Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Wat vooraf ging.

Voor de 217e Sop-tocht zijn we te gast bij de voetbal vereniging DOVO in Veenendaal waar volgens de info van Casper  weer een gehele nieuwe wandeltocht is uitgezet, we gaan het beleven en genieten  in een gebied van de Gelderse Vallei wat door veenwinning een nat gebied is geworden maar wij het droog houden.


 Veenendaal is een zelfstandige gemeente maar heeft een samenwerkingsverband met omliggende gemeenten. Na het koninklijk bezoek in 2012 op Koninginnedag is het wapen van Veenendaal voorzien van een gouden kroon met een gewijzigde blazoen omschrijving;

"In azuur een schip met volle zeilen, varende op een zee, alles van goud”

Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels.

We vertrekken met 111 wandelaars, eerst even over de grote parkeerplaats en door een woonwijk waar de bewoners fantasierijke terrassen aanleggen om contact te kunnen maken met de watersingel voor een bootje of een hengeltje. We vervolgen de route na het spoor door de buitenwijk van Veenendaal waarbij hoe verder we van het centrum af zijn de woningen groter en luxer worden met mooie aangelegde tuinen.

We delen een Hi Five met een schoolklas net of het onze (klein)kinderen zijn en gaan langs een afgesloten park waar herten en boerderijdieren een onderkomen en verzorging krijgen en komen terecht in het bos Pratenburg met smalle paadjes die overwoekerd zijn met lage struikjes waar de teken op hun prooi wachten en waarbij de zon een lichtgroene uitstraling geeft  die tussen de loofbomen door schijnt. Bos in, bos uit, en na de weg oversteek staat Co (fijn dat hij er is) op ons te wachten met de wagenrust voor wat fris en een koek. We gaan weer door met direct een prachtige bos-laan met aan weerszijde beuken bomen waarbij de rode bladeren door de zon een roze gloed laat zien. Nog even een lang gerekt vals plat om daarna weer af te dalen, er wordt gezegd; “Wat heeft dat nu voor zin om eerst omhoog te gaan en dan weer naar beneden” het is een diepgaand gesprek, gewoon vlak is toch simpeler.

We verlaten het bos en komen terecht in een agrarisch gebied waar experimentele gewassen worden gekweekt voor en door de Landbouw universiteit van Wageningen die op zoek zijn naar nieuwe en aangepaste rassen die beter en wereldwijd bestand zijn tegen milieuomstandigheden als inzet voor  een verbeterde en gezonde voedingsindustrie en bestrijding van de hongersnood. Misschien heeft het ook wel betrekking op de schaal van 5 die ook regelmatig wijzigt over wat wel en niet gezonder is.

Onze grote rust vinden we op een minicamping met een kantine waar we terecht zijn gekomen in de tijd van de Dikke en de Dunne (Laurel en Hardy) met ook de speelattributen uit die tijd en aan het balkenplafond hangen stenen bierpullen. Een in de zon gelegen buitenterras biedt ons een zitplaats en boven ons zijn twee ooienvaars die op thermiek zwevend om ons heen cirkelen. Op de naast ons gelegen erf van een boerderij laat een Rode Bourbon kalkoen-snotterbel zijn pronkende veren zien die op een indianentooi lijkt.

De tijd is om , het fluitje gaat, weer opstappen en gaan direct het weiland in waar we wel wat obstakels moeten nemen. Een draaihek voor 1-persoon tot dat blijkt dat er ook nog een groot draaihek is, het volgende obstakel is een overstaphek met schrikdraad maar met een rubberen schoenzool is het draad te verlagen en waarbij ook het draaihek open kan. Nog één te gaan en dat is de overstap  van prikkeldraad en waarbij Klaas dood leuk vraagt “zat die scheur al in je broek”    

Een rustiek wandelpad met ooienvaars, reigers en diverse landvogels brengt ons naar de Valleikanaal met daar langs een fiets-wandelpad waarbij de bermen begroeid zijn met het witte fluitenkruid en het gele koolzaad een beeld geven van de Wit-Gele vlag van het Vaticaan. Diverse watervogels al broedend of met hun nakomelingen zijn een natuurlijk beeld in deze omgeving. Aan het einde van dit pad komen we uit bij een kaasboerderij met een tweede wagenrust en waarbij een jonge dochter van de boerin zuivelproducten en hand gemaakte kaarten in de verkoop heeft.

We gaan over een rustieke landelijke weg richting het centrum van Veenendaal met een levendige winkelstraat en steenachtige schapen in kunstvorm en nog steeds vrij zwemmende goudvissen en goudwindes die nog niet zijn geschept en nu de watersingels sieren. We zijn er weer om onze parkoersbouwer te bedanken voor deze mooie wandeltocht in de Gelderse Vallei, maar helaas was de vogel al gevlogen op weg naar Engeland om daar een tochtje te doen.

De volgende  SOP tocht nr. 118 is in Noord-Brabant waar Myriam ons een gebied laten zien met veel natuurlijke en historische monumenten. Laten we er dan een gezellige Hoedjes-op tocht van maken en de bloementjes buiten zetten want de IJsheiligen zijn geweest.

"Voor IJsheiligen de bloempotten buiten,
veelal kun je er dan naar fluiten,
wacht af tot de heiligen zijn voorbij,
de bloemen zijn u daarvoor blij.

Wandelplaatje Veenendaal

Copyright © 2019 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.