Afdrukken

Op de 215e SOP-tocht heeft Monique met haar staf ons verrast met een trip door de bollenstreek met een startlocatie in Lisse, een plaats en gemeente in de provincie Zuid-Holland en met binnen de gemeentegrenzen liggende buurtschappen De Engel en Halfweg.

De blazoenering omschrijft het gemeentewapen;

Zijnde van goud beladen met een halve klimmende leeuw van lazuur.

(De halve leeuw heeft wel een staart en heupen maar geen achterlijf met poten)

Met een onstuimige weersverwachting gaan we toch enthousiast van start met de 98 ingeschreven wandelaars en de gedachte dat het in de kuststreek het meestal goed weer is. We zullen het meemaken want het was het beste wandelweer wat je maar kan wensen.

Vanaf het startcomplex volgt al snel het Keukenhofbos en langs het tentoonstellingsterrein met volle parkeerplaatsen van Keukenhof volgen we een bospad langs de bosrand en passeren een Kabouterdorp en komen uit bij het NS-station van Lisse wat sinds de Spoorwegstaking niet meer in gebruik is voor de reizigersdienst en alleen maar in werking is als station tijdens het bollenseizoen maar is daar nu voor afgeschreven en is er een restaurant in gevestigd met de passende naam “Het Tussenstation” en was in 1981 ook het decor voor de speelfilm “Het meisje met het rode haar”

We komen terecht in de bollenvelden in de bloeiende kleuren van de regenboogvlag (het symbool van de Gay Pride parade)  misschien wel niet in de juiste volgorde maar wel met de waarde daarvan. We gaan door De Ruige Hoek en langs de Waterleidingduinen, een beschermd natuurgebied en waar meer damherten zijn dan het voor hun beschikbare voedsel. We gaan over een gras-pad langs een duinbeek waar we diverse damherten kunnen spotten en waar het knelwater wordt opgevangen in duinbeken en paddenpoelen.

In de Langevelderslag vinden wij onze wagenrust om vervolgens het strand op te gaan waar enkele van ons als strandjutters op zoek zijn naar aangespoelde schelpen en haaieneieren. Het was even uitwaaien en nu klimmend het duin op en om neer te kijken over een duingebied waar de vele krom gewaaide bomen op bonsais lijken. We gaan door de duinen en waar we deze weer verlaten en de bebouwde kom ingaan staat de grote rust op ons te wachten in het Pannenkoekenboerderij Langs Berg en Dal. We moeten daar even de tijd voor nemen met al die hongerige magen en een lekker terras zonnetje duurt het even voordat we weer opstappen en beginnen aan het afsluitende deel. We gaan nog een keertje langs de gekleurde bollenvelden waarbij de zoektocht naar de zwarte tulp niets heeft opgeleverd want die bestaan nog niet, maar wel erg actueel is door de musical en T.V. serie en volgen onze route naar het Landgoed Keukenhof waar de bekende bloemenbollen tentoonstellingen worden gehouden en maken een rondje rondom het kasteel waar de obers buiten staan met een welkomst borrel voor het aankomende bruidspaar.

De naam Keukenhof is afgeleid van Keukenduin dat behoorde bij slot Teylingen. Het keukenduin ontleent zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen bestemd waren voor de huishouding of te wel voor de keuken van het Slot Teylingen, waar onder anderen Jacoba van Beieren heeft gewoond.

Nog eventjes door het Keukenhofbos om daarna onze dank te brengen aan Monique die ons weer een stukje toegankelijk, veilig en mooi Nederland heeft laten zien.

Vandaag 26 april heeft toch een zwart randje want nu precies 31 jaar geleden ontplofte de kerncentrale in Tsjernobyl wat nog vele generaties na ons onveilig en niet toegankelijk is en dit de  reden kan zijn dat onze jeugd dit jaar gratis een jodium-tablet in de bus krijgt van het  ministerie van Volksgezondheid voor een medische bescherming voor “beter voorkomen dan genezen” of zou het een goede hint zijn voor de zorgverzekering.

De volgende SOP-tocht is op 3 mei vanuit Uithoorn, een nieuwe startlocatie met een open-route langs de rivier de Amstel, de Drecht en het Aarkanaal om bij de Bilderdam een smal jaagpad te kiezen terug naar Uithoorn.