Verslag 1e Bostocht 27 december 2017, opgetekend door Jeannette van Buuren.

Vanuit Café De Keizer in Bennekom gaan we vandaag met 83 deelnemers Samen Op Pad voor de 1e Bostocht. Na 2 dagen binnen zitten - maar wel gezellige kerstdagen gehad, hoor - heb ik behoefte aan 25 km frisse lucht.

Organisator Casper Seijn vraagt ons eerst om 1 minuut stilte te houden voor Wim Veerman, die begin december overleden is en voorheen ook een organisator was van enkele wandeltochten. Wandelaars zijn doorgaans luidruchtige mensen, maar nu bij zo’n droevige gebeurtenis is het muis- en muisstil. Heel indrukwekkend. Daarna krijgen we van Casper de mededeling dat hij op deze dag nog een verrassing in petto heeft. Ik ben heel erg benieuwd.

Om 10.04 uur gaan we van start en krijgen de zegen mee, want het regent.

Bij kasteel Hoekelum steken we een weg over en belanden in de natuur van het Gelders Landschap. In dit gebied heeft men te maken met een wildwal. De wildwal tussen Lunteren, Ede, Bennekom en Wageningen werd al in de zestiende eeuw aangelegd om de akkers te beschermen tegen het wild. Dit is de langste wildwal van Nederland.

Via een tunnel gaan we onder de A12 door. Sinds januari 2012 is deze fietstunnel voorzien van een beschildering en kreeg de tunnel de naam “Baron van Wassenaertunnel”.

Op 8.3 km hebben we de eerste wagenrust. Daar krijgen we een sapje en een mandarijn. Gezien de alom aanwezige dikke buiken - ongetwijfeld gekomen door het kerstdiner van de afgelopen dagen (!) - is het beter om een mandarijn te eten dan een gevulde koek, zo moet Casper gedacht hebben en dat is best wel slim van hem.

Na deze aangename verpozing gaan we verder soppen in het gebied van de Veluwse Oostereng, vroeger een landgoed, nu een open natuurgebied. Soms valt het niet mee om op de been te blijven, maar met veel slalommen komen we er wel.

De hoofdrust op 13 km is bij Voetbalvereniging Wageningen. Een bekende locatie, want dat was al eens een start- en finishlocatie.

Na een half uur klinkt het fluitje weer en gaan we voor de volgende etappe richting Wageningen-Hoog. Deze kern in de gemeente Wageningen is grotendeels gevormd in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw. Het heeft lanen met mooie villa’s. Wageningen-Hoog ligt tussen de 30 en 50 meter boven NAP. Dat is duidelijk te merken, we lopen vals plat.

En dan op de Keijenbergseweg staat Casper met zijn verrassing in de vorm van een oliebol. Ik hou niet van oliebollen, dus ik mag twee keer een mandarijntje pakken. In een mum van tijd zijn de 100 oliebollen soldaat gemaakt. Ze gingen er in als de spreekwoordelijke koek.

Het laatste stuk lopen we door het Bennekomse Bos van Staatsbosbeheer. Daarna nog even door het gezellige centrum van Bennekom en daar bij Café De Keizer is het einde van de 1e Bostocht, het einde van de laatste SOP-tocht van 2017 en het einde voor mijn wandelschoenen. Na 3 jaar dienst gedaan te hebben stuur ik ze nu naar een rusthuis……....

Casper, bedankt voor deze prachtige tocht.

Vanuit mijn hart wil ik alle vrijwilligers van het comité “Samen op Pad” bedanken voor de tomeloze inzet in het afgelopen jaar. Prachtige routes, goede start- en rustlocaties en wagenrusten met lekkere versnaperingen vielen ons ten deel.

Of u nou de route uitzette, ons veilig liet oversteken of een hekje openhield voor de wandelaars, ik heb genoten van alle vriendelijkheid.

Ik wens u allen voor 2018 een goed begin en een jaar volkomen naar uw zin.

Zeist, 28 december 2017.

Jeannette van Buuren

Bennekom 2017

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.