Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Het is volop lente  maar vandaag net een klein dipje, de natuur ontwaakt en de krentenboompjes en magnolia’s  staan volop in bloei en een bezoek aan een Japanse bloesempark met de rosé bloemen is de moeite waard. Even stoeien om op onze startlocatie te komen wegens wegwerkzaamheden  voor de 211de SOP-tocht vanuit de Sportkantine Pijnenburg in Soest en daar staat een kunstwerk met  3 polsstokspringers die over de vijver heen willen springen of zou de polsstok symbolisch het sportieve onderdeel kunnen zijn van het agrarische gemeentewapen van Soest omdat daar ook een polsstok is in verwerkt ?

De blazoenering

Van sinopel, beladen met eene golvende fasce van zilver,

verzeld en chef met een ploeg en pointe met een berg van hooi,

alles van goud."

Deze helm is een open traliehelm met aan weerszijden landbouwgereedschappen

met  een polsstok, zeis en een vlegel en een hooihark, riek en een sikkel.

De organisator heeft bedacht om er deels een culturele tocht langs gemeentelijke monumenten van te maken en ons door Soest heen te loodsen langs kerkgebouwen  met diverse geloofsgemeenschappen  en verschillende woonwijken  en historische boerderijen met rieten daken en langs een zwart geschilderde schaapskooi in een woonstraat waar geen schaap te bekennen is. Bij Petrus en Paulus even een rustpunt met een wagenstop voor een stroopwafel en een pakje drinken en waarbij tevens enkele dames gebruik maken van de toiletten in de pastorie. We gaan door het buitengebied en door het  weiland en komen langs een vogelopvang en een lammetjes boerderij, maar helaas niet gezien wat we wel wilde zien.

Onze route gaat ook over de Soester-Eng, een agrarisch gebied met een archeologisch monument van een grafheuvel, Het Engenbergje. De Eng is vanuit het verleden vruchtbaar gemaakt door zogenaamd het potstallensysteem (enkeerdgronden.) waarbij  heideplaggen vermengd met schapenmest en bladeren werden aangebracht en nu akkerbouw mogelijk is en er boekweit, rogge, aardappelen, gerst en sinds enkele jaren ook weer de Soesterknollen  worden gezaaid en geoogst. Voor een smakelijke consumptie  mag men  volgens het volksgeloof het gedichtje over Sint Laurensdag, martelaar en beschermheilige van koks en herbergiers, de naamdag op 10 augustus niet vergeten dus;

--------------------------

Wie knollen wil eten moet Sint Laurens niet vergeten 

en als het kindje Jezus is geboren hebben de knollen hun smaak verloren.

--------------------------------

Soesterknollen zijn geel van kleur en vandaar de uitdrukking;

Iemand knollen voor citroenen verkopen”

----------------------------

Er zijn wat liedjes, rijmpjes en uitspraken over de Soesterknollen en is tevens ook de bijnaam van de inwoners van Soest, niet alleen omdat hier de knollen worden gekweekt en gegeten maar ook omdat in het verleden  dit voor velen een minderwaardig voedsel  was

-------------------------------

De boer die at een knol, die knol was zo heet

dat de boer het van benauwdheid in zijn broek deed.

 

-----------------------------------------

 

We komen langs een gerestaureerde korenmolen De Windhond uit de 18de eeuw die na een restauratie in 2008 is geopend en weer volop in bedrijf is  met een verkooppunt van  gemalen graan. De details hebben we niet goed kunnen zien, alleen enkele naar ons zwaaiende bezoekers. Onze grote rust vinden we in een Het Eetcafé in het centrum van Soest, knap gevonden als daar 113 ? wandelaars een zitplaats krijgen en daarvoor met een consumptie ons eigen lunchpakket mogen nuttigen voor een wandellaars-prijsje.

Bij het weggaan even wat paniek, waar is de GPS van onze organisator gebleven ?

St. Anthonius beste vriend zorg dat ik mijn GPS weer vindt.

en hij wist deze onderweg weer te vinden, probleem wordt wel opgelost en opgewekt gaan we richting het Paardenkamp, dit staat aangeven op een land-hek van een afgerasterd terrein voor   paarden die met pensioen zijn gegaan en daar een oude dag kunnen slijten. Geen paard te bekennen, misschien een daagje op stap. In de omgeving staan nog verscholen enkele historische boerderijen zoals De Staelenhof en Het Derde Erf, een voormalig klooster. We gaan de Korte Duinen in, een prachtig stuk natuurgebied over slingerende asfaltpaden en mooie doorkijkjes naar open heidevelden en komen uit bij een grote ven met natuurstenen blokken als zitbanken en  waar midden in de plas een aalscholver op een paal staat, of hier voor hem iets te vissen valt dat is nog te bezien, kikkers en padden is mogelijk want de periode van kikkerdril is ook aan de gang. Even verderop vieren we alvast Pasen met een paasei om daarna weer verder te gaan en sluiten we aan op de Grote Duinen met uitkijk over veel rul zand met onverharde paden die wij al slingerend volgen om uit te komen bij de spoorbaan en deze oversteken en terecht komen in de wegwerkzaamheden  nabij onze startlocatie en waar het nieuwe asfalt nog warmte afstraalt, we zijn er weer met dank aan onze organisator die weer kan lachen en aan St. Anthonius voor het terug vinden van de GPS voor de volgende tocht.

                                                                         

Schil 1 kg knol en 1 kg kruimige aardappels, en snijd deze in gelijke stukken en koken tot alles gaar is.

Stampen en op smaak brengen met gebakken spekblokjes, kruiden, peper en kruidenboter.

Heerlijk met rookworst

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.