Epspeter heidetocht
Uithoorn Carpe Diem-tocht
Zonnige herfstkleuren Schijndel
Amersfoort 10 oktober 2018
Tiengemeten
Tiengemeten
Lelystad
Heukelum
Werkendam Biesbos
Noordwijk
Zandvoort
Zwijndrecht

“Carpe Diem” te vertalen als “Pluk de Dag” maar laat wat hangen voor morgen,

geniet en stel niet uit wat u vandaag kan doen want morgen kan het anders zijn.

 

Extra informatie van de organisatie:

De vooruitzichten zijn hoge temperaturen, Hittegolf !!!! , neem voorzorg maatregelen, bescherming en voldoende eten en drinken.   

Er zijn extra maatregelen zoals route verkorting mogelijk, extra water voorzieningen, verzorging is mobiel aanwezig en mogelijke extra stopposten.

 

Let goed op elkaar, meld vreemd gedrag van medewandelaar aan de organisatie!. 

   

  • 1ste wagenrust nabij de Pondskoekersluis na Ca. 4 km.
  • Tussenstop Boerderij; na Ca 10 km.
  • De Lindenhorst. Westzijde 17a 1426 AR De Hoef.  Dit is geen rustpunt alleen voor een sanitaire stop en een winkeltje met biologische producten en aankoop van een verfrissende versnapering.
  • Grote Rust; Ca. 15 km.
  • Dorpshuis De Quakel, Kerklaan 16 1424 BK De Kwakel. 0619704447
  • 2de wagenrust op een parkeerplaats aan de Vuurlijn na Ca 19 km.

                                                 

 

 

Vanaf Het Rechthuis met het daar ronddolende spook Rosalinde gaan we over de Lange Brug  naar de Amstelhoek in de gemeente De Ronde Venen van de provincie Utrecht om daar een blik te kunnen werpen over de Amstel op het oude deel van Uithoorn en al wandelend slingeren we verder langs het  riviertje de Amstel  en bij het “Verdronken Eiland” volgen we de Kromme Mijdrecht ( in de 17de eeuw omschreven als De Cromme Miert en grensbepalend van de Proostdijlanden) en passeren een Schotbalk-sluis,  een historische afsluiting van de rivier om deze af te kunnen sluiten bij een dijkdoorbraak om te voorkomen dat deze geheel leegstroomt,  deze is aangelegd in 1941 om een herhaling zoals in 1928 te voorkomen.

Bij de  Pondskoekersluis is het net even het Waterlooplein van De Hoef met oude rommeltjes en voor de schutboten even een snuffelplaats en een ijsco. Wij houden hier even een korte stop voor een natje en een droogje. De Pondskoekersluis heeft haar naam te danken aan de vroegere schippers die hun tol- en schutgeld betaalde met koek die zij ontvingen bij aflevering van hun bakproducten aan de Mijdrechtse koekfabriek.

We gaan de brug onderdoor richting  De Hoef en krijgen even zicht op de Mijdrechtse-polder en steken de  voormalige spoorbrug over, met een vriendelijke brugwachter, om dan nog even langs het water door te gaan met uitzicht op de bebouwde kom van De Hoef met de dijkwoningen en boerderijen met bloemrijke tuinen.

Een onverhard gras-pad door het polderland met loslopend rundvee brengt ons naar een woonhuis  op de Hogedijk in de gemeente Zevenhoven in de provincie ZH. wat gebouwd is op de voormalige fundamenten van een afgebrande poldermolen en waarbij sinds 2018 met een renovatie de oorspronkelijke vijzelkom onder de woning voor het verwerken van polderwater symbolisch is hersteld. We volgen de polderdijk met boerderijen en waarbij diverse vee-roosters moeten  voorkomen dat het loslopende vee niet in de verkeerde stal terecht komt.

We gaan bij het spoorhuis langs de Kromme Mijdrecht weer terug maar dan aan de andere zijde en

en gaan over het erf van Lindehorst, een recreatieve zorgboerderij met landwinkel en waar je ook een koe en een kip kan adopteren. Hier een korte sop voor een hoognodig plasje en een kaashapje.  

De vervolgen de oever van de rivier De Kromme Mijdrecht en bij de splitsing van de 3 riviertjes hebben we zicht op het voormalig fort Uithoorn en een moderne woonwijk en aan de andere zijde een polderlandschap met veehouders en tuinderskassen en passeren het 3-provinciepunt van Utrecht, Noord- en Zuid Holland wat ontworpen en gemaakt is door leerlingen van de vakschool, en via de brug van de Vrouwenakker en de Drechtdijk komen we uit in het bloemendorp De Kwakel, van oorsprong een tuindersgebied en een buurtschap van Uithoorn.

