Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Casper Seijn, de bedenker van deze tocht, is momenteel in den vreemde, 18.000 km hier vandaan. Hij heeft de organisatie uitbesteed  aan Henk Dikken en Bert Faro. Dat kan ik me voorstellen, want dan is het ook in goede handen. Casper heeft vorig week aan mij gevraagd om een verslag te schrijven, hetgeen ik met alle liefde wil doen. We vertrekken vanuit Grand café met slechts één dames-wc.!!!

Even voor 10 uur gaat iedereen naar buiten.  Dat geeft een behoorlijke drukte, want we zijn vandaag met 128 deelnemers. Het is een gekakel van hier naar Tokio. Casper zou ons  bij wijze van spreken kunnen horen. Voor de start spreekt  Bert  ons toe en vertelt dat Ine uit Putten, die vorige week bij een onfortuinlijke val haar pols brak, het nu weer goed maakt. Zij bedankt ons voor de vele blijken van medeleven. Dan gaan we van start. Ik zie ook mijn vriendin Ineke, die in het nabije Renkum woont en vandaag ook meeloopt. Gezellig.Oosterbeek  is een voormalige gemeente en de grootste plaats van de gemeente oos 1Renkum.  Het heeft circa elfduizend inwoners, waaronder de atlete Dafne Schippers. Oosterbeek staat internationaal bekend om de Slag om Arnhem. We lopen langs Het Airborne Museum Hartenstein, dat die legendarische slag herdenkt; het luidde het einde van De Tweede Wereldoorlog in. Tegenover dat museum staat de  Airborne War Cemetery,  ontmoetingsplaats voor veteranen en anderen die de slag herdenken.

We lopen de Bilderberg Bossen in. Een prachtig gebied. Bij het oversteken van de Utrechtseweg gaan we het eerste gedeelte van de Italiaanseweg op.  Ik loop achteraan en zie de kolonne ineens stil staan. Wat kan er aan de  hand zijn? Het is dat we hier onze eerste versnapering krijgen, dat is wel fijn. Er wordt volop gegrabbeld in zakken met kleine marsjes en andere mini lekkernijen. Ik ga op een boomstam zitten, want elke rust is mij in dit heuvelachtig landschap meer dan welkom. Dan komen we in Doorwerth, dat ook een dorp is in de gemeente Renkum. Doorwerth ligt voornamelijk in de bossen. Doordat bebouwing en bos elkaar afwisselen, zijn deze bossen bepalend voor de identiteit van dit dorp. We gaan De Boersberg op, een gebied met veel hoogteverschil. In de ijstijd duwden grote ijsmassa’s de bodem omhoog en zo ontstonden de zogenaamde stuwwallen. We zijn niet bij de uitkijktoren geweest, maar daar - op 63 meter boven NAP - heb je een prachtig uitzicht op de Rijn met zijn uiterwaarden. Dan naderen we Kasteel Doorwerth waar we de hoofdrust hebben. In het restaurant staan veeloos 2 wandelaars netjes op hun beurt te wachten om iets te eten of te drinken te kopen. Als ik ook in die rij sta, zie ik het organiserend comité vergenoegd zitten te kijken achter een glas thee en een biertje. De bediening is vlot en correct, dus ik zit weldra ook aan mijn thee, maar dan buiten. Daar kijken we op de omvangrijke in 1678 geplante Acaciaboom. Na deze aangename verpozing trekken we verder langs de Fonteinallee, over het Dunoplateau naar Heveadorp, ontstaan  door een rubberfabriek voor huisvesting van het personeel. Via  de zuidkant van Oosterbeek komen we in de Pr. Bernhardlaan en daar is de 2e wagenrust.  Dat vind ik altijd zulke aangename momenten in een wandeltocht. Met een ommetje van 6 km zijn we omoos 3 15.55 uur weer terug in het Grandcafé. Dat ze daar maar één damestoilet hebben is nu niet erg. We hebben vandaag over veel landgoederen van het Gelders Landschap gelopen, o.a.  Landgoed Oorsprong, Landgoed Duno, Hoog Oorsprong, Mariëndaal, Bosveld, Lichtenbeek en tenslotte over het terrein van de Missionarissen van Mill Hill. Stuk voor stuk prachtige gebieden in een prachtig deel van Nederland. We boffen maar.

Met dank aan mijn vriendin Ineke, die mij onderweg veel informatie heeft verschaft van de omgeving.

Bedankt, Henk en Bert, voor de punctuele organisatie. Klasse.

En als Casper dit verslag  later leest, ook heel erg bedankt Casper,  voor deze bijzondere mooie tocht. Chapeau.

Zeist, 8 maart 2018

Chris oos

 

 

Copyright © 2019 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.