Afdrukken

Verslag van “De Loevesteintocht” op 31 Mei 2017.


Vandaag op de internationale antirook-dag hebben onze “kasteelheren” Bert en Kees de SOP- wandeltocht nr. 219 uitgezet naar kasteel Loevestein, gebouwd in de 14de eeuw en was toen een voormalig rovershol en waar men tolgeld moest betalen voor een veilige doorkomst en werd later ook nog een gevangenis waar de bekende rechtsgeleerde Hugo de Groot gevangen werd gezet.
Onze tocht begint in het Brabantse Giessen een klein dorp wat behoort bij de gemeente Woudrichem met een wapenschild en omschreven blazoenering;


"Van zilver beladen met 2 afgewende paalsgewijze geplaatste zalmen van keel,
 vergezeld van 9 breedarmige kruisjes van goud, paalsgewijs in 3 rijen van 3 geplaatst."


We schrijven in en het inschrijfbedrag zien we als tolgeld om in het kasteel te komen en met 81 wandelaars vertrekken we met prima weersomstandigheden vanuit de startlocatie die op het punt staat om gesloopt te worden. We nemen de kortste weg over het plantsoen naar de verhoogde dijk met de vele oude- nieuwe- en verbouwde gezellige dijkhuisjes en waarbij de verhoogde topgevels zowel de oorspronkelijke als de nieuwe vlechtingen in het metselwerk onder de dakconstructie als siermetselwerk hebben behouden en volgen een autovrij-pad op de rivierdijk die het dorp moet beschermen tegen overstromingen. We hebben enerzijds zicht over de rivier en anderzijds over het weidse landschap, een groot insectenhotel in de vorm van honingraten is een blikvanger in het lage gedeelte van deze polder.
We komen langs de conservenfabriek van HAK, ook bekend van de tv-spot met Martine Bijl “Ze zitten achter glas, maar je moet wel de groenten van HAK hebben” Dit klinkt toch vriendelijker dan “Goed gedaan HAK”
We krijgen de keus om het wandelpad met Kees te blijven volgen of anders met Bert even ploeteren over een smal graspad waarbij we de brandnetels moeten proberen te ontwijken en komen uit bij de Wilhelmina sluizen waar net een groot vrachtschip en enkele plezierjachten geschut gaan worden. Een blik op het mechanisme van de sluisdeuren doet vermoeden dat dit een verleden heeft. Een groot rijksmonument omschrijft dat Koningin Wilhelmina in 1904 het project heeft geopend.
We zijn in de provincie Gelderland in het gebied Munnikenland, een industrie- en natuurgebied in ontwikkeling met een water opvanggebied bij overstromingen. We gaan door de natuur met veel bloeiende vlierbessen waarvan zowel de bloem en ook de vruchten eetbaar zijn en kunnen op verschillende manieren worden verwerkt en gebruikt in de keuken en worden ook medicinaal en bij wondbehandelingen toegepast, is ook goed middel tegen overgewicht en hoge bloeddruk. Vlierbessen-thee en frisdrank daarvan mogen eigenlijk niet ontbreken op de theetafel. En als je een flierenfluiter wil worden dan kan je van de holle takken een fluitje maken. Op onze route wijken we nog wel eens af van de verharde weg en gaan we over graspaden met veel hobbels en kuilen met uitwerpselen van runderen en paarden die hun behoefte doen op een gemeenschappelijke plaats. Ook nu weer gaat Kees ons voor om de route via het asfalt aan te geven.

We komen uit bij ons kasteel en bekijken we dit eerst eens rondom met zicht op de poort, slotgracht en toegangsbrug. De kanonnen en de verdedigings-geweren moet de vijand afschrikken en een zwaan is stilzwijgend tussen het riet zijn eieren aan het uitbroeden. Hier op een gezellige binnenplaats tussen de bijgebouwen waar de toenmalige soldaten hun onderkomen hadden hebben wij onze lunch, en waar ook een museum is gehuisvest. Enkele ruimten zijn ingericht van uit die periode en waar volgens Klaas de bedstee voor hem te klein is. Schilderingen en teksten op de muren vertellen een verhaal.

Het kasteel waaruit en hoe Hugo de Groot met zijn boekenkist wist te verdwijnen staat in de geschiedenisboeken. Opgesloten in zijn kamer, schreef hij zijn beroemde werk: “Inleiding tot de Hollandse Rechtsgeleerdheid”. Dit werk werd eeuwen later nog gebruikt als handboek door rechtsgeleerden. Ook het beroemde werk “De Veritate Religionis Christianae “schreef hij op Loevestein. Naast het schrijven van deze werken las hij veel, gaf hij commentaar op andere werken en gaf hij les aan zijn kinderen in het leslokaaltje wat ook te zien is.

Na de lunchpauze vervolgen we onze tocht via de Schouwendijk door een open gebied met ruime vergezichten en langs de rivier met een verstevigde dijkversterking en komen uit in Brakel waar we een kleine wagenrust ervaren. Slingerend door de woonkern gaan we weer terug naar het open gebied en komen langs een wielerbaan waar een aantal jongeren, meisjes en jongens, met elkaar aan het wedijveren zijn wie de nieuwe Tom Dumoulin gaat worden. We komen uit bij de Wilhelminasluizen maar gaan rechtstreeks de brug over richting Giessen en komen afdalend daar in de woonkern terecht, nog wat stratenwerk en dan zijn we weer terug op onze startlocatie. We hebben genoten van deze mooie tocht en zijn ook weer een beetje educatief wijzer geworden en nemen onder dank afscheid van onze “Kasteelheren” en dat de rokers gehoor hebben gegeven aan de internationale anti-rook oproep.

De volgende tocht is bij Cobie en Klaas en dat wordt weer een verrassing.

wandelplaatje giessen