Afdrukken

7 februari 2018

Verslag 4e Rondje Voorthuizen op 7 februari 2018 door Wopke Bekema.

Op deze woensdag rijd ik, zonder Marijke mijn echtgenote, naar Voorthuizen. Zij is ook een verwoed “Sopster’ maar is al enkele maanden uitgeschakeld door een vervelende achillespeesblessure die maar niet over wil gaan.

Als ik in het startlokaal aankom, zit het organiserend comité in volle glorie achter de inschrijftafel. Het zijn Hans, Bertus, Nico en Corrie. Mensen die normaliter niet zo op de voorgrond treden maar haast altijd achter in het peloton te vinden zijn. Zij zijn zogezegd de sluitpost/hekkensluiters van de wandelgroep en zorgen ervoor dat er niemand achterblijft als hij of zij zich even moet afzonderen.

Als ik mijn inschrijfbriefje bij Nico inlever blijkt dat ik nummer 59 heb. Er komen na mij nog eens zoveel mensen bij. Er blijken namelijk 118 wandelaars aan de start te verschijnen. Hans komt nog even naar mij toe en vraagt of ik deze keer een verslagje wil schrijven. Ik kan tegen hem geen nee zeggen.

Als we om 10.00 uur vertrekken wordt eerst Rina Prins in het zonnetje gezet. Zij krijgt de 4e oorkonde voor 4 x 24 soptochten uitgereikt. Kokkie heeft de 5e oorkonde uitgereikt gekregen voor 5 x 24 soptochten. Beiden gefeliciteerd!

De zon schijnt volop en met een temperatuur onder nul is het prima wandelweer. Een verademing als je vanaf half december bijna elke woensdag in de regen en de blubber hebt gelopen.

We lopen door het centrum van Voorthuizen. Dit dorp is best wel groot en heeft een lange winkelstraat met veel mooie winkels. Jammer dat er zo’n drukke weg door heen loopt.

De Zeumerense plas laten we links liggen. Met deze kou ook niet zo aantrekkelijk. Na ruim 6 kilometer de eerste wagenrust. Er worden koeken uitgedeeld en er staat weer voor iedereen een pakje frisdrank. We staan met z’n allen heerlijk in de zon. Er wordt hier en daar al gesproken over zonnebrandcrème en korte broek. Na deze onderbreking gaan we verder richting Zwartebroek. We lopen vrij veel over verharde ondergrond, iets wat na al die modderpaden van de afgelopen tijd helemaal niet erg is. De omgeving bestaat uit mooie weilanden waar het gras een frisse groene kleur heeft. Verder zien we kleine percelen bos waar hier en daar behoorlijk veel water staat. Ik probeer wat wild te spotten, zoals reeën of hazen, maar ze laten zich niet zien.

Zo tegen 12.30 uur zie ik, als ik over de weilanden kijk, het kerkje van Zwartebroek liggen. Daar komen we rond 12.45 uur aan. De grote rust hebben we daar in het Dorpshuis en Zalencentrum  “De Belleman”. Een prachtige locatie voor ons wandelaars, waar we ons eigen brood mogen eten mits we een consumptie nemen.  Een broodje kroket of een kom soep voor 2 euro en een kopje koffie voor 1.60 euro. Dat zijn voor ons  goede prijzen. Komt nog bij de vriendelijke bediening door vrouwen die ondanks de grote toeloop erg rustig en correct blijven. Leuk dat Co Stam ook nog even kwam buurten.

Na de rust lopen we via het buurtschap Appel weer terug naar Voorthuizen. Nu gaan we wat meer over de landweggetjes en klompenpaden. Deze paden zijn door de vorst wat harder geworden zodat we niet door de blubber hoeven te lopen. We krijgen nog een wagenrust waar we getrakteerd worden op een chocolade reepje en een pakje frisdrank.

Voor ik er erg in heb lopen we alweer in de bebouwde kom van Voorthuizen. Bij het eindpunt aangekomen neem ik nog even afscheid van deze en gene en rijd weer terug naar huis. Het was een prachtige wandeldag met een fantastisch parcours. Bertus en Hans en iedereen die hier aan heeft meegewerkt hartelijk dank daarvoor.

Amersfoort, 7 februari 2018

Wopke Bekema

Voorthuizen.jpg