De 227e SOP-tocht is met de naam “Maasdorpentocht” van uit Ravenstein met een stiltemoment en herinnering aan Frits Spanjer die jaren lang een wandeltocht voor de SOP in het Brabantse landschap heeft uitgezet en na diens zijn overlijden is deze voortgezet door zijn toenmalige secondanten en waarbij Henk Pashouders als de nieuwe parkoersbouwer staat genoemd. Bij inschrijving is de naamstempel en het plaatje ook een herinnering aan Frits.
Onze startlocatie is in het centrum van Ravenstein met verworven stadsrechten en is een vestingstadje aan de Maas en waar de kanonnen nog op de verdedigingsdijken staan opgesteld. Sinds 2003 behoort het met nog een aantal omliggende kerkdorpen tot de gemeente Oss. Het voormalige stadje heeft een aantal historische monumenten die ook afgebeeld staan in onze startlocatie.

rav 1

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
"Van zilver, beladen met een raaf van sabel, staande op een steen van lazuur.
Het schild gedekt met een kroon van goud en vijf fleurons van het zelfde.

We gaan van start met 55 wandelaars en met een weersvoorspelling van storm, wind en regen, er blijken deze dag nog al wat stormschade te zijn geweest. Het is nu droog en met een fris zonnetje en de wind in de rug gaan we snel naar de Maasoever waar schapen en pinken in de uiterwaarden hun voedsel moeten vinden. Aan de landzijde van de dijk komen we langs grote veeteeltbedrijven waar geen koe te zien is op de graslanden en alleen maar een grote hoeveelheid ganzen. Zij zorgen direct voor het maaien en bemesten van de weilanden. Het ziet er naar uit dat de roomboter straks plaats moet maken voor ganzeneierenboter en dan niet te hopen dat er vogelgriep uitbreekt.

Bij enkele monumenten die een herinnering zijn van de WO2 gaan we een streekbrug over zonder verkeer en gaan het nog jonge natuurgebied in van Keent waarbij diverse runderen het gebied zelf moeten inrichten en een eigen bestaan moeten opbouwen en waar voor grote velden met brandnetels nog een oplossing gevonden moet worden. Als we het gebied verlaten staat de wagenrust klaar waarbij volgens de Frits-traditie koffie of thee met een koek wordt uitgereikt. Hier sluiten we aan op een deel van de Walk of Wisdom, een Pelgrimsroute vanuit de Stevenskerk in Nijmegen en die met een afstand van 136 km langs en door een aantal kerkdorpen is uitgezet.

We gaan terug naar de brug en komen door het dorp Keent en tellen daar 2 boerderijen en verder niets en tornen ons tegen de wind in en lopen over paden en wegen die bezaaid zijn met afgewaaide eikels, tamme- en paardenkastanjes en walnoten. We komen langs uitgestrekte maisvelden die behoudens de buitenste rand zijn plat gewaaid. Een landbouwdeskundige weet te vertellen dat de buitenranden altijd sterker zijn omdat deze meer zijn bloot gesteld aan de weersomstandigheden en hierdoor meer gehard zijn en ook beter bestand zijn tegen slagregen en wind. Zo leer je nog eens wat!.

Onze grote rust is in Herpen in een dorpscafé en waar de eerder bestelde versnaperingen klaar staan om genuttigd te worden. We moeten weer verder en waarbij onze route gaat door het Brabantse landschap met een aantal kerkdorpen met sierlijke kerkjes en een kerktoren die om renovatie vraagt. Langs kleine oude boerderijtjes met rieten daken en creatief gevelmetselwerk met verzorgde erven. We komen weer uit op de Maasdijk waar bewoners de gevallen walnoten verzamelen en met een stevige wind in de zeilen komen langs een aangegeven kunstwerk van een vervallen bunker waar een trap en uitzichtplateau is op gemaakt. Na de spoorlijn dalen we af naar Ravenstein en door de stadspoort komen we uit in het oude stadsgedeelte met historische monumenten.

We bedanken Henk voor deze SOP-tocht en waarbij we hebben kunnen genieten van het Brabantse landschap.

rav 2

 

 

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.