SOP-tocht nr. 228 onder de naam van “3de Market Garden tocht” gaat van start vanuit Oosterbeek en laat ons al gauw denken dat we het oorlogsgebied weer ingaan maar dan wel in vredestijd. Onze gewijzigde startlocatie is in het centrum van Oosterbeek nabij het gemeentehuis met toch nog vrije parkeerplaatsen aan de achterzijde hiervan.
Oosterbeek is een van de 6 dorpen die de Gemeente Renkum vormen met “Bernulphus van Utrecht” als de patroonheilige. Het gemeentehuis met een sierlijk gemeentewapen in de gevel en op het plein een monument van gevallen oorlog-slachtoffers.
Nadat enkele wandelaars beloond zijn met een oorkonde voor de gelopen tochten gaan we met 90 personen op stap op het moment dat donkere wolken onze kant op komen en de regenspatten al voelbaar zijn en menigeen zich nog even gaat verhullen in het plastic of paraplu, De weergod Pluvius laat van zich spreken.

oos

We gaan langs het Museum Hartenstein met in het aangrenzende park direct al een monument met de klaproos waarvan we er nog diverse te zien krijgen maar ook vervallen oorlogstuig van geschut van een punt .30 of .50 en een drie-of een vijf-tonner. Het daagt nog wel maar of dit de juiste benamingen zijn dat heeft zijn twijfels. We komen door een prachtig aangelegd park met een verscheidenhuid van naald- en loofbomen en waterpartijnen met overloopbeekjes en houten loopbruggentjes.
We verlaten het park en onze route voert ons naar het Oude Kerkje waar een ware veldslag is gestreden en was tevens een van de laatste steunpunten van de geailleerden en gedwongen voelde om zich terug te trekken. De kerk was tevens ook een toevluchtsoord voor de vele gewonden en diende ook als verzamelpunt voor de gealieerden. De kerk werd totaal verwoest maar is na de oorlog weer hersteld en trekt nu nog steeds veterianen met hun familie naar deze plaats en herinnering en ook hier weer een monument met klaprozen en een houten bank waarin enkele internationale regimenten met hun wapen staan afgebeeld.
Een smal wandelpad onder de kastanjebomen door brengt ons over een aangelegd natuurlijke trap met eindeloos veel treden naar de uitspatting Westerbouwing, een huidige ontspanning met uitkijktoren en een speelgelegenheid voor de jeugd. Ook hier speelde de slag om Arnhem een rol, het was een strategich punt omdat men goed zicht had over de Betuwe en de Rijn. Jaarlijks gaat de Airborn-wandeltocht in September ook hier langs.
We verlaten de top en volgen wat verharde paden door het bosgebied, ook hier weer een rijke flora en mooie vergezichten over het rivierengebied. We worden op de proef gesteld door over smalle paadjes af te dalen, over gevallen boomstronken te stappen en nog wat heuveltjes te beklimmen. Als we het bos uitkomen staat er de wagenrust met een keuze uit drinken en iets eetbaars. Pluvius is tussentijds uitgeregend en kan het plastic weer in de tas.
We blijven nog even in bos en komen uit langs de spoorlijn waar ook het onderduikers tunneltje is en gaan we rechtstreeks naar onze grote rust in Wolfhese en waar de betaling en bestelling een eigen protocol heeft en wat toebehoort aan de instelling die hier gevestigd is.
Nog ca. 10 km te gaan, we gaan het spoor onderdoor om weer de natuur in te gaan waar een monument van een zweefvliegtuig staat van het gebied van de luchtlandingen. In het bos komen we uit bij een Mariakapel die toebehoort aan de Kloostergemeenschap van Mill Hill en waar nog een versnapering op ons wacht en even de tijd wordt genomen voor wat persoonlijke informatie en een fotosessie.
We gaan weer door en komen uit op de Airborne War Cementery een militaire begraafplaats waar 1754 militaire van de land-lucht en zeemacht zijn begraven en ook enkele burgers die geneuveld zijn tijdens de WO2.
De begraafplaats is nog rijk voorzien van bloemen bij het monument met het “Cross of Sacrifice” en op de individuele graven en waar ook aan de buitenrand Duitse militaire een rustplaats hebben gekregen. De eigenaar van deze begraafplaats is de Staat de Nederlanden en dient deze begraafplaats in ere te houden.
Vanuit een stichting zijn er steeds meer scholen die met hun leeringen individueel een graf onderhouden.
Met deze indrukwekkende beleving verlaten wij de herdenkingsplaats en gaan we terug naar onze startlocatie waar Bob van Rijn namens ons goede doelen project informatie gaat geven over de projecten die zij namens onze donatie beheren.
Met dank aan Casper kunnen we weer terug kijken op een mooie en educatieve wandeltocht die ook wel wat inspanning vroeg voor een gezonde en sportieve ontspanning.
De volgende tocht start in Zwijndrecht en waar Qurinus een tocht heeft uitgezet die volgens zijn zegge wel bijzonder mooi moet zijn, we zullen het zien en beleven en dan gaan we vergelijke of deze kan wedijveren met de reeds gelopen tochten.
Xiejezo
-----------------------------------------------------------------------

Sop 228 Oosterbeek

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.