Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Vandaag 17 mei, op de verjaardag van onze koningin Maxima, zijn we in het Noord-Brabantse dorp Heeswijk-Dinther voor de 218de SOP-tocht met de naam “Stroomdal van de Aa, uitgezet door Myriam en in kaart gebracht met de GPS door de voorlopers.

Het voormalige zelfstandige dorp vormt nu met de aangrenzende dorpen de gemeente Bernheze waarvan de nieuwe blazoenering van het wapen luidt;

 

"Doorsneden van zilver en keel met vier lisdoddeplanten met twee bladeren en één aar,

schuin-kruisgewijs geplaatst en komende uit het schildhart, en tussen de bovenste en

benedenste planten een gesteelde lis, alles van het een in het ander.

Het schild gedekt met een goudenkroon van drie bladeren en twee parels."

 

Zo’n mooie educatieve startlocatie kan ik mij niet herinneren, een bezienswaardig bezoekerscentrum met een in bedrijf zijnde watermolen  voor het malen van koren en slaan van walnoten-olie en gelegen aan het riviertje de Aa. In een kruiswoord puzzel is het een veel gevraagd “riviertje in Brabant”, wat op veel plaatsen is gekanaliseerd maar wordt nu deels weer met een meander waterloop hersteld en waardoor de natuur zich aanpast.

Voordat we vertrekken met 87 wandelaars hebben vele van ons een  bezoek gebracht aan het binnenwerk. Een prachtig stukje Vakmanschap is Meesterwerk uitgevoerd in hout en met daarin opgenomen de maalstenen en aangedreven wordt door de molen die de twee waterraderen in werking stellen. We zijn ook getuige van de grote karpers die in de grote vijver aan het paaien zijn en zij daarbij zorgen voor het nageslacht en waarbij menige visser zal proberen om er een aan de haak te slaan.

We gaan door een wisselend agrarisch gebied met de teelt van aardbeien, graan, mais en aardappelen en ook diverse boomgaarden. Een prachtig mooi groen gebied met bos en veel polderbomen zoals populieren die verwerkt worden voor timmerhout, klompen, kratten, pallets en lucifers en ook tot papier en zijn een belangrijke voedselbron voor rupsen. Het zijn echte polderbomen en niet geschikt voor de bebouwde kom omdat zij door de krachtige, oppervlakkige en verspreide wortelgroei schade kunnen veroorzaken aan muren, terrein-leidingen, wegen en trottoirs. Zij behoren tot het geslacht van loofbomen uit de wilgenfamilie en zijn twee-huizig, de mannelijke zorgen voor het stuifmeel en de vrouwelijke katjes die bestoven zijn springen nadien open en zorgen voor het zaad voorzien van een donzig pluis wat met de wind wordt verspreid. Het witte pluis veroorzaakt een witte donsdeken in de omgeving en kan soms allergische symptomen bij de mens veroorzaken.

We komen terecht bij het prachtige onderhouden kasteel Heeswijk voor feesten en partijen en waar ook een trouwzaal is ingericht en met een rijke geschiedenis die terug gaat naar de 11de eeuw en die menige veldslag heeft doorstaan en waar in september 1944 door een verkeerde dropzone van een Airborne divisie een luchtlanding is geweest met een bijzonder voorval. Een herdenkplaat omschrijft dat een aalmoezenier Lt.Col. Father Sampson in de lucht terecht kwam op een collega en beide terecht kwamen in de slotgracht van het kasteel waar ze zonder problemen uit konden komen. Echter moest de Aalmoezenier alsnog een keer duiken om zijn Sacramenten en zijn hosties te redden.

We hebben het kasteel rondom kunnen bewonderen en op de parkeerplaats staat de wagenrust waar we worden getrakteerd op een lekkere krentenbol en volgen daarna een pad langs het water en de Heeswijkse bossen en buurtschappen en komen terecht in een echt Brabants café waar we heerlijk in de schaduw kunnen genieten van onze boterham en bestelling en waar de gezelligheid de kop opsteekt en de bloemetjes buiten worden gezet door een meewandelende muzikant die de toon heeft gezet voor een meezinger.

Zo komen we er niet, nog 10 km te gaan en even de weg terug naar het buurtschap en door het bos komen we na een klimmetje uit bij de “dieren- en tuinweide”, opgezet als een kinderboerderij, kweektuin en speelveld met een blote voeten pad waarbij de jeugd het gras kan voelen, wij zouden dit meer moeten aanleggen en dan kan de jeugd genieten en proeven van wat de natuur ons geeft.

Een grote bijenstal aan het begin, het is druk op de aanvliegplanken van de kasten met 6- en 10 ramen waar de bijen al duikelend en volgeladen met stuifmeel en nectar op neerkomen en dan nog even langs de wachters moeten om te laten ruiken dat ze er bij horen en niet als een vreemdeling zo maar naar binnen mogen gaan. Een mooie stek voor de bijen met veel bomen waarvan de knoppen een kleverige deklaag hebben en door de bijen tot “pro polis” wordt verwerkt om hun raten vast te zetten en kieren en naden van hun kast af te dichten en wij als mens dit ook verwerken in diversen zalven en tinctuur.

We komen langs een aantal boerderijdieren en met een omschreven verkeersregel dat de koeien bij kruisingen altijd voorrang hebben.

Al slingerend door het Brabants landschap komen we uit bij onze wagenrust  met een keuze tussen fruit en een koek en op het erf van een hobbykweker met een frisse waterkraan. Klaas bevangen door de warmte blijft in de schaduw achter en wordt opgehaald, geen probleem we zijn er voor elkaar.

Rest ons nog een landelijk boerenland-pad  langs het landgoed Zwanenburg met een middeleeuws landhuis in witte kleuren en trapgevels waarbij lijkt of er diverse wooneenheden in elkaar zijn gebouwd. Een mooi aangelegde tuin siert het complex. Onze start-finish locatie is in zicht en wij daar Myriam bedanken voor deze mooie route met heel veel bezienswaardigheden en lezen hier nog even het gedicht over de Nederlandse molen die nooit zal vergaan. De moeite waard !

Wandelplaatje Heeswijk

Copyright © 2019 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.