Onze start is in Xiejezo, een wijkcentrum voor jong en oud in het centrum van Zwijndrecht dat een wapen voert van een Heerlijkheidswapen met 3 afgebeelde Vuurijzers of Heugels. De Blazoenering is als volgt;
                                                      Van goud beladen met 3 staande vuurijzers van sabel.
De herkomst is niet bekend maar is vermoedelijk overgenomen uit het wapen van de ridder Engelbert die een bezit had van een Heerlijkheid in de 13de eeuw
Bij het van start gaan van de 229e SOP-tocht vanuit Zwijndrecht doet onze parkoersbouwer Quirinus (ook bekend als de wandelaar met het oranje petje en de Hollandse leeuw) een warm welkom aan de 58 ingeschreven deelnemers en waarbij zijn echtgenote en het gezin met de kleinkinderen alle moeite hebben gedaan en nog gaan doen om er een verwachtingsvolle wandeltocht van te maken. We gaan het zien en beleven.
Direct na de start gaan we door een mooie laan die aangeplant is met talloze Ginko- of de Japanse notenboom, deze staat voor het symbool van onveranderlijkheid, hoop, liefde toverkracht en tijdloosheid en een lang leven. We laveren ons door het stadsdeel met een aantal voetgangerslichten die qua tijd net geen aanleiding gaven om daar wortel te schieten en via opgaande en afdalende trappen bij viaducten komen we over de stadsbrug, een verbinding tussen Zwijndrecht en Dordrecht met ruim zicht over het water. We komen terecht op de Dordtse-dijk met kleurige dijkhuisjes met daar tussen sterk afdalende trappen of taluds om de achterzijde van de percelen te kunnen bereiken.
Op het einde van deze dijk staat onze parkoersbouwer ons op te wachten om ons te loodsen naar de wagenrust waar de mond van open valt. Werkelijk het is Tea-Party met diverse soorten belegde sandwiches, cake en vers gebakken koeken in diverse smaken, hartige taart alles bereidt onder een bezielende leiding van een familie-chef-kok. Hier snap ik waarom Quirinus bij de start het betreurde dat hij een aantal wandelaars niet kon begroeten, er was nu zoveel over dat er een tweede rondje moet plaatsvinden om deze lekkernijen aan de wandelaar te brengen en met nog wat drinken en een snoepje toe gaan we toch verder.
Door een mooi park, stadswijk en een natuurgebied verlaten we de stad en komen uit in de Amstelwijck en gaan over een lange fietsbrug over de snelweg en die aan de afdalende zijde weer aansluit op een loop-fietsbrug over het water. We komen uit langs een drukke verbindingsweg waar de automobilist tol moet betalen om wat verder op via een tunnel in een ander gebied te kunnen komen. Wij als wandelaars behoeven geen tol te betalen en kunnen ervaren hoe het is om zonder oordoppen en mondkappen door een tunnel te gaan met het oorverdovende autogeluid en door de wolken fijnstof die ons omringen.
Quirinus doet niet moeikijk en haalt alles uit de kast om ons zijn woongebied te leren kennen we gaan over verharde en onverharde wegen en schapenpaden, en voert ons zelfs ondergronds en onder het water door waar grote vrachtschepen een waterweg hebben. En wat denk je, hij laat ons ook kennismaken met een elektrische roltrap en we beleven ook nog een boottochtje. Vrij snel naar de tunnel beleving komen we bij de grote rust in een sportkantine waar we de inwendige mens kunnen versterken. We gaan weer terug naar de dijk langs het water met aan de andere zijde nieuwe en vervallen woningen. De bewoners hebben wel een periscoop nodig om het watergebeuren te kunnen volgen. Na wat machine lawaai verlaten we het graspad om daarna weer een groen gebied in te gaan waar diverse hekken voor wat vertraging zorgen, gelukkig zijn de hekspijlen wat ruim zodat veel wandelaars tussen de spijlen doorheen kunnen.
Er volgt een lang slingerend graspad waar de schapen hun domicilie hebben en wij de hoevenkrabber moeten gebruiken om weer met schoenen-schoon thuis te komen. We komen uit in Puttershoek een dorp aan de rivier en bekend van “Keessie” Quirinus zou de Quirinus-schipper niet zijn om ook een stukje met ons te gaan varen en dat gaat gebeuren met de Putter, niet te verwarren met het kleurrijke vogeltje wat zich te goed doet aan zaden en de vele bessen die in dit gebied te vinden zijn. Onze Putter is een pont die zet ons over de Oude Maas brengt en ons naar het vasteland van Zwijndrecht en hier vinden wij onze tweede Tea-Party nu ook nog aangevuld met vers fruit van een banaan. Het kan niet op vandaag. We hervatten onze route en worden voorbij gereden door een stinkende ophaalwagen met open klep van de boeren-kadaver ophaaldienst, wat een lucht!!
We gaan de Bebouwde Kom in en langs wat opvallende bouwwerken en gaan we het spoor en de snelweg onderdoor om weer uit te komen in de planetenwijk bij de startlocatie.
We hebben het gezien en ervaren en kunnen terug kijken op een mooie wandeltocht die de naam van “Verzorg, Verwen en Traktatie” zou kunnen hebben maar ook wel “De Hoogland-route” genoemd mag worden.
Rest ons nog om Quirinus met zijn echtgenote en hun gezin te bedanken voor deze georganiseerde SOP-tocht.

Extra wabndelboekplaatje Zwijndrecht

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.