cothen. Langs de kerk en een oud slot lopen we weer naar de Kromme Rijn. We komen nog een cameraploeg tegen, maar wat ze aan het doen zijn is mij niet duidelijk. Lekker lopend in de zon bereiken we op 10 kilometer de wagenrust. Koek en wat fris. Daar zijn we wel aan toe.

De tocht wordt vervolgd en we lopen langs een van de vele buitenplaatsen waar we vandaag langs komen. Een mooi huis, wel voorzien van een donkere lucht. Even later valt er een beetje regen en wat hagel. De nattigheid van de laatste tijd heeft er voor gezorgd dat we de originele route niet kunnen wandelen. We gaan een alternatief lopen. Daar had Casper niet helemaal goed over nagedacht. We liepen het bos in, alleen we zakten weg in centimeters hoog gevallen bladeren. Wim Freriks leidde de groep naar de weg, maar Casper koos voor links in plaats van rechts. Uiteindelijk kwamen we op hetzelfde punt uit, als waar we het bos waren ingegaan. Foutje, bedankt!

De pauze werd na 17 kilometer bereikt. De Torbijn in Langbroek. Bij de start door kunnen geven of je soep of een broodje kroket wilde. Gekozen voor twee broodjes kroket. Dit bleek 2 kroketten met 2 sneetjes brood te zijn. Lekker, alleen de prijs van € 7,50 per portie was aan de stijve kant. Dat had ik liever van te voren gehoord. Na een wat langer dan geplande pauze, de bediening was niet even handig (ieder portie kroket werd apart besteld) weer op pad.

Casper liep niet meer mee en dat had een waarschuwing moeten zijn. Bij slot Sandenburg gingen we een stukje van een klompenpad doen. Voor dat zover was moesten een flink aantal mensen nog even een foto maken van het slot. Het waren er zoveel dat ik dacht dat we rechtdoor moesten. De nattigheid had ook hier de boel niet droog gehouden. Een aantal mede wandelaars had het over een WS78 waardig parcours. Of te wel modder, modder en nog eens modder. Om de boel nog gezelliger te maken waren er nog een drietal overstappen over glibberige planken met daaronder een slootje.

Gelukkig werd er door diverse mensen de helpende hand geboden. Net voor Wijk bij Duurstede zagen we een ooievaar in het weiland lopen. Mijn camera heeft te weinig zoom, dus die moet u er op de foto's maar even bij denken. Vlak daarna kregen we nog een versnapering. We liepen weer door het centrum (uiteraard wel andere straten) en moesten bukken om onder een oud poortje door te lopen. Langs de restanten van het kasteel ging het naar de pont. Een aantal slimmeriken hadden de auto aan de zuidkant geparkeerd. Ze waren naar de start komen lopen. Nu namen ze de pont weer terug.

Dankzij de oversteekjes en de lange pauze waren we wat later terug dan normaal te doen gebruikelijk is. Het was al met al een leuke tocht, met in doorsnee mooi weer.

Casper bedankt! Hetzelfde geldt voor de vrijwilligers en de mede wandelaars.

 

Tot volgende week in Bloemendaal, dan wordt het zand happen!

 

Bertus van Ginkel

 

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.