Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

2e  Pyramidetocht 28 februari 2018 Austerlitz.

Het is 28 februari, de laatste dag van de meteorologische winter. Maar het weer trekt zich daar niets van aan, de dag ervoor waarschuwt het KMNI nog dat de gevoelstemperatuur wel eens -11 graden C kan bedragen. Mede door een stevige wind .Als ik opsta en naar buiten kijk word ik verrast door een vers gevallenaus 1 sneeuwdek.Het is echter zonnig dus wie kan mijn dag nog verpesten. Goed kleden dan moet het vandaag wel lukken. Dus goed gemutst (letterlijk) op weg naar Austerlitz, maar onderweg verdwijnt de zon en krijgen we nog een extra laagje sneeuw. In Austerlitz aangekomen inschrijven en nog een kop koffie en we kunnen Op Pad.Buiten houdt Bert nog even een praatje, hij deelt mee dat vandaag het calamiteitenplan in werking is gesteld, wat inhoudt dat in de auto voor de wagenrusten extra warme dranken en dekens aanwezig zijn. Het SOP denkt ook aan alles, complimenten. Na nog wat mensen bedankt te hebben gaan we met 84 personen, waaronder enige zeer jeugdige met opa of oma, allen goed ingepakt op pad. Direct lopen we het bos in waar blijkt dat de paden goed begaanbaar zijn maar dat je wel goed moet opletten met de verse sneeuw op de hard bevroren ondergrond. Van de harde wind hebben we weinig last door de beschutting van het bos. Al snel liepen we over een heuvelrugje met zicht op de spoorlijn, snelweg en de aus 2zandafgraving van Maarn. Over dit smalle paadje maakten wij ons toch een beetje zorgen met de sneeuw, want bij het voorlopen lagen er nogal wat bomen over het pad door de laatste storm . Maar de vrees was onnodig, de bomen waren geruimd.  Verder ging de tocht en kwamen we langs de buitenplaats de Hoogt, met een landhuis welke in 1908 is gebouwd in opdracht van Joachim Ferdinand de Beaufort. Inmiddels was het weer licht gaan sneeuwen maar de stemming leed daar niet onder.

We vervolgden ons pad over de Utrechtse Heuvelrug  richting de Pyramide van Austerlitz. Op de parkeerplaats was de 1e wagenrust. Daar bleek dat een van de deelnemers bij een val de pols dermate te hebben bezeerd dat verder lopen niet ging. Jammer.  Na een hapje en een drankje vervolgden we de tocht in de richting van de naamgever van dezeaus 3 tocht, de Pyramide van Austerlitz. Hierna kwamen we langs een gedenkplaats waar in de vroege morgen van 16 Oktober 1942  15 man zijn geëxecuteerd en begraven, afkomstig uit de kampen Amersfoort, Haaren en Sint-Michielsgestel. Op de plaats van het voormalige massagraf worden de gevallenen herdacht door een infobord en een zwerfsteen met daarop het 1e couplet van het Wilhelmus. We vervolgen onze tocht weer naar Austerlitz waar we de grote rust hebben waar we vanmorgen ook zijn gestart, dorpshuis ,t Trefpunt waar de beheerder ons opwacht  met warme soep, koffie en broodjes, wat we ons goed laten smaken na zo,n frisse wandeling. Na de pauze gaan we de andere kant van Austerlitz bekijken en lopen we langs de Wallenburg. Dit was een hofstede gesticht in 1797. Later in 1804 was hier een kampement van de Franse- en Bataafse troepen. De hofstede is 1945 in puin geschoten nu zijn alleen de wallen die rond de hofstede waren op geworpen nog zichtbaar. Op nu naar de 2e wagenrust waar we verrast worden met een heerlijke mandarijn. Na een klimmetje uit een voormalige zandafgraving komen we aan de achterzijde van de trainingsvelden van de KNVB. Een van de organisatoren had kunnen regelen dat het hekken open waren en we over het terrein konden lopen waar straks het Nederlands elftal traint.

aus 4We lopen daarna onder het tunneltje door dat de velden verbindt met de KNVB Campus.Hier kunnen we de bronzen beelden van voormalige voetbalgrootheden bewonderen.

Hierna verlaten we de KNVB Campus via een hek aan de achterzijde van het terrein, het is inmiddels mooi zonnig weer geworden en na een paar kilometer naderen we weer ons einddoel Austerlitz waar we even voor 4 uur arriveren.

We kunnen terug kijken op een prachtige wandeldag door een besneeuwd bosgebied.

Organisatoren bedankt.

(de foto’s zijn van Peter Lissenberg)

Copyright © 2019 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.