Wandelen over het Harscamperspad
De voorbeschouwing op de site van SOP van de 1e Harscamperpadwandeling van Casper maakte ons enthousiast. Dat willen we meemaken!
Met drieën vertrekken we op tijd vanuit het Brabantse land om de rit naar de Veluwe te maken.
Het weer is wat grijs, maar de prachtige herfstkleuren maken de rit naar Harskamp al een feestje!
Bovendien geeft Weeronline het wandelcijfer 10 voor vandaag! We hebben er zin in.
Een nieuwe startplaats, maar de molenwieken maken snel duidelijk waar we moeten zijn. Een bord bij de ingang heet ons Soppers van harte welkom!
Al bij het invullen van het inschrijfkaartje geven Wim en Casper aan een vraag te hebben: Chris is er niet, of ik een stukje wil schrijven. Natuurlijk, dat doen we graag!
Na een lekkere kop koffie gaan we om 10 uur met 79 wandelaars op stap.
Casper heeft een mooie route samengesteld! We lopen vandaag over verschillende klompenpaden, langs boerenerven, over de heide en stuifzand en door de mooie herfstbossen rondom Otterlo en Harskamp.
Al snel na de start passeren we een huis met in de tuin een picknick- en leesplaats én een bijzondere uitstaling van van alles, van wilde zwijnen met jongen (met stuurtjes….) en een wit hert dat aan de kerst doet denken, tot eendjes en kabouters, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er.
We passeren wijngaarden, waar je, behalve druivenranken, ook grote wijnvaten ziet waar je in kunt overnachten. Hoe leuk!
In tegenstelling tot een vorige wandeling rondom Harskamp horen we vandaag geen geweervuur, wel passeren we een groepje militairen en zien we af en toe legervoertuigen.
We vervolgen de route en dan is daar de auto van Casper. In no-time wordt alles in gereedheid gebracht voor de wagenrust. Een lekker pakje limonade en koek, dan gaan we weer op pad.
We komen langs het oude Nederlands Hervormde kerkje van Otterlo. In de jaren ’70 van de vorige eeuw is dit kerkje ingrijpend gerestaureerd en teruggebracht in de stijl van rond 1580.
Ook passeren we een indrukwekkend oorlogsmonument.
hars 1Verschillende keren lopen we over bijzondere boerenerven. Zo komen we o.a. via de achterzijde op het erf van de mooie en grote boerderij De Houtkamp. Een flinke hond heet ons veilig op afstand blaffend welkom.
We zijn nu op een steenworp afstand van de ingang van het Nationaal Park De Hoge Veluwe (de Otterlose ingang). Maar wij blijven net buiten de hekken en komen op een prachtig stukje heide en stuifzand. Maar pas op: het mos is verraderlijk glad. Verschillenden van ons gaan onderuit. Gelukkig blijft het bij een vieze broek en loopt niemand blessures op.
Al gauw gaan we genieten van mooie stukjes bos, heuveltjes en een heel mooi laantje, vast en zeker aangelegd door de familie Kröller. Hoewel het inmiddels half november is, is er nog volop blad aan de komen en is het een prachtig kleurenpalet waartussen we lopen.
We komen op het mooie Eeskooterpad, een mooie klompenpad. Natuurlijk heeft Casper een overstapje in de route. Hulpvaardige handen helpen ons veilig over deze hobbel.
Dan is het tijd voor de caférust. Deze is op Camping De Wije Werelt. Ook deze camping is bijzonder. Behalve de veldjes met caravans, zijn er heel wat mogelijkhedenhars 2 voor het luxe glamping. Ik zie een boomhut, in Zuid Afrika zijn deze hutten op hoogte omdat er wilde dieren onder doorlopen, zou dat hier op de Veluwe ook nodig zijn? Hoe dan ook, avontuurlijk is het wel!
De pauze is in de Houtzagerij, een hele mooie accommodatie, met veel hout afkomstig van de bossen van Planken Wambuis. We moeten wel lang in de rij voor het bonnetje waarmee we koffie/ thee of soep kunnen krijgen, maar ja. Het is dan lekker genieten op loungebanken of gewoon aan de tafel.
Na de pauze vervolgen we de wandeling, opnieuw veel natuur en hele mooie herfstkleuren. Ook in de middag heeft Casper voor een wagenrust gezorgd, met opnieuw een pakje fris en iets lekkers!
Dachten wij Brabanders, dat asperges alleen in het Zuiden geteeld worden…. Mooi niet ….. We worden uit de droom geholpen bij het passeren van een heuse Aspergeboerderij. En dat wordt op een bijzondere manier duidelijk gemaakt. Kijk maar eens op de foto’s.
Dan nadert Harskamp. Er is een mogelijkheid om verkort naar het eindpunt te lopen. Daar een medepassagier herstellende is van een blessure, kiezen wij daarvoor. Het laatste stukje van de route missen we hierdoor.
Maar terugkijkend kunnen we stellen: Dit Harscamperpad is een route die we vaker mogen lopen.
Casper, fantastisch mooi! Bedankt!!!

Myriam van den Berg

Harscamperpad

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.