Afdrukken

Onze SOP-tocht Nr. 213 wijkt wat af van wat wij gewend zijn en is nu een 2-daagse. Onze parkoersbouwer Casper was zo enthousiast met het uitschrijven van zijn tocht dat hij de afstand niet in de gaten had en later merkte dat hij een tocht van 50 km had staan, en om daar de helft van weg te knippen was ook zonde van zijn werk en bedacht toen maar om er twee dagen over te doen en als extra beloning een vaantje bij inschrijving voor deze twee dagen uit te reiken.

Onze start is in Leersum een klein van oorsprong zelfstandige gemeente met een eigen wapen maar behoort nu met; Maarn, Amerongen, Driebergen en Doorn tot de gemeente Utrechtse Heuvelrug met een samengesteld wapen waarin de “Zuil”  van Leersum is opgenomen.

De blazoenering luidt;

"Gevierendeeld door een kruis van zilver, het eerste kwartier van sabel, beladen met een leeuw

van zilver, getongd, genageld en gekroond van goud, de overige kwartieren van keel, beladen met een zuil,

een lelie en een rad, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee maal drie parels."

Op de eerste dag gaan we van start met 83 deelnemers  en met onze sportief geklede Baankapitein die de orde , tempo en rustpunten bepaald om zo op tijd en volgens schema de route te leiden naar en door de Kaapse Bossen (met een Zuid-Afrikaanse achtergrond) en mooie droge en goed beloopbare bospaden met zo af en toe een klimmetje en kunnen we genieten van de ontluikende natuur. Heel veel bloeiende krentenboompjes sieren de bosranden en ontelbare ontkiemde beukennootjes met een klein stammetje  en twee grote groene blaadjes proberen vaste grond te krijgen om uit te groeien tot een machtige beukenboom. De Koningsvaren laten op hun bladstelen alvast een klein krulletje zien van het blad wat daar uit moet komen.

We komen langs de Uitkijktoren waar politie en Staatsbosbeheer met elkaar aan het discussiëren zijn over het geen wij niet weten. De traplopers onder ons wagen zich naar boven om een blik te kunnen werpen op de omgeving maar moesten zich haasten om naar beneden te gaan om weer te kunnen aansluiten op de reeds vertrokken Soppers. Onze grote rust vinden we in de Helena-Hoeve met een prachtig en weidst uitzicht over het open gebied van bos en heide. Omdat het Koepeltorentje te klein is voor al onze wandelaars kunnen we gebruik maken van het terras en het restaurant waar de bediening het ons niet moeilijk maakt.

We verlaten het bosgebied en kuieren naar en door Doorn, ook met een geschiedenis maar dat laten we even links leggen. We gaan weer het bosgebied in maar moeten wel even oppassen voor de vele boomwortels die op ons pad gevaarlijke struikelpunten zijn. We gaan nog even klimmen op de Donderberg met het mausoleum, de Peperbus en verlaten het bos bij de Uilentoren om via de woonwijken terug te keren op onze startlocatie om op de volgende dag daar weer te starten voor het tweede deel.

Na het praatje en de oorkondes gaan we met 87 op stap naar het bos met de Amerongseberg en diverse klimmetjes, het lijkt niet hoog maar als je alle klimmetjes op elkaar zet dan zou het heel goed passen in het voorgebergte van de Pyreneeën. Toegegeven, een prachtig gebied zonder verkeer en ook hier weer de bloeiende krentenboompjes om uiteindelijk uit te komen in het woongebied met mooie boerderijen met hun veestapels. We gaan lunchen in De Leersumse Veld, een restaurant met een nostalgische verzameling van paardenspullen en tractoren en in de wei paarden en een mekkerende geit, die nu ons wandelboek siert.

Er staat ons nu een prachtig gebied op ons te wachten met allerlei verschillende variëteiten van natuur, heidevelden met daarin vrijstaande bomen die een sierlijk silhouet geven en waterpartijen met aansluitend moerasgebied, een rijk vogel broedgebied.  We verlaten het gebied voor onze wagenrust op een parkeerplaats en waar van een boom een waarlijk kunstwerk is gemaakt. We gaan weer door het zelfde afsluithek en krijgen te maken met wat bebouwde kom om daarna toch wat slingerend over het fietspad of door het bos te gaan en komen langs een hoog gelegen tennisbaan met een afdalend pad waar een honden uitlaatster een prachtig huisdier bij zich heeft die de kleuren zwart-wit  van de panda’s heeft en die vandaag met heel veel show bij Ouwehands dierenpark worden afgeleverd.

We zijn weer terug in Leersum en bedanken onze parkoersbouwer die al weg is om met een gestruikelde  wandelaarster met spoed naar de EHBO te gaan, hopelijk geen kwalijke  gevolgen en bij deze alvast een spoedig herstel toegewenst. Bij deze wandeldagen hebben we weer heel veel zuurstof en vitamine D tot ons genomen en was tevens een goede sportieve en actieve therapie in de buitenlucht.

Diegenen die aan beide dagen hebben ingeschreven ontvangen nog een lintje waarop staat dat dit de 5de maal is van een 2-daagse SOP-tocht, dus in het begin omschreven reden van deze 2-daagse is uit de duim gezogen, sorry !!                   

(De volgende SOP-tocht is bij Frits in Brabant, kan en wil iemand van ons daar een verslag over maken.)