KROONDOMEIN EN BOOMSTRONKKATHEDRAAL

WENUM-WIESSEL, 10 januari 2018

Vandaag een verre rit van Sassenheim naar Apeldoorn, maar die verloopt wel voorspoedig.  Ik kan in één keer door rijden, en mbv de navigatie gaat dat helemaal lekker. In de kantine is nog genoeg ruimte en ik ga gezellig bij Jacqueline en Arie zitten die er al zijn. Vlak voor vertrek krijg ik de vraag van parkoersbouwer Rina of ik het stempelen even over wil nemen zodat de stempelaar naar het toilet kan en of ik mijn veiligheidsvest aan wil doen om te assisteren bij het oversteken.

kroon 1We wandelen direct richting het Kroondomein waar het nu schitterend is. Het is hier in de bossen niet zo somber, maar vrij groen van het mos en de bosbessentakken en veel goudbruin blad hangt nog aan de jonge bomen. En er zijn ook de nodig paddenstoelen te zien, vooral tonderzwammen. Het is helaas een beetje miezerig, maar ik mis mijn regenjas gelukkig niet en alles is zo wel extra mooi van kleur. Een paard en wagen sjokt ons voorbij, ik ben net te laat voor een foto, dus dan maar van de achterkant. Na een aantal paden komen we ineens langs een grappig plaggenhutje waar volgens zeggen Koningin Wilhelmina vroeger zat te schilderen. Nu is het een mooi foto-punt. Klimmend, dalend en slingerend begeven we ons naar de boomstronk kathedraal. Een indrukwekkend monument van 40 bronzen boomstronken die in de vorm van de kathedraal vanKroon 2 Reims zijn geplaatst.

De paden zijn gelukkig vrij droog, maar er zijn wel mooie vijvers te zien. En zwijnen, alleen net te ver weg om goed te fotograferen. Net achter het wildrooster staat de man van Rina met een  wagenrust en één van de zwijnen komt dan zelfs wat dichterbij kijken. Ik grap dat hij vast de koek heeft geroken, en we wisselen allerlei verhalen uit over ‘gevaarlijke’ zwijnen met jongen en vuilnisbak-zwijnen in huisjesparken.

Ik klets gezellig met Ben en Henk uit Barchem die vandaag een kortere rit heeft. Af en toe doemt er uit het niets een leuk optrekje op en als we de bossen uit gaan komt er een hagelwit kerkje in beeld. Mijn eerste idee is dat dit het kerkje van Hoendeloo is, waar we met de Apeldoornse vierdaagse altijd vlak naast rusten. Maar Hoog Soeren blijkt een soortgelijk kerkje te hebben en we komen aan bij ‘Berg en Dal’ waar we rusten. Ook dit restaurant is al bekend van de vierdaagse, want na Halte Assel komen we hier altijd aan na een lange, warme weg en ik haalde hier in de voortuin altijd een beker ijskoude karnemelk. Nu gaan we echter binnen zitten.

De consumpties worden opgenomen, wel direct afgerekend wat heel handig is, en dan gebracht. Ik krijg als laatste mijn thee. Dus na het opdrinken gaan we direct weer verder. Maar dan heb ik al gezellig bij gekletst en een zak mini candybars in mijn rugzak gestopt voor de volgende kleine stop. Ik heb ook met Wim en Hans kort bijgepraat. Vorige week was er vergadering met als één van de onderwerpen het jubileumjaar. Ik heb zo mijn ideeën over een jubileumgeschenk laten gaan: voor iedereen een fluitje zodat er bij passerende fietsen of auto’s massaal gefloten kan worden, of een veiligheidsvestje zodat iedereen kan helpen bij het oversteken. Beide voorstellen worden naar de prullenbak verwezen en ik ben dus qua inbreng niet gemist!!! 😉 

We vereeuwigen de bronzen herten in de voortuin en gaan dan weer op pad. Het is nog altijd niet helemaal droog en dat zal het vandaag ook eigenlijk niet worden. We vervolgen de route langs het bronzen beeld ‘Paula in kamerjas’ en langs het witte kerkje. Op zeker moment houdt iedereen halt, midden in het bos.  Op de vraag wat er aan de hand is horen we: er is iemand jarig en die trakteert. Ik doe toch ff navraag en dan blijkt het gewoon de tweede ‘wagen’stop te zijn, dus ik tover met Jacqueline de zak met chocolade te voorschijn. Verder wandelend kletsen we met iedereen bij en horen dat zelfs voor Aad uit Beekbergen de boomkathedraal nieuw is.

Kroon 3We komen langs De Echoput met het beeld van Lodewijk Napoleon. De 62 meter diepe put is tussen 1809 en 1811 in zijn opdracht gegraven om in de behoefte van drinkwater voor zijn paarden te kunnen voorzien. Opeens zie ik een bekend hondje in de verte dat idd toe behoort aan Gerrie vd Brink: Pluk. Leuk dat we haar nu juist treffen. En we zien ook  een man en vrouw met een fjordenpaard waar ik een foto van maak. De man komt echter achter me aan met het bevel de foto te verwijderen.  Dan ga je je af vragen waarom dat is. Is er iets niet in de haak met het paard? Mag hij hier op dit moment niet zijn omdat hij op zijn werk had moeten zitten? Ik wis hem, zo’n arrogante kwast wil ik niet eens op de foto! (En geen discussie dat ik in een openbare ruimte gewoon foto’s mag maken! Dat is het niet waard.)

Daarna zijn we al weer snel aan de finish van deze prachtige tocht. Ik drink nog gezellig wat na met Jacqueline en Arie alvorens ik naar huis ga. En met behulp van de navigatie, die stuurt me zelfs over Spakenburg, ben ik even over zes al weer thuis. 

25 km, 10:00 – 16:00 uur.Kroondomeinen

Copyright © 2018 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.