Chris 1   

Op het dorpsplein zijn mogelijkheden voor de grote rust,  waarbij de voorwaarden door  de organisatie zijn vastgesteld en is er in ieder geval wel een Dorpshuis waar we terecht kunnen voor een bestelde consumptie.

In overleg met de beheerder is voor een snelle bediening afgesproken om een eventuele bestelling bij inschrijving voor deelname alvast uw consumptie af te rekenen en deze met een bestelbon kunt afhalen. Broodje kroket €. 2,50, een broodje kaas of Appeltaart voor €.2,00. De koffie of thee kost €. 1.50

Bij zonnig en droog weer kunt u van het buitenterras gebruik maken.

Even kris-kras door de woonwijken met een grote  ingemetselde gevelsteen van de voormalige St. Jozeph-school  nog uit onze grootvaderstijd en gaan door het Egeltjesbos wat is ingericht als een bijzonder natuur- en recreatiegebied en dient tevens als waterberging en sluit aan op de Zuiderlegmeerpolder van Aalsmeer/Kudelstaart  met een Gemeentewapen van een leeuw met een vast geklemde aal in een blauw schild en daar naast hoog in het vaandel de Godin Flora die symboliseert de bloemenkwekers. 

We volgen een route naar de sportvelden en parkeerplaats van KDO (“Kracht Door Oefening”) langs de Vuurlijn behorende bij de  voormalige verdedigingslinie van de Stelling van Amsterdam. Bij deze verdedigingslinie behoren 46 forten en batterijen en staat op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed en waarvan 3 stuks in ons wandelgebied zijn gelegen.

Vanaf de parkeerplaats volgen we paar wandelpaden door een woonwijk in aanbouw waar  

opdrachtgever(ster)s  en architecten hun ideeën hebben kunnen  botvieren. Alvorens we de Zwarte Woonwijk ingaan nog een wagenrust op een parkeerplaats met een versnapering om vervolgens de Boterdijk op te gaan, deze aangelegd in 1885 en was toen via de Kwakel en Uithoorn de kortste  verbindingsweg tussen Haarlem en Utrecht.

We passeren Poldersport waar diverse scholen om bij het nieuwe schooljaar de docenten en klasgenoten met elkaar kennis te laten maken en waar ook diverse bedrijven hier hun  bedrijfsuitjes organiseren. Misschien een suggestie voor de sportieve Soppers om als 70-plussers ook daar eens een echte poldertocht te houden, in ieder geval is het onverhard en veel obstakels met en in het water met slingertouwen en waarbij de evenwichtsorganen wel op de proef worden gesteld.

We volgen nog even de buitenrand van Uithoorn aan de rand van een nieuwbouwwijk en langs het Natuurgebied Zijdelmeer om uit te komen bij het Gemeentehuis en het winkelcentrum Amstelplein met de parkeerplaats en een halte van de lijnbus naar het busstation Uithoorn met richtingen naar Amsterdam, Haarlem en Utrecht en voor afsluiting van deze tocht nog even naar Het Rechthuis.

Chris 2  

Met deze info willen wij u informeren over de 4de SOP-tocht vanuit Uithoorn.

 We hebben vanuit onze startlocatie in Uithoorn nu de 4 windstreken gehad, dit jaar naar de zuidhoek met De Hoef, Zevenhoven, de Vrouwenakker en de Kwakel. De voorgaande jaren naar het oosten met Nessersluis, Ouderkerk, Amstelveen en Nes aan de Amstel en naar het Noorden met Aalsmeer, Bosplan Amstelveen en Bovenkerk en naar het westen met Nieuwveen, Bilderdam en De Kwakel en waarbij de huidige waterwegen en riviertjes als een rode draad in deze wandeltochten bepalend zijn geweest. Toegegeven dat van onze tochten wij ook vanuit Mijdrecht deels dit parkoers hebben gelopen.

Stichting Samen Op Pad

t' Hennetje 19

3985 PB Werkhoven

KvK. 60842261 

Wilt u op de hoogte blijven van onze mooie wandelingen?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Copyright © 2020 Samen Op Pad . Alle rechten voorbehouden.