Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

Voor de derde keer vertrekken wij met onze Verwentocht uit Zijderveld.

Zijderveld is een klein dorp en valt onder de gemeente Vianen, het wordt het oudste dorp genoemd wat u ook kunt lezen onder het plaatsnaam bord.

Voor het begin van onze jaartelling was er al een nederzetting bewoond door boeren, vissers en jagers, vandaar de naam het oudste dorp. Het landelijk dorp ligt zij 1in het noordoostelijk deel van de Vijfherenlanden, niet ver van de Schoonrewoerdse Wiel. In de 12e eeuw duikt de naam Sidenderveld (later Zijderveld) op. Zijderveld behoorde lange tijd tot het gebied van de heren van Culemborg. En in 1820 werd het dorp toegevoegd aan de provincie Zuid-Holland.

Genoeg over het dorp Zijderveld nu in het kort iets over de wandeling. Vanuit het gebouw De Krooshof vertrekken we naar het buitengebied richting Vianen, de rijksweg A2 zullen we af en toe in het parcours tegen komen, vooral in het begin dan wandelen we zelfs een paar kilometer langs de rijksweg, echter als we dan maar zoveel mogelijk onze blikken naar rechts richten zien we afwisselend polders met grienden. Na ruim 6,5 km komen we eerst door Hagestein waar de eerste zij 2wagenrust zal zijn en we u weer gaan verwennen met onze gebruikelijke koek en een drankje.                                                                                    

We vervolgen onze wandeling richting Vianen, eerst langs een recreatie meer, welke is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de rijksweg A27, en belanden dan op de Lekdijk waar we een mooi uitzicht hebben op de uiterwaarden en uiteraard ook op de rivier De Lek.

Aangekomen bij Vianen merken we al snel dat Vianen een vestingstad is door zijn kenmerkende stadsmuren, middels een prachtige poort komen we in het centrum van Vianen en wandelen we de hele Voorstraat uit en zijn dan al snel bij de binnenrust. Nadat we het inwendige hebben verstevigd lopen we nog een aardig stukje door het nieuwe gedeelte van Vianen om uiteindelijk langs het Merwedekanaal uit te zij 4komen. Deze steken we over en komen via een golfterrein en wat polderwegen in het Zuid-Hollands landschap terecht waar we alweer een wagenrust hebben en u voor de tweede keer gaan verwennen met ons gebruikelijke fruit hapje. Vervolgens gaan we in het Zuid-Hollands landschap, doo r grienden en smalle paden waar, als we geluk hebben, het gezang van vele soorten vogels kunnen horen. Wanneer we daar heelhuids uitgekomen zijn belanden we weer op de verharde weg en is het nog ongeveer 3 km tot aan de finish.

Della en Gerrit wensen een ieder die aan deze wandeling mee gaan doen heel veel wandelplezier.

Zijderveld 12 06 2019Route Verwentocht

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.